• Share
  • Email
  • Embed
  • Like
  • Save
  • Private Content
Overview mirink
 

Overview mirink

on

  • 111 views

 

Statistics

Views

Total Views
111
Views on SlideShare
111
Embed Views
0

Actions

Likes
1
Downloads
0
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
Post Comment
Edit your comment
  • Narrate this slide:Hi, I’m Kathleen Mirin. I’ll be guiding you through this workshop. Who am I? First, a human being. Next I’m a mother and a wife. I have five children in all – two older stepsons who have kids of their own…Oops I guess I should have included grandmother too. Oh yes, and there are my own kids, a bit younger. I have two sons, aged 24 and 22, and one daughter, who is 19. Career-wise, I’ve had a lot of different jobs over the jobs but my so-called careers were as a newspaper journalist and a French teacher. What do I do now? Mostly, I’m a graduate student at Walden University working on a master’s degree in Instructional Design and Technology. But I do have to work to help the family make ends meet. So, for the time being, I’m working about 30 hours a week as a bakery clerk at Publix supermarket. With a little luck, I will be working as an instructional designer in the very near future. Well, you can see that I wear a lot of hats. And it isn’t easy to manage my time. But I’m getting better at it.How about you? Who are you? How many hats do you wear?
  • Narrate this slide

Overview mirink Overview mirink Presentation Transcript

  • Not Enough Time in the Day Time Management For Adult Learners
  • Goals • To teach learners the importance of time management for adult learners. • To provide learners with a selfawareness of their own time management strengths and weaknesses. • To provide learners with tools to organize and manage their time. • To teach learners strategies to prioritize activities, and minimize procrastination, distractions and interruptions in their schedule.
  • Objectives The student will: • Identify three to five strategies to improve time management. • Develop a plan to prioritize tasks and eliminate low-priority items when needed. • Demonstrate understanding of time-management tools by creating a detailed schedule for one day. • Demonstrate transfer of tools and concepts by: 1. Using that one-day schedule as a model to create a weekly and long-term schedule. 2. Maintaining schedule and modifying when needed. 3. Developing and using contingency plans for unforeseen interruptions to schedule.
  • Before we start… • Welcome. • Meet your instructor. • Introduce yourself.
  • Human being Mom and wife Teacher and journalist Bakery clerk Student Would-be Instructional Designer
  • • • • What went wrong? What went right? What do you want to CHANGE?
  • What did you learn? Since your new life as a student has begun: • Are you ever a little overwhelmed? • Would you like some help getting your schedule organized? • When you hear the term “time management,” do you think “What time?”
  • If you answered yes to any of these questions, you’re in the right place. During today’s class, you will: • Reflect on the many, and often conflicting, demands on your time. • Create a detailed plan for one day as a model for later creation of a weekly and semester schedule. • Develop strategies that will help you maintain the schedule you create. • Adapt your schedule when you can’t follow it because of the unforeseen interruptions that inevitably happen.
  • Starting point • Take out the survey and the schedule you created for this class. • Reread them keeping the following questions in mind. • You have five minutes.
  • QUESTIONS • How are you at managing your time? • Do you have enough time? • Did you find any “extra time” when you recorded and analyzed how you use your time? • Do you get all your work done on time? • Were you able to stick to the daily schedule you created before the workshop? • If not, what went wrong?
  • Now that you’ve thought about the questions, watch this short video. It reviews the RAC activities you did before the workshop. Then it maps out some strategies for the last step of RAC, CHANGE.
  • Well, what did you think? This isn’t exactly rocket science, is it? The terms you heard in the video sounded familiar, didn’t they? Let’s take a few minutes to explore what the terms really mean.
  • Terms • Time Management • Schedule • Procrastinate • Interruption • Distraction • Prioritize
  • Match each term to its definition.
  • Terms 1. Time management 2. Distraction 4. Procrastinate Definitions 3. Schedule 5. Prioritize 6. Interruption Planning the order of and controlling the amount time spent on specific activities A written plan of activities and the times they will be done Something that hinders the continuity of an activity To organize activities so the most important is done first Something that makes it difficult to pay attention To delay doing an activity until a later time
  • Terms Time Planning the order of and controlling the management amount time spent on specific activities A written plan of activities and Schedule the times they’ll be done Distraction Something that makes it difficult to pay attention Interruption Something that hinders the continuity of an activity Procrastinate To delay doing an activity until a later time Prioritize To organize activities so that the most important is done first
  • Which term is most troublesome for you? Most people would pick the tendency to “procrastinate” as a problem… Let’s see what Wellcast says about procrastination. Click here to watch the video.
  • Have you found that you sometimes waste more time than you realized? Listen to some great ideas on how to avoid… WASTING TIME.
  • Check Point Try this and see how you do.
  • Take out a piece of paper and number from 1 to 12.
  • Now answer these questions Pick the logical answer and write it down. Click when you are ready to go to the next slide. 1. RAC is an acronym for “record, ______ and change.” A. Apply B. Analyze C. Add 2. Which step is NOT part of the time-management process? A. Controlling the amount of time spent on specific activities B. Planning the order of specific activities C. Delaying doing an activity until a later time Click to go to the next slide.
  • 3. Chunking is an excellent strategy to plan for: A. Completing large complicated tasks. B. Avoiding distractions and interruptions. C. Rewarding oneself for finishing important tasks. 4. Which of the following does NOT interfere with adhering to a schedule? A. Prioritization B. Procrastination C. Interruptions Click to go to the next slide.
  • 5. Something that makes it difficult to pay attention is called… A. A retraction B. An interaction C. A distraction 6. “A written plan of activities and the time those activities will be done” is called… A. A schedule B. A form C. A resume Click to go to the next slide.
  • 7. The term “procrastinate” refers to: A. Delaying doing an activity until a later time B. Eating until you’re full C. Keeping a list of important activities 8. To keep motivated when trying to keep to a tough schedule for completing a big task… A. Keep going until everything is done. B. Plan small rewards for completing parts of the task. C. Disregard the schedule. Take frequent breaks to prevent fatigue. Click to go to the next slide.
  • 9. Organizing activities so that the most important things are done first is called… A. Distraction B. Prioritization C. Interruption 10. Which of the following is NOT a strategy for getting started on a big project? A. Pick the most enjoyable part of the project to start. B. Tackle the hardest part of the project first to get it out of the way. C. Plan to do the whole project in one day so that it’s done. Click to go to the next slide.
  • 11. Generally, the first step in prioritizing activities is deciding… A. What is most important to do B. What is easiest to do C. What is quickest to do 12. An interruption is something that interferes with the continuity of an activity. One way to avoid interruptions is to… A. Work in a room where others are watching television B. Work in a quiet room sitting at a comfortable desk C. Multitask to get lots of things done at one time Click to go to the next slide and check your answers.
  • Now check your answers. 1. B 2. C 3. C 4. A 5. C 6. A 7. A 8. B 9. B 10. C 11. A 12. B
  • It isn’t easy going to college online… • • • • • Reading Discussion Posts Projects Writing Assignments You’re not alone: Find a friend, join a study group • Flexibility means making detailed plans
  • 1. E-learners read long passages on complex topics with many new terms. Which is NOT a strategy for efficient and effective reading? A. Reading the objectives and discussion topic before starting so that you focus on what’s important. B. Reading and taking notes on chapter summaries before starting to help you focus on major points. C. Reading assignments in the order they are assigned. 2. E-learners may suffer from ________ since they work alone without any face-to-face interaction with classmates. A. Cognitive overload B. Isolation Click to go to the next slide. C. Lack of intellectual challenge
  • 3. One way to avoid getting behind on assignments in the flexible environment of e-learning is A. To avoid planning and do a little work whenever you have the chance. B. To plan carefully, include all the details and add extra time in case things take longer than expected C. To check the assignment schedule each day and do assignments on the day they are due. True or False? Are these statements true or false? 4. If you have an emergency and cannot complete an assignment on time, you should let your instructor know in advance and request an extension. Click to go to the next slide.
  • True or False? Are these statements true or false? 5. Discussion boards are informal exchanges of ideas. 6. Discussion board posts must be well-organized and include references to support opinions. 7. Good time management comes naturally to good students. 8. Always do your best. It is never okay to hand in adequate work on time even if it’s not your best. 9. Late work is usually graded down. 10.If you don’t hand in an assignment, you’ll end up Click to check your answers on the next slide. with a 0.
  • Now check your answers. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.
  • Not Enough Time in the Day Time Management for Adult Learners Put Your Time Management Tools To Work Daily Agenda Time 12:00 AM 1:00 AM 2:00 AM 3:00 AM Day of Week Notes 4:00 AM 5:00 AM 6:00 AM 7:00 AM 800 AM 9:00 AM 10:00 AM 11:00 AM 12:00 Noon 1:00 PM 2:00 PM 3:00 PM 4:00 PM 5:00 PM 6:00 PM 7:00 PM 8:00 PM 9:00 PM 10:00 PM 11:00 PM 12:00 AM Use what you’ve learned to plan for another day
  • Before you start, check out this page from E-How on how to make a schedule. Just click and go…
  • Let’s review the E-How approach…. 1. Pick a format. 2. Compile your appointments and tasks specifying the time needed for each. 3. Prioritize appointments and tasks and schedule the most important first. 4. Plan to use time efficiently. Avoid wasting time. 5. Don’t over-commit your time. 6. Schedule to fit your personality and strengths. 7. Plan enough personal time and rest.
  • Print out the attached agenda – or use your own agenda, if you prefer – and complete your schedule. Not Enough Time in the Day Time Management for Adult Learners Daily Agenda Time 12:00 AM 1:00 AM 2:00 AM 3:00 AM 4:00 AM 5:00 AM 6:00 AM 7:00 AM 800 AM 9:00 AM 10:00 AM 11:00 AM 12:00 Noon 1:00 PM 2:00 PM 3:00 PM YOU HAVE 15 MINUTES… 4:00 PM 5:00 PM 6:00 PM 7:00 PM 8:00 PM 9:00 PM 10:00 PM 11:00 PM 12:00 AM Day of Week Notes
  • Great job… Let’s take a short break to see how Dilbert manages his time…
  • Some food for thought… When trying to organise your time there are two issues: finding the time in the first place and then using it properly. If you don't do the second, there is little point in doing the first. http://www.lc.unsw.edu.au/firststeps/nsl_time.html
  • In Summary… Organize: Use the time you have efficiently and minimize wasted time Just do it: Start with one small task Use your agenda: Include everything Build in a little extra time in case a task or appointment takes longer than expected Take planned breaks but…
  • In Summary… Minimize distractions and interruptions: Stay on task when you are “on the clock” Break up big tasks into small chunks Reward yourself for small accomplishments Prioritize: Decide what’s important and start there Focus on what’s important, especially when conflicts arise
  • Save the URL… sites to remember. Revisit videos on Youtube: 1. A Simple Approach to Time Management: http://www.youtube.com/watch?v=VUk6LXRZMMk 2. Procrastination: http://www.youtube.com/watch?v=hT76GrszuHk 3. Wasting time: http://www.youtube.com/watch?v=RmOwSsoodIw Food for Thought: Problems Unique to Adult E-Learners: http://www.lc.unsw.edu.au/firststeps/nsl_time.html Need more practice? Try this activity on Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=SLibyXxsUdY
  • One last thing… Please take a few minutes to complete the end-of-workshop survey. Click here to take the survey.