Stargirl lesson plan

  • 32,498 views
Uploaded on

 

  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
  • This is fantastic!
    Are you sure you want to
    Your message goes here
  • thanks
    Are you sure you want to
    Your message goes here
  • thank you :)
    Are you sure you want to
    Your message goes here
No Downloads

Views

Total Views
32,498
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4

Actions

Shares
Downloads
874
Comments
3
Likes
15

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
    No notes for slide

Transcript

  • 1. Stargirl: A Unit Plan Based on the story by Jerry SpinelliWritten by Mary B. Collins
  • 2. This version distributed by eNotes.com LLC. ©2005 by Teacher’s Pet Publications, Inc. ALL RIGHTS RESERVED*Only the student materials in this unit plan such as worksheets,study questions, assignment sheets, and tests may be reproduced multiple times for use in the purchaser’s classroom. For additional copyright questions, please contact eNotes.com LLC or Teacher’s Pet Publications. http:// www.enotes.com
  • 3. TABLE OF CONTENTS - StargirlIntroduction 7Unit Objectives 9Reading Assignment Sheet 10Unit Outline 11Study Questions (Short Answer) 15Quiz/Study Questions (Multiple Choice) 25Pre-reading Vocabulary Worksheets 43Lesson One (Introductory Lesson) 61Nonfiction Assignment Sheet 72Oral Reading Evaluation Form 65Writing Assignment 1 69Writing Assignment 2 76Writing Assignment 3 84Writing Evaluation Form 77Vocabulary Review Activities 85Extra Writing Assignments/Discussion ?s 78Unit Review Activities 87Unit Tests 91Unit Resource Materials 133Vocabulary Resource Materials 157
  • 4. A FEW NOTES ABOUT THE AUTHORSPINELLI, Jerry 1941-Jerry Spinelli was born on February 1, 1941, in Norristown, Pennsylvania.While still a youngster, one of his poems about a hometown football teams victory was publishedin a local paper. This inspired him to consider a career as a writer. As an adult writer, he thought heshould write about topics that would be interesting to adults. The publishers he approached were notinterested in his work. After he married, he started writing about things his own children did. Oneincident, when his child ate some food he was saving for himself, was the inspiration for his firstbook, Space Station Seventh Grade.Space Station Seventh Grade (Little, Brown, 1982) tells the daily life of Jason Herkimer. Jason dealswith everyday incidents as well as serious issues such as his parents divorce, and living with astepfather. In the sequel, Jason and Marceline (Little, Brown, 1990), Jason and the trombone player,Marceline, develop a deeper, more caring, and romantic relationship.Who Put That Hair in My Toothbrush? (Little, Brown, 1984) is the story of Megin and Greg,siblings who fight a lot but unite against a common threat. The story is told in first person, withchapters alternating between Megin and Greg.Maniac Magee (Little, Brown, 1990) was the Newbery Medal winner in 1991. In this book, Spinellideals with the absurdities of racism. Jeffrey Lionel Magee is a Caucasian boy who is orphaned atthe age of three. He runs away from his aunt and uncles tension-filled home, and lives with asuccession of people. The first is a kind and loving black family. He leaves them when racist graffitiis sprayed on their home. Next he lives with an old man in the equipment room of the park, but theman dies. After that he lives with a racist, dysfunctional white family. Nicknamed Maniac becauseof his athletic feats, he tries to start better racial relationships between the blacks and whites. ManiacMagee also won the Boston Globe/Horn Book Award, 1990, American Library Association, 1991,and the D.C. Fisher Award, 1992.Spinellis other works include Dump Days, (Little, Brown, 1988), The Bathwater Gang (Little,Brown, 1990), Theres a Girl in My Hammerlock, (Simon and Schuster, 1991), and Fourth GradeRats (Scholastic, 1991.) He lives in Phoenixville, Pennsylvania. 5
  • 5. INTRODUCTION StargirlThis unit has been designed to develop students reading, writing, thinking, and language skillsthrough exercises and activities related to Stargirl by Jerry Spinelli. It includes eighteen lessons,supported by extra resource materials.In the introductory lesson students review the format of a newspaper and look particularly at the“filler” items. Following the introductory activity, students are given a transition to explain thatStargirl used the fillers in the newspaper to find out things about people so she could send them theappropriate cards or greetings. Following the transition, students are given the materials they willbe using during the unit.The reading assignments are approximately twenty pages each; some are a little shorter whileothers are a little longer. Students have approximately 15 minutes of pre-reading work to do priorto each reading assignment. This pre-reading work involves reviewing the study questions for theassignment and doing some vocabulary work for several vocabulary words they will encounter intheir reading.The study guide questions are fact-based questions; students can find the answers to these questionsright in the text. These questions come in two formats: short answer or multiple choice. The bestuse of these materials is probably to use the short answer version of the questions as study guidesfor students (since answers will be more complete), and to use the multiple choice version foroccasional quizzes. It might be a good idea to make transparencies of your answer keys for theoverhead projector.The vocabulary work is intended to enrich students vocabularies as well as to aid in the studentsunderstanding of the book. Prior to each reading assignment, students will complete a two-partworksheet for several vocabulary words in the upcoming reading assignment. Part I focuses onstudents use of general knowledge and contextual clues by giving the sentence in which the wordappears in the text. Students are then to write down what they think the words mean based on thewords usage. Part II nails down the definitions of the words by giving students dictionary definitionsof the words and having students match the words to the correct definitions based on the wordscontextual usage. Students should then have an understanding of the words when they meet themin the text.After each reading assignment, students will go back and formulate answers for the study guidequestions. Discussion of these questions serves as a review of the most important events and ideaspresented in the reading assignments.Students are assigned to do a project with this unit. Students are members of the Sunflower Club,a club of students who pledges to do something nice each day for someone other than themselves.Students will try to keep this pledge and keep a list of what they did each day. After about twoweeks, students will share their experiences with the class. 7
  • 6. Two lessons are devoted to the extra discussion questions/writing assignments. These questionsfocus on interpretation, critical analysis and personal response, employing a variety of thinking skillsand adding to the students understanding of the novel.After students complete the discussion questions, there is a vocabulary review lesson which pullstogether all of the fragmented vocabulary lists for the reading assignments and gives students areview of all of the words they have studied.There are three writing assignments in this unit, each with the purpose of informing, persuading,or having students express personal opinions. In the first assignment, students write to inform. Theywrite a “filler” for the newspaper. In the second assignment, students write to persuade Leo to acceptStargirl OR persuade Stargirl to find a better way to fit in with the group OR persuade you that Leoand Stargirl acted appropriately in the book and wouldn’t need to be persuaded to do anythingdifferently. The third writing assignment gives students the opportunity to do some creative writingby writing the plot summary for a sequel to the novel Stargirl.In addition, there is a nonfiction reading assignment. Students are required to read a piece ofnonfiction related in some way to Stargirl. After reading their nonfiction pieces, students will fillout a worksheet on which they answer questions regarding facts, interpretation, criticism, andpersonal opinions.The review lesson pulls together all of the aspects of the unit. The teacher is given four or fivechoices of activities or games to use which all serve the same basic function of reviewing all of theinformation presented in the unit.The unit tests come in two formats: short answer and multiple choice. As a convenience, twodifferent tests for each format have been included. There is also an advanced short answer unit testwhich is even more challenging.There are additional support materials included with this unit. The unit resource materials sectionincludes suggestions for an in-class library, crossword and word search puzzles related to the novel,and extra vocabulary worksheets. There is a list of bulletin board ideas which gives the teachersuggestions for bulletin boards to go along with this unit. In addition, there is a list of extra classactivities the teacher could choose from to enhance the unit or as a substitution for an exercise theteacher might feel is inappropriate for his/her class. Answer keys immediately follow thereproducible student materials. The student materials may be reproduced for use in the teachersclassroom without infringement of copyrights. No other portion of this unit may be reproducedwithout the written consent of Teachers Pet Publications, Inc. 8
  • 7. UNIT OBJECTIVES Stargirl1. Students will explore the theme of individuality/nonconformity.2. Students will keep a log of the good deeds they do and share some of their experiences with the class.3. Students will practice reading orally and silently.4. Students will answer questions to demonstrate their knowledge and understanding of the main events and characters in Stargirl.5. The writing assignments are designed for several purposes: a. To check and increase students reading comprehension b. To make students think about the ideas presented in the novel c. To encourage logical thinking d. To provide the opportunity for students to practice good grammar and improve their use of the language e. To encourage students creativity6. Students will participate in group activities to improve their personal interaction skills.7. Students will study vocabulary from the book to improve their own vocabularies.8. Students will practice their public speaking skills. 9
  • 8. READING ASSIGNMENTS StargirlDate Assigned Chapters Completion Date Porcupine Necktie-4 5-9 10-13 14-17 18-21 22-25 26-29 30-End 10
  • 9. UNIT OUTLINE Stargirl 1 2 Study ?s P-4 3 Study ?s 5-9 4 5 Introduction PVR PVR Hot Seat Interviews PVR Ch 10-13Project Assignment Porcupine-4 Chapters 5-9Study ?s 10-13 6 Study ?s 14-17 7 8 Study ?s 18-21 9 10 Writing Speaker: Library: Nonfiction Nonfiction Reports Read 22-25 Assignment 1 Meditation & Assignment Prepare Sunflower Yoga PV 22-25 Club Reports PVR Ch 14-17 PVR 18-21Study ?s 22-25 11 Study ?s 26-29 12 Study ?s 30-End 13 14 15 Extra Discussion Sunflower Club PVR 30-End Writing Extra Discussion Questions Reports Assignment 2 Questions Writing PVR 26-29 Assignment 3 16 17 18Vocabulary Review Unit Review Unit Test P=Preview the Study Questions V=Do the Vocabulary Worksheet R=Read 11
  • 10. STUDY GUIDE QUESTIONS
  • 11. STUDY GUIDE QUESTIONS StargirlPorcupine Necktie - Chapter 4 1. Who was Leo Borlock? 2. What was Leo’s going away present from his uncle Pete? 3. What mysterious gift appeared on Leo’s doorstep on his birthday? 4. Who is Kevin? 5. Identify Stargirl. 6. Identify Hot Seat. 7. What unusual thing did Stargirl do in the lunchroom on the first day of school? 8. What was Hillari Kimble’s first theory about Stargirl? 9. List at least three unusual things Stargirl did in the first weeks of school?10. List four of the rumors going around school about Stargirl.11. “We fought daily, Kevin and I.” Why?12. What did Stargirl leave in the mailbox the day Leo followed her after school?13. Identify Wayne Parr.Chapters 5-9 1. What did Stargirl do that attracted so much attention at the football game? 2. What was the result of Stargirl’s halftime show? 3. Hillari told Stargirl not to sing happy birthday to her, and Stargirl agreed. Did Stargirl keep her promise? 4. Identify Archie. 5. Identify Senor Saguaro. 6. Describe Archie’s “school.” 7. By when did Stargirl Caraway become popular at school? 8. What did Stargirl do at her first football game as a cheerleader? 9. Identify Cinnamon.10. Identify Dori Dilson.11. Who won the oratorical contest at MAHS?12. What change took place in the students in the last weeks of December into January?Chapters 10-13 1. What day was Stargirl scheduled to go on Hot Seat? 2. How did Stargirl say the Pledge of Allegiance? 3. Who was the unexpected, unwelcome mourner at Anna Grisdale’s grandfather’s funeral? 4. What happened to Danny Pike? 5. What happened to Danny’s new bike? 6. What was unusual about Stargirl’s cheerleading? 7. What was the reaction of most students when Stargirl would cheer for them? 8. How was this basketball season different from every other sports season? 9. Of all the unusual things about Stargirl what struck the narrator as the most remarkable?10. Why did Stargirl leave the basketball game to talk to the bus driver?(Continued on next page) 15
  • 12. Stargirl Study Questions Page 211. What trick did the basketball team and cheerleaders play on Stargirl?12. What was the job of the hot seat jury?13. Why did the narrator secretly wish no one would watch the Stargirl Hot Seat episode?14. What other names had Stargirl used?15. What was Stargirl’s philosophy about her name?16. What did the Hot Seat jury do to Stargirl?Chapters 14-17 1. When Kovac, the Sun Valley star player, was injured, who was first there to help? 2. At the end of the second play of the game against Glendale, what happened to Stargirl? 3. What was Stargirl’s Valentine message to Leo? 4. What was Leo’s reaction to Stargirl’s Valentine message? 5. How did Archie put the basketball game loss in perspective? 6. What nickname did the girls give Leo? 7. Describe Leo’s encounter with Stargirl the first time he went to her house. 8. Describe the enchanted place Stargirl took Leo to in the desert.Chapters 18-21 1. How did the students at school treat Stargirl after the basketball game loss? 2. How did Leo feel about getting the silent treatment? 3. How did Stargirl feel about getting the silent treatment? 4. What question did Senor Saguaro “ask” Leo in answer to Leo’s search about what to do about Stargirl? 5. What did Stargirl teach Leo? 6. Why was Stargirl’s giving unusual? 7. Who gave Leo the porcupine necktie? 8. How did Stargirl learn what was going on in people’s lives? 9. Describes Stargirl’s card game.10. Why did Stargirl drop money coins here and there?Chapters 22-25 1. Why was Leo surprised at Stargirl’s house, parents and room? 2. How did Stargirl’s happy wagon work? 3. Identify Peter Sinkowitz. 4. What was Leo’s reaction to Stargirl’s explanation of her Peter Sinkowitz project? 5. What did the students say about Stargirl during the shunning period? 6. What was Leo’s reaction to the “Stargirl loves Leo” banner? 7. What was Leo’s crime? 8. What was Leo’s problem, and what did he do about it? 9. When Stargirl forced Leo to talk to her about why he was avoiding her, what did he tell her? 16
  • 13. Stargirl Study Questions Page 3Chapters 26-29 1. After Leo told Stargirl she should change, what did she do? 2. What was Leo’s reaction to Susan? 3. Identify Evelyn Everybody. 4. Did Stargirl’s change to Susan increase her popularity at school? 5. How many stones were in Susan’s happy wagon when Leo went to do homework with her? 6. Why did Susan’s vision and make her happy? 7. Why was Dori mad at Susan? 8. How did Susan behave in the car on the way to the contest? 9. What two birds did Susan talk about after the brief stop in the desert on her way to the contest?10. What was the title of Susan’s first speech at the contest?11. How was Susan’s final speech different from the others at the contest?12. Who welcomed to Susan at school after the contest?Chapters 30 – More Than Stars 1. Who returned to school Monday after the contest? 2. Identify Ukee Dooks. 3. Describes Stargirl’s presence at the Ocotillo Ball. 4. What happened to Stargirl after the dance? 5. Where was Stargirl’s secret office? 6. What was in Stargirl’s office? 7. What is the Sunflower Club? 8. After time passed, Stargirl’s mark was left on the school. What things showed this? 17
  • 14. ANSWER KEY STUDY GUIDE QUESTIONS - StargirlPorcupine necktie - Chapter 4 1. Who is Leo Borlock? Leo is the narrator of the story. 2. What was Leo’s going away present from his uncle Pete? Leo’s present was a porcupine necktie. 3. What mysterious gift appeared on Leo’s doorstep on his birthday? Leo’s mysterious gift was a porcupine necktie. 4. Who is Kevin? Kevin is Leo’s friend at school. 5. Identify Stargirl. Stargirl is a new girl at Leo’s school. She is quite different from everyone there. 6. Identify Hot Seat. Hot Seat is the school TV show produced and directed by Leo with Kevin as the on camera host who interviewed students at the school. 7. What unusual thing did Stargirl do in the lunchroom on the first day of school? Stargirl played her ukulele and sang “I’m looking over a four leaf clover that I overlooked before” while twirling and dancing around the tables. 8. What was Hillari Kimble’s first theory about Stargirl? Hillary said Stargirl wasn’t real. She thought Stargirl was a plant by the faculty to increase school spirit – Stargirl was a hoax. 9. List at least three unusual things Stargirl did in the first weeks of school? - She had a sunflower canvas bag with her lunch in it. - She played a ukulele and sang at lunch. - She dressed like Heidi (or Bo Peep), wore Indian buckskin, a kimono, and had enamel ladybug pins going up her stockings. - She sang happy birthday to the kids at school. - She made up a song about isosceles triangles and sang it in math class. - She turned left instead of right in a cross country meet, and never came to the finish line. - She brought her pet rat to school. - She danced in the rain at gym class time. - She laughed when there was no joke. - She danced when there was no music. - She made a “home” of her school desks with cloths in the flower in a vase.10. List four of the rumors going around school about Stargirl. She lived in a ghost town in the desert. She lived in a bus. Her parents were circus acrobats. Her parents were witches. Her parents were brain-dead vegetables in a hospital in Yuma. 18
  • 15. 11. “We fought daily, Kevin and I.” Why? Leo was supposed to sign-up Stargirl for Hot Seat, and Leo was then to research her, but Leo was reluctant to sign her up, and Kevin was frustrated.12. What did Stargirl leave in the mailbox the day Leo followed her after school? She left an unsigned congratulations card.13. Identify Wayne Parr. Wayne Parr was a boy at school who did nothing special, but everyone noticed him because of his good looks.Chapters 5-9 1. What did Stargirl do that attracted so much attention at the football game? She put on a halftime show with the band, did warmups with the team, took the football from the tee at the start of the second half and kicked it into the stands, then left the stadium. 2. What was the result of Stargirl’s halftime show? The crowds cheered. A thousand people showed up at the next game. The cheerleaders accepted her, then everyone else in school accepted her as well. 3. Hillari told Stargirl not to sing happy birthday to her, and Stargirl agreed. Did Stargirl keep her promise? Yes, Stargirl did keep her promise. She didn’t sing to Hillari; she sang to Leo with Hillari’s name at the end of the song. 4. Identify Archie. Archibald Hapwood Brubaker was a patent paleontologist and friend to the kids at school. 5. Identify Senor Saguaro. It was an old cactus in Archie’s backyard. 6. Describe Archie’s “school.” Archie liked teaching and talking with the students. His “school” was always open, but “official” classes were on Saturday mornings. 7. By when did Stargirl Caraway become popular at school? Stargirl became popular by the first of December. 8. What did Stargirl do at her first football game as a cheerleader? Stargirl did all the regular cheerleaders cheers, but she didn’t take a break; she roamed and cheered all over the stadium (including with the opposing team’s cheerleaders). She did cartwheels and flips, and climbed the goalpost. She amazed everyone. 9. Identify Cinnamon. Cinnamon was Stargirl’s pet rat that Hillari Kimble threatened to drop down the stairwell.10. Identify Dori Dilson. Dori was a brown haired girl who wrote poetry. No one paid any attention to her until Stargirl did.11. Who won the oratorical contest at MAHS? Stargirl won. 19
  • 16. 12. What change took place in the students in the last weeks of December into January? They became individuals, noticed each other, came to life, and enjoyed life without reservation or fear of being “different.” They accepted one another for who they were.Chapters 10-13 1. What day was Stargirl scheduled to go on Hot Seat? She was scheduled for February 13, the day before Valentine’s Day. 2. How did Stargirl say the Pledge of Allegiance? “I pledge allegiance to the United Turtles of America and to the fruit bats of Borneo, one planet in the Milky Way, incredible, with justice and black bean burritos for all.” 3. Who was the unexpected, unwelcome mourner at Anna Grisdale’s grandfather’s funeral? Stargirl 4. What happened to Danny Pike? He had a bike accident and broke his leg. 5. What happened to Danny’s new bike? It was put in the trash. 6. What was unusual about Stargirl’s cheerleading? She cheered for everyone and everything without reserve. 7. What was the reaction of most students when Stargirl would cheer for them? They were embarrassed at first but when they realized they were being sincerely cheered by everyone who gathered around, they felt great and went home smiling. 8. How was this basketball season different from every other sports season? The team was winning. 9. Of all the unusual things about Stargirl what struck the narrator as the most remarkable? Bad things did not stick to her.10. Why did Stargirl leave the basketball game to talk to the bus driver? She felt sorry for the Red Rock players and thought her cheering was only making matters worse for them.11. What trick did the basketball team and cheerleaders play on Stargirl? They sent her back into the school to get something and told the bus driver everyone was aboard. They left her at Red Rock.12. What was the job of the hot seat jury? The jury’s job was to ask embarrassing and nosy questions that would make the person being interviewed squirm but not roast.13. Why did the narrator secretly wish no one would watch the Stargirl Hot Seat episode? He was afraid it would turn ugly.14. What other names had Stargirl used? She used the names Susan, Pocket Mouse, Mudpie, and Hullygully.15. What was Stargirl’s philosophy about her name? “My name is something I wear, like a shirt. It skits worn, I out grow it, I change it.”16. What did the Hot Seat jury do to Stargirl? They attacked her verbally, breaking the “only questions” rule. They told her they didn’t want her at their school. 20
  • 17. Chapters 14-17 1. When Kovac, the Sun Valley star player, was injured, who was first there to help? Stargirl was the first one there to help. 2. At the end of the second play of the game against Glendale, what happened to Stargirl? Someone threw a ripe tomato in her face. 3. What was Stargirl’s Valentine message to Leo? “I love you.” 4. What was Leo’s reaction to Stargirl’s Valentine message? He avoided her. He didn’t want to be associated with her because of her unpopularity, but secretly he liked her a lot. 5. How did Archie put the basketball game loss in perspective? He compared it to the extinction of the species – a much greater loss and a broader picture. 6. What nickname did the girls give Leo? They called him Starboy. 7. Describe Leo’s encounter with Stargirl the first time he went to her house. Leo wanted to go undetected, so we went in the evening and stayed just in the vicinity at first. Then he went in closer. When Stargirl came out, he crowded behind the car and carried on a conversation with her from there, mostly talking about the rat. The important thing was that he began to recognize his feelings for her. 8. Describe the enchanted place Stargirl took Leo to in the desert. It looked ordinary with just some scrub plants and cacti in the desert. What made it enchanted was their meditation in silence.Chapters 18-21 1. How did the students at school treat Stargirl after the basketball game loss? They gave her the silent treatment – didn’t talk to her, pay any attention to her, or sit with her at lunch. 2. How did Leo feel about getting the silent treatment? He didn’t like it. It made him feel awkward to be around Stargirl at school. 3. How did Stargirl feel about getting the silent treatment? She didn’t seem to notice; she just kept talking to Leo. 4. What question did Senor Saguaro “ask” Leo in answer to Leo’s search about what to do about Stargirl? “Whose affection do you value more – hers or others?” 5. What did Stargirl teach Leo? She taught him to wonder, to read, to laugh, and to see. 6. Why was Stargirl’s giving unusual? She didn’t take any credit for it. 7. Who gave Leo the porcupine necktie? Stargirl gave him the necktie. 8. How did Stargirl learn what was going on in people’s lives? She read the “fillers” in the newspaper–the parts without headlines or pictures-- hospital admissions, death notices, birthday and wedding announcements, 21
  • 18. coming events, and police blotters. She also listened to people around her and read bulletin boards. 9. Describes Stargirl’s card game. She would follow someone for fifteen minutes and try to figure out what kind of a card to send them.10. Why did Stargirl drop money coins here and there? She didn’t really like to carry coins, and she knew how happy it makes people to find money–a penny on the sidewalk or whatever. So she dropped some now and then.Chapters 22-25 1. Why was Leo surprised at Stargirl’s house, parents and room? He expected them to be unusual, but they were just ordinary. 2. How did Stargirl’s happy wagon work? She had 20 pebbles. When something made her happy, she put a pebble in the wagon. When she was unhappy, she took a pebble out. 3. Identify Peter Sinkowitz. He was Stargirl’s neighbor about whom Stargirl was keeping a scrapbook for his future enjoyment. 4. What was Leo’s reaction to Stargirl’s explanation of her Peter Sinkowitz project? He asked her if she was running for sainthood. 5. What did the students say about Stargirl during the shunning period? They said she was a self-centered spotlight hogger who thought she was better than everyone else, that she wanted others to feel guilty for not being as good as herself. They said she was a phony, and that she was the reason for the basketball team’s failure. 6. What was Leo’s reaction to the “Stargirl loves Leo” banner? At first he wanted to drag the Spanish teacher to the window and say, “Look! She loves me!” His second impulse was to run outside and rip the sign away. He ignored Stargirl all day and got away from her as quickly as he could after school. 7. What was Leo’s crime? Leo’s crime was that he linked himself to an unpopular person. 8. What was Leo’s problem, and what did he do about it? He wanted Stargirl and he wanted his friends at school, but he couldn’t have both. He avoided Stargirl and hoped something would change so that he could have both. 9. When Stargirl forced Leo to talk to her about why he was avoiding her, what did he tell her? He said she was too different and needed to change to fit into the group and that no one liked her.Chapters 26-29 1. After Leo told Stargirl she should change, what did she do? She changed. Stargirl was gone and ordinary Susan took her place. 2. What was Leo’s reaction to Susan? He said he had never been so happy and so proud in his life. 22
  • 19. 3. Identify Evelyn Everybody. Evelyn was a fictitious person Susan made up, a person who personified the ordinary group. When buying something, Susan would ask Leo if Evelyn would like the item, so she’d be sure the others at school would approve of the item. 4. Did Stargirl’s change to Susan increase her popularity at school? No. 5. How many stones were in Susan’s happy wagon when Leo went to do homework with her? Only two stones were in her wagon. 6. Why did Susan’s vision and make her happy? She had a vision that she would win the state oratorical championship and return to school victorious, with a huge, cheering crowd to greet her, and she would be popular again. 7. Why was Dori mad at Susan? She thought Stargirl betrayed herself. 8. How did Susan behave in the car on the way to the contest? She was happy and animated, talking about the huge reception she would get at school upon her victorious return. 9. What two birds did Susan talk about after the brief stop in the desert on her way to the contest? She talked about the moa and the mockingbird.10. What was the title of Susan’s first speech at the contest? “I Might Have Heard A Moa” was the title of her first speech.11. How was Susan’s final speech different from the others at the contest? It didn’t seem to be a speech at all.12. Who welcomed to Susan at school after the contest? Dori and two teachers were there to greet her.Chapters 30 – More Than Stars 1. Who returned to school Monday after the contest? Stargirl returned. 2. Identify Ukee Dooks. The Ukee Dooks was the name of a ukelele group Stargirl started at school. Only Dori signed up, though. 3. Describe Stargirl’s presence at the Ocotillo Ball. Stargirl arrived in a bicycle side car decorated in flowers. Her physical appearance was stunningly beautiful. She danced alone until Raymond danced with her. Then she led the party in the bunny hop and became every bit as popular as she had been in December prior to the basketball game. At the end of the evening, she left with as much grandeur as she had arrived. 4. What happened to Stargirl after the dance? She disappeared. Her family moved away. 5. Where was Stargirl’s secret office? Stargirl’s secret office was in Archie’s tool shed. 23
  • 20. 6. What was in Stargirl’s office? Cards, paints, phone books, calendars, and files on various people were in the office.7. What was the Sunflower Club? Years after Stargirl left, the Sunflower Club was formed at school. The members have to do “one nice thing per day for someone other than myself.”8. After time passed, Stargirl’s mark was left on the school. What things showed this? Several things were Stargirl’s legacy: the Sunflower Club was formed, there was a ukelele in the marching band, and at every basketball game when the opposing team scored their first basket, a small group of home team fans stood up and cheered. 24
  • 21. MULTIPLE CHOICE STUDY GUIDE QUESTIONS - StargirlPorcupine Necktie - Chapter 4 1. Who wasis Leo Borlock? A. Léo was the host of Hot Seat. B. Leo was the narrator. C. Leo used to be Hillari Kimble’s boyfriend. D. Leo was a boy at school who did nothing special but everyone noticed him because of his good looks. 2. What was Leo’s going away present from his uncle Pete? A. Leo’s present was a Bible. B. Leo’s present was a shirt. C. Leo’s present was a necktie. D. Leo’s present was a cake. 3. What mysterious gift appeared on Leo’s doorstep on his birthday? A. It was a card. B. It was a football. C. It was a microphone. D. It was a porcupine necktie. 4. Who was Kevin? A. Kevin was Stargirl’s boyfriend. B. Kevin was a boy at school who did nothing special but everyone noticed him because of his good looks. C. Kevin was the on-camera host of Hot Seat. D. Kevin was the narrator. 5. Identify Stargirl. A. Stargirl is Hillary’s cousin, a new girl at school. B. Stargirl is a new girl at school who is quite different from everyone else. C. Stargirl is the on camera host of Hot Seat. D. Stargirl is Kevin’s girlfriend. 6. Identify Hot Seat. A. Hot Seat was the name of a show that Leo produced and directed. B. Hot Seat was the name of Stargirl’s rat. C. Hot Seat was a chair in the lunchroom where new people had to sit. D. Hot Seat was a figure of speech for the position of a new kid at school. 7. What unusual thing did Stargirl do in the lunchroom on the first day of school? A. She flirted with Kevin. B. She played her ukelele, sang, and danced. C. She fed her rat. D. She gave Leo a necktie. 25
  • 22. Stargirl Multiple Choice Study Questions Chapters 1-4 Continued 8. What was Hillari Kimble’s first theory about Stargirl? A. She said Stargirl was planted by the faculty to increase school spirit. B. She said Stargirl was lonely and did these things for attention. C. She said Stargirl was just plain mean. D. She said Stargirl was a joke.9. What unusual thing did Stargirl do in the first weeks of school? A. She was a guest on Hot Seat. B. She won her first cross country meet. C. She made friends with everyone. D. She sang happy birthday to kids at school.10. What rumors were going around school about Stargirl in those early weeks of the school year? A. She was Archie’s niece. B. She lived in a ghost town in the desert. C. She was pregnant. D. She was a genius.11. “We fought daily, Kevin and I.” Why? A. Kevin and Leo both who wanted to date Stargirl. B. Leo wanted to be the on-camera man. C. Kevin wanted Stargirl on Hot Seat, but Leo didn’t want to put her through that. D. They were brothers; brothers always fight.12. What did Stargirl leave in the mailbox the day Leo followed her after school? A. She left a porcupine necktie. B. She left her pet rat. C. She left a cake. D. She left an unsigned congratulations card.13. Identify Wayne Parr. A. Wayne was the host of Hot Seat. B. Wayne was Leo’s friend. C. Wayne was nobody special but everyone noticed him because of his good looks. D. Wayne was the star of the basketball team. 26
  • 23. Stargirl Multiple Choice Study Questions Chapters 5-9 1. What did Stargirl do that attracted so much attention at the football game? A. At the start of the second half she took the football from the tee, kicked it into the stands, and left the stadium. B. She ran onto the field to help an injured player for the opposing team. C. She threw tomatoes at the opposing team. D. She played her ukelele in the marching band. 2. What was the result of Stargirl’s halftime show? A. The crowd booed, and Stargirl became unpopular. B. She was expelled from school. C. The crowd cheered, and Stargirl became more popular. D. Leo lost interest in her. 3. Hillari told Stargirl not to sing happy birthday to her, and Stargirl agreed. Did Stargirl keep her promise? A. Yes, she stopped singing happy birthday to anyone. B. No, she sang it to her anyway. C. Yes technically. She sang it to Leo but used Hillari’s name at the end. D. Yes, she didn’t sing it to Hillary; she only played it on her ukelele. 4. Identify Archie. A. Archie was the name of the cactus in the desert. B. Archie was the name of Stargirl’s rat. C. Archie was Stargirl’s father. D. Archie was the paleontologist and friend to the kids. 5. Identify Senor Saguaro. A. He was the paleontologist. B. He was the principal. C. He was a cactus in the desert. D. He was Stargirl’s rat. 6. Describe Archie’s “school.” A. Archie school was at his home in the desert. Official classes were on Saturday mornings. B. Well, it wasn’t really Archie’s school. It was a regular public school, but because he was such a tyrant the kids said it was his school. C. Archie’s school wasn’t really a school at all. It was only an “enchanted place” in the desert where Stargirl and Leo went. D. The kids at school made such a fuss over Stargirl’s rat, Archie, that it seemed like he owned the whole school. 7. By when did Stargirl Caraway become popular at school? A. She became popular by Halloween. B. She became popular by December. C. She became popular by Valentine’s Day. D. She became popular by Homecoming. 27
  • 24. Stargirl Multiple Choice Study Questions Chapters 5-9 Continued 8. What did Stargirl do at her first football game as a cheerleader? A. She played her ukelele. B. She was the most enthusiastic cheerleader and amazed the fans. C. She spent most of her time selling refreshments. D. She sat with Leo and Kevin and cheered from the stands. 9. Identify Cinnamon. A. Cinnamon was a cactus. B. Cinnamon was Stargirl’s nickname. C. Cinnamon was the name Stargirl gave her bicycle. D. Cinnamon was Stargirl’s rat.10. Identify Dori Dilson. A. Dori was Hillari’s best friend. B. Dori was Stargirl’s rat. C. Dori was Stargirl’s true friend. D. Dori was Kevin’s girlfriend.11. Who won the oratorical contest at MAHS? A. Stargirl B. Kevin C. Leo D. Dori12. What change took place in the students in the last weeks of December into January? A. They fought with each other constantly. B. They became individuals, accepted each other, and enjoyed life. C. They had elections for new student government officers. D. They got the Christmas spirit. 28
  • 25. Stargirl Multiple Choice Study Questions Chapters 10-13 1. What day was Stargirl scheduled to go on Hot Seat? A. December 24 th, Christmas Eve B. February 14th, Valentine’s Day C. January 6 D. February 13 2. How did Stargirl say the Pledge of Allegiance? A. “I pledge allegiance to the United States of America.” B. “I pledge allegiance to the United Turtles of America.” C. “I pledge allegiance to the United States of Canada.” D. “I pledge allegiance to no one.” 3. Who was the unexpected, unwelcome mourner at Anna Grisdale’s grandfather’s funeral? A. Senor Saguara B. Danny Pike C. Hillari D. Stargirl 4. What happened to Danny Pike? A. He fell off his bike and broke his leg. B. He won the oratorical contest. C. He got lost in the desert. D. Stargirl’s rat bit him. 5. What happened to Danny’s new bike? A. It got stolen. B. It got run over by a car. C. It got put into the trash. D. Kevin borrowed it and wrecked it. 6. What was unusual about Stargirl’s cheerleading? A. She had an unusually high squeaky voice. B. She cheered for everyone and everything wholeheartedly. C. She made funny faces at people while she did it. D. She cheered with her voice but didn’t move her body. 7. What was the reaction of most students when Stargirl would cheer for them? A. They would ignore her. B. They would just look at her like she was crazy. C. They laughed at her. D. They were embarrassed at first, but then they felt great and went home smiling. 8. How was this basketball season different from every other sports season? A. The team was winning. B. The team was losing. C. No one cared about it. D. They didn’t have a team. 9. Of all the unusual things about Stargirl what struck the narrator as the most remarkable? A. Her total disregard for what other people thought of her B. Her tireless compassion and endless ability to give to others C. The fact that bad things did not stick to her D. Her physical appearance 29
  • 26. Stargirl Multiple Choice Study Questions Chapters 10-13 Continued10. Why did Stargirl leave the basketball game to talk to the bus driver? A. She felt sorry for the Red Rock players and thought her cheering was only making matters worse for them. B. She was bored with the game. C. She had made a grand exit and was embarrassed to go back in. D. The cheerleaders were being mean to her.11. What trick did the basketball team and cheerleaders play on Stargirl? A. They hid her pom-poms. B. They dumped a cooler of water on her. C. They taped her locker shut. D. They sent her into the school, told the bus driver everyone was present, and left her at Red Rock.12. What was the job of the hot seat jury? A. They were to be rude and confrontational. B. They were to judge the success of the interview. C. They were really only there to make polite applause at the appropriate times. D. They were to ask embarrassing and nosy questions that would make the person being interviewed squirm but not roast.13. Why did the narrator secretly wish no one would watch the Stargirl Hot Seat episode? A. He was afraid it would turn ugly. B. He was embarrassed to have her on the show. C. He knew she would make Kevin look bad. D. He had a bet with Kevin that no one would watch Stargirl.14. What other names had Stargirl used? A. Pocket Mouse, Mudpie, Hullygully B. Susan, Ratgirl, Evelyn C. Mudpie, Susan, Evelyn D. Pocket Mouse, Mudpie, Stargazer15. What was Stargirl’s philosophy about her name? A. Her name was like art. B. Her name was like the desert. C. Her name was like a shirt. D. Her name was like her enchanted place.16. What did the Hot Seat jury do to Stargirl? A. They were actually pretty nice to her considering what they could have done. B. They gave her a thumbs down. C. They asked her very personal questions hoping to embarrass her. D. They attacked her. They told her they did not want her at their school. 30
  • 27. Stargirl Multiple Choice Study Questions Chapters 14-17 1. When Kovac, the Sun Valley star player, was injured, who was first there to help? A. The team’s coach B. A Sun Valley cheerleader C. Stargirl D. Leo 2. At the end of the second play of the game against Glendale, what happened to Stargirl? A. Someone threw a ripe tomato at her. B. A Sun Valley player missed a pass, and the ball hit Stargirl. C. Her cheering had become so outrageous that everything stopped, and everyone in the gymnasium stared at her. D. She suddenly felt ill. 3. What was Stargirl’s Valentine message to Leo? A. “To thine own self be true” B. “Better to have loved and lost than never to have loved” C. “A rose is a rose” D. “I love you” 4. What was Leo’s reaction to Stargirl’s Valentine message? A. He immediately told Kevin. B. He went immediately try to find her to tell her of his feelings for her. C. He avoided her. He didn’t want to be associated with her because of her unpopularity, but secretly he liked her a lot. D. He wrote her a message back. 5. How did Archie put the basketball game loss in perspective? A. He told the boys about the championship game he had played and lost in high school. B. He compared it to the extinction of a species. C. He showed the boys Barney, the skull of the Paleocene rodent. D. He showed the boys Mr. Bones and explain to them life itself is most important. 6. What nickname did the girls give Leo? A. Leo the Lover B. Tiger boy C. Starboy D. Cowardly Leo 7. Describe Leo’s encounter with Stargirl the first time he went to her house. A. He carried on a conversation with her from behind the car. B. He followed her but never actually talked to her. C. He never really talked to her – only to Cinnamon. D. Stargirl forced him to come out from his hiding place to talk to her. 8. Describe the enchanted place Stargirl took Leo to in the desert. A. It was a beautiful and lush oasis. B. The mica in the sand twinkled like pixie dust in the sunlight. C. It was like a ghost town – windblown and a deserted. D. It was very ordinary with some scrub plants and cacti in the desert. 31
  • 28. Stargirl Multiple Choice Study Questions Chapters 18-21 1. How did the students at school treat Stargirl after the basketball game loss? A. They treated her like a hero. B. They gave her the silent treatment. C. She was more popular than ever. D. They were very mean to her. 2. How did Leo feel about getting the silent treatment? A. He didn’t care; he was just happy that Stargirl loved him. B. He didn’t like it, and it made him feel awkward to be around Stargirl. C. He didn’t mind it because he knew none of those kids was as good of a person as Stargirl was. D. He didn’t even notice it. 3. How did Stargirl feel about getting the silent treatment? A. She didn’t seem to notice it; she just kept talking to Leo. B. She tried to be even more outgoing and cheerful so the other kids would feel guilty for giving her the silent treatment. C. She hated it. She went home and cried every night. D. She said it made her feel special because, after all, not everyone gets the silent treatment. 4. What question did Senor Saguaro “ask” Leo in answer to Leo’s search about what to do about Stargirl? A. “Look into the desert for the answer.” B. “Barney is to Cinnamon as Stargirl is to whom?” C. “Whose affection do you value more -- hers or the others’?” D. “Why don’t you ask Stargirl?” 5. What did Stargirl teach Leo? A. To navigate in the desert, to be himself, and to be honest B. To respect others, to laugh at himself, and to trust no one C. To wonder, to revel, to laugh, and to see D. To not be afraid, to love, and to enjoy surprises 6. Why was Stargirl’s giving unusual? A. It was too personal. B. It was too public. C. She didn’t take any credit for it. D. She only gave to people who didn’t want it. 7. Who gave Leo the porcupine necktie? A. Kevin B. His mother C. Hillary D. Stargirl 32
  • 29. Stargirl Multiple Choice Study Questions Chapters 18-21 Continued 8. How did Stargirl learn what was going on in people’s lives? A. She asked them. B. She asked other people about them. C. She read the newspaper. D. She guessed. 9. Describes Stargirl’s card game. A. She wrote the names of classmates and neighbors on small cards and would choose at random one person to be kind to each day. B. She wrote the names of her classmates on the backs of a deck of cards. She put the cards face down into stacks and drew one card from the top of each stack. The name on the back of the higher card was the person she would be kind to that day. C. She would follow someone for 15 minutes and try to figure out what kind of card they needed to have sent to them. D. She would go into a shop, choose a card from the rack, and then think of someone for whom the card would be appropriate.10. Why did Stargirl drop money coins here and there? A. She was careless. B. It was good luck. C. She wanted to know if Leo would notice. D. She knew that people like to find money. 33
  • 30. Stargirl Multiple Choice Study Questions Chapters 22-25 1. Why was Leo’s surprised at Stargirl’s house, parents and room? A. They were all very ordinary. B. They were even more bizarre than what he had imagined. C. The house was painted green, her parents were dressed in green, and her room was painted green. D. Cinnamon wasn’t the only pet. Stargirl’s parents had a house full of unusual pets, and Stargirl’s room looked like the local pet shop. 2. How did Stargirl’s happy wagon work? A. When Stargirl was happy she curled up in her happy wagon to daydream. B. When Stargirl was happy she put a pebble in her happy wagon. C. She would wind it up to play a happy tune when she felt sad. D. When she was feeling sad, she would put Cinnamon in her happy wagon and take him into the desert to her enchanted place. 3. Identify Peter Sinkowitz. A. He was originally Mr. Bones. B. He was the injured player from the Red Rock team Stargirl ran to help. C. He was Stargirl’s father. D. He was the neighbor boy Stargirl kept a scrapbook for. 4. What was Leo’s reaction to Stargirl’s explanation of her Peter Sinkowitz project? A. He asked her if she was running for sainthood. B. He thought the whole idea was silly. C. He thought it was wrong of her to be spying on Peter. D. He was jealous. 5. What did the students say about Stargirl during the shunning period? A. They said that she was a self-centered spotlight hogger. B. They said she was secretly a witch. C. They said she should be ashamed of herself. D. They said she was an ungrateful troublemaker. 6. What was Leo’s reaction to the “Stargirl loves Leo” banner? A. Leo was proud that she had put the banner up. B. At first Leo was glad it was up, but then he wanted to run outside and rip it down. C. Leo was angry when he saw the banner. D. Leo didn’t really care about the banner. He thought, “If she wants to put a banner up, that’s her business.” 7. What was Leo’s crime? A. Leo’s crime was that he had allowed Stargirl to be interviewed on Hot Seat. B. Leo’s crime was that he didn’t stand up for Stargirl among the other students. C. Leo’s crime was that he linked himself to an unpopular person. D. Leo’s crime was that he shunned Stargirl too. 34
  • 31. Stargirl Multiple Choice Study Questions Chapters 22-25 Continued 8. What was Leo’s problem? A. Leo’s problem was that he didn’t have a date to the dance. B. Leo’s problem was that he didn’t understand Stargirl. C. Leo’s problem was that he wanted Stargirl and his friends at school but couldn’t have both. D. Leo’s problem was that he had to choose between Stargirl and Kevin for a best friend. 9. When Stargirl forced Leo to talk to her about why he was avoiding her, what did he tell her? A. He told her he didn’t like her anymore. B. He told her she was too different and needed to change to fit into the group. C. He told her he wasn’t avoiding her. D. Senor Siguaro told him to stay away from her. 35
  • 32. Stargirl Multiple Choice Study Questions Chapters 26-29 1. After Leo told Stargirl she should change, what did she do? A. She slapped him in the face. B. She started crying. C. She changed. Stargirl was gone and ordinary Susan took her place. D. She refused to change and told him if he couldn’t like her the way she was, they were finished. 2. What was Leo’s reaction to Susan? A. He missed Stargirl. B. Susan bored him. C. He said he had never been so happy and so proud in all his life. D. He thought Susan was a much better person than Stargirl, and he never regretted the fact that she had changed. 3. Identify Evelyn Everybody. A. Evelyn was another of Stargirl’s aliases. B. Evelyn was a fictitious person that Stargirl made up. C. Evelyn was another new kid at school who, like Stargirl, was very unusual. D. Evelyn was another competitor at the oratorical contest. 4. Did Stargirl’s change to Susan increase her popularity at school? A. Yes B. No 5. How many stones were in Susan’s happy wagon when Leo went to do homework with her? A. 7 B. 15 C. 5 D. 2 6. Why did Susan’s vision make her happy? A. It showed that she and Leo would live happily ever after together. B. It showed that she would have much success in her life. C. It showed that she would win the oratorical championship and would be popular at school again. D. It showed that her family would be reunited. 7. Why was Dori mad at Susan? A. Dori was mad at Susan for going to the dance. B. Dori was mad at Susan for having great expectations about the oratorical contest. C. Dori was mad at Susan for betraying herself by giving up Stargirl. D. Dori was mad at Susan for not inviting her into the ukulele club. 36
  • 33. Stargirl Multiple Choice Study Questions Chapters 26-29 Continued 8. How did Susan behave in the car on the way to the contest? A. She was happy and animated, talking about the huge reception she would get at school upon her victorious return. B. She was exceptionally quiet and reserved focusing entirely on the competition ahead. C. She was brooding and unhappy because she had given up Stargirl. D. She was angry at Leo for wanting her to change, and they argued all the way to the competition. 9. What two birds did Susan talk about after the brief stop in the desert on her way to the contest? A. finch and crow B. moa and mockingbird C. mockingbird and eagle D. moa and road runner10. What was the title of Susan’s first speech at the contest? A. “I might have been a Stargirl” B. “I might have been a moa.” C. “I might have been a mockingbird.” D. “I might have been alone.”11. How was Susan’s final speech different from the others at the contest? A. It was much longer than the others. B. It was shorter than the others. C. It was not like a speech at all. D. It was poetic.12. Who welcomed to Susan at school after the contest? A. Dori B. Archie C. Leo D. the cheerleaders 37
  • 34. Stargirl Multiple Choice Study Questions Chapters 30-end 1. Who returned to school Monday after the contest? A. Evelyn B. Stargirl C. Ukee Dooks D. Leo 2. Identify Ukee Dooks. A. Stargirl’s ukelele group B. A new girl at school C. One of Archie’s relics D. A snack cake with cream filling 3. Describes Stargirl’s presence at the Ocotillo Ball. A. She went, but no one noticed her. B. She went and was stunning, but had a big fight and show-down with Hillari. C. She was stunning and the belle of the ball. D. She and Leo were practically the king and queen of the event. 4. What happened to Stargirl after the dance? A. She was popular at school again. B. She was shunned by Hillari and her friends. C. She returned to Susan. D. She disappeared. 5. Where was Stargirl’s secret office? A. at her enchanted place in the desert B. in her bedroom C. at Archie’s place D. at the back of the school 6. What was in Stargirl’s office? A. Stargirl’s personal diary was in her office. B. Stargirl’s office had the usual office items plus a variety of caged animals. C. Stargirl’s office had cards, paints, phone books, calendars, and files on various people. D. Stargirl’s office was empty. 7. What is the Sunflower Club? A. The Sunflower Club was a gardening club started at the school in memory of Stargirl. B. Members of the Sunflower Club had squares of cloth material with sunflowers on them which they used as place mats on their school desks. C. Members on the Sunflower Club cheered for the opposite team at sports events. D. Members of the Sunflower Club took an oath to “do one nice thing per day for someone other than myself.” 38
  • 35. Stargirl Multiple Choice Study Questions Chapters 30-End Continued 8. After time passed, Stargirl’s mark was left on the school. What thing below did not show this? A. The Sunflower Club B. The winner of the oratorical contest received the Stargirl Award. C. There was always a ukelele in the marching band. D. At every basketball game when the opposing team scored the first basket, a small group of home team fans stood up and cheered. 39
  • 36. ANSWER KEY - MULTIPLE CHOICE STUDY/QUIZ QUESTIONS StargirlCh. 1-4 Ch. 5-9 Ch. 10-13 Ch. 14-17 Ch. 18-21 Ch. 22-25 Ch 26-29 Ch 30-end 1. B 1. A 1. D 1. C 1. B 1. A 1. C 1. B 2. C 2. C 2. B 2. A 2. B 2. B 2. C 2. A 3. D 3. C 3. D 3. D 3. A 3. D 3. B 3. C 4. C 4. D 4. A 4. C 4. C 4. A 4. B 4. D 5. B 5. C 5. C 5. B 5. C 5. A 5. D 5. C 6. A 6. A 6. B 6. C 6. C 6. B 6. C 6. C 7. B 7. B 7. D 7. A 7. D 7. C 7. C 7. D 8. A 8. B 8. A 8. D 8. C 8. C 8. A 8. B 9.D 9. D 9. C 9. C 9. B 9. B10.B 10. C 10. A 10. D 10. B11. C 11. A 11. D 11. C12. D 12. B 12. D 12. A13. C 13. A 14. A 15. C 16. D 40
  • 37. VOCABULARY WORKSHEETS
  • 38. Stargirl Vocabulary Chapters Necktie-4Part I: Using contextual clues and prior knowledge, write what you think the underlined wordmeans.1. I inspected the box, the tag, the paper. Nowhere could I find the giver’s name. . . . at the time I simply considered the episode a mystery._____________________________________________________________________________2. The girl was picking up her ukelele. And now she was strumming it. And now she was singing!_____________________________________________________________________________3. Kevin held up his hands and framed a marquee in the air. “Hot Seat! Coming Attraction – Stargirl!”_____________________________________________________________________________4. Someone called out, “Who’s scamming us?” “The administration. The principal. Who else? Who cares?” Hillary wagged her head at the absurdity of the question._____________________________________________________________________________5. “We could use the show to expose her. Can’t you see it?” He did the marquee thing with his hands: “Hot Seat Uncovers Faculty Hoax!”_____________________________________________________________________________6. Mica Area High School – MAHS– was not exactly a hot bed of nonconformity. There were individual variants here and there, of course, but within pretty narrow limits. . . ._____________________________________________________________________________7. Every few days in the lunchroom she serenaded someone new with “Happy Birthday.”_____________________________________________________________________________8. She made up a song about isosceles triangles. She sang it to her Plane Geometry class. It was called “Three Sides Have I, But Only Two Are Equal.”_____________________________________________________________________________ 43
  • 39. Stargirl Vocabulary Worksheet Chapters Necktie-4 Page 29. And each night in bed I thought of her as the moon came through my window. I could have lowered my shade to make it darker and easier to sleep, but I never did. In that moonlit hour, I acquired a sense of the otherness of things. I liked the feeling the moonlight gave me, as if it wasn’t the opposite of day, but its underside, its private side, when the fabulous purred my snow- white sheet like some dark cat come in from the desert._____________________________________________________________________________10. We both wanted to go into television. Kevin often said he wanted to be a sleazy talk show host, and he wasn’t kidding. . . . We conceived Hot Seat together and convinced the faculty to let us do it._____________________________________________________________________________11. Her caught-in-headlights eyes gave her a look of perpetual astonishment, so that we found ourselves turning and looking back over our shoulders, wondering what we were missing._____________________________________________________________________________12. She was elusive. She was today. She was tomorrow. She was the faintest scent of a cactus flower, the flitting shadow of an elf owl. We did not know what to make of her. In our minds we tried to pin her to a corkboard like a butterfly, but the pin merely went through and away she flew._____________________________________________________________________________13. We were walking westward. . . .After a while she veered from the highway. I hesitated, then followed._____________________________________________________________________________ 44
  • 40. Stargirl Vocabulary Worksheet Chapters Necktie-4 Page 3Part II: Match the words to their dictionary definitions.___ 1. Episode A. Having two sides___ 2. Ukulele B. Signboard projecting over an entrance to a building___ 3. Marquee C. Can’t be caught___ 4. Absurdity D. Thought up; imagined___ 5. Hoax E. Incident; event___ 6. Nonconformity F. Caused to believe something___ 7. Serenaded G. Deceitful prank___ 8. Isosceles H. A small four-stringed guitar___ 9. Acquired I. Lasting for eternity___10. Conceived J. Gave a musical performance–especially one for a sweetheart___11. Convinced K. Turned___12. Perpetual L. Got___13. Elusive M. Something that is ridiculous or unreasonable___14. Veered N. Refusing to be bound by the accepted rules or practices of a group 45
  • 41. Stargirl Vocabulary Chapters 5-9Part I: Using contextual clues and prior knowledge, write what you think the underlined wordmeans.1. She to did and an imaginary flute. She pogoed into the air and knocked her bare heels together. The cheerleaders gaped from the sidelines. A few people in the stands whistled. The rest – they barely outnumbered the band – sat there with What is this? on their faces._____________________________________________________________________________2. She plucked [the football] off the tee and danced with it, spinning and hugging it and hoisting it into the air. The players looked at their coaches. The coaches looked at the officials. The officials blew their whistles and began converging on her._____________________________________________________________________________3. They seemed to linger on the field, drawing out their notes, waiting. Finally, reluctantly, they marched to the sideline._____________________________________________________________________________4. We found ourselves looking forward to coming to school, to seeing what the bizarre and take she’d be up to. She gave us the something to talk about. She was entertaining._____________________________________________________________________________5. Stargirl finally came in. She went straight to the food line, blithely smiling as usual. Both she and Hillari seemed unaware of each other._____________________________________________________________________________6. We sat on rockers; the porch was full of them. “So, men,” he said, “business or pleasure?” “Bafflement,” I said. “There’s a new girl in school.”_____________________________________________________________________________7. We were gathered in the auditorium for the annual oratorical contest. Sponsored by the Arizona League of Women Voters, the event was open to any high school student who cared to show his or her stuff as a public speaker._____________________________________________________________________________ 46
  • 42. Stargirl Vocabulary Chapters 5-9 Continued8. Nor would you know that inches below your feet, frogs are sleeping, their heart beat down to once or twice per minute. They lie dormant and waiting, these mud frogs, for without water their lives are incomplete, they are not fully themselves._____________________________________________________________________________Part II: Match the words and dictionary definitions.___1. Gaped A. Extravagant act or gesture___2. Converging B. Relating to public speaking___3. Linger C. Stared at wonderingly as with the mouth wide open___4. Bizarre D. Cheerfully; carefree___5. Antic E. Tarry; wait around___6. Blithely F. Frustrate; puzzle___7. Baffle G. Approaching the same point from different directions___8. Oratorical H. Asleep; not active___9. Dormant I. Strikingly unconventional; odd 47
  • 43. Stargirl Vocabulary Chapters 10-13Part I: Using contextual clues and prior knowledge, write what you think the underlined wordmeans.1. Hand written across the bottom were the words: “This is how she says the Pledge of Allegiance.”_____________________________________________________________________________2. We expected to lose. We were comfortable with losing. In fact, most of us were oblivious to it, since we didn’t even attend the games._____________________________________________________________________________3. One day we were bored, indifferent, satisfied losers; the next we were rabid fanatics, stomping in the grandstand, painting our faces green and white, doing the wave as if we had been perfecting it for years._____________________________________________________________________________4. And right there in the middle of it all, in the midst of this perfect season mania, was Stargirl, popping up whenever the ball went through the net, no matter which team scored._____________________________________________________________________________5. By the start of the fourth quarter we were a head, 78 to 29. . . . she said she felt sorry for the Red Rock players. She felt her cheerleading was only making the massacre worse._____________________________________________________________________________6. [Becca] jabbed her finger at the Stage. “Who do you root for?” Stargirl hesitated. She smiled, she threw out her arms. “I root for everybody!”_____________________________________________________________________________Part II: Match the words and the dictionary definitions.___1. Allegiance A. Slaughter___2. Oblivious B. Loyalty___3. Fanatics C. Hold back in uncertainty___4. Mania D. People obsessed by an excessive enthusiasm for something___5. Massacre E. Unaware___6. Hesitate F. Craze; excessively popular thing to do 48
  • 44. Stargirl Vocabulary Chapters 14-17Part I: Using contextual clues and prior knowledge, write what you think the underlined wordmeans.1. This was the start of the period that blurs as I try to recall it. Incidents seem to cascade and merge. Events become feelings, feelings become events. Head and heart are contrary historians._____________________________________________________________________________2. Sun Valley’s lead had increased to 19 points midway through the second quarter. Our once-raucous fans were stunned into silence, and that’s when it happened._____________________________________________________________________________3. At that moment Kovac was running past, trying to avoid the divers, and his right foot came down on a prone player’s sneaker – so it was told in the newspapers the next day._____________________________________________________________________________4. She seemed subdued. She did not play her ukulele. She did not play with a rat. She just ate and talked with the girls at her table._____________________________________________________________________________5. Archie spent the whole session that way, nodding and smiling and raising his eyebrows. We dumped our disappointment on him, the devastation of the loss._____________________________________________________________________________6. For a person so different, her house was surprisingly ordinary . . . . Not a blade of grass in the small front yard, but rather barrel and prickly pear cacti and clusters of stones._____________________________________________________________________________7. To the person who expects every desert to be barren sand dunes, the Sonoran must come as a surprise. Not only are there no dunes, there’s no sand._____________________________________________________________________________8. We sat side-by-side, lotus style, facing west._____________________________________________________________________________ 49
  • 45. Stargirl Vocabulary Chapters 14-17 Continued9. We put on our shoes. We headed for the highway. I expected her to interrogate me, but she did not. . . . We walked across the desert hand in hand, saying nothing._____________________________________________________________________________Part II: Match the words and dictionary definitions.___1. Merge A. Destruction___2. Raucous B. Noisy; boisterous___3. Prone C. Without vegetation___4. Subdued D. Join together___5. Devastation E. Sitting cross-legged with the feet above the thighs___6. Cacti F. Lying face down___7. Barren G. Question___8. Lotus H. Plural of cactus___9. Interrogate I. Calmed; quieted 50
  • 46. Stargirl Vocabulary Chapters 18-21Part I: Using contextual clues and prior knowledge, write what you think the underlined wordmeans.1. For the rest of the day, and the next and the next, I grew increasingly paranoid. Walking with her in and around the school, I was intensely aware that the nature of our aloneness had changed. It was no longer a cozy, tunnel-of-love sweetness, but a chilling isolation._____________________________________________________________________________2. “The Amish in Pennsylvania have a word for it.” “What’s that?” I said. “Shunning.” . . . “The shunee, so to speak, has gotten himself in Dutch with the church, so he’s excommunicated. The whole community is in on it. Unless he repents, nobody speaks to him for the rest of his life._____________________________________________________________________________3. The question that came to mind then sounded silly, but it’s persisted_____________________________________________________________________________4. We listened in rapture, and so, I half believed, did the Tumbleweed and cacti, the desert, the mountains, while listening to the girl in the long, falling skirt._____________________________________________________________________________5. She taught me to revel. She taught me to wonder. She taught me to laugh. My sense of humor had always measured up to everyone else’s; but timid, introverted me, I showed it sparingly: I was a smiler. In her presence I threw back my head and laughed out loud for the first time in my life._____________________________________________________________________________6. “. . . Do you know how many bulletin boards there are in town?” “Sure,” I said facetiously, “I count them every day.” “So do I,” she said, not kidding._____________________________________________________________________________ 51
  • 47. Stargirl Vocabulary Chapters 18-21 ContinuedPart II: Match the words to the dictionary definitions.___1. Paranoid A. To take great pleasure or delight___2. Shun B. In fun; as a joke___3. Persisted C. Ecstacy; the state of being transported by a lofty emotion___4. Rapture D. To avoid deliberately and consistently___5. Revel E. Showing unreasonable distrust or suspicion___6. Facetiously F. Held firmly to some purpose or undertaking despite obstacles or setbacks 52
  • 48. Stargirl Vocabulary Chapters 22-25Part I: Using contextual clues and prior knowledge, write what you think the underlined wordmeans.1. My inspection yielded two curious items. One was a wooden bowl half filled with sand-colored hair._____________________________________________________________________________2. I’ll do it for a few more years, then I’ll give it to his parents to give to him when he’s older and ready to appreciate it._____________________________________________________________________________3. On his back porch, we talked of a thousand things and laughed and swooned in pipe smoke and ate pizza._____________________________________________________________________________4. My first impulse was to drag at the Spanish teacher to the window and say, “Look! She loves me!” My second impulse was to run outside and rip the sign away._____________________________________________________________________________Part II: Match the words with the definitions.___1. Curious A. Eager to acquire knowledge___2. Appreciate B. Faint___3. Swoon C. Urge___4. Impulse D. To be thankful or show gratitude for 53
  • 49. Stargirl Vocabulary Chapters 26-29Part I: Using contextual clues and prior knowledge, write what you think the underlined wordmeans.1. She was beginning to look vaguely familiar. Tentatively I whispered, “Stargirl?”_____________________________________________________________________________2. The laughing stopped, and from that moment on she did a perfect imitation of a sullen, pout-lipped teenager._____________________________________________________________________________3. In my mind’s eye, I pictured her aiming her incredible zeal and energy exclusively at the Electrons. We could have won games on her cheering alone._____________________________________________________________________________4. This sort of silliness went on until we rounded the mesa and saw the brown mist on the horizon that announced our approach to the city of Phoenix._____________________________________________________________________________5. Accustomed to seeing stiff, mortified contestants, the audience responded with uncertain titters. They didn’t know what to make of this unconventional teenager anymore than we had on the first day of school._____________________________________________________________________________6. We swung around back to the parking lot and – yes– there was a car, and another car. . . . [Dori] stood apart from the teachers, alone in the black shimmery sea of asphalt._____________________________________________________________________________Part II: Match the words with the definitions.___1. Tentatively A. Out of the ordinary; unusual___2. Sullen B. Pavement___3. Zeal C. Brooding; gloomy___4. Mesa D. Uncertainly; experimentally___5. Unconventional E. Enthusiasm___6. Asphalt F. Flat-topped elevation with one or more clifflike sides 54
  • 50. Stargirl Vocabulary Chapters 30-EndPart I: Using contextual clues and prior knowledge, write what you think the underlined wordmeans.1. Susan seemed in a trance. She sat beside me, staring vacantly at the sign through the windshield._____________________________________________________________________________2. Classrooms, hallways, courtyard, lunchroom – everywhere I went I heard her disparaged, mocked, slurred. Her attempt to become popular, to be more like them, had been a total failure._____________________________________________________________________________3. And I knew what I should do. I should go out there and stand in front of them and applaud. I should show’s Stargirl and the world that I wasn’t like them, that I appreciated her, that I celebrated her and her insistence on being herself._____________________________________________________________________________4. Her hair is incredible. . . . It fluffs like a meringue high upon her head._____________________________________________________________________________5. Every action echoed down the line behind her. The three hops of the bunny became three struts of a vaudeville vamp._____________________________________________________________________________6. The words seem to fit her, though I could not grasp of their meaning. He saw the vacant look on my face and laughed._____________________________________________________________________________7. Tacked to one wall was a municipal map of Mica._____________________________________________________________________________8. He said these things with a sly grin, knowing they would confound me as I mulled them until our next meeting._____________________________________________________________________________ 55
  • 51. Stargirl Vocabulary Chapters 30-End ContinuedPart II: Match the words to the dictionary definitions.___1. Trance A. City___2. Disparaged B. Fluffy pastry topping made of beaten eggs___3. Applaud C. Empty___4. Meringue D. Belittled___5. Vamp E. Consider mentally___6. Vacant F. Express approval by clapping hands___7. Municipal G. A state of detachment from one’s physical surroundings___8. Confound H. To cause to become confused___9. Mull I. Unscrupulously seductive woman 56
  • 52. ANSWER KEY - VOCABULARY Stargirl 1-4 5-9 10-13 14-17 18-21 22-25 26-29 30-end1 E C B D E A D G2 H G E B D D C D3 B E D F F B F F4 M I F I C C A B5 G A A A A B I6 N D C H B C7 J F C A8 A B E H9 L H G E10 D11 F12 I13 C14 K 57
  • 53. DAILY LESSONS
  • 54. LESSON ONEObjectives 1. To introduce Stargirl unit 2. To distribute books, study guides and other related materialsNOTE: Prior to this lesson, have a local newspaper available for each of your students for Activity #1.Activity #1 If your students are not familiar with newspapers, show them how they are puttogether–the various sections, the contents, the kinds of things included in the newspaper. Showthem major news articles, personal interest stories, sports, weddings, obituaries, police beat, etc.Then, be sure to show them the filler portions–short pieces that fill out the columns, little bits ofnews, etc. These are usually particularly interesting in small, local papers. Transition: Tell students that the main character of the book they are about to read makesit a point to read all those little filler parts and often sends people cards or does things for thepeople who are mentioned in the fillers–just as her way of being nice.Activity #2 Distribute the Project Assignment Sheet and discuss the directions in detail. Explain tostudents that they are all now members of the Sunflower Club, a club of people who at least oncea day does something nice for someone else. They are to keep a log of the date and a shortexplanation of the nice thing that they did. Later in the unit, they will share with the class someof the more interesting things they did.Activity #3 Distribute the materials students will use in this unit. Explain in detail how students are touse these materials. Study Guides Students should preview the study guide questions before each readingassignment to get a feeling for what events and ideas are important in that section. After readingthe section, students will (as a class or individually) answer the questions to review the importantevents and ideas from that section of the book. Students should keep the study guides as studymaterials for the unit test. Vocabulary Prior to reading a reading assignment, students will do vocabulary workrelated to the section of the book they are about to read. Following the completion of the readingof the book, there will be a vocabulary review of all the words used in the vocabularyassignments. Students should keep their vocabulary work as study materials for the unit test. 61
  • 55. Reading Assignment Sheet You need to fill in the reading assignment sheet to letstudents know when their reading has to be completed. You can either write the assignment sheeton a side blackboard or bulletin board and leave it there for students to see each day, or you can"ditto" copies for each student to have. In either case, you should advise students to become veryfamiliar with the reading assignments so they know what is expected of them. Extra Activities Center The Unit Resource Materials portion of this unit containssuggestions for a library of related books and articles in your classroom as well as crossword andword search puzzles. Make an extra activities center in your room where you will keep thesematerials for students to use. (Bring the books and articles in from the library and keep severalcopies of the puzzles on hand.) Explain to students that these materials are available for studentsto use when they finish reading assignments or other class work early. Nonfiction Assignment Sheet Explain to students that they each are to read at least onenon-fiction piece from the in-class library at some time during the unit. Students will fill out anonfiction assignment sheet after completing the reading to help you evaluate their readingexperiences and to help the students think about and evaluate their own reading experiences. Books Each school has its own rules and regulations regarding student use of schoolbooks. Advise students of the procedures that are normal for your school. 62
  • 56. PROJECT ASSIGNMENT - Stargirl Stargirl performs random acts of kindness every day. Whether it’s sending a card or a noteor singing Happy Birthday to someone, cheering for someone, helping someone in need, or a varietyof other things, she’s always thinking about other people and what might make them happier or feelbetter–whether she really knows the person or not. At the end of the book, a Sunflower Club isformed at school, and the members pledge to do something nice for someone else each day. You are now a member of the Sunflower Club, and it is your duty to do something nice forsomeone each day, whether you really know the person or not. As you read the book Stargirl, you’llstart to get more and more ideas about things you can do. Meanwhile, here is a little list ofsuggestions that will help you start to think of things you can do.* Make a birthday card and give it to a classmate whose birthday it is.* Wash dishes at home without anyone asking you to do so.* Give someone a compliment about themselves–what they’re wearing, how their hair looks, etc.* Let someone in front of you in the lunch line.* Give someone your dessert from lunch or bring something extra from home to give to someone who doesn’t have a very nice lunch.* Carry someone’s books for them to the next class.* Give someone some encouragement about something he/she is trying to do.* Volunteer to do something you wouldn’t normally do.* Instead of having a “why should I do it” attitude, adopt a “what else can I do” attitude.Keep a list of all the things you do. On a sheet of paper, put the date on the left followed by a shortexplanation of the thing you did. In about 2 weeks, you will be asked to share with the class someof the more interesting nice things you did. Be creative, be thoughtful, be kind. 63
  • 57. LESSON TWOObjectives: 1. To preview the study questions and vocabulary for Porcupine Necktie - Chapter 4 1. To have students practice reading orally 2. To read chapters Porcupine Necktie - 4 3. To evaluate students oral readingActivity #1 Have students complete the prereading work for Porcupine Necktie through Chapter 4.They should review the study questions and do the required vocabulary work.Activity #2 Have students read Porcupine Necktie - Chapter 4of Stargirl out loud in class. Youprobably know the best way to get readers within your class; pick students at random, ask forvolunteers, or use whatever method works best for your group. If you have not yet completed anoral reading evaluation for your students this marking period, this would be a good opportunityto do so. Continue oral reading in class over the next couple of days until everyone’s oral readinghas been evaluated. Then, students may read silently for in-class reading assignments. An oralreading evaluation form is included with this unit for your convenience. If time runs out in class,students should do this assignment as homework and have it completed prior to the next classperiod. 64
  • 58. ORAL READING EVALUATION StargirlName Class DateSKILL EXCELLENT GOOD AVERAGE FAIR POORFluency 5 4 3 2 1Clarity 5 4 3 2 1Audibility 5 4 3 2 1Pronunciation 5 4 3 2 1 5 4 3 2 1 5 4 3 2 1 Total GradeComments: 65
  • 59. LESSON THREEObjectives 1. To review the main ideas and events from the first reading assignment of Stargirl 2. To preview the study questions and vocabulary for chapters 5-9 3. To read chapters 5-9 4. To complete the oral reading evaluations if they have not yet been completedActivity #1 Have students answer the study guide questions for Porcupine Necktie through chapter4. Allow time for any necessary discussion. Write the correct answers on the board or overheadprojector so students can copy them down for study use. Teachers Note: Depending on the students level, different students may write theanswers on the board or even ask the questions to lead the group discussion. Jump in asnecessary to guide the discussion. Use whatever techniques your particular group will handlebest.Activity #2 Give students time to preview the study questions and do the vocabulary workfor chapters 5-9. Review the vocabulary worksheet answers or do the worksheet together asa class orally.Activity #3 Have students read chapters 5-9. If you have not yet completed the oral readingevaluations, this is a good time to do so. If you have completed them, students may readsilently if you choose. This reading assignment should be completed prior to the next classmeeting. 66
  • 60. LESSON FOURObjectives: 1. To review the main ideas and events from chapters 5-9 2. To pull the idea of Hot Seat from the novel and in a modified way apply it to class 3. To get students to learn some things about each other they may not have known or appreciatedActivity #1 Orally discuss the answers to the study questions for chapters 5-9 as directed for thefirst reading assignment.Activity #2 Sometimes students can be in the same class with each other even for years but notreally know each other. This Hot Seat exercise is not to make anyone squirm and certainly not toroast anyone; it’s only intended to get students to recognize some abilities or interests theirclassmates might have that they had not recognized before. Tell students to pretend that they are Hot Seat jurors. They are to come up with severalquestions they would like to ask someone on the Hot Seat. You can either brainstorm this listorally together or have students write down a list of questions on their own or in groups. Givestudents guidelines about the questions: nothing too personal, nothing that would intentionallyembarrass the person being asked the question, etc. When the question lists are completed, they can be used in one of a couple of differentways. You can do this exercise as a group, with students taking turns being on the Hot Seat andthe class asking questions from the question list. (Not every question has to be asked to eachperson.) Or students can pair up with a person and ask each other the questions on the list, andyou can call out to switch partners every few minutes, giving each student the chance tointerview and be interviewed by several classmates. When the exercise is completed, have a short evaluation period. Ask students what theylearned that they didn’t know before. 67
  • 61. LESSON FIVEObjectives: 1. To preview the study questions and vocabulary for chapters 10-13 2. To read chapters 10-13Activity #1 Give students time to preview the study questions and do the vocabulary work for chapters10-13. Discuss the answers to the vocabulary worksheets.Activity#2 Give students the remainder of the class period to read chapters 10-13. If this readingassignment is not completed prior to the end of the class, it should be finished prior to the nextclass meeting. LESSON SIXObjectives: 1. To review the main events and ideas from chapters 10-13 2. To practice writing a short, informative composition–a newspaper filler article 3. To preview the study questions and do the vocabulary work for chapters 14-17 4. To read chapters 14-17Activity #1 Discuss the answers to the study questions for chapters 10-13 as directed previously.Activity #2 Distribute Writing Assignment #1 and discuss the directions in detail. Give students timeto complete the writing assignment.Activity #3 When students finish the writing assignment, they should preview the study questions anddo the vocabulary work for chapters 14-17, then they should read those chapters. If theydo not complete this assignment in class, they should do so prior to the next class meeting. 68
  • 62. WRITING ASSIGNMENT #1 - StargirlPROMPT Everyone has something going on in life that would make a good filler for the newspaper.A birthday may be coming up, your parents or grandparents may be having a weddinganniversary, you might be preparing for a special vacation, you may have an interesting hobbyor have received an award for something, something interesting may have happened to you orsomeone you know–even something as common as slipping on ice on the way to school orincurring a minor injury in some way. Your assignment is to write a newspaper filler. It can beabout yourself or someone you know, as long as you know enough details about the story toaccurately write it.PREWRITING Think about the thing that is your filler. Write down the answers to: Who? What? When?Where? and Why? or How? and jot down some concluding statement. Stop and think for a fewminutes about what headline you might use, and jot down those ideas. Feel free to look back atyour newspaper fillers to get ideas about what kinds of details might need to be included.DRAFTING Choose your headline and write that at the top of the page. Then, in a paragraph, tell thestory you have chosen as your filler. At the end, write your concluding statement. Keep in mindthat this is a filler, not a lengthy feature story. A single, well-written paragraph is all you willwrite.PROMPT After you have finished a rough draft of your filler article, revise it yourself until you arehappy with your work. Then, ask a student who sits near you to tell you what he/she likes bestabout your work, and what things he/she thinks can be improved. Take another look at your adkeeping in mind your critics suggestions, and make the revisions you feel are necessary.PROOFREADING Do a final proofreading of your paper double-checking your grammar, spelling,organization, and the clarity of your ideas.DUE DATE _______________________ 69
  • 63. LESSON SEVENObjectives 1. To review the main events and ideas from chapters 14-17 2. To learn some things about meditation and yoga 3. To preview the study questions and do the vocabulary work for chapters 18-21 4. To read chapters 18-21NOTE: Prior to this lesson, make arrangements with a local spa to have a speaker come talk toyour class about meditation and yoga, demonstrate several techniques, and explain why peopledo it. This lesson only leaves about 30 minutes for this presentation, but if you want to make it awhole class period, just adjust the other assignments to another day accordingly.Activity #1 Introduce your guest speaker and give the next half hour or so for his/her presentation toyour class.Activity #2 Discuss the study questions from chapters 14-17 as directed previously or use themultiple choice questions as a quiz, followed by a discussion of the answers.Activity #3 Tell students that prior to the next class period they should have completed previewing thestudy questions, doing the vocabulary work for and reading chapters 18-21. 70
  • 64. LESSON EIGHTObjectives 1. To connect the book to real life 2. To give students practice using the library & finding articles 3. To preview the study questions & do the vocabulary work for chapters 18-21 4. To read chapters 18-21Activity #1 Take students to the library. Distribute the Nonfiction Reading Assignment Worksheets. Explain that students are to choose a nonfiction topic related in some way to Stargirl,read at least two articles relating to that topic, and fill out the worksheet. Give students theremainder of the class time to complete this assignment. Advise students that in the next classperiod they will have to stand in front of the class and give a summary of what they have read.NOTE: Some suggested topics: birds, mockingbird, moa, public speaking, speeches recentlygiven, desert life, basketball, dancing/dances, shunning, sunflowers, rats, meditation, yoga, cacti,desert vegetation, interviewers, TV shows where people are interviewed, interviews, bandinstruments, ukuleles, cheerleading, newspapers, articles and fillers in newspapersActivity #2 If students finish the assignment early, they should begin working on previewing the studyquestions for, doing the vocabulary worksheet for, and reading chapters 18-21. This assignmentshould be completed prior to the next class period. 71
  • 65. NONFICTION ASSIGNMENT SHEET (To be completed after reading the required nonfiction article)Name DateTitle of Nonfiction ReadWritten By Publication DateI. Factual Summary: Write a short summary of the piece you read.II. Vocabulary 1. With which vocabulary words in the piece did you encounter some degree of difficulty? 2. How did you resolve your lack of understanding with these words?III. Interpretation: What was the main point the author wanted you to get from reading his work?IV. Criticism 1. With which points of the piece did you agree or find easy to accept? Why? 2. With which points of the piece did you disagree or find difficult to believe? Why?V. Personal Response: What do you think about this piece? OR How does this piece influence your ideas? 72
  • 66. LESSON NINEObjectives 1. To review the main events and ideas from chapters 18-21 2. To expose students to a wide variety of information on topics related to the book 3. Students will practice public speaking 4. To preview the study questions and do the vocabulary work for chapters 22-25Activity #1 Use the multiple choice set of study questions for chapters 18-21 to check students’reading comprehension from the last assignment. Discuss the answers in detail as you orallygrade the quizzes.Activity #2 Call on students to stand in front of the class and tell about the article(s) they read forthe nonfiction assignment. Each report should only take a minute.Activity #3 Students should preview the study questions and do the vocabulary work for chapters22-25. This assignment should be completed prior to the next class meeting. LESSON TENObjectives 1. To read chapters 22-25 2. Students will prepare for their Sunflower Club reportsActivity #1 Tell students to read chapters 22-25 silently in class. If they do not finish prior to the endof this class period, they should finish prior to the next one.Activity #2 Remind students that they will give their Sunflower Club reports in the next class period(tell about some of the more interesting experiences they have had doing their good deeds). Ifstudents finish reading early, they should get their Sunflower Club logs in order and prepare fortheir short oral report. 73
  • 67. LESSON ELEVENObjectives 1. To review the main ideas and events from chapters 22-25 2. To share and evaluate Sunflower Club experiences 3. To preview and read chapters 26-29Activity #1 Discuss the main events and ideas from chapters 22-25 by discussing the study guidequestions. Also review the vocabulary worksheet from this section.Activity #2 Ask for volunteers (or call on students if necessary) to tell about their Sunflower Clubexperiences. What kinds of things did students do? What reactions, if any, did they get frompeople? How did doing the good deeds make them feel? Generate a class discussion of theirexperiences if you have kids who will talk. If students won’t interact in a discussion, you’ll needto go to more of a report format rather than discussion. Collect their Sunflower Club logsshowing the dates and deeds for grading.Activity #3 When the discussion finishes, tell students they have the remainder of the class period topreview the study questions, do the vocabulary work for, and read chapters 26-29. Thisassignment should be completed prior to the next class meeting. LESSON TWELVEObjectives 1. To review the main events and ideas from chapters 26-29 2. To preview chapters 30-end 3. To finish reading the bookActivity #1 Discuss the answers to the study questions and vocabulary worksheet for chapters 26-29.Activity #2 Give students the remainder of the class time to preview the study questions and do thevocabulary work for chapters 30-end and to finish reading the book. 74
  • 68. LESSON THIRTEENObjectives 1. To review the main events, ideas & vocabulary from the last chapters of the book 2. Students will practice writing to persuade 3. To explore Leo’s character and role in the bookActivity #1 Review the study questions and vocabulary work done for chapters 10-end.Activity #2 Take a few minutes to discuss the character of Leo. Because he is the narrator, we tend tolook through his eyes and focus on the other characters and events in the book. Ask students togive a description of Leo–not necessarily a physical description, but a description of hischaracter. What kind of a person is he? Is he kind? Generous? Thoughtful? Does he thinkindependently, or does he go with the group? How does he feel about Stargirl? How does he treather? Would students want Leo to be their friend? Distribute Writing Assignment #2 and discuss the directions in detail. Give students theremainder of the class period to work on the assignment and tell them when the composition willbe due. LESSON FOURTEENObjective To dig deeper into the book and examine it on a more critical levelActivity Divide your class into groups of three to four students. Divide the Extra DiscussionQuestions equally among the groups. Students in the groups should discuss their questions andwrite down what they decide the answers are. When students have had ample time to formulateanswers, come back together as a class and discuss the answers to the questions. This willprobably take the rest of this class period and at least part of the next one. 75
  • 69. WRITING ASSIGNMENT #2 StargirlPROMPT From one point of view, you could say that Leo was foolish for giving up Stargirl. Shewas unusual and wonderful, and they loved each other. He threw that away to fit in with hisfriends. From another point of view, though, you could say Stargirl was just too different andneeded to learn how to fit in better with everyone. Then she and Leo could have stayed together.If you think the first point of view is correct, you probably an individualist. If you think thesecond point of view, you are probably more group-oriented. Your assignment is to choose oneof the above points of view. Persuade Leo that he should accept Stargirl the way she is and dowhatever is necessary to keep their relationship going. OR Persuade Stargirl that she needs tofind ways to fit in better with the whole group for the long-term. OR You can write acomposition persuading me that each of these people did the right thing, the thing that was rightfor them to do considering their personalities and circumstances.PREWRITING What point of view do you agree with? Choose that one to write about. Why should thecharacter have done something different? List several reasons. Look at things from the character’spoint of view. What would motivate them to do something different? What would be in it forthem? Jot down some notes about all of these considerations. Then, think about the best way of presenting the things you’ve jotted down. Which thingsare strong points? Which are weaker? Which might you leave out? Which should be emphasized?Number or mark your notes to indicate where or how you will use the points. A little outline orlist of ideas you want to cover in the order you want to mention them would be a good thing tomake.DRAFTING Take your outline or list with your marked notes and talk through them in your mind. Youcan write this in the form of a letter if it will help you present your ideas more clearly. How willyou bring up the topic? That will be your introductory paragraph. In the middle paragraphs ofyour letter you will make your points trying to persuade. Then, you’ll need a concludingparagraph, one that pulls everything together and makes your final statement, your summary andfinal effort at convincing the character.PROMPT After you have finished a rough draft of your composition, revise it yourself until you arehappy with your work. Then, ask a student who sits near you to tell you what he/she likes bestabout your work, and what things he/she thinks can be improved. Take another look at your adkeeping in mind your critics suggestions, and make the revisions you feel are necessary.PROOFREADING Do a final proofreading of your paper double-checking your grammar, spelling,organization, and the clarity of your ideas. 76
  • 70. WRITING EVALUATION FORM - StargirlName DateWriting Assignment #1 for the Stargirl unit GradeCircle One For Each Item:Description (paragraph 1) excellent good fair poorPlans (body paragraphs) excellent workable fair not realisticConclusion excellent good fair poorGrammar: excellent good fair poor (errors noted)Spelling: excellent good fair poor (errors noted)Punctuation: excellent good fair poor (errors noted)Legibility: excellent good fair poorStrengths:Weaknesses:Comments/Suggestions: 77
  • 71. EXTRA DISCUSSION QUESTIONS/WRITING ASSIGNMENTS StargirlInterpretive 1. From what point of view is the story told, and why is that important? 2. What is the setting, and what does it add to the story? 3. Based on the facts in the story, can you tell approximately in what year the story takes place? Does it matter? What things about this book are timeless–true no matter what the year is? 4. Give a short but accurate character sketch of each of the main characters in the book. Describe the personality of each. 5. What is the main conflict in the story? Are there other conflicts in the story that are important? Tell about each.Critical 6. Explain why the author chose the bunny hop as the dance at the ball. 7. Explain the analogy of awakening mud frogs in chapter 9. 8. Compare and contrast Kevin and Leo. 9. If the story had been written from Stargril’s point of view, how would that have changed the story and its effect?10. Write down the proper names used in the book–character names & names of places. Examine each to try to determine the possible reason(s) for choosing those names.11. Why did Stargirl go to the funeral? Why didn’t she respond to Mrs. Grisdale?12. Analyze Stargirl’s speech in chapter 28.13. What do the incidents of the Pledge of Allegiance, the funeral, and the Danny Pike affair tell us about Stargirl and people’s reactions to her?14. Archie is a paleontologist. There are several connections between the old and the new in this book. For example, Archie has Barney, the skull of the ancient rodent, and Stargirl has Cinnamon. Explain this and any other connections you can find.15. What did the character of Archie add to the story? What was his purpose as a character in the story? 78
  • 72. Stargirl Extra Discussion Questions page 216. The name “Stargirl” is interesting. What meanings does the word “star” have, and in what ways do those meanings apply to the character?17. What kind of a friend is Kevin to Leo? Does he give good advice? Does he give any advice?18. Compare and contrast Kevin and Dori as “best friends” to the main characters.19. Why did Stargirl need an “office”? Why didn’t she just work from home?Critical/Personal Response20. What made Stargirl so extraordinary? Was she really so different?21. If you had to choose one thing that was the bottom line about how Stargirl was different from everyone else, what would it be? Why?22. Why do you think Hillari acted the way she did?23. What was the problem with Stargirl’s giving?Personal Response24. Why did the students react to Stargirl the way they did?25. Would you have been friends with Stargirl, or would you have been like the rest of the students?26. Do you think Stargirl’s parents recognized that she was different from most of her classmates?27. If you were Stargirl’s parents and saw the happy wagon with only 2 pebbles in it, what would you say to her? What advice would you give her? 79
  • 73. Stargirl Extra Discussion Questions page 3Quotations (Explain the significance of these quotations from Stargirl. The chapter from whichthe quote was taken is in parenthesis.)1. How long do you think somebody who’s really like that is going to last around here? (2)2. We wanted to define her, to wrap her up as we did each other, but we could not seem to get past “weird” and “strange” and “goofy.” Her ways knocked us off balance. (2)3. She was elusive. She was today. She was tomorrow. She was the faintest scent of a cactus flower, the flitting shadow of an elf owl. We did not know what to make of her. In our minds we tried to pin her to a corkboard like a butterfly, but the pin merely went through and away she flew. (3)4. With every step the silence grew, as did my sense that she knew–and had known all along–that she was being followed. Or more, that she was leading me. She never looked back. (3)5. Did Parr create us, or was he simply a reflection of us? I didn’t know. I knew only that if you peeled off one by one all the layers of the student body, you would have found at the core not the spirit of the school, but Wayne Parr. (4)6. Still, to us she was not truly a cheerleader, but Stargirl dressed like one. (5)7. At the same time, we held back. Because she was so different. Different. We had no one to compare her to, no one to measure her against. She was unknown territory. Unsafe. We were afraid to get too close. (5)8. On the contrary, she is one of us. Most decidedly. She is us more than we are us. She is, I think, who we really are. Or were. (7)9. You’ll know her more by your questions than by her answers. Keep looking at her long enough. One day you might see someone you know. (7)10. It was a golden age, those few weeks in December and January. (9)11. This didn’t fit my impression of her. I didn’t know that this was an early glimpse of something I was soon to see much more of: behind the dazzling talents and differentness, she was far more normal than I had realized. (10)12. When they gave her the pleated skirt, they made a cheerleader they never imagined. . . . She cheered the big things–honors, election winners–but she gave most of her attention to little things. (11) 80
  • 74. Stargirl Extra Discussion Questions page 413. And so, when she finally finishes and her freckles settle back onto the bridge of her nose, why don’t you? Why don’t you just die? . . . Because they’re clapping for you, that’s why . . . . (11)14. Suddenly we were no longer comfortable with losing. In fact, we forgot how to lose. The transformation was stunning in its speed. There was no apprenticeship period, no learning curve. No one had to teach us how to be winners. (11)15. If we were hurt, if we were unhappy or otherwise victimized by life, she seemed to know about it, and to care, as soon as we did. But bad things falling on her–unkind words, nasty stares, foot blisters–she seemed unaware of. I never saw her look in a mirror, never heard her complain. All of her feelings, all of her attentions flowed outward. She had no ego. (11)16. Your job isn’t to have fun, they told her, your job is to cheer for Mica High no matter what. She just stared at them. (11)17. I’m not my name. My name is something I wear, like a shirt. It gets worn, I outgrow it, I change it. (13)18. Kevin. . .the Happy Birthday songs, the Valentine cards, all the nice things she does for people. . .doesn’t that count for something? . . . I guess not. (18)19. I was intensely aware that the nature of our aloneness had changed. It was no longer a cozy, tunnel-of-love sweetness, but a chilling isolation. (18)20. And her parents, as ordinary, in a nice way, as could be. How did this girl come to be? I used to ask myself. Sometimes I thought she should be teaching me. She seems to be in touch with something that the rest of us are missing. (19)21. Whose affection do you value more, hers or the others’? (19)22. She was bendable light: she shone around every corner of my day. (20)23. She saw things. I had not known there was so much to see. (20)24. And there was more to her seeing than that. What she saw, she felt. Her eyes went straight to her heart. (20)25. Are you running for saint? . . . I regretted the words as soon as they left my lips. She just looked at me, hurt in her eyes. (22) 81
  • 75. Stargirl Extra Discussion Questions page 526. I had never realized how much I needed the attention of others to confirm my own presence. (23)27. They said she was a self-centered spotlight hogger. They said she thought she was some kind of saint–I cringed at that–and that she was better than the rest of us. They said she wanted everyone else to feel guilty for not being as nice and wonderful as she was. They said she was a phony. (23)28. She turned around slowly for my open-mouthed, dumbstruck inspection. Nothing goofy, nothing different could I see. She looked magnificently, wonderfully, gloriously ordinary. (26)29. She pushed my hand away. She dropped the last anchovy into the glass. “I don’t want to be like nobody.” (26)30. She thinks I betrayed myself. She just doesn’t understand how important it is to be popular. (27)31. He thinks [mockingbirds] may also imitate the sounds of birds that are no longer around. He thinks the sounds of extinct birds are passed down the years from mockingbird to mockingbird. (27)32. As she got out of the car, the silver plate slid from her lap and rang like a dying bell against the asphalt. Her father picked it up. I thought he would take it, but instead he leaned into the back seat where I sat and with a strange smile gave it to me. (30)33. “I know you’re not going to ask me to the Ocotillo Ball. It’s okay.” She gave me her smile of infinite kindness and understanding, the smile I had seen her aim at so many other needy souls, and in that moment I hated her. (30)34. I pulled down the shade. In my dreams the old man on the mall bench raised a wobbling head and croaked, “How dare you forgive me.” (30)35. And I think every once in a while someone comes along who is a little more primitive than the rest of us, a little closer to our beginnings, a little more in touch with the stuff we’re made of.” The words seemed to fit her, though I could not grasp their meaning. (32) 82
  • 76. LESSON FIFTEENObjectives 1. To complete discussion of the Extra Discussion Questions 2. Students will practice creative writingActivity #1 Complete the discussion of the Extra Discussion Questions which you began in thelast class period. Give students ample time to investigate the ideas that the questions andquotations suggest.Activity #2 Distribute Writing Assignment #3. Discuss the directions in detail and give studentsample time to complete the assignment. This can be done as a group writing assignment if youchoose–either in small groups of 2 or 3 students working together, or as an oral class writingassignment. 83
  • 77. WRITING ASSIGNMENT #3 StargirlPROMPT At the end of the book, Leo said he received a porcupine necktie in the mail. For fun, let’sassume that means Stargirl is possibly reaching out to meet Leo again. And let’s assume Leoresponds. Your assignment is to write the plot summary for a sequel to Stargirl.PREWRITING Jot down some notes about what you think might happen in the sequel. How will they meetagain? Will either of them have changed significantly? Will they have a romantic relationship, orwill they each have their own lives now, and just remain good friends? What will they say and dowhen they meet? What would happen in a sequel that would make a worthwhile book? Stargirl,the book, makes a point about nonconformity. What possible point could the sequel have, andwhat events would take place to make that point? What title would you give the sequel? After you jot down your ideas, organize them into a list or outline that you can write from.DRAFTING Using your outline or list, begin to write the plot summary for the sequel. Be sure yourideas are clear and in a logical order so your reader can easily follow them. Be careful not toactually write the book, but to give a plot summary. Your summary should be several paragraphslong–not just one paragraph, and not a whole book–a written page or two.PROMPT After you have finished a rough draft of your plot summary, revise it yourself until you arehappy with your work. Then, ask a student who sits near you to tell you what he/she likes bestabout your work, and what things he/she thinks can be improved. Get a couple of differentopinions. Take another look at your ad keeping in mind your critics’ suggestions, and make therevisions you feel are necessary.PROOFREADING Do a final proofreading of your paper double-checking your grammar, spelling,organization, and the clarity of your ideas.DUE DATE _________________ 84
  • 78. LESSON SIXTEENObjectives To review all of the vocabulary work done in this unitActivity Choose one (or more) of the vocabulary review activities listed on the next page(s) andspend your class period as directed in the activity. Some of the materials for these reviewactivities are located in the Vocabulary Resource Materials section in this unit. VOCABULARY REVIEW ACTIVITIES1. Divide your class into two teams and have an old-fashioned spelling or definition bee.2. Give each of your students (or students in groups of two, three or four) a Stargirl Vocabulary Word Search Puzzle. The person (group) to find all of the vocabulary words in the puzzle first wins.3. Give students a Stargirl Vocabulary Word Search Puzzle without the word list. The person or group to find the most vocabulary words in the puzzle wins.4. Use a Stargirl Vocabulary Crossword Puzzle. Put the puzzle onto a transparency on the overhead projector (so everyone can see it), and do the puzzle together as a class.5. Give students a Stargirl Vocabulary Matching Worksheet to do.6. Divide your class into two teams. Use the Stargirl vocabulary words with their letters jumbled as a word list. Student 1 from Team A faces off against Student 1 from Team B. You write the first jumbled word on the board. The first student (1A or 1B) to unscramble the word wins the chance for his/her team to score points. If 1A wins the jumble, go to student 2A and give him/her a definition. He/she must give you the correct spelling of the vocabulary word which fits that definition. If he/she does, Team A scores a point, and you give student 3A a definition for which you expect a correctly spelled matching vocabulary word. Continue giving Team A definitions until some team member makes an incorrect response. An incorrect response sends the game back to the jumbled -word face off, this time with students 2A and 2B. Instead of repeating giving definitions to the first few students of each team, continue with the student after the one who gave the last incorrect response on the team. For example, if Team B wins the jumbled-word face-off, and student 5B gave the last incorrect answer for Team B, you would start this round of definition questions with student 6B, and so on. The team with the most points wins! 85
  • 79. LESSON SEVENTEENObjective To review the main events and ideas of StargirlActivity Choose one of the review games/activities included in this packet and spend the remainderof your class time as outlined there.Activity #3 Remind students of the unit test in the next class meeting. Stress the review of the studyguides and their class notes as a last minute, brush-up review. 86
  • 80. REVIEW GAMES/ACTIVITIES - Stargirl1. Ask the class to make up a unit test for Stargirl. The test should have 4 sections: matching,true/false, short answer, and essay. Students may use 1/2 period to make the test and then swappapers and use the other 1/2 class period to take a test a classmate has devised. (open book) You maywant to use the unit test included in this packet or take questions from the students unit tests toformulate your own test.2. Take 1/2 period for students to make up true and false questions (including the answers). Collectthe papers and divide the class into two teams. Draw a big tic-tac-toe board on the chalk board.Make one team X and one team O. Ask questions to each side, giving each student one turn. If thequestion is answered correctly, that students teams letter (X or O) is placed in the box. If the answeris incorrect, no mark is placed in the box. The object is to get three marks in a row like tic-tac-toe.You may want to keep track of the number of games won for each team.3. Take 1/2 period for students to make up questions (true/false and short answer). Collect thequestions. Divide the class into two teams. Youll alternate asking questions to individual membersof teams A & B (like in a spelling bee). The question keeps going from A to B until it is correctlyanswered, then a new question is asked. A correct answer does not allow the team to get anotherquestion. Correct answers are +2 points; incorrect answers are -1 point.4. Have students pair up and quiz each other from their study guides and class notes.5. Give students a Stargirl crossword puzzle to complete.6. Divide your class into two teams. Use the Stargirl word list words with their letters jumbled asa word list. Student 1 from Team A faces off against Student 1 from Team B. You write the firstjumbled word on the board. The first student (1A or 1B) to unscramble the word wins the chance forhis/her team to score points. If 1A wins the jumble, go to student 2A and give him/her a clue. He/shemust give you the correct word which matches that clue. If he/she does, Team A scores a point, andyou give student 3A a clue for which you expect another correct response. Continue giving Team Aclues until some team member makes an incorrect response. An incorrect response sends the gameback to the jumbled-word face off, this time with students 2A and 2B. Instead of repeating givingclues to the first few students of each team, continue with the student after the one who gave the lastincorrect response on the team. For example, if Team B wins the jumbled-word face-off, and student5B gave the last incorrect answer for Team B, you would start this round of clue questions withstudent 6B, and so on. 87
  • 81. LESSON EIGHTEENObjective To test the students understanding of the main ideas and themes in StargirlActivity #1 Distribute the unit tests. Go over the instructions in detail and allow the students the entireclass period to complete the exam.Activity #2 Collect all test papers and assigned books prior to the end of the class period.NOTES ABOUT THE UNIT TESTS IN THIS UNIT: There are 5 different unit tests which follow. There are two short answer tests which are based primarily on facts from the novel. There is one advanced short answer unit test. It is based on the extra discussion questionsand quotations. Use the matching key for short answer unit test 2 to check the matching section ofthe advanced short answer unit test. There is no key for the short answer questions andquotations. The answers will be based on the discussions you have had during class. There are two multiple choice unit tests. Following the two unit tests, you will find ananswer sheet on which students should mark their answers. The same answer sheet should be usedfor both tests; however, students answers will be different for each test. Following the studentsanswer sheet for the multiple choice tests you will find your answer keys. The short answer tests have a vocabulary section. You should choose 10 of the vocabularywords from this unit, read them orally and have the students write them down. Then, either havestudents write a definition or use the words in sentences. Use these words for the vocabulary section of the advanced short answer test: isosceles rapture perpetual facetiously fanatics tentatively raucous disparaged municipal meringue 88
  • 82. UNIT TESTS
  • 83. SHORT ANSWER UNIT TEST 1 StargirlI. Matching/Identification___ 1. Borlock A. Hand-held camera and its operator___ 2. Kevin B. Stargirl’s friend___ 3. Stargirl C. Parr___ 4. Dori D. Hot Seat anchorman___ 5. Archie E. Fictitious person Stargirl made up___ 6. Wayne F. Pike had an accident with his bike___ 7. Danny G. Stargirl made a scrapbook for him___ 8. Hillari H. Leo’s last name___ 9. Chico I. Cactus___ 10. Kovac J. Paleontologist___ 11. Peter K. Ancient rodent___ 12. Robineau L. Caraway___ 13. Evelyn M. Threatened to drop a rat___ 14. Spinelli N. Teacher who drove to the oratorical contest___ 15. Barney O. Injured star player___ 16. Senor Saguaro P. Teacher-advisor to Hot Seat___ 17. McShane Q. Stargirl’s pet___ 18. Cinnamon R. Author 91
  • 84. Stargirl Short Answer Unit Test 1 Page 2II. Short Answer 1. List at least three unusual things Stargirl did in the first weeks of school. 2. Describe Archie’s “school.” 3. What change took place in the students in the last weeks of December into January? 4. What was unusual about Stargirl’s cheerleading? 5. What was the job of the hot seat jury? 6. What was Leo’s reaction to Stargirl’s Valentine message? 7. Describe Leo’s encounter with Stargirl the first time he went to her house. 92
  • 85. Stargirl Short Answer Unit Test 1 Page 3 8. How did the students at school treat Stargirl after the basketball game loss? 9. How did Stargirl learn what was going on in people’s lives?10. Why was Leo surprised at Stargirl’s house, parents and room?11. What was Leo’s crime?12. Did Stargirl’s change to Susan increase her popularity at school?13. What two birds did Susan talk about after the brief stop in the desert on her way to the contest?14. Describes Stargirl’s presence at the Ocotillo Ball. 93
  • 86. Stargirl Short Answer Unit Test 1 Page 4III. Quotations: Identify the speaker.A= Leo B=Stargirl C=Dori D=Senor Saguaro E=Archie F=Hillari G=Mr. Robineau___1. She was elusive. She was today. She was tomorrow. She was the faintest scent of a cactus flower, the flitting shadow of an elf owl. We did not know what to make of her. In our minds we tried to pin her to a corkboard like a butterfly, but the pin merely went through and away she flew.___2. At the same time, we held back. Because she was so different. Different. We had no one to compare her to, no one to measure her against. She was unknown territory. Unsafe. We were afraid to get too close.___3. You’ll know her more by your questions than by her answers. Keep looking at her long enough. One day you might see someone you know.___4. I’m not my name. My name is something I wear, like a shirt. It gets worn, I outgrow it, I change it.___5. Whose affection do you value more, hers or the others’?___6. They said she was a self-centered spotlight hogger. They said she thought she was some kind of saint–I cringed at that–and that she was better than the rest of us. They said she wanted everyone else to feel guilty for not being as nice and wonderful as she was. They said she was a phony.___7. She thinks I betrayed myself. She just doesn’t understand how important it is to be popular.___8. And I think every once in a while someone comes along who is a little more primitive than the rest of us, a little closer to our beginnings, a little more in touch with the stuff we’re made of.” The words seemed to fit her, though I could not grasp their meaning. 94
  • 87. Stargirl Short Answer Unit Test 1 Page 5IV. Essay “She had no friends, yet she was the friendliest person in school.” Explain that quote as it relates to Stargirl. 95
  • 88. Stargirl Short Answer Unit Test 1 Page 6V. Vocabulary Part I Listen to the vocabulary word and spell it. After you have spelled all the words, go back and write down the definitions.WORD DEFINITION1. ______________________ ________________________________________2. ______________________ ________________________________________3. ______________________ ________________________________________4. ______________________ ________________________________________5. ______________________ ________________________________________6. ______________________ ________________________________________7. ______________________ ________________________________________8. ______________________ ________________________________________9. ______________________ ________________________________________10. ______________________ ________________________________________Vocabulary Part 2: Place the letter of the matching definition on the blank line.____ 1. BAFFLE A. A small four-stringed guitar____ 2. ALLEGIANCE B. Frustrate; puzzle____ 3. BARREN C. Held firmly to some purpose or undertaking despite obstacles or setbacks____ 4. MARQUEE D. Deceitful prank____ 5. HOAX E. Approaching the same point from different directions____ 6. CONVERGING F. Empty____ 7. PERSISTED G. Strikingly unconventional; odd____ 8. UKULELE H. Signboard projecting over an entrance to a building____ 9. VACANT I. Loyalty____10. BIZARRE J. Without vegetation 96
  • 89. SHORT ANSWER UNIT TEST 1 ANSWER KEY StargirlI. Matching/IdentificationH 1. Borlock A. Hand-held camera and its operatorD 2. Kevin B. Stargirl’s friendL 3. Stargirl C. ParrB 4. Dori D. Hot Seat anchormanJ 5. Archie E. Fictitious person Stargirl made upC 6. Wayne F. Pike had an accident with his bikeF 7. Danny G. Stargirl made a scrapbook for himM 8. Hillari H. Leo’s last nameA 9. Chico I. CactusO 10. Kovac J. PaleontologistG 11. Peter K. Ancient rodentP 12. Robineau L. CarawayE 13. Evelyn M. Threatened to drop a ratR 14. Spinelli N. Teacher who drove to the oratorical contestK 15. Barney O. Injured star playerI 16. Senor Saguaro P. Teacher-advisor to Hot SeatN 17. McShane Q. Stargirl’s petQ 18. Cinnamon R. Author 97
  • 90. Stargirl Short Answer Unit Test 1 Answer Key Page 2II. Short Answer 1. List at least three unusual things Stargirl did in the first weeks of school. - She had a sunflower canvas bag with her lunch in it. - She played a ukulele and sang at lunch. - She dressed like Heidi (or Bo Peep), wore Indian buckskin, a kimono, and had enamel ladybug pins going up her stockings. - She sang happy birthday to the kids at school. - She made up a song about isosceles triangles and sang it in math class . - She turned left instead of right in a cross country meet, and never came to the finish line. - She brought her pet rat to school. - She danced in the rain at gym class time. - She left when there was no joke. - She danced when there was no music. - She made a “home” of her school desks with cloths in the flower in a vase. 2. Describe Archie’s “school.” Archie liked teaching and talking with the students. His “school” was always open, but “official” classes were on Saturday mornings. 3. What change took place in the students in the last weeks of December into January? They became individuals, noticed each other, came to life and enjoyed life without reservation or fear of being “different.” They accepted one another for who they were. 4. What was unusual about Stargirl’s cheerleading? She cheered for everyone and everything without reserve. 5. What was the job of the hot seat jury? The jury’s job was to ask embarrassing and nosy questions that would make the person being interviewed squirm but not roast. 6. What was Leo’s reaction to Stargirl’s Valentine message? He avoided her. He didn’t want to be associated with her because of her unpopularity but secretly he liked her a lot. 7. Describe Leo’s encounter with Stargirl the first time he went to her house. Leo wanted to go undetected, so we went in the evening and stay just in the vicinity at first. Then he went in closer. When Stargirl came out, he crowded behind the car and carried on a conversation with her from there, mostly talking about the rat. The important thing was that he began to recognize his feelings for her. 98
  • 91. Stargirl Short Answer Unit Test 1Answer Key Page 3 8. How did the students at school treat Stargirl after the basketball game loss? They gave her the silent treatment – didn’t talk to her, pay any attention to her, or sit with her at lunch. 9. How did Stargirl learn what was going on in people’s lives? She read the “fillers” in the newspaper–the parts without headlines and pictures-- hospital admissions, death notices, birthday and wedding announcements, coming events, and police blotters. She also listened to people around her and read bulletin boards.10. Why was Leo’s surprised at Stargirl’s house, parents and room? He expected them to be unusual, but they were just ordinary.11. What was Leo’s crime? Leo’s crime was that he linked himself to an unpopular person.12. Did Stargirl’s change to Susan increase her popularity at school? No.13. What two birds did Susan talk about after the brief stop in the desert on her way to the contest? She talked about the moa and the mockingbird.14. Describes Stargirl’s presence at the Ocotillo Ball. Stargirl arrived in a bicycle side car decorated in flowers. Her physical appearance was stunningly beautiful. She danced alone until Raymond danced with her. Then she led the party in the bunny hop and became every bit as popular as she had been in December prior to the basketball game. At the end of the evening, she left with as much grandeur as she had arrived. 99
  • 92. Stargirl Short Answer Unit Test 1 Answer KeyPage 4III. Quotations: Identify the speaker.A= Leo B=Stargirl C=Dori D=Senor Saguaro E=Archie F=Hillari G=Mr. RobineauA 1. She was elusive. She was today. She was tomorrow. She was the faintest scent of a cactus flower, the flitting shadow of an elf owl. We did not know what to make of her. In our minds we tried to pin her to a corkboard like a butterfly, but the pin merely went through and away she flew.A 2. At the same time, we held back. Because she was so different. Different. We had no one to compare her to, no one to measure her against. She was unknown territory. Unsafe. We were afraid to get too close.E 3. You’ll know her more by your questions than by her answers. Keep looking at her long enough. One day you might see someone you know.B 4. I’m not my name. My name is something I wear, like a shirt. It gets worn, I outgrow it, I change it.D 5. Whose affection do you value more, hers or the others’?A 6. They said she was a self-centered spotlight hogger. They said she thought she was some kind of saint–I cringed at that–and that she was better than the rest of us. They said she wanted everyone else to feel guilty for not being as nice and wonderful as she was. They said she was a phony.B 7. She thinks I betrayed myself. She just doesn’t understand how important it is to be popular.G 8. And I think every once in a while someone comes along who is a little more primitive than the rest of us, a little closer to our beginnings, a little more in touch with the stuff we’re made of.” The words seemed to fit her, though I could not grasp their meaning. 100
  • 93. Short Answer Unit Test 1 Answer Key Page 5 StargirlIV. Essay “She had no friends, yet she was the friendliest person in school.” Explain that quote as it relates to Stargirl. Grade this essay according to your own criteria. 101
  • 94. Short Answer Unit Test 1Answer Key Page 6 StargirlV. Vocabulary Part I Choose 10 words to dictate to your students. Write them here with their definitions if you want to.WORD DEFINITION1. ______________________ ________________________________________2. ______________________ ________________________________________3. ______________________ ________________________________________4. ______________________ ________________________________________5. ______________________ ________________________________________6. ______________________ ________________________________________7. ______________________ ________________________________________8. ______________________ ________________________________________9. ______________________ ________________________________________10. ______________________ ________________________________________Vocabulary Part 2: Place the letter of the matching definition on the blank line.__B__ 1. BAFFLE A. A small four-stringed guitar__I__ 2. ALLEGIANCE B. Frustrate; puzzle__J__ 3. BARREN C. Held firmly to some purpose or undertaking despite obstacles or setbacks__H__ 4. MARQUEE D. Deceitful prank__D__ 5. HOAX E. Approaching the same point from different directions__E__ 6. CONVERGING F. Empty__C__ 7. PERSISTED G. Strikingly unconventional; odd__A__ 8. UKULELE H. Signboard projecting over an entrance to a building__F__ 9. VACANT I. Loyalty__G__10. BIZARRE J. Without vegetation 102
  • 95. SHORT ANSWER UNIT TEST 2 StargirlI. Matching/Identification___ 1. Borlock A. Pike had an accident with his bike___ 2. Kevin B. Cactus___ 3. Stargirl C. Stargirl made a scrapbook for him___ 4. Dori D. Fictitious person Stargirl made up___ 5. Archie E. Hot Seat anchorman___ 6. Wayne F. Hand-held camera and its operator___ 7. Danny G. Parr___ 8. Hillari H. Author___ 9. Chico I. Injured star player___ 10. Kovac J. Ancient rodent___ 11. Peter K. Paleontologist___ 12. Robineau L. Caraway___ 13. Evelyn M. Stargirl’s pet___ 14. Spinelli N. Teacher who drove to the oratorical contest___ 15. Barney O. Stargirl’s friend___ 16. Senor Saguaro P. Teacher-advisor to Hot Seat___ 17. McShane Q. Threatened to drop a rat___ 18. Cinnamon R. Leo’s last name 103
  • 96. Stargirl Short Answer Unit Test 2 Page 2II. Short Answer 1. What mysterious gift appeared on Leo’s doorstep on his birthday? 2. What unusual thing did Stargirl do in the lunchroom on the first day of school? 3. What was the result of Stargirl’s halftime show? 4. What was the reaction of most students when Stargirl would cheer for them? 5. Of all the unusual things about Stargirl, what struck the narrator as the most remarkable? 6. What did the Hot Seat jury do to Stargirl? 7. How did Archie put the basketball game loss in perspective? 8. Describe the enchanted place Stargirl took Leo to in the desert. 9. What question did Senor Saguaro “ask” Leo in answer to Leo’s search about what to do about Stargirl? 104
  • 97. Stargirl Short Answer Unit Test 2 Page 310. Why was Stargirl’s giving unusual?11. Describes Stargirl’s card game.12. How did Stargirl’s happy wagon work?13. What was Leo’s problem, and what did he do about it?14. Why was Dori mad at Susan?15. Identify Ukee Dooks.16. After time passed, Stargirl’s mark was left on the school. What things showed this? 105
  • 98. Stargirl Short Answer Unit Test 2 Page 4IV: Essay Explain this quotation as it relates to Stargirl: “And I think every once in a while someone comes along who is a little more primitive than the rest of us, a little closer to our beginnings, a little more in touch with the stuff we’re made of.” The words seemed to fit her, though I could not grasp their meaning.” 106
  • 99. Stargirl Short Answer Unit Test 2 Page 5V. Vocabulary Part I Listen to the vocabulary word and spell it. After you have spelled all the words, go back and write down the definitions.WORD DEFINITION1. ______________________ ________________________________________2. ______________________ ________________________________________3. ______________________ ________________________________________4. ______________________ ________________________________________5. ______________________ ________________________________________6. ______________________ ________________________________________7. ______________________ ________________________________________8. ______________________ ________________________________________9. ______________________ ________________________________________10. ______________________ ________________________________________Vocabulary Part 2___ 1. DISPARAGED A. Lasting for eternity___ 2. TENTATIVELY B. Belittled___ 3. ELUSIVE C. Urge___ 4. MARQUEE D. Cant be caught___ 5. RAUCOUS E. Signboard projecting over an entrance to a building___ 6. ASPHALT F. Turned___ 7. VEERED G. Noisy; boisterous___ 8. IMPULSE H. Uncertainly; experimentally___ 9. ACQUIRED I. Got___10. PERPETUAL J. Pavement 107
  • 100. SHORT ANSWER UNIT TEST 2 ANSWER KEY StargirlI. Matching/IdentificationR 1. Borlock A. Pike had an accident with his bikeE 2. Kevin B. CactusL 3. Stargirl C. Stargirl made a scrapbook for himO 4. Dori D. Fictitious person Stargirl made upK 5. Archie E. Hot Seat anchormanG 6. Wayne F. Hand-held camera and its operatorA 7. Danny G. ParrQ 8. Hillari H. AuthorF 9. Chico I. Injured star playerI 10. Kovac J. Ancient rodentC 11. Peter K. PaleontologistP 12. Robineau L. CarawayD 13. Evelyn M. Stargirl’s petH 14. Spinelli N. Teacher who drove to the oratorical contestJ 15. Barney O. Stargirl’s friendB 16. Senor Saguaro P. Teacher-advisor to Hot SeatN 17. McShane Q. Threatened to drop a ratM 18. Cinnamon R. Leo’s last name 108
  • 101. Stargirl Short Answer Unit Test 2 Answer Key Page 2II. Short Answer 1. What mysterious gift appeared on Leo’s doorstep on his birthday? Leo’s mysterious gift was a porcupine necktie. 2. What unusual thing did Stargirl do in the lunchroom on the first day of school? Stargirl played her ukulele and sang “I’m looking over a four leaf clover that I overlooked before” while twirling and dancing around the tables. 3. What was the result of Stargirl’s halftime show? The crowds cheered. A thousand people showed up at the next game. The cheerleaders accepted her, then everyone else in school accepted her as well. 4. What was the reaction of most students when Stargirl would cheer for them? They were embarrassed at first but when they realized they were being sincerely cheered by everyone who gathered around, they felt great and went home smiling. 5. Of all the unusual things about Stargirl, what struck the narrator as the most remarkable? Bad things did not stick to her. 6. What did the Hot Seat jury do to Stargirl? They attacked her verbally, breaking the “only questions” rule. They told her they didn’t want her at their school. 7. How did Archie put the basketball game loss in perspective? He compared it to the extinction of the species – a much greater loss and a broader picture. 8. Describe the enchanted place Stargirl took Leo to in the desert. It looked ordinary with just some scrub plants and cacti in the desert. What made it enchanted was their meditation in silence. 9. What question did Senor Saguaro “ask” Leo in answer to Leo’s search about what to do about Stargirl? “Whose affection do you value more – hers or others?”10. Why was Stargirl’s giving unusual? She didn’t take any credit for it.11. Describes Stargirl’s card game. She would follow someone for fifteen minutes and try to figure out what kind of a card to send them. 109
  • 102. Stargirl Short Answer Unit Test 2Answer Key Page 312. How did Stargirl’s happy wagon work? She had 20 pebbles. When something made her happy, she put a pebble in the wagon. When she was unhappy, she took a pebble out.13. What was Leo’s problem, and what did he do about it? He wanted Stargirl and he wanted his friends at school, but he couldn’t have both. He avoided Stargirl and hoped something would change so that he could have both.14. Why was Dori mad at Susan? She thought Stargirl betrayed herself.15. Identify Ukee Dooks. The Ukee Dooks was the name of a ukelele group Stargirl started at school. Only Dori signed up, though.16. After time passed, Stargirl’s mark was left on the school. What things showed this? Several things were Stargirl’s legacy: the Sunflower Club was formed, there was a ukelele in the marching band, and at every basketball game when the opposing team scored their first basket, a small group of home team fans stood up and cheered.IV: Essay Explain this quotation as it relates to Stargirl: “And I think every once in a while someone comes along who is a little more primitive than the rest of us, a little closer to our beginnings, a little more in touch with the stuff we’re made of.” The words seemed to fit her, though I could not grasp their meaning.” Grade this essay according to your own criteria.V. Vocabulary Part I Write 10 words to dictate to your class for this part of the test.1. ______________________ ________________________________________2. ______________________ ________________________________________3. ______________________ ________________________________________4. ______________________ ________________________________________5. ______________________ ________________________________________6. ______________________ ________________________________________7. ______________________ ________________________________________8. ______________________ ________________________________________9. ______________________ ________________________________________10. ______________________ ________________________________________ 110
  • 103. Stargirl Short Answer Unit Test 2Answer Key Page 4Vocabulary Part 2_B__ 1. DISPARAGED A. Lasting for eternity_H__ 2. TENTATIVELY B. Belittled_D__ 3. ELUSIVE C. Urge_E__ 4. MARQUEE D. Cant be caught_G__ 5. RAUCOUS E. Signboard projecting over an entrance to a building_J__ 6. ASPHALT F. Turned_F__ 7. VEERED G. Noisy; boisterous_C__ 8. IMPULSE H. Uncertainly; experimentally_I__ 9. ACQUIRED I. Got_A__10. PERPETUAL J. Pavement 111
  • 104. ADVANCED SHORT ANSWER TEST StargirlI. Matching/Identification___ 1. Borlock A. Pike had an accident with his bike___ 2. Kevin B. Cactus___ 3. Stargirl C. Stargirl made a scrapbook for him___ 4. Dori D. Fictitious person Stargirl made up___ 5. Archie E. Hot Seat anchorman___ 6. Wayne F. Hand-held camera and its operator___ 7. Danny G. Parr___ 8. Hillari H. Author___ 9. Chico I. Injured star player___ 10. Kovac J. Ancient rodent___ 11. Peter K. Paleontologist___ 12. Robineau L. Caraway___ 13. Evelyn M. Stargirl’s pet___ 14. Spinelli N. Teacher who drove to the oratorical contest___ 15. Barney O. Stargirl’s friend___ 16. Senor Saguaro P. Teacher-advisor to Hot Seat___ 17. McShane Q. Threatened to drop a rat___ 18. Cinnamon R. Leo’s last name 112
  • 105. Stargirl Advanced Short Answer Unit Test Page 2II. Short Answer 1. Give a short but accurate character sketch of each of the main characters in the book. Describe the personality of each. A. Stargirl B. Leo C. Kevin D. Dori E. Hillari F. Archie 2. Explain why the author chose the bunny hop as the dance at the ball. 3. What do the incidents of the Pledge of Allegiance, the funeral, and the Danny Pike affair tell us about Stargirl and people’s reactions to her? 113
  • 106. Stargirl Advanced Short Answer Unit Test Page 3III. Quotations: Explain the significance of 10 of the following quotations:1. How long do you think somebody who’s really like that is going to last around here? (2)2. She was elusive. She was today. She was tomorrow. She was the faintest scent of a cactus flower, the flitting shadow of an elf owl. We did not know what to make of her. In our minds we tried to pin her to a corkboard like a butterfly, but the pin merely went through and away she flew. (3)4. Still, to us she was not truly a cheerleader, but Stargirl dressed like one. (5)5. You’ll know her more by your questions than by her answers. Keep looking at her long enough. One day you might see someone you know. (7)6. Suddenly we were no longer comfortable with losing. In fact, we forgot how to lose. The transformation was stunning in its speed. There was no apprenticeship period, no learning curve. No one had to teach us how to be winners. (11) 114
  • 107. Stargirl Advanced Short Answer Unit Test Page 4 7. I was intensely aware that the nature of our aloneness had changed. It was no longer a cozy, tunnel-of-love sweetness, but a chilling isolation. (18) 8. Whose affection do you value more, hers or the others’? (19) 9. I had never realized how much I needed the attention of others to confirm my own presence. (23)10. She turned around slowly for my open-mouthed, dumbstruck inspection. Nothing goofy, nothing different could I see. She looked magnificently, wonderfully, gloriously ordinary. (26)11. “I know you’re not going to ask me to the Ocotillo Ball. It’s okay.” She gave me her smile of infinite kindness and understanding, the smile I had seen her aim at so many other needy souls, and in that moment I hated her. (30) 115
  • 108. Stargirl Advanced Short Answer Unit Test Page 5IV. Vocabulary Write down the vocabulary words given to you orally. Then, write a paragraph about Stargirl using those words. 116
  • 109. Stargirl Advanced Short Answer Unit Test Page 6V. Essay In chapter 5, Leo says: At the same time, we held back. Because she was so different. Different. We had no one to compare her to, no one to measure her against. She was unknown territory. Unsafe. We were afraid to get too close. Then in chapter 7 he says: On the contrary, she is one of us. Most decidedly. She is us more than we are us. She is, I think, who we really are. Or were. Explain how the same person could say these two things. 117
  • 110. MULTIPLE CHOICE UNIT TEST 1 StargirlI. Matching/Identification___ 1. Borlock A. Hand-held camera and its operator___ 2. Kevin B. Stargirl’s friend___ 3. Stargirl C. Parr___ 4. Dori D. Hot Seat anchorman___ 5. Archie E. Fictitious person Stargirl made up___ 6. Wayne F. Pike had an accident with his bike___ 7. Danny G. Stargirl made a scrapbook for him___ 8. Hillari H. Leo’s last name___ 9. Chico I. Cactus___ 10. Kovac J. Paleontologist___ 11. Peter K. Ancient rodent___ 12. Robineau L. Caraway___ 13. Evelyn M. Threatened to drop a rat___ 14. Spinelli N. Teacher who drove to the oratorical contest___ 15. Barney O. Injured star player___ 16. Senor Saguaro P. Teacher-advisor to Hot Seat___ 17. McShane Q. Stargirl’s pet___ 18. Cinnamon R. Author 118
  • 111. Stargirl Multiple Choice Unit Test 1 Page 2II. Multiple Choice1. What unusual thing did Stargirl do in the first weeks of school? A. She sang happy birthday to kids at school. B. She won her first cross country meet. C. She made friends with everyone. D. She was a guest on Hot Seat.2. Describe Archie’s “school.” A. Archie’s school wasn’t really a school at all. It was only an “enchanted place” in the desert where Stargirl and Leo went. B. Well, it wasn’t really Archie’s school. It was a regular public school, but because he was such a tyrant the kids said it was his school. C. Archie school was at his home in the desert. Official classes were on Saturday mornings.. D. The kids at school made such a fuss over Stargirl’s rat, Archie, that it seemed like he owned the whole school. 3. What change took place in the students in the last weeks of December into January? A. They fought with each other constantly. B. They got the Christmas spirit. C. They had elections for new student government officers. D. They became individuals, accepted each other, and enjoyed life. 4. What was unusual about Stargirl’s cheerleading? A. She had an unusually high squeaky voice. B. She made funny faces at people while she did it. C. She cheered for everyone and everything wholeheartedly. D. She cheered with her voice but didn’t move her body. 5. What was the job of the hot seat jury? A. They were to ask embarrassing and nosy questions that would make the person being interviewed squirm but not roast B. They were to judge the success of the interview. C. They were really only there to make polite applause at the appropriate times. D. They were to be rude and confrontational. 119
  • 112. Stargirl Multiple Choice Unit Test 1 Page 3 6. What was Leo’s reaction to Stargirl’s Valentine message? A. He immediately told Kevin. B. He avoided her. He didn’t want to be associated with her because of her unpopularity, but secretly he liked her a lot. C. He went immediately try to find her to tell her of his feelings for her. D. He wrote her a message back. 7. Describe Leo’s encounter with Stargirl the first time he went to her house. A. Stargirl forced him to come out from his hiding place to talk to her. B. He followed her but never actually talked to her. C. He never really talked to her – only to Cinnamon. D. He carried on a conversation with her from behind the car. 8. How did the students at school treat Stargirl after the basketball game loss? A. They gave her the silent treatment. B. They treated her like a hero. C. She was more popular than ever. D. They were very mean to her. 9. How did Stargirl learn what was going on in people’s lives? A. She asked them. B. She asked other people about them. C. She guessed. D. She read the newspaper.10. Why was Leo surprised at Stargirl’s house, parents and room? A. The house was painted green, her parents were dressed in green, and her room was painted green. B. They were even more bizarre than what he had imagined. C. They were all very ordinary. D. Cinnamon wasn’t the only pet. Stargirl’s parents had a house full of unusual pets, and Stargirl’s room looked like the local pet shop.11. What was Leo’s crime? A. Leo’s crime was that he linked himself to an unpopular person. B. Leo’s crime was that he didn’t stand up for Stargirl among the other students. C. Leo’s crime was that he had allowed Stargirl to be interviewed on Hot Seat. D. Leo’s crime was that he shunned Stargirl too. 120
  • 113. Stargirl Multiple Choice Unit Test 1 Page 412. Did Stargirl’s change to Susan increase her popularity at school? A. Yes B. No13. What two birds did Susan talk about after the brief stop in the desert on her way to the contest? A. finch and crow B. mockingbird and eagle C. moa and mockingbird D. moa and road runner14. Describes Stargirl’s presence at the Ocotillo Ball. A. She went, but no one noticed her. B. She was stunning and the belle of the ball. C. She went and was stunning, but had a big fight and show-down with Hillari. D. She and Leo were practically the king and queen of the event. 121
  • 114. Stargirl Multiple Choice Unit Test 1 Page 5III. Quotations Match the two halves of each quotation.___ 1. We wanted to define her, to wrap her up as we did each other,___ 2. Still, to us she was not truly a cheerleader,___ 3. She is us more than we are us.___ 4. Keep looking at her long enough.___ 5. Behind the dazzling talents and differentness,___ 6. Why don’t you just die? Because___ 7. I am not my name. My name is something I wear, like a shirt.___ 8. She saw things.___ 9. She turned around slowly for my open-mouthed, dumbstruck inspection.___10. In my dreams the old man on the mall bench raised a wobbling head and croaked,A. I outgrow it, I change it.B. She looked magnificently, wonderfully, gloriously ordinary.C. She is, I think, who we really are. Or were.D. One day you might see someone you know.E. But Stargirl dressed up like one.F. “How dare you forgive me.”G. She was far more normal than I had realized.H. But we could not seem to get past “weird” and “strange” and “goofy.”I. I had not known there was so much to see.J. They are clapping for you. 122
  • 115. Stargirl Multiple Choice Unit Test 1 Page 6IV. Vocabulary Matching____ 1. LINGER A. A small four-stringed guitar____ 2. SERENADED B. Strikingly unconventional; odd____ 3. ABSURDITY C. Loyalty____ 4. ALLEGIANCE D. Showing unreasonable distrust or suspicion____ 5. HESITATE E. Lying face down____ 6. MESA F. Extravagant act or gesture____ 7. PRONE G. Gave a musical performance, especially one for a sweetheart____ 8. MERINGUE H. Caused to believe something____ 9. RAPTURE I. Tarry; wait around____10. BIZARRE J. Stared at wonderingly as with the mouth wide open____11. ZEAL K. Urge____12. NONCONFORMITY L. To ovoid deliberately and consistently____13. CONVINCED M. Hold back in uncertainty____14. IMPULSE N. Flat-topped elevation with one or more clifflike sides____15. ANTIC O. Ecstasy; the state of being transported by a lofty emotion____16. PARANOID P. To be thankful or show gratitude for____17. SHUN Q. Fluffy pastry topping made of beaten eggs____18. APPRECIATE R. Something that is ridiculous or unreasonable____19. UKULELE S. Refusing to be bound by the accepted rules or practices of a group____20. GAPED T. Enthusiasm 123
  • 116. MULTIPLE CHOICE UNIT TEST 2 StargirlI. Matching/Identification___ 1. Borlock A. Pike had an accident with his bike___ 2. Kevin B. Cactus___ 3. Stargirl C. Stargirl made a scrapbook for him___ 4. Dori D. Fictitious person Stargirl made up___ 5. Archie E. Hot Seat anchorman___ 6. Wayne F. Hand-held camera and its operator___ 7. Danny G. Parr___ 8. Hillari H. Author___ 9. Chico I. Injured star player___ 10. Kovac J. Ancient rodent___ 11. Peter K. Paleontologist___ 12. Robineau L. Caraway___ 13. Evelyn M. Stargirl’s pet___ 14. Spinelli N. Teacher who drove to the oratorical contest___ 15. Barney O. Stargirl’s friend___ 16. Senor Saguaro P. Teacher-advisor to Hot Seat___ 17. McShane Q. Threatened to drop a rat___ 18. Cinnamon R. Leo’s last name 124
  • 117. Stargirl Multiple Choice Unit Test 2 Page 2II. Multiple Choice1. What mysterious gift appeared on Leo’s doorstep on his birthday? A. It was a card. B. It was a football. C. It was a microphone. D. It was a porcupine necktie.2. What unusual thing did Stargirl do in the lunchroom on the first day of school? A. She flirted with Kevin. B. She played her ukelele, sang, and danced. C. She fed her rat. D. She gave Leo a necktie.3. What was the result of Stargirl’s halftime show? A. The crowd booed, and Stargirl became unpopular. B. She was expelled from school. C. The crowd cheered, and Stargirl became more popular. D. Leo lost interest in her.4. What was the reaction of most students when Stargirl would cheer for them? A. They would ignore her. B. They would just look at her like she was crazy. C. They laughed at her. D. They were embarrassed at first, but then they felt great and went home smiling.5. Of all the unusual things about Stargirl what struck the narrator as the most remarkable? A. Her total disregard for what other people thought of her B. Her tireless compassion and endless ability to give to others C. The fact that bad things did not stick to her D. Her physical appearance6. What did the Hot Seat jury do to Stargirl? A. They were actually pretty nice to her considering what they could have done. B. They gave her a thumbs down. C. They asked her very personal questions hoping to embarrass her. D. They attacked her. They told her they did not want her at their school. 125
  • 118. Stargirl Multiple Choice Unit Test 2 Page 3 7. How did Archie put the basketball game loss in perspective? A. He told the boys about the championship game he had played and lost in high school. B. He compared it to the extinction of a species. C. He showed the boys Barney, the skull of the Paleocene rodent. D. He showed the boys Mr. Bones and explain to them life itself is most important. 8. Describe the enchanted place Stargirl took Leo to in the desert. A. It was a beautiful and lush oasis. B. The mica in the sand twinkled like pixie dust in the sunlight. C. It was like a ghost town – windblown and a deserted. D. It was very ordinary with some scrub plants and cacti in the desert.9. What question did Senor Saguaro “ask” Leo in answer to Leo’s search about what to do about Stargirl? A. “Look into the desert for the answer.” B. “Barney is to Cinnamon as Stargirl is to whom?” C. “Whose affection do you value more -- hers or the others’?” D. “Why don’t you ask Stargirl?”10. Why was Stargirl’s giving unusual? A. It was too personal. B. It was too public. C. She didn’t take any credit for it. D. She only gave to people who didn’t want it.11. Describe Stargirl’s card game. A. She wrote the names of classmates and neighbors on small cards and would choose at random one person to be kind to each day. B. She would follow someone for 15 minutes and try to figure out what kind of card they needed to have sent to them. C. She wrote the names of her classmates on the backs of a deck of cards. She put the cards face down into stacks and drew one card from the top of each stack. The name on the back of the higher card was the person she would be kind to that day. D. She would go into a shop, choose a card from the rack, and then think of someone for whom the card would be appropriate.12. What was Leo’s problem? A. Leo’s problem was that he didn’t have a date to the dance. B. Leo’s problem was that he didn’t understand Stargirl. C. Leo’s problem was that he wanted Stargirl and his friends at school but couldn’t have both. D. Leo’s problem was that he had to choose between Stargirl and Kevin for a best friend. 126
  • 119. Stargirl Multiple Choice Unit Test 2 Page 413. Why was Dori mad at Susan? A. Dori was mad at Susan for going to the dance. B. Dori was mad at Susan for having great expectations about the oratorical contest. C. Dori was mad at Susan for betraying herself by giving up Stargirl. D. Dori was mad at Susan for not inviting her into the ukulele club.14. Identify Ukee Dooks. A. Stargirl’s ukelele group B. A new girl at school C. One of Archie’s relics D. A snack cake with cream filling15. After time passed, Stargirl’s mark was left on the school. What thing below did not show this? A. The Sunflower Club B. The winner of the oratorical contest receives the Stargirl Award. C. There is always a ukelele in the marching band. D. At every basketball game when the opposing team scored the first basket, a small group of home team stood up and cheered. 127
  • 120. Stargirl Multiple Choice Unit Test 2 Page 5III. Essay “They said she was a self-centered spotlight hogger. They said she thought she was some kindof saint–I cringed at that–and that she was better than the rest of us. They said she wantedeveryone else to feel guilty for not being as nice and wonderful as she was. They said she was aphony.” Were “they” right? Was Stargirl all or any of those things? Use examples from the text tosupport your answer. 128
  • 121. Stargirl Multiple Choice Unit Test Page 6IV. Vocabulary____ 1. MANIA A. Hold back in uncertainty____ 2. ISOSCELES B. Plural of cactus____ 3. UNCONVENTIONAL C. Flat-topped elevation with one or more clifflike sides____ 4. MERINGUE D. Out of the ordinary; unusual____ 5. REVEL E. Got____ 6. MESA F. Incident; event____ 7. RAUCOUS G. Eager to acquire knowledge____ 8. EPISODE H. Noisy; boisterous____ 9. CURIOUS I. Lying face down____10. ACQUIRED J. Fluffy pastry topping made of beaten eggs____11. FACETIOUSLY K. Empty____12. PRONE L. Approaching the same point from different directions____13. DEVASTATION M. To take great pleasure or delight____14. ORATORICAL N. In fun; as a joke____15. HESITATE O. Destruction____16. CACTI P. A state of detachment from ones physical surroundings____17. APPRECIATE Q. To be thankful or show gratitude for____18. CONVERGING R. Related to public speaking____19. TRANCE S. Craze; excessively popular thing to do____20. VACANT T. Having two equal sides 129
  • 122. MULTIPLE CHOICE UNIT TESTS ANSWER KEY Stargirl Matching Mult Choice Quotations Vocabulary Test 1 Test 2 Test 1 Test 2 Test 1 n/a Test 1 Test 21 H R A D H I S2 D E C B E G T3 L L D C C R D4 B O C D D C J5 J K A C G M M6 C G B D J N C7 F A D B A E H8 M Q A D I Q F9 A F D C B O G10 O I C C F B E11 G C A B T N12 P P B C S I13 E D C C H O14 R H B A K R15 K J B F A16 I B D B17 N N L Q18 Q M P L19 A P20 J K 130
  • 123. UNIT RESOURCE MATERIALS
  • 124. EXTRA ACTIVITIESOne of the difficulties in teaching a novel is that all students dont read at the same speed. Onestudent who likes to read may take the book home and finish it in a day or two. Sometimes a fewstudents finish the in-class assignments early. The problem, then, is finding suitable extra activitiesfor students.One thing that helps is to keep a little library in the classroom. For this unit on Stargirl, you mightkeep newspapers or check out from the school library other related books and articles about birds,especially mockingbirds and moas, sunflowers, desert life, interviews, interviewers, instruments(particularly the ukulele), cheerleading, cacti, basketball, meditation, yoga, shunning, dances, rats,or public speaking. Audio tapes or files with the ukulele or songs mentioned in the book might befun, too.The other things you may keep on hand are word search or crossword puzzles. We have made someof them relating directly to Stargirl for you. Feel free to duplicate them for your class.Some students may like to draw. You might devise a contest or allow some extra-credit grade forstudents who draw characters or scenes from Stargirl. Note, too, that if the students do not want tokeep their drawings you may pick up some extra bulletin board materials this way. If you have acontest and you supply the prize, you could, possibly, make the drawing itself a non-refundable entryfee. 133
  • 125. MORE ACTIVITIES Stargirl 1. Have students design a book cover (front and back and inside flaps) for Stargirl. 2. Have students design a bulletin board (ready to be put up; not just sketched) for Stargirl. 3. Have students make up songs or poems about something related to math or science or history (as Stargirl made up the song about isosceles triangles). 4. Use some of the related topics (noted earlier for an in-class library) as topics for research, reports or written papers, or as topics for guest speakers. 5. Do a study of Stargirl’s clothes throughout the book. 6. Discuss Archie’s school compared to regular school–the positive and negatives aspects of each kind of school. Also, a big deal was made about Stargirl’s coming to school from being homeschooled. Discuss the positives and negatives of homeschooling and reasons why people do it. 7. Have a few volunteers from your class cheer for the opposing team as well as your own, and have them report back to the class the reaction of the fans around them. 8. Discuss cheerleaders and cheerleading. What is it? How did it start? What should it be? 9. Have students plan and host a “ball” dance.10. Do the bunny hop!11. Stargirl brought her rat to school. Have a pet day, when students can bring in their pets. If the actual animals aren’t allowed in school, have students bring pictures. Each student can tell about his/her pet. You could even have students vote on the best pet, the ugliest, prettiest, most helpful, laziest, most unusual,–whatever, and give awards in each category based on what students say about their pets.12. Have students choose events in the book relating to Stargirl, and have them make a greeting card to send her relating to that event.13. Have a Stargirl Day when students dress up like Stargirl and act like her.14. Have students keep a “happy wagon” in class. It could be just a little match box with their name written on it. Provide a supply of little gravel pebbles they can use. 134
  • 126. BULLETIN BOARD IDEAS Stargirl1. Save one corner of the board for the best of students writing assignments.2. Take one of the word search puzzles from the extra activities packet and (with a marker) copy it over in a large size on the bulletin board. Write the clue words to one side. Invite students prior to and after class to find the words and circle them on the bulletin board.3. If you do the extra activity about students and their pets, you could make a bulletin board about students’ pets, and post the pet pictures on the board.4. Make a bulletin board about the desert.5. Do a bulletin board about education, showing education at school as just a part of a persons entire educational background (others being home, friends and relatives, work, reading, play time, television, etc.)6. Use your bulletin board to explore the parts of the newspaper. Have students cut out and post interesting “filler” articles.7. Have each student find a “filler” article and bring (or make) an appropriate greeting card in to post on the board.8. Post pictures of sunflowers, mockingbirds, moas, isosceles triangles, cheerleaders, cacti, people doing the bunny hop, a ukulele, and greeting cards. 135
  • 127. WORD LIST StargirlARCHIE Professor and friend to studentsBARNEY 60 million year old Paleocene rodentBASKETBALL This MAHS team had a winning streakBIKE Dannys new one went into the trashBONE Loyal Order of the Stone ____BORLOCK Leos last nameBUNNY Dance Stargirl led; ___ HopCACTUS Senor SaguaroCARAWAY Stargirls last nameCARD Leos Valentine ____said: I love youCHANGE Leo wanted Stargirl to do thisCHEERLEADER Stargirl was invited to become oneCHICKENS Dont count yours until theyre hatchedCHICO Hand held camera and its operator for Hot SeatCHOOSE Leo had to ___ between Stargirl and his friendsDANNY He broke his leg in a bike accidentDORI Stargirls 9th grade friendDRIVER Stargirl spend the 4th quarter of the Red Rock game outside talking to the bus ____ELECTRONS Name of MAHS sports teamsENCHANTED Stargirl showed Leo an ____ place in the desertEVELYN Fictitious ordinary person: ___ EverybodyFILLER Part of the newspaper Stargirl readFLOAT Stargirls bike and sidecar looked like a parade ___FROGS The students were like mud ___ awakeningFUNERAL Stargirl went to Annas grandfathersGLENDALE Team MAHS lost to in the playoffsGOALPOST Stargirl climbed it at the football gameGREETING Stargirl made her own ___ cardsHEART Her eyes went straight to her ___HERO After the state oratorical contest, Susan expected to be welcomed back like oneHILLARI Miss Kimble; she dangled the ratJURY Hot Seat panel asking questionsKEVIN Hot Seat anchorKOVAC Sun Valleys injured star playerLIGHT When Stargirl cries, she does not shed tears, but thisLUNCH Time when Stargirl sang Happy BirthdayMARICOPAS The mountainsMCSHANE Teacher who drove Susan and Leo to the state contestMICA ____ Area High SchoolMOA Large, extinct bird 136
  • 128. MOB The Hot Seat jurors turned into a ___MOCKINGBIRD Bird that imitates the sounds of other birdsMOVED What Stargirls family did after the ballMUDPIE Another Susan aliasNECKTIE Porcupine _____OCOTILLO Ball where Stargirl regained her popularityORATORICAL Kind of contest Stargirl enteredORDINARY For a person so different, Stargirls house was ___PARR Waynes last namePETER Stargirl made a scrapbook for himPLATE Silver contest awardPLEDGE Stargirl said an unusual ___ of AllegianceRAT Cinnamon was oneRAYMOND First to dance with StargirlREGAL Word some parents used to describe Stargirls appearance at the ballROBINEAU Faculty adviser for Hot SeatROCK MAHS basketball team massacred the Red ___ teamSEAT Hot ___SENSES Sometimes we need to erase themSHUNNED The students did this to Stargirl and LeoSONORAN The ___ desertSPINELLI AuthorSTALKING Leo thought Stargirls card game was like ___STARBOY LeoSTARGIRL Susans aliasSUNFLOWER Club requiring members to do nice things for othersTOMATO Someone threw one in Stargirls faceTOOLSHED Archies ___ was Stargirls officeUKEE ___ DooksUKULELE Stargirls instrumentWAGON The happy ___held pebblesWAYNE Hillaris boyfriendWIN MAHS basketball team fans expected to ___ 137
  • 129. WORD SEARCH 1 Stargirl Words are placed backwards, forward, diagonally, up and down. Clues listed below can help you find the words. Circle the hidden vocabulary words in the maze. B A S K E T B A L L M O A M B K A B G G Q S D T S V M S R W T M S O I O R U Y T N E L O O S E R N T A G R V K V C N R L L N T O O J A L S C O Y P E E A H N A K G S G L H P C L Y R H R N D S C I Y N B O E N S C B I F F N P A D E P H E U I R A S I H B A M L N D A N N Y I P K W D O L S T E F L R O L F D T R G N E E M R C P L E D G E R A T C H I C K E N S T O K O F E A J G G T W G H Y P N L J M C E B S I R K T E O S I A E Y O H L Y I V L R T L G L R M Q L N N Y B D E I H I L U N Y L P L A T E I R R G R F R C N F G N X C E L T E X W A U T A S O O M Y T J C J P R O S H L B J H C M D N O M Y A R H N60 million year old paleocene rodent Part of the newspaper Stargirl readAfter the state oratorical contests, Susan expected Professor and friend to students to be welcomed back like one Silver contest awardArchie’s ___ was Stargirl’s office Someone threw one in Stargirl’s faceAuthor Sometimes we need you to erase themCinnamon was one Stargirl climbed it at the football gameDance Stargirl led; __ hop Stargirl made a scrapbook for himDanny’s new one went into the trash Stargirl made her own ___ cardsDon’t count yours until they’re hatched Stargirl said an unusual ____ of allegianceFictitious ordinary person: ____ everybody Stargirl’s ninth-grade friendFirst to dance with Stargirl Stargirl’s bike and sidecar looked like a parade ___For a person so different, Stargirl’s house was ___ Stargirl’s last nameHand-held camera and its operator for Hot Seat Sun valley’s injured star playerHe broke his leg in a bike accident The Hot Seat jurors turned into a ___Her eyes went straight to her ___ The students were like a mud ___awakeningHillari’s boyfriend This MAHS team had a winning streakHot Seat anchor Time when Stargirl sang Happy BirthdayHot Seat panel asking questions Wayne’s last nameHot ____ What Stargirl’s family did after the ballLarge, extinct bird When Stargirl cries, she does not shed tears,Leo had to ___ between Stargirl and his friends but thisLeo wanted Stargirl to do this Word some parents used to describe Stargirl’sLeo’s valentine ____ said, “i love you.” appearance at the ballLoyal order of the stone ___ ___ DooksMAHS basketball team fans expected to ___ ___ Area High SchoolMAHS basketball team massacred the red ___ team 138
  • 130. WORD SEARCH 2 Stargirl Words are placed backwards, forward, diagonally, up and down. Words listed below are included in the maze. Circle the hidden vocabulary words in the maze. P R A T C T R A E H B Z H M U D P I E L L L I G H T M X V V W U S E A J N A A D E W D B O R L O C K E U N C R O J R R F D A N R O P K Q V H K L I N G O E A M R G Y O N S B P L W E A M Y A Y N C O X X E N M Q E E A Z E B D N W N U B C K H L X E Y Q T C G S H I D L G F X K O X U Y Z O A E T M D J K K R R U E I C V N A W M A R I C O P A S E A T H N I V E K E J R C K D R A E T V P T S G F C H B O N S E H S I I I C I P M J B H I G H F V I Y G I G H H N R T N L I G A L B P L A B K A C O C A D A N U R A O L L I T O C O L L O R Z Y N I R D S V T M E L C A T R T J A F Q L W E N Y R U J E R S Q T M O BARCHIE CHOOSE JURY MOCKINGBIRD RAYMONDBASKETBALL DORI KEVIN MOVED REGALBIKE DRIVER KOVAC MUDPIE ROBINEAUBONE EVELYN LIGHT OCOTILLO ROCKBORLOCK FILLER LUNCH ORDINARY SEATBUNNY FLOAT MARICOPAS PARR UKEECACTUS FROGS MCSHANE PETER WAGONCARD FUNERAL MICA PLATE WAYNECHANGE HEART MOA PLEDGE WINCHICO HERO MOB RAT 139
  • 131. WORD SEARCH ANSWER KEYS StargirlWord Search 1 Word Search 2 140
  • 132. CROSSWORD 1 Stargirl 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1011 12 13 14 15 16 17 18 19 2021 22 23 24 25 26 27 28 29 30 141
  • 133. CROSSWORD CLUES 1 StargirlACROSS 3 Author 7 60 million year old Paleocene rodent 8 Stargirl climbed it at the football game11 Stargirl’s 9th grade friend12 ___ Dooks13 MAHS basketball team fans expected to ___15 Hillari’s boyfriend16 Hot Seat panel asking questions17 MAHS basketball team massacred the Red ___ team18 Loyal Order of the Stone ___20 What Stargirl’s family did after the ball21 The students were like mud ___ awakening23 Hot Seat anchor24 Another Susan alias27 Her eyes went straight to her ___28 Hot ___29 Stargirl made her own ___ cards30 Leo’s Valentine ___ said: “I love you.”DOWN 1 After the state oratorical contest, Susan expected to be welcomed back like one 2 Large, extinct bird 3 Club requiring members to do nice things for others 4 Fictitious ordinary person: ___ Everybody 5 When Stargirl cries, she does not shed tears, but this 6 Cinnamon was one 7 Danny’s new one went into the trash 9 Stargirl made a scrapbook for him10 The ___ Desert11 Stargirl spent the 4th quarter of the Red Rock game outside talking to the bus ___12 Stargirl’s instrument14 Porcupine ___15 The Happy ___ held pebbles18 Dance Stargirl led; ___ Hop19 Stargirl showed Leo an ___ place in the desert20 ___ Area High School21 Stargirl’s bike and sidecar looked like a parade ___22 The students did this to Stargirl and Leo23 Sun Valley’s injured star player25 Silver contest award26 Word some parents used to describe Stargirl’s appearance at the ball 142
  • 134. CROSSWORD 1 ANSWER KEY Stargirl H M S P I N E L L I E O U V I R R B A R N E Y E G O A L P O S TD O R I F L H T E OR K L Y T T NI E O N U K E E OV W I N K R RE W A Y N E E J U R Y AR A R O C K L B O N E G K M O V E E U NF R O G S T I L N CL N H I C K E V I N HO M U D P I E A O Y AA N L V R NT N A H E A R T S E A T G R E E T I N G C G E D E C A R D L 143
  • 135. CROSSWORD 2 Stargirl 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 1920 21 22 23 24 25 26 27 28 29 3031 32 33 34 144
  • 136. CROSSWORD 2 CLUES StargirlACROSS 2 Large, extinct bird 3 Ball where Stargirl regained her popularity 5 Silver contest award 7 The Hot Seat jurors turned into a ___ 9 Archie’s ___ was Stargirl’s office11 Leo’s valentine ___ said, “I love you.”12 Cinnamon was one14 After the state oratorical contest, Susan expected to be welcomed back like one15 Author17 Faculty adviser for Hot Seat20 Hot ___21 Hand held camera and its operator for Hot Seat24 Hot Seat panel asking questions26 MAHS basketball team fans expected to __29 Another Susan alias31 Stargirl’s 9th grade friend32 MAHS basketball team massacred the Red ___ team33 Word some parents used to describe Stargirl’s appearance at the ball34 Stargirl spent the 4th quarter of the Red Rock game outside talking to the bus ___DOWN 1 The Happy ___ held pebbles 2 What Stargirl’s family did after the ball 4 When Stargirl cries, she does not shed tears, but this 5 Stargirl made a scrapbook for him 6 Leo wanted Stargirl to do this 8 60 million year old Paleocene rodent10 The ___ Desert13 Danny’s new one went into the trash14 Her eyes went straight to her ___15 Club requiring members to do nice things for others16 Time when Stargirl sang Happy Birthday18 Dance Stargirl led; ___ Hop19 Porcupine ___20 The students did this to Stargirl and Leo22 Miss Kimble; she dangled the rat23 He broke his leg in a bike accident25 Stargirl’s instrument27 Professor and friend to students28 The students were like mud ___ awakening30 Wayne’s last name 145
  • 137. CROSSWORD 2 ANSWER KEY Stargirl W M O A O C O T I L L O P L A T E O I E G V C M O B G T O O L S H E D H A H E N O D C A R D R T R N N B N H E R O G S P I N E L L I E R O B I N E A U K Y US E A T A U E N E NH R N N C F C H I C OU T N K L D I HN J U R Y T O A LN K I W I N L AE F M U D P I E E N A RD O R I L A R Y R O C K O E R E G A L I H G L R I S E D R I V E R 146
  • 138. FILL IN THE BLANK 1 Stargirl_______________ 1. Cinnamon was one WORD LIST_______________ 2. Sometimes we need to erase them BARNEY CHICKENS_______________ 3. Hillaris boyfriend CHOOSE ENCHANTED EVELYN_______________ 4. Fictitious ordinary person: ___ Everybody GOALPOST HEART_______________ 5. Faculty adviser for Hot Seat MICA MOCKINGBIRD ORDINARY_______________ 6. Stargirl climbed it at the football game PLATE PLEDGE_______________ 7. ____ Area High School RAT RAYMOND ROBINEAU_______________ 8. Her eyes went straight to her ___ ROCK SEAT_______________ 9. Stargirl said an unusual ___ of Allegiance SENSES TOOLSHED WAYNE_______________10. Bird that imitates the sounds of other birds_______________11. First to dance with Stargirl_______________12. MAHS basketball team massacred the Red ___ team_______________13. Silver contest award_______________14. Hot __________________15. For a person so different, Stargirls house was __________________16. Stargirl showed Leo an ____ place in the desert_______________17. Archies ___ was Stargirls office_______________18. Dont count yours until theyre hatched_______________19. Leo had to ___ between Stargirl and his friends_______________20. 60 million year old Paleocene rodent 147
  • 139. FILL IN THE BLANK 2 Stargirl_______________ 1. Stargirl said an unusual ___ of Allegiance WORD LIST_______________ 2. Another Susan alias CARAWAY CHANGE_______________ 3. Hot Seat panel asking questions CHICO FLOAT JURY_______________ 4. Hand held camera and its operator for Hot Seat MOVED MUDPIE_______________ 5. Archies ___ was Stargirls office NECKTIE ORDINARY PETER_______________ 6. Cinnamon was one PLEDGE RAT_______________ 7. Author REGAL ROBINEAU SPINELLI_______________ 8. Faculty adviser for Hot Seat TOOLSHED UKEE_______________ 9. Leo wanted Stargirl to do this UKELELE_______________10. ___ Dooks_______________11. MAHS basketball team fans expected to __________________12. For a person so different, Stargirls house was __________________13. Stargirls bike and sidecar looked like a parade __________________14. The Happy___held pebbles_______________15. Stargirls last name_______________16. Word some parents used to describe Stargirls appearance at the ball_______________17. Porcupine ____________________18. What Stargirls family did after the ball_______________19. Stargirl made a scrapbook for him_______________20. Stargirls instrument 148
  • 140. MATCHING 1 Stargirl____ 1. SHUNNED A. The students did this to Stargirl and Leo____ 2. KEVIN B. Archies ___ was Stargirls office____ 3. RAYMOND C. ____ Area High School____ 4. MICA D. Leo____ 5. BARNEY E. Senor Saguaro____ 6. WIN F. Sometimes we need to erase them____ 7. CACTUS G. Stargirl was invited to become one____ 8. CHEERLEADER H. First to dance with Stargirl____ 9. FUNERAL I. Stargirl went to Annas grandfathers____10. STARBOY J. Hot _______11. TOOLSHED K. Stargirl made her own ___ cards____12. MCSHANE L. Stargirl climbed it at the football game____13. FLOAT M. Leo wanted Stargirl to do this____14. SEAT N. Team MAHS lost to in the playoffs____15. CHANGE O. MAHS basketball team fans expected to _______16. GLENDALE P. Teacher who drove Susan and Leo to the state contest____17. GREETING Q. Stargirls bike and sidecar looked like a parade _______18. GOALPOST R. Hot Seat anchor____19. SENSES S. Susans alias____20. STARGIRL T. 60 million year old Paleocene rodent 149
  • 141. MATCHING 2 Stargirl____ 1. MARICOPAS A. Loyal Order of the Stone ________ 2. RAYMOND B. Time when Stargirl sang Happy Birthday____ 3. ROBINEAU C. Hillaris boyfriend____ 4. BORLOCK D. Faculty adviser for Hot Seat____ 5. LIGHT E. Team MAHS lost to in the playoffs____ 6. FILLER F. Teacher who drove Susan and Leo to the state contest____ 7. HEART G. Author____ 8. GLENDALE H. Leah thought Stargirls card game was like _______ 9. LUNCH I. The mountains____10. SONORAN J. He broke his leg in a bike accident____11. STALKING K. Fictitious ordinary person: ___ Everybody____12. MCSHANE L. First to dance with Stargirl____13. ROCK M. Leos last name____14. EVELYN N. The students were like mud ___ awakening____15. BARNEY O. Part of the newspaper Stargirl read____16. SPINELLI P. The ___ desert____17. BONE Q. MAHS basketball team massacred the Red ___ team____18. DANNY R. 60 million year old Paleocene rodent____19. WAYNE S. When Stargirl cries, she does not shed tears, but this____20. FROGS T. Her eyes went straight to her ___ 150
  • 142. MAGIC SQUARES 1 StargirlMatch the definition with the vocabulary word. Put your answers in the magic squares below. When your answers are correct, all columns and rows will add to the same number. A. SEAT E. DRIVER I. KEVIN M. PLATE B. TOMATO F. JURY J. BORLOCK N. CARAWAY C. SHUNNED G. UKEE K. STARBOY O. WIN D. NECKTIE H. MOB L. GOALPOST P. PETER 1 Stargirl’s last name 10 Stargirl made a scrapbook for him 2 ____ Dooks 11 The students did this to Stargirl & Leo 3 Stargirl climbed it at the football game 12 Leo’s last name 4 Hot ___ 13 Porcupine ___ 5 Leo 14 Hot Seat anchor 6 Someone threw one in Stargirl’s face 15 Hot Seat panel asking questions 7 Silver contest award 16 MAHS basketball team fans expect 8 The Hot Seat jurors turned into a ___ to ___ 9 Stargirl spent the 4th quarter of the Red Rock game outside talking to the bus ___ A= B= C= D= E= F= G= H= I= J= K= L= M= N= O= P= 151
  • 143. MAGIC SQUARES 2 Stargirl Match the definition with the vocabulary word. Put your answers in the magic squares below. When your answers are correct, all columns and rows will add to the same number.A. ORDINARY E. ARCHIE I. WAYNE M. SPINELLIB. WAGON F. MUDPIE J. SHUNNED N. BASKETBALLC. GLENDALE G. OCOTILLO K. BONE O. BIKED. DRIVER H. CHANGE L. STARBOY P. CARD 1 The Happy ___ held pebbles 9 Leo’s Valentine ___ said, “I love you.” 2 Ball where Stargirl regained her 10 Hillari’s boyfriend popularity 11 Professor and friend to students 3 Loyal Order of the Stone ___ 12 Stargirl spent the 4th quarter of the 4 This MAHS team had a winning streak Red Rock game outside talking to 5 Author the bus ___ 6 Leo 13 Team MAHS lost to in the playoffs 7 Leo wanted Stargirl to do this 14 Another Susan alias 8 For a person so different, Stargirl’s 15 The students did this to Stargirl and Leo house was ___ 16 Danny’s new one went to the trash A= B= C= D= E= F= G= H= I= J= K= L= M= N= O= P= 152
  • 144. WORKSHEET ANSWER KEYS Stargirl FILL IN 1 FILL IN 2 MATCH 1 MATCH2 MSQ1 MSQ21 RAT PLEDGE A I A=4 A=82 SENSES MUDPIE R L B=6 B=13 WAYNE JURY H D C=11 C=134 EVELYN CHICO C M D=13 D=125 ROBINEAU TOOLSHED T S E=9 E=116 GOALPOST RAT O O F=15 F=147 MICA SPINELLI E T G=2 G=28 HEART ROBINEAU G E H=8 H=79 PLEDGE CHANGE I B I=14 I=1010 MOCKINGBIRD UKEE D P J=12 J=1511 RAYMOND WIN B H K=5 K=312 ROCK ORDINARY P F L=3 L=613 PLATE FLOAT Q Q M=7 M=514 SEAT WAGON J K N=1 N=415 ORDINARY CARAWAY M R O=16 O=1616 ENCHANTED REGAL N G P=10 P=917 TOOLSHED NECKTIE K A18 CHICKENS MOVED L J19 CHOOSE PETER F C20 BARNEY UKULELE S N 153
  • 145. J;lh;lkj’;
  • 146. VOCABULARY RESOURCE MATERIALS
  • 147. VOCABULARY WORD LIST StargirlABSURDITY Something that is ridiculous or unreasonableACQUIRED GotALLEGIANCE LoyaltyANTIC Extravagant act or gestureAPPLAUD Express approval by clapping handsAPPRECIATE To be thankful or show gratitude forASPHALT PavementBAFFLE Frustrate; puzzleBARREN Without vegetationBIZARRE Strikingly unconventional; oddBLITHELY Cheerful; carefreeCACTI Plural of cactusCONCEIVED Thought up; imaginedCONFOUND To cause to become confusedCONVERGING Approaching the same point from different directionsCONVINCED Caused to believe somethingCURIOUS Eager to acquire knowledgeDEVASTATION DestructionDISPARAGED BelittledDORMANT Asleep; not activeELUSIVE Cant be caughtEPISODE Incident; eventFACETIOUSLY In fun; as a jokeFANATICS People possessed by an excessive enthusiasm for somethingGAPED Stared at wonderingly as with the mouth wide openHESITATE Hold back in uncertaintyHOAX Deceitful prankIMPULSE UrgeINTERROGATE QuestionISOSCELES Having two equal sidesLINGER Tarry; wait aroundLOTUS Sitting cross-legged with the feet above the thighsMANIA Craze; excessively popular thing to doMARQUEE Signboard projecting over an entrance to a buildingMASSACRE SlaughterMERGE Join togetherMERINGUE Fluffy pastry topping made of beaten eggsMESA Flat-topped elevation with one or more clifflike sidesMULL Consider mentallyMUNICIPAL CityNONCONFORMITY Refusing to be bound by the accepted rules or practices of a groupOBLIVIOUS UnawareORATORICAL Relating to public speakingPARANOID Showing unreasonable distrust or suspicionPERPETUAL Lasting for eternity 157
  • 148. PERSISTED Held firmly to some purpose or undertaking despite obstacles or setbacksPRONE Lying face downRAPTURE Ecstasy; the state of being transported by a lofty emotionRAUCOUS Noisy; boisterousREVEL To take great pleasure or delightSERENADED Gave a musical performance, especially one for a sweetheartSHUN To avoid deliberately and consistentlySUBDUED Calmed; quietedSULLEN Brooding; gloomySWOON FaintTENTATIVELY Uncertainly; experimentallyTRANCE A state of detachment from ones physical surroundingsUKULELE A small four stringed guitarUNCONVENTIONAL Out of the ordinary; unusualVACANT EmptyVAMP Unscrupulously seductive womanVEERED TurnedZEAL Enthusiasm 158
  • 149. VOCABULARY WORD SEARCH I Stargirl Words are placed backwards, forward, diagonally, up and down. Clues listed below can help you find the words. Circle the hidden vocabulary words in the maze. C R C E T A I C E R P P A N T I C A L Y U A E M A R Q U E E E E C S V Y S W I C R U C V S Y A H X R L R Q B P E N J N D I C V T E E M N S A G P U B M H B V G F O O A H I L P I C H L E I J I N A L E B U U C E L U S I V E Z T R X V Z A L R C S S A C B T R R S N L U E N N N A N T B E C N S E O S W O O N A D I O N A R A P R O T D T M Y S G N D L Q I E K M G R H E N B A P P L A U D C E T L B A F F L E N F R L R A P T U R E N L P H S P S Q M A O B L I T H E L Y E U Z H J U Y S E H D U C Y H V M X B V S N D E S T V L W G E N N M E B I A N R V E X S A O E M G Q D D T N A M R O D M R R M U L L E A S Y K W O Z P X C H U E Y R Q T U R P N H Q Q R C X P N F X E S C A X K G E X I U F P N B H U K X V A M P B U E D M R A N JA small four stringed guitar Incident; eventA state of detachment from one’s physical Join together surroundings Lasting for eternityAsleep; not active Lying face downBrooding; gloomy Noisy; boisterousCan’t be caught Out of the ordinary; unusualCheerful; carefree PavementConsider mentally Plural of cactusCraze; excessively popular thing to do Related to public speakingDeceitful prank Showing unreasonable distrust or suspicionEager to acquire knowledge Signboard projecting over an entrance to a buildingEcstasy; the state of being transported by a Sitting cross-legged with the feet above the thighs lofty emotion Stared at wonderingly as with the mouth wide openEmpty Strikingly unconventional; oddEnthusiasm Tarry; wait aroundExtravagant act or gesture To be thankful or show gratitude forFaint To cause to become confusedFlat-topped elevation with one or more clifflike sides To avoid deliberately and consistentlyFrustrate; puzzle To take great pleasure or delightGave a musical performance; especially one for Turned a sweetheart UnawareGot Unscrupulously seductive womanHeld firmly to some purpose or undertaking despite Without vegetation obstacles or setbacks 159
  • 150. VOCABULARY WORD SEARCH 2 Stargirl Words are placed backwards, forward, diagonally, up and down. Words listed below are included in the maze. Circle the hidden vocabulary words in the maze. M A S S A C R E G A P E D M R S A H L H A Q D W B Z Z S G P N F E B P U B O A N N E E O A M H E X P C R C R K L S A N Q I R R O F R N R V R G A E Z H L U X O N A U E N F B E E S E H G C T S E R V I W R T E V L L H N V C N F T T C N D B T C F P V T E N T A T I V E L Y I C I T N A P A S L J L M D L A B X A L T Z T N E G V R U Y S P M E J T A S E C A M Y A V Y F K O Z H D A D S E R T Z R N E T M N C U A C Q U I R E D P R C R B A S H R O N L L U M N J Q L F A E E Y S F A R O C T T N A C A V U K N D N U O F N O C D N V W P R O N E E C O B L I V I O U S Z U P L O T U S R E P I S O D E T S I S R E PABSURDITY EPISODE MESA SULLENACQUIRED FANATICS MULL SWOONANTIC GAPED OBLIVIOUS TENTATIVELYAPPRECIATE HOAX PERSISTED TRANCEBAFFLE LINGER PRONE UKULELEBARREN LOTUS RAPTURE UNCONVENTIONALBIZARRE MANIA RAUCOUS VACANTCACTI MARQUEE REVEL VAMPCONFOUND MASSACRE SERENADED VEEREDDORMANT MERGE SHUN ZEAL 160
  • 151. VOCABULARY WORD SEARCH ANSWER KEYS StargirlWord Search 1Word Search 2 161
  • 152. VOCABULARY CROSSWORD 1 Stargirl 1 2 3 4 5 6 78 9 10 11 12 13 14 1516 17 18 19 20 2122 23 24 25 26 27 28 2930 31 32 162
  • 153. VOCABULARY CROSSWORD 1 CLUES StargirlACROSS 1 Strikingly unconventional; odd 4 Incident; event 9 Unscrupulously seductive woman12 Consider mentally13 Can’t be caught15 To avoid deliberately and consistently16 Tarry; wait around18 Stared at wonderingly as with the mouth wide open19 Signboard projecting over an entrance to a building21 Faint22 Ecstasy; the state of being transported by a lofty emotion25 Sitting cross-legged with the feet above the thighs27 Plural of cactus30 Unaware31 Fluffy pastry topping made of beaten eggs32 Extravagant act or gestureDOWN 2 Enthusiasm 3 To take great pleasure or delight 5 Lying face down 6 Calmed; quieted 7 Destruction 8 Frustrate; puzzle10 Slaughter11 A small four-stringed guitar12 Craze; excessively popular thing to do14 Turned17 Join together19 Flat-topped elevation with one or more clifflike sides20 Having two equal sides22 Noisy; boisterous23 To cause to become confused24 Cheerful; carefree26 Brooding; gloomy28 A state of detachment from one’s physical surroundings29 Deceitful prank 163
  • 154. VOCABULARY CROSSWORD 1 ANSWER KEY Stargirl B I Z A R R E E P I S O D EB E E R U EA A V A M P O B V UF M U L L E A N D A KF A E L U S I V E U S H U NL I N G E R S E E T LE I M G A P E D D A E M A R Q U E E C R T L E R R E I I E S G E D S W O O NR A P T U R E C O N BA L O T U S LU S N C A C T I IC U H F E R TO B L I V I O U S O L A HU L A U M E R I N G U ES E X N S C L A N T I C D E Y 164
  • 155. VOCABULARY CROSSWORD 2 Stargirl1 2 3 4 5 6 7 88 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 2 26 27 28 29 3031 165
  • 156. VOCABULARY CROSSWORD 2 CLUES StargirlACROSS 1 Unaware 5 Plural of cactus 7 Frustrate; puzzle10 Consider mentally12 A state of detachment from one’s physical surroundings14 Enthusiasm15 Deceitful prank19 Faint20 To avoid deliberately and consistently24 Asleep; not active25 Slaughter29 Turned30 Stared at wonderingly as with the mouth wide open31 EmptyDOWN 1 Related to public speaking 2 Tarry; wait around 3 Unscrupulously seductive woman 4 A small four-stringed guitar 6 Thought up; imagined 7 Cheerful; carefree 8 In fun; as a joke 9 Sitting cross-legged with the feet above the thighs11 Noisy; boisterous13 Flat-topped elevation with one or more clifflike sides15 Hold back in uncertainty16 Extravagant act or gesture17 Calmed; quieted18 Ecstasy; the state of being transported by a lofty emotion21 Lying face down22 Signboard projecting over an entrance to a building23 Pavement26 To take great pleasure or delight27 Craze; excessively popular thing to do28 Join together 166
  • 157. VOCABULARY CROSSWORD 2 ANSWER KEY StargirlO B L I V I O U S C A C T IR I A K B A F F L E OA N M M U L L A O R NT G P L I C T R A N C EO E M E T E U U ER R Z E A L H T S C II S E E I O VC H O A X L O U EA E A Y U S S D RL S W O O N S H U N A I T L B P M P T A I Y D O R M A N T M A S S A C R E U O R U M T P E M E N Q R A E H V E E R E D E U E N A E R E I L L G A P E D EV A C A N T E 167
  • 158. VOCABULARY FILL-IN-THE BLANK 1 Stargirl__________________ 1. Eager to acquire knowledge__________________ 2. Something that is ridiculous or unreasonable__________________ 3. Held firmly to some purpose or undertaking despite obstacles or setbacks__________________ 4. Empty WORD LIST__________________ 5. Unscrupulously seductive woman ABSURDITY ANTIC__________________ 6. Tarry; wait around ASPHALT CONCEIVED CURIOUS__________________ 7. Brooding; gloomy DORMANT GAPED__________________ 8. Craze; excessively popular thing to do LINGER MANIA MERGE__________________ 9. Pavement MERINGUE PERSISTED__________________10. To take great pleasure or delight RAPTURE RAUCOUS REVEL__________________11. Noisy; boisterous SERENADED SULLEN__________________12. Turned VACANT VAMP VEERED__________________13. Ecstasy; the state of being transported by a lofty emotion__________________14. Thought up; imagined__________________15. Gave a musical performance, especially one for a sweetheart__________________16. Asleep; not active__________________17. Fluffy pastry topping made of beaten eggs__________________18. Extravagant act or gesture__________________19. Stared at wonderingly as with the mouth wide open__________________20. Join together 168
  • 159. VOCABULARY FILL-IN-THE BLANK 2 Stargirl__________________ 1. Loyalty WORD LIST__________________ 2. Strikingly unconventional; odd ACQUIRED__________________ 3. Lying face down ALLEGIANCE ANTIC APPRECIATE__________________ 4. Extravagant act or gesture BIZARRE BLITHELY__________________ 5. Ecstasy; the state of being transported by a CONFOUND lofty emotion DEVASTATION DISPARAGED FANATICS__________________ 6. Having two equal sides ISOSCELES MARQUEE__________________ 7. Calmed; quieted MESA RAPTURE PRONE__________________ 8. Belittled SHUN SUBDUED__________________ 9. Cheerful; carefree UNCONVENTIONAL VACANT ZEAL__________________10. Destruction__________________11. Signboard projecting over an entrance to a building__________________12. Got__________________13. Flat-topped elevation with one or more clifflike sides__________________14. To ovoid deliberately and consistently__________________15. To be thankful or show gratitude for__________________16. Out of the ordinary; unusual__________________17. Enthusiasm__________________18. To cause to become confused__________________19. People possessed by an excessive enthusiasm for something__________________20. Empty 169
  • 160. VOCABULARY MATCHING 1 Stargirl____ 1. ELUSIVE A. Slaughter____ 2. HESITATE B. Consider mentally____ 3. BAFFLE C. Strikingly unconventional; odd____ 4. PARANOID D. Eager to acquire knowledge____ 5. ISOSCELES E. Asleep; not active____ 6. CACTI F. Noisy; boisterous____ 7. RAUCOUS G. Question____ 8. INTERROGATE H. City____ 9. MANIA I. Hold back in uncertainty____10. SULLEN J. Faint____11. MUNICIPAL K. Cant be caught____12. MASSACRE L. Refusing to be bound by the accepted rules or practices of a group____13. SWOON M. Having two equal sides____14. NONCONFORMITY N. Plural of cactus____15. SHUN O. To ovoid deliberately and consistently____16. DORMANT P. Brooding; gloomy____17. MULL Q. Showing unreasonable distrust or suspicion____18. BIZARRE R. Gave a musical performance, especially one for a sweetheart____19. CURIOUS S. Craze; excessively popular thing to do____20. SERENADED T. Frustrate; puzzle 170
  • 161. VOCABULARY MATCHING 2 Stargirl____ 1. HOAX A. Deceitful prank____ 2. HESITATE B. Strikingly unconventional; odd____ 3. SUBDUED C. Showing unreasonable distrust or suspicion____ 4. FANATICS D. Signboard projecting over an entrance to a building____ 5. SULLEN E. Calmed; quieted____ 6. PARANOID F. Lying face down____ 7. MANIA G. People possessed by an excessive enthusiasm for something____ 8. GAPED H. Unaware____ 9. EPISODE I. Extravagant act or gesture____10. ALLEGIANCE J. City____11. LOTUS K. Incident; event____12. BIZARRE L. Related to public speaking____13. ANTIC M. Loyalty____14. OBLIVIOUS N. Brooding; gloomy____15. CACTI O. Craze; excessively popular thing to do____16. TENTATIVELY P. Plural of cactus____17. MUNICIPAL Q. Hold back in uncertainty____18. ORATORICAL R. Stared at wonderingly as with the mouth wide open____19. PRONE S. Sitting cross-legged with the feet above the thighs____20. MARQUEE T. Uncertainly; experimentally 171
  • 162. VOCABULARY MULTIPLE CHOICE 1 Stargirl___ 1.Incident; event A. MERINGUE B. DEVASTATION C. ZEAL D. EPISODE___ 2.Belittled A. DISPARAGED B. CONFOUND C. VEERED D. GAPED___ 3.Caused to believe something A. CONVINCED B. DISPARAGED C. HOAX D. SERENADED___ 4.Related to public speaking A. ALLEGIANCE B. PERPETUAL C. DORMANT D. ORATORICAL___ 5.Destruction A. HOAX B. ANTIC C. DEVASTATION D. BARREN___ 6.Express approval by clapping hands A. VAMP B. HESITATE C. APPLAUD D. SHUN___ 7.Without vegetation A. LOTUS B. PRONE C. BARREN D. DISPARAGED___ 8.Pavement A. MESA B. ASPHALT C. LOTUS D. VACANT___ 9.Lying face down A. ISOSCELES B. PRONE C. ELUSIVE D. PARANOID___10.Stared at wonderingly as with the mouth wide open A. GAPED B. RAPTURE C. BAFFLED D. REVELED___11.Unscrupulously seductive woman A. LOTUS B. VAMP C. FANATIC D. MARQUEE___12.Sitting cross-legged with the feet above the thighs A. LOTUS B. MESA C. PERPETUAL D. CONVERGING___13.In fun; as a joke A. FACETIOUSLY B. BIZARRE C. BLITHELY D. RAUCOUS___14.Uncertainly; experimentally A. ELUSIVE B. TENTATIVELY C. BLITHELY D. SUBDUED 172
  • 163. VOCABULARY MULTIPLE CHOICE 2 Stargirl___ 1.City A. SWOON B. LOTUS C. MESA D. MUNICIPAL___ 2.Brooding; gloomy A. PRONE B. SULLEN C. CURIOUS D. OBLIVIOUS___ 3.Gave a musical performance, especially one for a sweetheart A. REVELED B. GAPED C. SERENADED D. DISPARAGED___ 4.Loyalty A. ALLEGIANCE B. ZEAL C. IMPULSE D. MULL___ 5.Fluffy pastry topping made of beaten eggs A. VAMP B. REVEL C. HOAX D. MERINGUE___ 6.Refusing to be bound by the accepted rules or practices of a group A. PARANOID B. NONCONFORMING C. ABSURD D. SUBDUED___ 7.Out of the ordinary; unusual A. RAUCOUS B. UNCONVENTIONAL C. CONVINCED D. ELUSIVE___ 8.Noisy; boisterous A. RAUCOUS B. ZEAL C. CONVERGING D. REVEL___ 9.Related to public speaking A. DORMANT B. TENTATIVE C. ORATORICAL D. VACANT___10.Held firmly to some purpose or undertaking despite obstacles or setbacks A. APPRECIATED B. BAFFLED C. MERGED D. PERSISTED___11.Extravagant act or gesture A. ANTIC B. REVEL C. ZEAL D. VAMP___12.Without vegetation A. DISPARAGED B. ACQUIRED C. BARREN D. MUNICIPAL___13.Destruction A. SULLEN B. OBLIVIOUS C. DEVASTATION D. RAPTURE___14.Unscrupulously seductive woman A. FANATIC B. VAMP C. MANIA D. LOTUS 173
  • 164. VOCABULARY MAGIC SQUARES 1 StargirlMatch the definition with the vocabulary word. Put your answers in the magic squares below. When your answers are correct, all columns and rows will add to the same number. A. ZEAL G. SERENADED M. PERPETUAL B. MERINGUE H. ASPHALT N. SUBDUED C. SWOON I. MERGE O. UNCONVENTIONAL D. CONVERGING J. MARQUEE P. CONVINCED E. PRONE K. ANTIC F. HOAX L. PARANOID 1 faint 9 lasting for eternity 2 signboard projecting over an entrance 10 pavement to a building 11 showing unreasonable distrust or suspicion 3 deceitful prank 12 enthusiasm 4 out of the ordinary; unusual 13 fluffy pastry topping made of beaten eggs 5 caused to believe something 14 extravagant act or gesture 6 lying face down 15 gave a musical performance, especially one 7 joined together for a sweetheart 8 approaching the same point from different 16 calmed; quieted directions A= B= C= D= E= F= G= H= I= J= K= L= M= N= O= P= 174
  • 165. VOCABULARY MAGIC SQUARES 2 StargirlMatch the definition with the vocabulary word. Put your answers in the magic squares below. When your answers are correct, all columns and rows will add to the same number. A. MASSACRE E. SERENADED I. OBLIVIOUS M. MUNICIPAL B. CACTI F. UKULELE J. FACETIOUSLY N. HOAX C. LOTUS G. PERPETUAL K. ACQUIRED O. SULLEN D. VACANT H. PARANOID L. TENTATIVELY P. ELUSIVE 1 slaughter 9 brooding; gloomy 2 deceitful prank 10 empty 3 in fun; as a joke 11 showing unreasonable distrust or suspicion 4 gave a musical performance, especially one 12 got for a sweetheart 13 unaware 5 lasting for eternity 14 a small four-stringed guitar 6 uncertainly; experimentally 15 plural of cactus 7 can’t be caught 16 city 8 sitting cross-legged with the feet above the thighs A= B= C= D= E= F= G= H= I= J= K= L= M= N= O= P= 175
  • 166. VOCABULARY FILL IN THE BLANK ANSWER KEYS Stargirl 1 2 1 curious allegiance 2 absurdity bizarre 3 persisted prone 4 vacant antic 5 vamp rapture 6 linger isosceles 7 sullen subdued 8 mania disparaged 9 asphalt blithely 10 revel devastation 11 raucous marquee 12 veered acquired 13 rapture Mesa 14 conceived shun 15 serenaded appreciate 16 dormant conventional 17 meringue zeal 18 antic confound 19 gaped fanatics 20 merge vacant 176
  • 167. VOCABULARY WORKSHEET ANSWER KEYS Stargirl MATCH 1 MATCH 2 MC 1 MC 2 MAGIC 1 MAGIC 21 K A D D A= 12 A=12 I Q A B B= 13 B=153 T E A C C= 1 C=84 Q G D A D=8 D=105 M N C D E=6 E=46 N C C B F=3 F=147 F O C B G=15 G=58 G R B A H=10 H=119 S K B C I=7 I=1310 P M A D J=2 J=311 H S B A K=14 K=1212 A B A C L=11 L=613 J I A C M=9 M=1614 L H B B N=16 N=215 O P O=4 O=916 E T P=5 P=717 B J18 C L19 D F20 R D 177
  • 168. VOCABULARY JUGGLE LETTERS - Stargirl Change the order of the letters to find the original word.1. ANITCSAF 1. F________________________ People possessed by an excessive enthusiasm for something2. NNUOTINVONLECA 2. U________________________ Out of the ordinary; unusual3. EGRINL 3. L________________________ Tarry; wait around4. RAOTCAOIRL 4. O________________________ Related to public speaking5. NTAVEITELYT 5. T________________________ Uncertainly; experimentally6. ILVSEUE 6. E________________________ Cant be caught7. SUIEMLP 7. I________________________ Urge8. TIDSSEEPR 8. P________________________ Held firmly to some purpose or undertaking despite obstacles or setbacks9. CPEAPARTIE 9. A________________________ To be thankful or show gratitude for10. ECNODVICE 10. C________________________ Thought up; imagined11. NSOWO 11. S________________________ Faint12. AMSE 12. M________________________ Flat-topped elevation with one or more clifflike sides13. ZLEA 13. Z________________________ Enthusiasm14. URUCAOS 14. R________________________ Noisy; boisterous15. TSLOU 15. L________________________ Sitting cross-legged with the feet above the thighs16. OIYNMCRFONTNO 16. N________________________ Refusing to be bound by the accepted rules or practices of a group17. IACTN 17. A________________________ Extravagant act or gesture18. NRAIPAOD 18. P________________________ Showing unreasonable distrust or suspicion19. ESISEOLCS 19. I________________________ Having two equal sides20. ENOPR 20. P________________________ Lying face down 178
  • 169. Stargirl Vocabulary Juggle Letters Page 221. ABEIRRZ 21. B________________________ Strikingly unconventional; odd22. TNVAOATEISD 22. D________________________ Destruction23. UERMGEIN 23. M________________________ Fluffy pastry topping made of beaten eggs24. UISRCOU 24. C________________________ Eager to acquire knowledge25. CFNOUNDO 25. C________________________ To cause to become confused26. BASIYRDTU 26. A________________________ Something that is ridiculous or unreasonable27. IALLAGNECE 27. A________________________ Loyalty28. ERGEM 28. M________________________ Join together29. EIPODSE 29. E________________________ Incident; event30. RDAGADPEIS 30. D________________________ Belittled31. SAPTAHL 31. A________________________ Pavement32. ISBOVOIUL 32. O________________________ Unaware33. EVERL 33. R________________________ To take great pleasure or delight34. HUSN 34. S________________________ To ovoid deliberately and consistently35. DUEUSBD 35. S________________________ Calmed; quieted36. CANRET 36. T________________________ A state of detachment from ones physical surroundings37. URAETPR 37. R________________________ Ecstasy; the state of being transported by a lofty emotion38. ACTIC 38. C________________________ Plural of cactus39. ORMNADT 39. D________________________ Asleep; not active40. CSSRMAAE 40. M________________________ Slaughter 179
  • 170. Stargirl Vocabulary Juggle Letters Page 341. FELFAB 41. B________________________ Frustrate; puzzle42. PDGEA 42. G________________________ Stared at wonderingly as with the mouth wide open43. RMQEUEA 43. M________________________ Signboard projecting over an entrance to a building44. OVIGGNENCR 44. C________________________ Approaching the same point from different directions45. EEVEDR 45. V________________________ Turned46. IYHBLETL 46. B________________________ Cheerful; carefree47. AENDESERD 47. S________________________ Gave a musical performance, especially one for a sweetheart48. PVAM 48. V________________________ Unscrupulously seductive woman49. OAHX 49. H________________________ Deceitful prank50. RELAETPUP 50. P________________________ Lasting for eternity 180
  • 171. VOCABULARY JUGGLE LETTERS ANSWER KEY - Stargirl 1 FANATICS 26 ABSURDITY 2 UNCONVENTIONAL 27 ALLEGIANCE 3 LINGER 28 MERGE 4 ORATORICAL 29 EPISODE 5 TENTATIVELY 30 DISPARAGED 6 ELUSIVE 31 ASPHALT 7 IMPULSE 32 OBLIVIOUS 8 PERSISTED 33 REVEL 9 APPRECIATE 34 SHUN 10 CONCEIVED 35 SUBDUED 11 SWOON 36 TRANCE 12 MESA 37 RAPTURE 13 ZEAL 38 CACTI 14 RAUCOUS 39 DORMANT 15 LOTUS 40 MASSACRE 16 NONCONFORMITY 41 BAFFLE 17 ANTIC 42 GAPED 18 PARANOID 43 MARQUEE 19 ISOSCELES 44 CONVERGING 20 PRONE 45 VEERED 21 BIZARRE 46 BLITHELY 22 DEVASTATION 47 SERENADED 23 MERINGUE 48 VAMP 24 CURIOUS 49 HOAX 25 CONFOUND 50 PERPETUAL 181
  • 172. 182