Your SlideShare is downloading. ×
  • Like
Museum of Modern Literature, Marbach am Neckar, Germany.
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Now you can save presentations on your phone or tablet

Available for both IPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

Museum of Modern Literature, Marbach am Neckar, Germany.

  • 240 views
Published

Architect : David Chipperfield …

Architect : David Chipperfield
Designation : Museum of Modern Literature, Marbach am Neckar, Germany.

Published in Design
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Be the first to comment
    Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
240
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6

Actions

Shares
Downloads
5
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
    No notes for slide

Transcript

  • 1. Progetti David Chipperfield Museum of Modern Literature Project report Località Location Marbach am Neckar, Germany Cliente Client Deutsche Schillergesellschaft Schiller-Nationalmuseum Deutsches Literaturarchiv Progettisti Design architects David Chipperfield Architects: Martina Betzold, Laura Fogarasi, Andrea Hartmann, Christian Helfrich, Barbara Koller, Hannah Jonas, Franziska Rusch, Alexander Schwarz, Tobias Stiller, Vincent Taupitz, Mirjam von Busch Gruppo di progettazione Project team Alexander Schwarz (Project Architect), Harald Müller, Martina Betzold, Laura Fogarasi, Barbara Koller, Hannah Jonas Struttura Structural engineer Ingenieurgruppe Bauen: Josef Seiler, Gerhard Eisele Markus Filian Impianti Services engineer Jaeger, Mornhinweg + Partner Ingenieurgesellschaft: Ernst Göppel Ibb Burrer + Deuring Ingenierubüro GmbH: Otto Riedel Direzione cantiere Site supervision Wenzel + Wenzel: Matias Wenzel Data di concorso Competition date 2002 Realizzazione Completion time november 2005 Superficie lorda Gross floor area 3.800m2 056-063 Chip Marbach AP.indd 56 Christian Richters Projects 56 1 19-05-2006 11:08:31
  • 2. 056-063 Chip Marbach AP.indd 57 19-05-2006 11:08:37
  • 3. Progetti Museo della Letteratura Moderna Il museo, che sarà completato e inaugurato ufficialmente in occasione del duecentesimo anniversario di morte del drammaturgo tedesco Friedrich Schiller, si trova nello scenografico parco di Marbach, sulla sommità di un’altura rocciosa affacciata verso la pittoresca valle del fiume Neckar. La città, avendo offerto i natali a Schiller, ospita già, nel parco, un Archivio della Letteratura Tedesca – il Museo Nazionale Schiller – e un monumento allo scrittore; accanto a essi sorgerà il nuovo museo. Oltre a conservare e mostrare opere letterarie del Ventesimo secolo, tra cui si segnalano i manoscritti originali de “Il processo” di Franz Kafka e di “Berlin Alexanderplatz” di Alfred Döblin, il museo offrirà anche viste panoramiche sul paesaggio circostante. La concezione architettonica del museo suggerisce una connessione tra il livello più basso del parco e il piazzale antistante il Museo Schiller, ottenuta grazie a una sequenza di terrazze. Grazie alla pendenza del sito, le terrazze contribuiscono alla definizione di due caratteri nettamente distinti: un ingresso più 1 La grande terrazza del livello superiore consente di accedere all’ingresso del livello più alto 2 Scorcio della facciata principale dell’edificio rivolta verso la valle e caratterizzata dal doppio ordine sovrapposto del loggiato 3 Sezione longitudinale del museo che evidenzia il rapporto con il vecchio edificio 4 Pianta del piano terra: 1. terrazzo; 2. entrata loggia; 3. foyer; 4. vano scale; 5. sala multimedia Jörg von Bruchhausen Projects Museum of Modern Literature 58 2 056-063 Chip Marbach AP.indd 58 19-05-2006 11:08:41
  • 4. 3 0 1 10m 4 2 3 5 1 4 056-063 Chip Marbach AP.indd 59 19-05-2006 11:08:53
  • 5. Progetti Museo della Letteratura Moderna 5 Pianta del piano interrato: 1. deposito; 2. foyer; 3. galleria; 4. hall; 5. esposizione; 6. loggia; 7. Museo Nazionale Schiller 6 La grande loggia si affaccia sulla valle del fiume Neckar riservato e in ombra, posto sulla sommità della collina, e una serie di spazi, a diversi livelli, più aperti e imponenti, affacciati sulla valle sottostante. Se si entra dalla quota più alta, gli ambienti interni del museo, organizzati a padiglione, si rivelano man mano durante la discesa lungo gli spazi espositivi e d’archivio. Il piano destinato alla esposizione coniuga sale e gallerie di diverse proporzioni e alterna differenti altezze. La maggior parte di questi spazi – che ospitano e mostrano i manoscritti, le trascrizioni, i cataloghi – sono collocati nella parte inferiore dell’edificio, in sale rivestite con pannelli di legno e illuminate con la sola luce artificiale, a causa della fragilità e delicatezza delle opere mostrate. Al tempo stesso, ognuna di queste sale ad ambiente controllato, affaccia su gallerie illuminate con luce naturale, per creare un bilanciamento tra lo sguardo sul mondo, interiore e composto, dei testi e dei manoscritti e lo spettacolo della verde vallata visibile dall’altra parte del vetro. 1 The large terrace on the upper floor provides access to the entrance from the floor above it 2 View of the building’s main façade facing the valley, defined by the stacked double row of the balcony 3 Longitudinal section of museum that highlights relationship with the old building 4 Groundfloor plan: 1. terrace; 2. entrance loggia; 3. foyer; 4. staircase; 5. multimedia room 5 Basement: 1. stack; 2. foyer; 3. gallery; 4. hall; 5. exhibition; 6. loggia; Schiller National Museum 6 The large balcony that overlooks the valley of the Neckar River 60 7 Projects Museum of Modern Literature 1 2 3 4 5 6 5 056-063 Chip Marbach AP.indd 60 0 1 10m 19-05-2006 11:08:55
  • 6. Jörg von Bruchhausen 6 056-063 Chip Marbach AP.indd 61 19-05-2006 11:08:55
  • 7. Progetti Museo della Letteratura Moderna Jörg von Bruchhausen 62 Projects Museum of Modern Literature 7 This museum, which will be completed and officially opened on the 200th anniversary year of German dramatist Friedrich Schiller’s death, is located in Marbach’s scenic park, on top of a rock plateau overlooking the picturesque valley of the Neckar River. As the birthplace of Schiller, the town’s park already holds the German Literature Archive, the National Schiller Museum, and a monument to the writer, immediately alongside which the new museum will stand. Displaying and archiving works of 20th century literature, notably the original manuscripts of Franz Kafka’s “The Trial” and Alfred Döblin’s “Berlin Alexanderplatz”, the museum will also provide panoramic views across and over the far distant landscape. By means of a sequence of terraces, the architectural concept for the museum proposes to connect the lower park level to the forecourt of the Schiller Museum. In this way, by utilising the steep slope of the site, the terraces allow for the creation of two very 056-063 Chip Marbach AP.indd 62 different characters – an intimate, shaded entrance on the brow of the hill, and a grander, more open series of tiered spaces facing the valley below. Entered from its highest point, the pavilion-like interiors of the museum therefore reveal themselves the more one descends down through their display and archive spaces. Inside, the exhibition floor is made up of a mixture of halls and galleries of varying proportions and alternating ceiling heights. Housing and displaying manuscripts, transcripts, and catalogues, the majority of these spaces, because of the fragility and sensitivity of the works on display, are contained in the lower part of the building, in timber-panelled rooms illuminated only by artificial light. At the same time, each of these environmentally controlled spaces borders onto a naturally lit gallery, so as to balance views inward to the composed, internalized world of texts and manuscripts with the green and scenic valley the other side of the glass. 19-05-2006 11:09:00
  • 8. Jörg von Bruchhausen 7 Veduta del complesso museale con sullo sfondo il fronte del Museo Nazionale Schiller 8 Le gallerie sulle quali si attestano le sale espositive sono illuminate dalla luce naturale 9 L’edifico è caratterizzato anche all’interno dal rigore e la semplicità dei materiali scelti: il cemento armato lasciato a vista e il legno massello che connota tutti gli elementi di arredo 8 Jörg von Bruchhausen 7 Overall view of the museum complex with façade of the Schiller National Museum in the background 8 The galleries that the exhibition halls join are lit by natural light 9 The building’s interior is also defined by the simplicity and precision of the materials chosen: exposed reinforced cement and solid wood define all furnishing elements 9 056-063 Chip Marbach AP.indd 63 19-05-2006 11:09:09