Le Havre Dock’s water complex by Ateliers Jean Nouvel
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Le Havre Dock’s water complex by Ateliers Jean Nouvel

on

  • 1,569 views

Architectural Project : Prar0006

Architectural Project : Prar0006
Architects : Ateliers Jean Nouvel
Designation : Le Havre Dock’s water complex. Port of Le Havre, France.

Statistics

Views

Total Views
1,569
Views on SlideShare
1,267
Embed Views
302

Actions

Likes
0
Downloads
42
Comments
0

28 Embeds 302

http://architecture-library.blogspot.com 209
http://architecture-library.blogspot.ru 15
http://architecture-library.blogspot.it 10
http://architecture-library.blogspot.kr 7
http://architecture-library.blogspot.tw 7
http://architecture-library.blogspot.in 5
http://architecture-library.blogspot.com.es 5
http://architecture-library.blogspot.com.br 4
http://architecture-library.blogspot.pt 4
http://architecture-library.blogspot.ae 4
http://architecture-library.blogspot.ie 3
http://architecture-library.blogspot.hu 3
http://architecture-library.blogspot.com.au 3
http://architecture-library.blogspot.de 3
http://architecture-library.blogspot.mx 3
http://architecture-library.blogspot.fr 2
http://architecture-library.blogspot.ro 2
http://architecture-library.blogspot.co.uk 2
http://architecture-library.blogspot.jp 2
https://www.facebook.com 1
http://architecture-library.blogspot.be 1
http://architecture-library.blogspot.gr 1
http://architecture-library.blogspot.nl 1
http://architecture-library.blogspot.cz 1
http://architecture-library.blogspot.hk 1
http://architecture-library.blogspot.fi 1
http://architecture-library.blogspot.sk 1
http://architecture-library.blogspot.dk 1
More...

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Adobe PDF

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
Post Comment
Edit your comment

Le Havre Dock’s water complex by Ateliers Jean Nouvel Le Havre Dock’s water complex by Ateliers Jean Nouvel Document Transcript

  • Progetti 84 Projects Ateliers Jean Nouvel Le Havre Dock’s water complex text by Massimiliano Giberti Località Location Port of Le Havre, France Progettisti Architects Ateliers Jean Nouvel Co-progettista Architect partner Mirco Tardio Collaboratori Collaborators Julie Fernandez (design stage), Felix Medina (construction stage) Cyril Desroche, Caroline Djuric, Raphaële Carril, Marion Delquex, Angeline Faraud, Mathieu Forest, Claire Fredin, Marta Grzadziel, Vincent Laureau, Paul-Emmanuel Loiret, Xavier Laplae, Vincent Laplante, François Leininger, Antony Pascual, Moon Puig Vila, Arantxa Manriquez, Charlotte Khim, Tina Kormann, Sophie Thuillier, Nicolaï Raich, Alison Sadler, Gemma Serra, Anna Struck, Rosemary Serrand, Laurence Senechal, Antoine Vauclare, Qiang Zou Committente Client Mairie du Havre, CODAH Consulenti Consultant scenography: Ducks Sceno (competition) acoustic: AVEL (competition, design stage) High Quality Enviromental: Pierre Lefèvre, Alto, Transsolar (competition) lighting: Ingelux (design stage) consultant swimming pool: ISC (competition) Strutture Structural engineering (Structure and fluid) SERO et CET, (economy) SLETEC, GEC Progetto Project time 2004 (competition) 2006-2008 (construction) Superficie complessiva Gross floor area 12.000m2 Costo Cost 1.880 euro/m2MAT60_84-95_JEAN NOUVEL.indd 84 13-11-2008 16:43:11
  • Clément Guillaume 1MAT60_84-95_JEAN NOUVEL.indd 85 13-11-2008 16:43:20
  • Progetti Complesso piscine Le Havre des Dock 1 I Docks che sorgono nella zona sud della città giochi d’acqua ed animazioni per i bambini dai 3 Il complesso acquatico progettato da Jean Nouvel portuale di Le Havre, in Normandia, sono i più agli 8 anni, oltre a saune, bagni turchi e palestre. ed inaugurato nel luglio antichi realizzati in Francia. Se la città e, soprat- Visto dall’esterno l’edificio è configurato come di quest’anno rappresenta tutto, questa parte del suo porto, hanno subìto un parallelepipedo massivo scavato da aperture uno dei primi tasselli negli anni un progressivo processo di abban- che lasciano intuire la complessità spaziale degli di qualità di un piano di trasformazione dono, tale tendenza sta conoscendo una forte ambienti interni abitati dall’acqua, presentando- 2 inversione grazie ad un importante piano di si allo stesso tempo ai fruitori come una sorta di Vista della piscina interna- trasformazione e riqualificazione che prevede carapace metallizzato, di color antracite, capace esterna di 286mq, profonda l’insediamento di un nuovo centro per il diverti- di reagire ai cambiamenti di tonalità del cielo di 1,20 metri 3 mento, la cultura e lo shopping. Una volta com- Normandia. L’ingresso situato su Quai de la Réu- Vista della piscina pletato il piano, questa area ospiterà residenze, nion, di fronte al futuro Centre de la Mer, che sa- olimpionica riscaldata ad 8 un grande parco, una serra tropicale, cinema e rà completato nel 2011 sempre ad opera di Nou- corsie regolamentari centri commerciali. Il complesso acquatico pro- vel, è scavato nella facciata, quasi a costituire il 4 Pianta piano terra gettato da Jean Nouvel ed inaugurato nel luglio primo di una serie di spazi filtro che concretiz- di quest’anno rappresenta uno dei primi tasselli zano il passaggio progressivo dall’esterno verso di qualità di questo grande sistema di rilancio l’interno, dai colori del porto al bianco totale del della città nel suo complesso. La demolizione nuovo edificio, dai suoni della città al riverbero degli hangar numero 38 e 39 che si allineavano ovattato delle stanze d’acqua delle vasche coper- lungo il Quai de la Réunion, ha liberato un vasto te. Ciascuna vasca ha forme e dimensioni speci- terreno che ha consentito di insediare il nuovo fiche ed è caratterizzata da un tema differente. complesso a vocazione ludico-sportiva articola- Dalle zone per i neonati da 0 a 3 anni, alla zona to su una considerevole superficie in pianta (cir- bambini dai 3 agli 8 anni fino all’area famiglie. Il ca 5.000mq) e sviluppato su due livelli principali complesso si articola secondo uno schema mu- in altezza. tuato dalle terme romane, all’interno del quale Il nuovo complesso acquatico comprende una le variazioni ambientali vanno scoperte nelle piscina olimpionica riscaldata ad otto corsie modulazioni della temperatura dell’acqua, della regolamentari, profonda 1,80 metri, situata luce del sole che entra zenitalmente all’interno, all’aperto, così come una piscina interna-ester- nei riflessi dell’acqua che colora il bianco totale na di 286mq, profonda 1,20 metri, ed anche una dei cementi interni. Nouvel lavora sostanzial- vasca ludica coperta di 117mq equipaggiata con mente con il suono e con la luce che vengono 86 Projects Le Havre Dock’s water complex Clément Guillaume 2MAT60_84-95_JEAN NOUVEL.indd 86 13-11-2008 16:43:24
  • Clément Guillaume 3 B C 1 The aquatic complex designed by Jean Nouvel and opened in July it represents one of the first elements of quality of a transformation plan 2 View of the internal- external swimming pool of 286mq, 1.20 meters deep 3 View of the Olympic swimming pool heated and 8-lane regulations 4 Ground floor plan A A B C 0 2 5m 4MAT60_84-95_JEAN NOUVEL.indd 87 13-11-2008 16:43:36
  • Progetti Complesso piscine Le Havre des Dock modificati e riverberati, in una continua intera- 5 Vista notturna della piscina zione con l’acqua e con i fruitori del complesso esterna acquatico. Il meccanismo spaziale è anche una 6 precisa macchina “fotoacustica”, i cui perimetri Facciata est e confini si modificano in funzione dell’uso che 7 Facciata ovest ne viene fatto, del numero dei visitatori presen- 8 ti in un determinato momento e, ovviamente, Facciata nord dello scorrere delle ore dal giorno alla notte. Il 9 colore dominante, il bianco, ottenuto attraverso Facciata sud 10 una finitura delle superfici murarie realizzato Pianta primo piano in pasta di vetro, analogamente alle pareti del- 11 le vasche, è pensato come un tono neutro sul Sezione A-A, l’unico spazio quale l’acqua, riflessa dai raggi solari che entra- in cui il colore esplode è quello dedicato ai bambini no con angolazioni sempre diverse, negli spazi 12 del complesso, imprime una gamma di colori Interno del complesso ampia e pressoché incontrollabile. Più che un caratterizzato dal colore colore, il bianco vetrificato funziona come su- bianco vetrificato che funziona come superficie perficie riflettente delle forme e dei colori che riflettente delle forme e animano tali spazi. Il colore esplode in un’unica dei colori che animano gli “stanza” scavata all’interno del volume pieno di spazi una delle vasche principali, identificando la zo- 13 Sezione B-B na dedicata ai bambini, caratterizzata da piatta- forme gialle, verdi, arancio, collocate a diverse quote e animate da molteplici giochi d’acqua. Analoga attenzione viene riservata alla proget- tazione del suono e delle sue modalità di pro- pagazione all’interno della sequenza di “stanze d’acqua” che caratterizza il progetto. Gran parte dei soffitti sono finiti attraverso un sistema di teli fonoassorbenti che consentono di filtrare i suoni di fondo per lasciare passare i suoni dell’acqua in movimento: dalle cascate artificiali, ai getti a pressione, alle bolle delle vasche ossigenate. 88 Clément Guillaume 5 Projects Le Havre Dock’s water complex 0 2 5m 6 7MAT60_84-95_JEAN NOUVEL.indd 88 13-11-2008 16:44:29
  • 8 9MAT60_84-95_JEAN NOUVEL.indd 89 13-11-2008 16:44:44
  • Progetti Complesso piscine Le Havre des Dock 90 10 0 2 5m Projects Le Havre Dock’s water complex 11 5 11 Night view of the outdoor Section A-A, the only place pool where the color explodes 6 is dedicated to children East facade 12 7 Inside the complex West facade characterized by white 8 vitrified who works as North facade reflecting surface of the 9 shapes and colors that South facade animate the space 10 13 First floor plan Section B-BMAT60_84-95_JEAN NOUVEL.indd 90 19-11-2008 17:17:51
  • Duccio Malagamba Clément Guillaume 6 12 13MAT60_84-95_JEAN NOUVEL.indd 91 13-11-2008 16:45:27
  • 92 Projects Le Havre Dock’s water complex Progetti Complesso piscine Le Havre des Dock 15 Clément Guillaume 0 1 2mMAT60_84-95_JEAN NOUVEL.indd 92 1413-11-2008 16:45:31
  • 14 Dettaglio dello spazio dedicato ai bambini caratterizzato da colore e giochi d’acqua 15, 16 Vista dell’unico spazio colorato Clément Guillaume 16 The Docks that arise in the area south of the Olympic swimming pool with eight lanes, 1.80 port city of Le Havre, in Normandy, are the old- meters deep, located outdoors, and an internal- est in France. If the city and, especially, this part external pool of 286m2, 1.20 meters deep, and of its port, have suffered a gradual process of a covered play pool of 117m2 equipped with abandonment over the years, this trend is ex- water games and activities for children aged 3 periencing a sharp reversal through a major to 8 years, as well as saunas, steam baths and transformation plan and retraining that provide gymnasiums. for the establishment of a new center for enter- Seen from outside the building is configured as tainment, culture and shopping. Once the plan a massive parallelogram, dug by openings that is completed this area will house residences, a allow you to intuit the spatial complexity of in- large park, a tropical greenhouse, cinemas and terior environments inhabited by water, while shopping malls. at the same time presenting to users a sort of The aquatic complex designed by Jean Nouvel anthracite-colored metallic carapace, able to opened in July of this year and represents one react to change hue of the Normandy sky. of the first quality elements of this revitalization The entrance located on Quai de la Réunion, of the entire city. in front of the future Center de la Mer, which The demolition of hangars number 38 and 39, will be completed in 2011 by Nouvel, is dug into that were aligned along the Quai de la Réunion, the facade, the first of a series of filter spaces has freed up a vast area of land that has allowed that give concrete form to a progressive passage the establishment of the new recreational sports from exterior to interior, from colors of the port complex articulated on a considerable area to the total white of the new building, from the (about 5,000m2) developed on two main levels. sounds of the city to the muffled reverberations The new aquatic complex includes a heated of the covered pools.MAT60_84-95_JEAN NOUVEL.indd 93 13-11-2008 16:46:27
  • Progetti Complesso piscine Le Havre des Dock 94 Clément Guillaume 17 Each pool has a specific shape and size and fea- similar to the walls of the pools, is thought of 14 Projects Le Havre Dock’s water complex tures a different theme. From areas for infants as a neutral tone on which the water, reflected Retail space dedicated to children with color and from 0 to 3 years, to areas for children from 3 to by sunlight entering from various angles, in water games 8 years, up to the families area. The complex is the spaces of the complex, provides an almost 15, 16 divided according to a scheme borrowed from uncontrollably wide range of colors. More than View of the colorful space the Roman Baths, where environmental chang- a color, the vitrified white acts as a reflecting 17 Nouvel works mainly with es are detected in the modulation of the temper- surface for the shapes and colors that animate sound and light that changes ature of the water, and of the sunlight entering these spaces. The color explodes in one “room” and reverb, in a continuous inside, and in the reflections of water that colors dug into the full volume of one of the main pools, interaction with water and the total white of the interior cement. identifying the area dedicated to children, with with users of the aquatic complex Nouvel works mainly with sound and light that yellow, green, and orange platforms placed on 18 changes and reverberates, in a continuous in- different levels and animated by several water Detailed section of the inner- teraction with water and with the users of the games. Similar attention is paid to sound design outer wall aquatic complex. The spatial mechanism is a and its mode of propagation inside the sequence precise ‘photoacoustic’ machine, the perimeters of “water rooms” that characterizes the project. and boundaries changing depending on the use, Most of the ceilings are finished through a sys- the number of visitors present in a spcific mo- tem of sound-absorbing curtains that allow you ment, and, of course, the passing of the daytime to filter out background sounds, to allow the and nighttime hours. sounds of the moving water to pass through: The dominant white color, obtained through from artificial waterfalls, to pressure jets, to the wall finishing, realized through glass paste, oxygen tank bubbles.MAT60_84-95_JEAN NOUVEL.indd 94 13-11-2008 16:46:37
  • 17 Nouvel lavora sostanzialmente con il suono e con la luce che vengono modificati e riverberati, in una continua interazione con l’acqua e con i fruitori del complesso acquatico 18 Sezione dettagliata della parete interno-esterno 0 0,5 1m 18MAT60_84-95_JEAN NOUVEL.indd 95 13-11-2008 16:46:41