Elfelejtett források

261
-1

Published on

Elfelejtett Gül Baba és Török forrás.

Published in: Art & Photos
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
261
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Elfelejtett források

 1. 1. Elfelejtett források A Rudas fürdő mellett, a Gellérthegy lábánál több, kisebb meleg vizű forrás is fakad. E forrásokat a legrégebben ismert budai hőforrások között tartják számon. Már a Gellérthegy lábánál létesült első települések kialakulásában is közrejátszott a források közelsége. A forrásvizek hasznosítása a török időkben lett általános, a Rudas-fürdő 1566-1572 közötti felépítésével egy időben. A források vize a Gellérthegy dolomitjának repedéseiből tör fel. E forráscsoport része a Gül Baba forrás és a Török forrás is. A források összes vízhozama 20-100 liter percenként, amelyet a Duna vízállása befolyásol. A források vize ma is alkalmas lenne az ivásra, de a bonyolult szabályozás és a kis hozam miatt nem foglakoznak vele. http://toochee.postr.hu/mi-van-a-vaskapu-mogott Ahol még nem jártál Budapesten!
 2. 2. Budapesten azBudapesten az Erzsébet-híd budaiErzsébet-híd budai hídfőjénél, a Rudashídfőjénél, a Rudas fürdővel szemben,fürdővel szemben, a Szent Gellérta Szent Gellért térre vezető útontérre vezető úton található ez atalálható ez a gyönyörűgyönyörű kovácsoltvas kapu.kovácsoltvas kapu. Gül Babának nemGül Babának nem csak türbéje,csak türbéje, hanem forrása ishanem forrása is van Budán.van Budán.
 3. 3. Ez a kapu rejti aEz a kapu rejti a Gül Baba forrást.Gül Baba forrást. A Gellért hegy ittA Gellért hegy itt csaknemcsaknem függőleges.függőleges.
 4. 4. A kapu évtizedekA kapu évtizedek óta nem nyílt megóta nem nyílt meg a közönség előtt,a közönség előtt, most a Kulturálismost a Kulturális Örökség NapjaÖrökség Napja alkalmábólalkalmából feltárult azfeltárult az érdeklődök kisérdeklődök kis csoportja előtt.csoportja előtt.
 5. 5. Közvetlenül a kapuKözvetlenül a kapu mögött időtől és amögött időtől és a budai szmogtólbudai szmogtól megsötétedettmegsötétedett márvány medence,márvány medence, s ennek aljáns ennek alján található a Gültalálható a Gül Baba forrás,Baba forrás, amelynek vize 43,5amelynek vize 43,5 fokos.fokos.
 6. 6. A víz a 2,95 méter mély akna aljában gyűlik össze.A víz a 2,95 méter mély akna aljában gyűlik össze. Furcsa érzés a hűvös őszi levegőben az aknából áradó meleg nedves levegő,Furcsa érzés a hűvös őszi levegőben az aknából áradó meleg nedves levegő, amely pillanatok alatt átnedvesíti a ruhát.amely pillanatok alatt átnedvesíti a ruhát.
 7. 7. A kőfülke jobbA kőfülke jobb hátsó sarkábanhátsó sarkában csúnya vasajtó…csúnya vasajtó…
 8. 8. ……mögötte egymögötte egy ötméteres, enyhénötméteres, enyhén lejtő folyosó nyílik.lejtő folyosó nyílik.
 9. 9. A folyosó végénA folyosó végén egy apró terembeegy apró terembe jutunk,jutunk, melynek hátsómelynek hátsó falán hosszú padfalán hosszú pad található.található.
 10. 10. A terem jobbA terem jobb oldalán egy nagyoldalán egy nagy üregbe régi lépcsőüregbe régi lépcső vezet, alján vízvezet, alján víz csillog.csillog. A tévedésekkelA tévedésekkel ellentétben ez nemellentétben ez nem a Gül Baba forrás,a Gül Baba forrás, hanem a Törökhanem a Török forrás.forrás.
 11. 11. Az utcára vezetőAz utcára vezető lépcsők,lépcsők, és a lefalazottés a lefalazott hajdani bejárat.hajdani bejárat.
 12. 12. A fal másik oldalán,A fal másik oldalán, az utcán a kopottaz utcán a kopott ajtó mégajtó még megtalálható.megtalálható. Ez a Török forrásEz a Török forrás eredeti bejárata.eredeti bejárata.
 1. A particular slide catching your eye?

  Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×