Què Fer Amb Les Fotos Del Curs 2

824 views

Published on

Minimanual per a la gestió massiva de material fotogràfic en els centres escolars del Departament d'Educació.

Published in: Education, Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
824
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
10
Actions
Shares
0
Downloads
13
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Què Fer Amb Les Fotos Del Curs 2

 1. 1. ¿Què fer amb les fotos del curs? Josep-Càndid Miró i Sellart cmiro123@xtec.cat
 2. 2. ¿Per què aquest taller? Neix de la percepció expressada pel professorat que la gran quantitat d’imatges que s’acumulen als centres al llarg del curs acaben sent un problema de gestió, de coordinació i d’aprofitament real. ¿Per què es fan tantes fotos? Potser perquè la fotografia digital ha facilitat la presa de moltes imatges, sense patir per la quantitat, que sovint després no se seleccionen, no es trien, no s’exclouen les sobreres… La facilitat que significa la tecnologia digital permet el seu ús i manipulació per part de l’alumnat, fet que no es prou aprofitat a hores d’ara, tot i que això significaria un major nombre de fotografies a gestionar per part del professorat i per part del centre. ¿Qui les fa? Sovint la persona que en té la tutoria del grup o de l’activitat, poques vegades de manera coordinada amb altres tutors o mestres, a cops fent servir càmera pròpia, no sempre coordinats per tenir una visió global de l’activitat, i poques vegades amb un destí concret i pactat. Si aquests aspectes són pactats en claustre, millora el valor documental de les imatges, la seva funcionalitat i el seu aprofitament. ¿De què es fa fotos? -Activitats de/amb alumnes (festes, sortides, colònies, activitats especials…) -Retrats dels alumnes (penjadors, dossiers, jocs, fitxes…) -Activitats didàctiques (projectes, recerques per a treballs, feines habituals de classe…) ¿On es guarden les fotos? En carpetes per nivells educatius o per professorat en un sector específic del disc dur. S’hi solen abocar totes, sense seleccionar-les, sense modificar-les. De vegades bona part del professorat no té coneixement de les imatges preses per altres nivells educatius. ¿En què s’utilitzen les fotos? -Se’n fa un visionat comú amb el grup que participava a l’activitat. -Se n’imprimeixen algunes per ser utilitzades en murals, o s’inlcouen en dossiers, memòries… -Es posen en un CD per a les famílies dels alumnes (regalat, venut…). -Es fan àlbums web perquè les famílies hi accedeixin periòdicament o puntual.
 3. 3. ¿És aquesta una situació ideal? ¿Hi ha quelcom a fer per millorar-ho? -Parlant del tema de les fotos en claustre val la pena arribar a acords que després es compleixin a nivell de grup sense que això limiti iniciatives particulars. -Nomenant una persona o una comissió que coordini els audiovisuals pot fer propostes de cara a la millor gestió i a la formació necessària per part del professorat (sense carregar-se directament la feina). -Pactant que es posi una selecció de les imatges (un nombre reduït) de cada nivell/activitat, amb acords sobre nom, mida i modificacions. -Acordant que a final de curs es farà còpia de l’espai d’imatges del centre i que s’esborrarà. Si aquest espai no s’ha fet servir durant el curs, s’haurà de crear i gestionar abans no es buidin les carpetes de nivells o de professorat. -Aprofitant els sistemes d’exposició que ofereixen els espais web. -Facilitant al professorat eines mínimes i senzilles per fer una gestió massiva d’imatges. Possibles decisions a prendre pel claustre o equip de mestres Sense tenir en compte les imatges preses per a la realització d’activitats curriculars pròpies d’una aula o d’una assignatura, que no afectin la resta del centre… ¿De què creu el centre que s’han de fer fotos? ¿Qui les farà? ¿Quan? ¿Amb quines càmeres? ¿Què es farà amb els alumnes els pares i mares dels quals no donen permís d’ús d’imatge? Un cop fetes, ¿com seran visionades per les altres persones interessades? ¿On es guardaran les originals? ¿En quin format? ¿Es guardaran totes o només una selecció? ¿Quina edició es farà amb les que es decideixi? ¿Quina part de l’edició caldria garantir que sabés el professorat/quina part del professorat? ¿Qui coordinarà totes aquestes qüestions? ¿Les fotos seran exposades? ¿On? ¿Com? ¿Els alumnes tindran accés a les fotos? ¿Com? ¿Les famílies tindran accés a les fotos? ¿Com? ¿Què es farà amb les fotos a finals de curs? ¿Quin és el programari proposat? Per les seves possibilitats de treball massiu molt adaptat a les necessitats plantejades en aquest taller, s’ha triat un programa dotat pel Departament d’Educació, ACDSee 4.02 (la versió actual de mercat és la 10), i un altre de l’imperi Google, Picasa 3 (actualitzat a abril de 2009). Són eines d’ús molt senzill.
 4. 4. ¿Hi ha manuals i tutorials d’aquests programes? Els dos programes tenen l’opció d’Ajuda que sol ser molt útil. Pel que fa a l’ACDSee cal tenir en compte que és un programa antic, pràcticament obsolet a efectes comercials. Així i tot encara es pot trobar algun manual d’ús a internet. Us proposem un en castellà que parla de l’ACDSee 5, fet per l’Hugo Rodríguez, que té molt poques diferències d’utilització del que disposeu. Trobareu aquest manual a http://www.hugorodriguez.com/cursos/acdsee_01.htm. És un tutorial fet el 2003. Pel que fa al Picasa hi ha el magnífic material, a http://www.xtec.cat/sgfp/crp/girona/suportic/continguts/sdtac/materials/picasa/index.htm elaborat per la Maite García l’any 2007. ¿Quines són les possibles necessitats (habilitats a preveure) de gestió d’imatges per al professorat dels centres? -Saber usar un visor adequat per al visionat personal -Saber usar un visor i una projecció adequades per al visionat del grup (generar una presentació automàtica de diapositives) -Saber copiar, moure i ordenar les fotos en carpetes -Saber fer cerques i trobar les imatges pròpies i alienes -Saber canviar el nom d’una imatge; saber canviar el nom de diverses imatges alhora -Saber rotar una imatge; saber rotar diverses imatges alhora -Saber canviar la mida (resolució) d’una imatge; saber canviar la mida de diverses imatges alhora -Saber trobar duplicats d’imatges -Saber crear àlbums digitals d’imatges (carpetes virtuals) -Saber obrir una imatge en un editor; conèixer les opcions bàsiques dels editors -Saber canviar el format d’una imatge; saber canviar el format de diverses imatges alhora -Saber ajustar l’exposició (brillantor, contrast) d’una imatge; saber ajustar l’exposició de diverses imatges alhora -Saber de l’existència de la base de dades i les metadades dels fitxers gràfics -Saber editar dades a les bases de dades de les imatges; saber-ho fer amb diverses imatges alhora -Saber què és convertir una carpeta o un àlbum d’imatges en una pàgina html -Saber visionar els àlbums web propis i aliens de Picasa -Saber penjar un grup de fotos en un àlbum web de Picasa -Saber convidar diversos usuaris al visionat d’un àlbum web de Picasa -Saber què és enllaçar i incrustar un àlbum web i una presentació d’imatges en una pàgina web -Saber fer un CD o DVD amb imatges -Saber fer un CD o DVD amb imatges amb el visor de Picasa Sembla una llista molt llarga, però en el fons tot és molt senzill –si és que és d’utilitat.
 5. 5. -Disposar d’un visor (interfície) amb diverses opcions L’ACDSee permet personalitzar amb molt de detall la interfície i té moltes opcions accessibles directament des de pantalla. Picasa té menys opcions però més intuïtives, especialment les que tenen major incidència a altres aplicatius Google. Un cop obert el programa ACDSee hom pot personalitzar la interfície (mides i Un cop obert el Picasa caldrà donar les opcions de Eines/Gestor de funcionament del panell de navegació, del panell de visió preliminar) o les carpetes que ens interessi. Altres opcions generals les trobarem al menú opcions generals del programa a Herramientas/Opciones (Alt + O). Visualització i a Eines/Configura visor de fotografies. Clicant a sobre d’una imatge la podem veure en gran i podem passar d’una Es pot triar la mida de visualització de les miniatures amb el comandament imatge a la immediatament anterior o posterior clicant el botó dret del ratolí i que hi ha a la part inferior a la dreta, al costat de la lupa. seleccionant Imagen anterior o Siguiente imagen.
 6. 6. -Classificar per carpetes: moure, copiar, esborrar, ordenar Moltes d’aquestes accions se solen fer directament des del sistema operatiu. Fer-ho amb aquest programari té alguns avantatges. L’ordre és important quan farem servir opcions d’edició massiva. Moure una imatge des d’una posició a una altra és molt simple. El programa interpreta aleshores que hom vol fer servir un ordre personalitzat, diferent dels habituals (per extensió, per nom, per mida, per tipus, per data, per propietats, per descripció…). El sistema de selecció, de còpia, de desplaçament, d’eliminació és el mateix Picasa treballa en carpetes virtuals, sense que això modifiqui les carpetes que es fa servir en el sistema operatiu. enregistrades en el disc dur (o en el dispositiu des del qual es treballi). El fer Varia una mica la selecció d’imatges amb la tecla Maj. efectiva la gestió a la carpeta d’origen es fa a través de la confirmació a través ACDSee mostra les dues imatges quan hi ha repetició del nom i permet del menú Fitxer/Desar (Ctrl + S) o Fitxer/Exporta la foto a una carpeta (Ctrl canviar-lo abans de completar el desplaçament del fitxer. + Maj + S) o del botó Desa al disc sota les opcions de cerca.
 7. 7. -Cercar imatges Sovint per a fer aquesta tasca fem servir les opcions del sistema operatiu. Cada programa té determinades especificitats molt útils, en les quals no aprofundim perquè no són necessàries per a aquest taller. Clicant les icones Gestionar/Buscar se’ns obrirà un menú en el panell de Picasa té un menú més simple de cerca, seguint els procediments habituals a navegació que ens permet fer cerques semblants a les que podem fer des del les eines Google. Ara bé, ens ofereix possibilitats de cerca inusuals. Cercar sistema operatiu. També hi podem accedir directament des de la pestanya imatges amb cares, cercar imatges amb determinat color… i també buscar els Buscar que es troba al panell de navegació. fitxers aplicant filtres de grau de recentesa desitjat. Trobem aquestes eines a la part superior de la interfície.
 8. 8. -Generar una presentació automàtica de diapositives ACDSee té un generador de presentacions força complet. El de Picasa, més senzill, és més ràpid i més intuïtiu. Clicant damunt d’una imatge amb el botó dret ja et dóna la possibilitat de Simplement clicant el triangle verd que hi ha a sota de les dades de la carpeta generar una presentació de les imatges seleccionades, o de la carpeta ja es genera la presentació. També es pot fer des del menú operativa d’aquell moment. Visualització/Presentació de diapositives (Ctrl + 4). Té la salvetat que si es Si hom vol tenir un major control sobre les opcions de la presentació cal anar mou el ratolí el programa interpreta que hom vol aturar-se a la imatge al menú Herramientas/Presentación de diapositivas (Ctrl + S) i es pot presentada i la presentació s’atura. Des de cada imatge hom pot variar les configurar molt fàcilment algunes de les característiques de la presentació. opcions de presentació.
 9. 9. -Canviar de nom massivament El funcionament d’ambdues és semblant, més complet al de l’ACDSee. El de Picasa incorpora la possibilitat de posar de nom la resolució de la imatge o la data de realització. Si es vol fer servir Picasa és millor que les miniatures incorporin el nom a l’opció “llegenda de la miniatura” des del menú “visualització”. Un cop seleccionats els fitxers, amb el botó dret, o a través del menú La mateixa tecla de canvi de nom d’un fitxer al menú Fitxer/Canviar el nom Editar/Cambiar nombre por lote (Alt + R) permet buscar un nom comú amb (F2) és la que es fa servir per a diversos fitxers alhora, que han d’estar una part personalitzada. L’ús del coixinet (#) fa de comodí. El programa prèviament seleccionats. El programa els reanomena afegint un guionet i un substitueix els coixinets previstos per números o lletres, de manera ordenada, nombre ordenat al darrera. Permet d’incloure la data i/o la resolució en el nom. segons l’ordre en què es troben les imatges. Per tal de fer servir aquesta utilitat és millor veure el nom dels fitxers, opció que normalment està desactivada. Cal anar al menú Visualització/Llegenda de la miniatura i triar el que interessi.
 10. 10. -Girar fotos massivament El funcionament d’ambdós és semblant, més complet al de l’ACDSee. El de Picasa és molt similar al del visor de Windows. Es pot activar aquesta utilitat clicant la icona Editar i després la icona Rotar. S’activa des del menú Imatge/Edició massiva/Gira a la dreta (Ctrl + R) o També es pot fer des del menú Herramientas/Rotar (Ctrl + J). S’obre un Imatge/Edició massiva/Gira a l’esquerra (Ctrl + Maj + R). quadre de diàleg que ens permet rotar imatge per imatge, o totes alhora (5 Cal insistir que aquesta edició no es desa la disc fins que li donem la possibilitats de gir) a més d’opcions generals de fitxer i carpeta que val la confirmació. Ens fixarem en el botó Desa al disc i en la informació relativa pena tenir en compte. que apareixen a l’altura del panell de carpeta, a la dreta.
 11. 11. -Canviar de mida massivament A l’ACDSee és una utilitat molt completa, amb moltes opcions. Picasa permet de fer-ho quan s’envien les imatges als àlbums web. Activarem aquesta opció a través del menú Herramientas/Cambiar tamaño (Ctrl + R) o fent servir les icones Editar i Redimensionar, i se’ns obre un quadre de diàleg en què podem decidir qüestions sobre la nova mida de les imatges i també sobre opcions generals de sortida.
 12. 12. -Trobar duplicats Opció especialment útil si es fan servir sovint les utilitats explicades anteriorment (copiar imatges d’una carpeta a una altra, canviar massivament el nom de les imatges o les seves propietats…) i especialment quan ho fan diverses persones. També resulta molt pràctic quan es fan cerques d’imatges d’internet en diferents ordinadors, dispositius, sessions… D’entrada, l’ACDSee ja ens avisa quan volem copiar un fitxer amb el mateix Aquesta opció al Picasa s’activa des del menú Eines/Experimental/Mostrar nom d’un altre a la mateixa carpeta, talment com ho faria el sistema operatiu, fitxers duplicats. Ens filtra els fitxers repetits sense cap suggeriment al però amb l’avantatge que ens mostra una miniatura d’ambdues imatges i ens respecte. dóna facilitats per canviar el nom, si és el cas. Així i tot, a vegades ens pot convenir trobar duplicats en diferents carpetes i aleshores ens és molt útil. Tindrem triada la carpeta o carpetes que volem analitzar, clicarem a les icones Gestionar i Encontrar duplicados i seguirem les instruccions del quadre de diàleg corresponent. Podem ampliar les carpetes de cerca. Aquesta opció en general està pensada per a eliminar els duplicats que decidim. Trobem a faltar altres possibilitats.
 13. 13. -Crear àlbums S’entén per àlbum una col·lecció d’imatges que poden pertànyer a diferents carpetes, sense necessitat de crear una carpeta física amb còpia de les imatges originals. Picasa, a més, té l’opció de marcar imatges amb una estrella i el programa ja crea automàticament un àlbum amb les imatges marcades. Això facilita l’agrupació provisional d’imatges per a la seva gestió. Es pot crear un àlbum des del menú Archivo/Nuevo/Álbum. Per incorporar-hi El sistema d’àlbums és el preconcebut com a normal en aquest programa. Es o esborrar imatges es fa servir el procediment habitual, tot i que això no pot crear un àlbum des del menú Fitxer/Àlbum nou, o sigui la primera opció comporta el moviment real de les imatges. Per tal de visualitzar els àlbums cal prevista. anar a les carpetes on s’han creat o, millor, clicar la pestanya Álbumes del Recordem que marcar fotos amb una estrella vol dir que automàticament se panell de navegació. situen en un àlbum per defecte anomenat Fotos destacades. Es marquen i desmarquen amb la icona col·locada a la part inferior central o bé amb el botó dret del ratolí i triant Afegeix a l’àlbum/Fotos destacades.
 14. 14. -Editar fotografies de forma personalitzada L’editor de l’ACDSee s’anomenta FotoCanvas i és similar al PaintShopPro. El de Picasa és limitat i pensat per a una edició simple i efectiva. Cal pensar que Picasa no incorpora automàticament els canvis efectuats a les imatges originals fins que no s’exporta o desa al disc. A més, Picasa guarda en memòria els canvis efectuats i hom pot fer marxa enrera encara que es vulgui fer en una sessió diferent. Si us poseu damunt d’una imatge i clique el botó dret del ratolí podeu activar Picasa té unes quantes opcions molt generals d’edició i d’aplicació d’efectes. l’opció Editor. També ho podeu fer amb les icones Editar i Editor. La imatge Simplement cal clicar dos cops sobre la imatge triada i ja s’hi accedeix. Es pot triada se us obrirà amb el FotoCanvas. Si observeu les icones i els menús veure que hi sovintegen correccions automàtiques i de l’estil Segur que tinc veureu que és força semblant a altres editors convencionals. Un cop es tanca sort, que vol dir que deixem que el programa executi les compensacions que el programa torna al visor tal i com el teníem, amb els canvis que s’hagin fet si té previstes per defecte. Recordem que els canvis no queden automàticament és que s’han guardat. guardats en el disc i que podem desfer els canvis il·limitadament,
 15. 15. -Convertir formats massivament Permet triar els fitxers (ja es pot haver ordenat per “tipus”) i canviar-los de format, substituint o no els originals. És molt pràctic quan es baixen fitxers d’internet, o quan es vol fer una carpeta amb originals amb format diferent de la càmera fotogràfica (per exemple, guardant els originals en format .png) Amb els fitxers triats cliquem el botó dret del ratolí i triem l’opció Convertir. Se’ns obrirà un quadre de diàleg semblant al que hem vist en altres opcions. També ho podem fer amb les icones Editar i Convertir. El format més habitual a hores d’ara és el jpg que permet compressió. Si no tenim això en compte ens podem trobar que cada vegada que modifiquem una imatge (per pocs canvis que li fem) l’estiguem comprimint. Convé evitar-ho, a no ser que estiguem molt segurs que és això el que volem. Ho podem fer des del botó Configuración del formato del quadre de diàleg Convertir. Proposem de triar Calidad óptima i activar Guardar esta configuración como predeterminada.
 16. 16. -Ajustar automàticament i massiva l’exposició. Picasa permet fer retocs massius no només d’exposició, sinó també de color, de contrast, d’ambdós, o dels efectes més bàsics. Si es fa massivament ho fa seguint valors automàtics. L’ACDSee permet de confirmar imatge per imatge abans d’aplicar les correccions proposades pel programa. L’ACDSee us deixa fer canvis automàtics d’exposició des de les icones Picasa permet fer una cosa semblant però diferenciant Contrast automàtic, Editar i Exposición. Podeu triar entre fer-li confiança absoluta o bé de Color automàtic, o la barreja de tots dos que qualifica de Segur que tinc confirmar imatge per imatge si us va bé la correcció que ell fa. Hem sort. S’hi accedeix des del menú Imatge/Edició massiva. d’entendre exposició, com una barreja de lluminositat i de contrast. També permet aplicar alguns efectes com ara Sèpia, Augmentar nitidesa, Calidesa, Gra de pel·lícula, Blanc i negre. La resta d’efectes no es poden aplicar massivament.
 17. 17. -Obtenir informació tècnica sobre les imatges originals És una opció que, lamentablement, no es fa servir gaire (tot i que no té una incidència massa específica en aquest taller) però que té la seva utilitat. Quan es fa una fotografia, la càmera adjunta una sèrie de dades interessants Picasa també ofereix aquestes dades clicant sobre una imatge (o diverses) i a la imatge; s’anomenen metadades. Accedir-hi amb l’ACDSee es pot fer des activant amb el botó dret del ratolí l’opció Propietats. de les pestanyes Propiedades i Metadatos que es troben sobre l’àrea de les miniatures. De moment hi donem un cop d’ull a tall de curiositat.
 18. 18. -Editar propietats i anotacions de les imatges massivament. Sovint oblidem que cada imatge permet d’anar acompanyada d’una petita base de dades amb la seva descripció, data, autor, notes i paraules clau, i que aquestes dades es poden editar massivament. Aquesta informació quedarà associada a la imatge, i pot resultar de molta utilitat, per als altres i fins i tot per a nosaltres al cap del temps. Si volem editar la base de dades de les fotografies amb l’ACDSee ho farem des de la pestanya Propiedades i Base de datos. La descripció que posem apareixerà al pop- up de dades de la imatge quan hi posem el cursor a sobre. Lamentablement no disposarem de la informació que posem a cada imatge si l’ordinador no pot accedir als fitxers de text on es guarden. Per tant, aquesta opció només té sentit si fem servir sistemàticament aquest programa en una xarxa estable. Picasa també permet etiquetar les imatges a través del menú Visualització/Etiquetes (Ctrl + T).
 19. 19. -Convertir una carpeta o un àlbum en una pàgina html. Sovint ens pot interessar de convertir una carpeta o un àlbum d’imatges en un document html per tal d’incloure’l fàcilment i directa en la pàgina web del centre, per exemple. Tots dos programes tenen utilitats en aquest sentit, tot i que Picasa és més simple i conté més plantilles que no pas la versió 4 de l’ACDSee. Per convertir un àlbum o una carpeta en pàgina web només cal clicar les Un cop triada la carpeta o les imatges, hem de triar el menú Carpeta/ icones de Crear i HTML. Se’ns obre un quadre de diàleg que ens permet triar Exportar com a pàgina html. Això et permetra configurar algunes propietats des de les mides de les miniatures, fins a les propietats de la pàgina de les imatges i de l’àlbum i després triar la plantilla d’entre les 6 disponibles. d’hipertext. Crearà tantes pàgines com sigui necessari en funció del nombre d’imatges i de la configuració d’imatges per pàgina que hàgim decidit.
 20. 20. -Fer àlbums web. Aquesta és una de les especificats que donen molta operativitat al Picasa. La gran quantitat d’opcions d’aquesta eina, i la facilitat d’ús, d’emmagatzematge, de compartir a través del correu electrònic, d’incrustar en un espai web o en un bloc, fa que tingui un potencial que es va ampliant dia a dia. Per a fer ús d’aquesta possibilitat cal tenir un compte Google. Es trien les imatges que volem enviar a un àlbum. Un cop s’han enviat es pot fer públic o no. Tant si és públic com si no, es pot enviar massivament per correu electrònic un missatge que conté un enllaç gràfic. Si és públic podem posar l’àlbum o qualsevol de les seves presentacions en un espai web. No incloem els detalls en aquest apartat per no afeixugar-lo encara més. De tota manera podeu trobar la informació a http://www.xtec.cat/sgfp/crp/girona/suportic/continguts/sdtac/materials/picasa/m2p4.htm.
 21. 21. -Fer un CD d’imatges El fet d’incloure imatges jpg en un disc ja fa que siguin visionables en bona part dels reproductors de DVD domèstics, a partir del programari bàsic que aquests incorporen per defecte. La creació d’un CD amb Picasa no implica una millor visualització en un reproductor domèstic, sinó que facilita i millora el seu visionat a través d’un ordinador, independentment del programari que hi hagi, ja que pot incorporar el visor propi del programa i el seu sistema de projecció de diapositives. Per tal de fer un CD cal clicar la icona Crea un CD d’obsequi, o bé anar al menú Carpeta/Crea un CD de regal. Se’ns obrirà un quadre de diàleg amb dos passos: Selecció i configuració i Anomena el CD de regal. Podem incloure les presentacions de Picasa i el visor del programa. Per acabar cliquem el botó Copia al disc i el mateix Picasa ja controla l’enregistrador de CD de l’ordinador. Si hom vol conèixer aquesta aplicació amb més detall ho podeu trobar a http://www.xtec.cat/sgfp/crp/girona/suportic/cont inguts/sdtac/materials/picasa/m2p6.htm. Tant l’ACDSee com Picasa incorporen altres opcions i aplicacions molt interessants (per exemple: impressió de miniatures, collages, tramesa d’imatges per correu electrònic, fer pel·lícula d’imatges fixes en format comprimit, enllaçar imatges amb el Google Earth, fons de pantalla, compressió de carpetes o àlbums) però que s’han descartat per a aquest taller.

×