Your SlideShare is downloading. ×
Nl Verslag Antwerpen
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Nl Verslag Antwerpen

534

Published on

verslag

verslag

Published in: Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
534
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. 212915522860Grote stad
  Haven
  Oud
  Veel gouden decoraties
  Druk
  Groot en mooi treinstation
  Multiculturele bevolking
  Musea
  Vlaams
  België
  Stadhuis
  Plein
  Beelden
  Kathedraal
  Gildehuizen
  Antwerpen Zoo
  China Town
  Niet veel zwervers/bedelaars
  Straatartiesten
  Veel bekende winkels
  Schone stad
  Kasteel/burcht
  “Wolkenkrabber”
  Ring van Antwerpen
  Relevant geachte onderwerpen zijn vetgedrukt.Volgorde: grote stad, België, oud, kasteel/burcht, stadhuis, plein, beelden, veel gouden decoraties, gildehuizen, kathedraal, “wolkenkrabber”, niet veel zwervers/bedelaars, straatartiesten, station.
  Onderwerp: de stad AntwerpenHoofdgedachte: bezoek aan de stad Antwerpen toelichtenTekstdoel: informerenTekstsoort: verslagPubliek: een bepaalde groep: leerlingen van huidig 3VWO
  AlineaFunctieInhoud (kort)1Inleiding gevenInhoud van de dag2Bespreking 1Het Steen3Bespreking 2Grote Markt/Stadhuis/Fontein4Bespreking 3Kathedraal5Bespreking 4Boerentoren/winkelstraat6Bespreking 5Station7Samenvatting gevenInhoud van de dag (samenvatting/conclusie)
  I Op donderdag 24 september 2009 vond de eerste activiteitendag van 4VWO plaats. Na 45 minuten gewacht te hebben op een vertraagde bus, werd de reis spoedig voortgezet. Antwerpen is één van de grootste en oudste steden uit België, gelegen in Vlaanderen. Maar wat heeft deze zeer welvarende, uit de zestiende eeuw stammende, metropool voor ons “toeristen” achtergelaten?
  II Na een dik anderhalf uur gereden te hebben, kwamen we aan in Antwerpen. Nadat we wat nadere instructies hadden gekregen van de leraren mochten we beginnen aan de opdrachten. Als eerste bezochten we ‘Het Steen’. Dit was een klein kasteel dat tussen 1200 en 1225 werd gebouwd. Tijdens de eeuwen die hierna volgden werd het gebruikt als gevangenis, echter een groot deel van het gebouw werd gesloopt in de 19e eeuw.
  III Na ‘Het Steen’ bezocht te hebben liepen we verder richting het Stadhuis: een prachtig gebouw met vele gouden decoraties en een heleboel vlaggen, gelegen op de Grote Markt. Het Stadhuis van Antwerpen werd in een Renaissance bouwstijl gebouwd tussen 1561 en 1564. Op de Grote Markt, voor het Stadhuis, ligt de ‘Brabofontein’. Deze fontein symboliseert de oorsprong van de naam van de stad Antwerpen. Brabo wordt afgebeeld terwijl hij een afgehakte hand van de kwade reus weg werpt, wat leidt tot de benaming “hand werpen”. Gebouwen die net zoals het Stadhuis rijkelijk gedecoreerd waren met goud, waren de Gildehuizen, die ook aan de Grote Markt lagen.
  IV Hierna liepen we door richting de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Dit leek in eerste instantie op een “gewone” kerk, maar het bleek al ruim 300 jaar een kathedraal te zijn. Helaas heeft de kathedraal een hoop schade opgelopen tijdens de Beeldenstorm in 1566. Veel kerkschatten, beelden en schilderijen zijn tijdens deze periode verwoest.
  V We vervolgden onze wandeling en zagen een hoog, vrijstaand gebouw liggen, wat de Boerentoren bleek te zijn en wat door de Belgen een wolkenkrabber wordt genoemd. Hierna volgde een brede winkelstraat, met veel bekende winkels. Door de vele straatartiesten hing er een prettige sfeer. Het viel ook op dat er relatief weinig, zelf bijna geen, zwervers en/of bedelaars rondhingen vergeleken met andere grote steden zoals Amsterdam.
  VI Toen we bij het Centraal Station aankwamen en binnenliepen kwamen we in een hele grote hal uit, met een gigantisch grote koepel. Ook hier kwam je weer de bekende gouden decoraties tegen die we al in veel delen van Antwerpen hadden gezien. Het was er erg schoon en netjes. Toen we dachten dat we alles hadden gezien bleek dat er maar liefst drie verdiepingen waren, vol souvenirwinkeltjes, bloemenkraampjes etc!
  VII Na wat gegeten te hebben bij de plaatselijke McDonald’s vervolgden we onze wandeling terug naar de bus. We hadden tijdens deze leerzame dag een hele hoop gezien, van oude gebouwen tot een grote winkelstraat. Een duidelijk feit is dat er een hoop cultuur gesnoven kan worden in Antwerpen!
  1. ‘Het Steen’
  2. Het Stadhuis
  3. De Buildrager
  4. De Brabofontein
  5. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
  6. De Groenplaats
  7. De Schoenmarkt
  8. De Meir
  9. Het Centraal Station*
  10. De Pelikaanstraat
  11. Het Diamantmuseum
  * = We kwamen er pas achter dat we deze foto in de hal moesten maken toen we weer in de bus zaten, vandaar dat we voor de treinen zitten.
  Bronnen:http://nl.wikipedia.org/wiki/Het_Steen
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Antwerpen_(stad)
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Onze-Lieve-Vrouwekathedraal_(Antwerpen)
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Stadhuis_van_Antwerpen

×