Sains sukan

2,997 views
2,871 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,997
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
59
Actions
Shares
0
Downloads
71
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Sains sukan

  1. 1. SAINS SUKANILMU PENGETAHUANMenekanan Dalam Gerak Laku Manusia untuk Meningkatkan Prestasi Lakuan Motor Manusia ke Tahap Optimum.Wujud Selari Dengan Perkembangan Teknologi Moden Sukan dalam Kehidupan Seharian Manusia.
  2. 2. Bertujuan Melahirkan Murid yang Menguasai Pengetahuan, Kemahiran dan Pengalaman Asas Sains Sukan Melalui Amalan Teori dan Praktis dalam Bidang Sukan.Memupuk dan Meningkatkan Penghayatan Nilai sebagai Persediaan di Bidang Kerjaya.Sains Sukan ialah Satu Kajian yang Sistematik yang Membabitkan Sains dalam Sukan. Ia Melibatkan Perubatan Fisioterapi, Pemakanan, Biokimia, Anatomi, Fisiologi, Psikologi Sosio dan Biomekanik.
  3. 3. KEPENTINGAN SUKAN1. Prestasi Sukan Pengetahuan tentang sains sukan dapat membantu atlit dan jurulatih dalam peningkatan prestasi latihan motor dan program latihan yang lebih sistematik.2. Kesihatan Pengetahuan ini dapat membantu atlit meningkatkan tahap kesihatan dan kecergasan menyeluruh dan mengelak daripada berlaku kecederaan.
  4. 4. 3. RekreasiPengetahuan sains sukan bukan sahaja dapat dimanfaatkan dalam peningkatan prestasi atlit tetapi juga semasa mereka berekreasi.4. EkonomiSains sukan dapat membantu meningkatkan` ekonomi negara dengan adanya tajaan, pelancongan, kajian saintifik dan peralatan sukan.5. KerjayaPerkembangan sukan di tanah air, mewujudkan peluangpeluang kerjaya dalam bidang yang berkaitan dengan sukan.Kerjaya ini merangkumi jurulatih, pegawai-pegawai sukan dan atlit-atlit yang berpengetahuan sains sukan.
  5. 5. DASAR SUKAN NEGARA Dasar Sukan Negara merupakan dokumen yang komprehensif ke arah perkembangan, kemajuan dan pembangunan sukan negara. Penggubalannya melibatkan beberapa pihak seperti agensi-agensi kerajaan dan bukan kerajaan, pertubuhan-pertubuhan sukan rekreasi dan kecergasan, majlis-majlis sukan, institusi pengajian tinggi, badanbadan sukarela dan orang perseorangan yang mempunyai kepakaran dan kepentingan dalam bidang sukan. Dasar ini telah digubal pada 20 Januari 1988 dan merupakan satu dasar sukan untuk semua. Dasar ini merangkumi sukan untuk semua dan sukan prestasi tinggi atau kecemerlangan.
  6. 6. RASIONAL DASAR SUKAN1. Peringkat Individu Pembentukan sahsiah,  Perkembangan kemahiran- kesedaran dalam diri kemahiran asas. individu dan  Interaksi sosial yang membangkitkan semangat bermakna. pertandingan. Meningkatkan tahap kesihatan dan kecergasan fizikal. Memanfaatkan masa senggang. Mengurangkan tekanan hidup.
  7. 7. 2. Peringkat Masyarakat 3. Peringkat Antarabangsa Menggalakkan  Mencapai kecemerlangan pembinaan kualiti fizikal di peringkat tertinggi. dan moral masyarakat  Meningkatkan maruah sesuai dengan aspirasi bangsa dan negara di nasional. persada sukan antara Mewujudkan suasana bangsa. yang kondusif untuk  Memupuk persahabatan. pemupukan perhubungan komuniti baik. Meningkatkan tahap kesihatan komuniti dan produktiviti. Mencegah jenayah remaja dengan memanfaatkan masa lapang.
  8. 8. ETIKA DAN PATRIOTISME DALAM SUKANSetiap individu yang terlibat dalam sukan haruslah mengamalkan etika kesukanan dan menanam semangat patriotisme di dalam sanubari mereka.Segala tindak-tanduk atlit melambangkan imej negara.. Pegawai sukan perlu berdisiplin bertanggungjawab amanah serta mempunyai nilai-nilai positif.
  9. 9.  Oleh itu :1. Atlit dan bakal atlit negara haruslah berdisiplin.2. Bermoral mempunyai perasaan cinta akan negara tanah air.3. Semangat kesukanan semasa bertanding.4. Akur pada peraturan dan undang-undang pertandingan.5. Keputusan pertandingan haruslah dihormati dan dipatuhi.6. Atlit haruslah mengelak daripada mengambil tindakan sendiri apabila timbul ketidakpuasan hati.7. Penonton juga boleh mempamerkan semangat patriotisme terhadap negara dengan memberi sokongan kepada atlit berlandaskan etika kesukanan.

×