Прва лекција - Музичке ознаке
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Прва лекција - Музичке ознаке

on

 • 293 views

Неколико музичких ознака - Хенри Бертини: Етида бр.18 оп.100

Неколико музичких ознака - Хенри Бертини: Етида бр.18 оп.100

Statistics

Views

Total Views
293
Views on SlideShare
285
Embed Views
8

Actions

Likes
0
Downloads
0
Comments
0

1 Embed 8

http://localhost 8

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Adobe PDF

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Прва лекција - Музичке ознаке Прва лекција - Музичке ознаке Presentation Transcript

 • Прва лекцијаХенри Бертини: Етида бр.18 из збирке “25 лаких етида оп.100”Неколико музичких ознакаСадржај прве лекцијеНеколико музичких ознака..................................................................................................................1 Два линијска система.......................................................................................................................2 Кључеви.............................................................................................................................................3 Ознаке за такт....................................................................................................................................4 Тактице..............................................................................................................................................5 Ознака за темпо.................................................................................................................................6 Прсторед............................................................................................................................................7У првој лекцији упознаћемо неке музичке ознаке у једном краћем делу једнемузичке композиције. Тачније, радићемо са првих 5 тактова.Етиде из овог опуса свирају се у трећем разреду основне музичке школе наинструменту клавир. Да бисте видели ноте целе етиде, молим вас преузмитефајл.
 • Два линијска системаКлавирске ноте уобичајено имају два линијска система.Ноте у горњем линијском систему свирамо десном руком.Ноте у доњем линијском систему свирамо левом руком.
 • КључевиУ свирању на клавиру, користе се два кључа: • виолински кључ - за ноте у високом регистру, на десној половини клавијатуре • бас кључ – за ноте у дубоком регистру, на левој половини клавијатуре
 • Ознаке за тактОзнака за такт се пише на почетку композиције, иза кључа, у обалинијска система.У овом примеру, ознака за такт је: шест осмина (разломак).
 • ТактицеТактице су вертикалне црте које одвајају тактове.
 • Ознака за темпоОзнаке за темпо се пишу на почетку композиције, лево, на почетку иизнад првог реда.Ознака за темпо је најчешће вербална и на италијанском језику. Честопоред ње имамо и метрономску ознаку, која садржи нотну вредностбројчано изражену.У овом нотном примеру ознака за темпо је: Allegretto , а метрономскаознака за темпо је четвртина са тачком једнако 88.
 • ПрсторедПрсторед означава којим прстима свирамо ноте. Прсторед се непише баш изнад сваке ноте, него само на почетку неке групе нота, даназначи смисао. У нотним издањима предвиђеним за едукативнесврхе, прсторед је детаљније исписан.У свирању на клавиру користимо свих пет прстију обе руке. Они себроје на следећи начин: 1. прст је палац , па се прсти даље бројередом до малог прста који се зове 5. прст.