Your SlideShare is downloading. ×
Eines, instruments i materials metodològics per a una nova cultura professional. Jesús Villar
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Saving this for later?

Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime - even offline.

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

Eines, instruments i materials metodològics per a una nova cultura professional. Jesús Villar

637
views

Published on

1a Jornada de Medi Obert. …

1a Jornada de Medi Obert.
Barcelona, 22 de juny de 2011

Published in: Education

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
637
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. Eines, instruments i materials metodològics per a una nova cultura professional Jesús Vilar, professor de pedagogia social i planificació de la Universitat Ramon Llull Barcelona, 22 de juny de 2011http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/es/legalcode.ca© Generalitat de Catalunya Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especilitzada. Departament de Justíciawww.gencat.cat/justicia
 • 2. Índex.• Les professions, estructures canviants.• Influència de les perspectives epistemològica i sociològica sobre de les professions.• Autoimatges i cultures professionals.• Adequació als reptes de la societat complexa: canvi i inestabilitat. – De la racionalitat tècnica a la lògica de la complexitat. – De l’estructura d’arbre a l’estructura de xarxa. – Del consum de coneixement a la creació de coneixement.• Situació actual: formació racionalista en contextos complexos.• Canvis actitudinals.
 • 3. Elements que conflueixen en el debat sobre les formes d’entendre l’acció. Perspectiva històrica: d’on venim/on anem Perspectiva Perspectiva pràctica: com epistemològica: ens com organitzem/com pensem/com ens hauríem hauríem de d’organitzar pensar Construcció de les intervencions
 • 4. Autoimatges professionals i lògiques de construcció del coneixement. Les autoimatges parteixen de supòsits implícits ( a partir de valors): La idea de problema i forma de tractament. El seu propi rol i funció social. La forma de treballar i organitzar-se. La idea d’èxit i de fracàs.La racionalitat tècnica. La racionalitat científica o investigadora.Estructura tecnocràtica (professional Estructura sistèmica (professionalactuador-aplicacionista). reflexiu-creador). Lògica mecanicista.  Lògica sistèmica. Probl. “ben plantejats”.  Probl. “mal plantejats”. Model tecnocràtic: actuació finalista,  Model reflexiu: actuacióreproductora; aplicació mecànica de dinàmica, investigadora; creació defòrmules. respostes.Professional actuador-aplicacionista. Professional reflexiu-creador
 • 5. Estructura tecnocràtica: organització arbòria Organització dels serveis Estructura del coneixement S1 Creació S2 S2 OrganitzacióS3 S3 S3S4 S4 S4 S4 Consum, úsS5 S5 S5 S5Circulació vertical unidireccional de caràcter jeràrquic. Parcialització.Especialització resolutiva.
 • 6. Actituds professionals i supòsits (actuador-aplicacionista)• Supòsits ideals en la tasca professional:Disposar de competències que permeten dominar el mètode i aplicar solucions.Mirada tradicional als espais de treball (“definits, clars”): persona-problema.• Característiques: Treball “en solitari” de “curta mirada” (professionalitat restringida). Incomoditat en la novetat i els fets no previstos. Necessitat de retorn a la situació prèvia a la dificultat. Activitat resolutiva. Aplicació de criteris prefixats tancats. Recerca de la “resposta bona”. Aplicació de coneixement. Mirada fragmentada de la realitat (multidisciplinarietat).Treball sectoritzat centrat en la lògica dels serveis (especialització artificiosa) sense perspectiva.• Davant d’una situació de crisi:  Posició egocèntrica-subjectiva.  Exigència de canvis contextuals.  Cerca de solució externa.  Centrifugació, “derivació” de problemes.  Confrontació. Estratègia individual. Desconfiança en la persona que planteja resistències o qüestionaments.
 • 7. Estructura sistèmica: organització en xarxa Organització dels serveis Estructura del coneixement: Professionals S1 S2 S2 Tècnics Persones S5 S3 expertes Creació S4S3 S4 NecessitatS5 detectada S5 S3 Ús Organització S5 S6 Recerca aplicada: Construcció conjunta de projectes. investigació-acció. Espiral autoreflexiva.
 • 8. Actituds professionals i supòsits (reflexiu-creador)• Supòsits ideals en la tasca professional:Disposar de competències per elaborar respostes en un marc de complexitat i canvi. Nova mirada als espais emergents de treball –”imprecisos”-.• Característiques: Treball cooperatiu de “mirada àmplia” (professionalitat ampliada). Mirada dinàmica de la realitat (vells problemes que canvien la forma de ser enfocats; situacions existents que no eren problema però que ara són visibles; noves situacions resultat del canvi social). Es compta amb la novetat i l’imprevist. Predisposició per progressar cap a un nou equilibri. Creació de coneixement. Mirada global/sistèmica sobre la realitat (transdisciplinarietat). Creació de respostes contextualitades. La “millor resposta” és la que un equip és capaç de construir i implementar en el servei al ciutadà/ana. Circulació fluïda entre les circumstàncies concretes i la generalització.• Davant d’una situació de crisi:  Posició autocrítica-objectiva.  Predisposició a generar canvis estructurals.  Cerca de solució interna. Compromís en la recerca de solucions.  Cooperació, implicació. Voluntat de construcció conjunta. Valoració positiva de l’aportació de noves perspectives. Complicitats, confiança.
 • 9. Estructura de referència de l’acció professional ampliada. Amplitud Macrosistema: Exosistema: Microsistema:Tipus la professió Àmbit/sector i altres Institució i interacció professionals amb l’entorn 1r nivell d’anàlisi:Ètic consciència col·lectiva i identitat professional 2n nivell d’anàlisi:Ètico-tècnic consciència d’especialitat i generalització de bones pràctiques 3r nivell d’anàlisi:Ètico-tècnico- consciènciainstitucional d’equip i elaboració d’experiències
 • 10. Formes de definir la dimensió educativa en medi obert (preguntes de les dues formes de pensament)? Sobre el potencial educatiu i el contingut:Quina és l’aportació educativa (explícita, intencional,estructurada i avaluable) a cada mesura?Quin és el potencial educatiu del territori (entès com espaisimbòlic, antropològic, no només geogràfic)?Quin és el currículum explícit (contingut)? I l’ocult? Sobre l’agent educatiu:Hi ha un únic agent? Només ho és el professional?Qui construeix les propostes educatives? Com esconstrueixen?Com és la relació amb els agents professionals i noprofessionals del territori?Com és la relació entre professionals i/o agents?
 • 11. Relacions entre professionals i entre agents educatius Entre agents:Complementarietat (responen a àrees diferenciades).Substitució (ocupen el lloc de l’agent absent).Interferència (plantegen objectius contradictoris entre ells).Reforç (comparteixen objectius i propostes d’acció). Entre professionals: Absència de comunicació; propostes independents ques’ignoren entre elles. Coordinació; propostes independents que s’informenentre elles (multidisciplinarietat). Cooperació; propostes interdependents que esconstrueixen de forma simultània (interdisciplinarietat). Construcció conjunta; construcció d’una única proposta(transprofessionalitat).
 • 12. Canvis en la cultura professional.• Passar d’una idea mecanicista de la realitat a una idea basada en esquemes de complexitat.• Passar de pensar exclusivament en l’acció, a “pensar-se” com un sistema en evolució.• Passar de la racionalitat tècnico-descriptiva al paradigma crític- reflexiu-investigador: de “lús” del coneixement a la “creació”de coneixement.• Passar del treball “en arbre” al treball “en xarxa” (acció col·laborativa, corresponsabilitat, territorialitat): Disposar d’un objectiu comú. Passar de l’absència de relació a la construcció conjunta de coneixement. Identificar el potencial de tots els agents professionals i no professionals. Establir sistemes de corresponsabilitat entre els agents. Desenvolupar actituds de complicitat, respecte i confiança. Reconèixer les assimetries. Redefinir el lideratge.