Ranc Tahunan Khsr Tahun4

12,684 views
12,445 views

Published on

4 Comments
6 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
12,684
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
289
Actions
Shares
0
Downloads
411
Comments
4
Likes
6
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ranc Tahunan Khsr Tahun4

 1. 1. RANCANGAN KERJA TAHUNAN KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 4 Kemahiran Hidup Sekolah Rendah Semakan 2002 Diusahakan oleh Jurulatih Utama, Kemahiran Hidup Sekolah Rendah, Negeri Johor. ssam/2002
 2. 2. RANCANGAN KERJA TAHUNAN KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 4 BIDANG: REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI. Unit Pembelajaran Tajuk Pembelajaran Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti Pembelajaran 1.1 Keselamatan dan a. Peraturan keselamatan. Aras 1 Organisasi Bengkel. ( Seminggu )  Mengamalkan langkah Guru menerangkan dan keselamatan semasa membincangkan: menjalankan aktiviti. • Langkah keselamatan • Cara menyimpan alatan dan  Mempraktikkan cara menyimpan bahan secara tersusun, teratur alatan dan bahan dengan selamat dan selamat. • Pengenalan kepada kit pertolongan cemas. • Murid perlu melaporkan kepada guru jika berlaku sebarang kecederaan atau kemalangan. • Mencatat rekod kemalangan kecil dan kecederaan dalam buku rekod kecederaan. • Memberi penerangan mengenai cara memadamkan kebakaran. PERINGATAN: Carta peraturan keselamatan hendeaklah dipamirkan di dalam bengkel. Rawatan lanjut bagi kecederaan perlulah dirujuk kepada doctor di hospital / klinik yang berdekatan.
 3. 3. RANCANGAN KERJA TAHUNAN KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 4 Unit Pembelajaran Tajuk Pembelajaran Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti Pembelajaran ba Organisasi bengkel Aras 1 Menyediakan struktur organisasi tempat • Menentukan peranan murid dalam kerja bengkel seperti melantik ketua formen (ketua kelas), formen (penolong ketua kumpulan kerja) dan penolong formen (penolong ketua kumpulan kerja) • Menyediakan jadual tugas harian di bengkel. • Sesi perbincangan dan menceritakankaedah pelupusan sisa yang betul. • Semua bahan yang dibuang disebut sisa. • Cara pelupusan sisa: − Tanam dalam tanah. − Insinerator (pembakaran) − Pengkomposan. 1.2 Kreativiti dan Reka Cipta. a. Pengenalan kreativiti. Aras 1 ( 8 minggu ) i. Pendedahan kepada bentuk asas reka bentuk.  Mengenal pasti bentuk asas reka Merujuk bentuk asas reka bentuk segi bentuk empat, bulatan, segi tiga dalam 2D dan 3D berasaskan unsur dan prinsip lukisan. • Melakar bentuk asas. Membuat lakaran bentuk asas. • Menyenaraikan objek di Memerhatikan bentuk asas di dalam persekitaran yang mempunyai kelas dan persekitaran bagi menjana perasamaan dengan bentuk asas. idea.
 4. 4. RANCANGAN KERJA TAHUNAN KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 4 Unit Pembelajaran Tajuk Pembelajaran Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti Pembelajaran  Membina bentuk asas secara 3D. • Membuat lawatan di pearsekitaran sekolah, taman permainan bagi menjana idea. • Melakar objek-objek yang berkaitan dengan bentuk asas. • Membuat bentuk asas 3D menggunakan pensel, pen, krayon, arang dan pensel warna. ii. Mengenal idea Aras 1 Contoh objek : berdasarkan gambar  Mengenal pasti idea berdasarkan − Bola (sfera) atau objek. objek. − Kotak (kuib/kuboid] − Botol (selinder) − Skitel (priamid)  Melakar objek berdasarkan bentuk Mencantum bentuk asas bagi asal. menghasilkan objek seperti bulatan membentuk cermin mata atau segi empat membentuk almari.  Membina objek berdasarkan lakaran Sumber bahan seperti kertas, plastisin, di atas dengan menggunakan bahan span dan tanah liat. yang bersesuaian. iii. Komunikasi tampak Aras 1  Membuat persembahan hasil Murid mancatat idea baru daripada dan binaan secara lisan. persembahan.
 5. 5. RANCANGAN KERJA TAHUNAN KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 4 Unit Pembelajaran Tajuk Pembelajaran Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti Pembelajaran bb Kajian reka bentuk dan Aras 1 kefungsian produk. i. Kajian bentuk luaran  Mengenal pasti kegunaan produk. Produk hasil pengeluaran seperti produk. cawan, gelas, bekas pensel, beg, kasut dan barang kelengkapan domestik.  Menghubungkaitkan bentuk Menghasilkan rupa dengan fungsi dengan fungsi produk. produk. Contoh: − Bentuk cawan yang bertangkai supaya mudah dipegang.  Melakar reka bentuk luaran Tunjuk cara melakar dengan pelbagai produk. menggunakan media seperti pen, pensel, krayon, arang dan pensel warna. ii. Memasang model Aras 1 berpandukan manual.  Membaca manual Murid membaca arahan dan lukisan dalam manual  Memilih dan memasang komponen Pelbagai set binaan boleh digunakan  Membandingkan model yang telah serentak secara berkumpulan, di pasang dengan manual. berpasangan atau individu Sumber bahan ialah set binaan yang  Menguji dan melaras model. static
 6. 6. RANCANGAN KERJA TAHUNAN KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 4 Unit Pembelajaran Tajuk Pembelajaran Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti Pembelajaran Aras 2  Memasang model yang lebih Sumber bahan ialah set binaan yang kompleks berpandukan manual mengandungi gear dan roda serta boleh berfungsi Aras 3  Mereka model baru dari set Murid memberi penerangan dan binaan membuat demontrasi menggunakan model yang telah dipasang  Menerangkan fungsi model baru. iii.i Membuka dan memasang produk untuk mengkaji Aras 1 komponen. Alatan tangan yang digunakan seperti • Mengenal pasti jenis dan fungsi pemutar skru rata, pemutar skru Philips, alatan tangan spanar boleh laras dan playar muncung tirus Pengikat dan pencantum yang • Mengenal pasti jenis dan fungsi dgunakan seperti bol dan nat, skru dan pengikat dan pencantum sesendal Contoh aktiviti ialah membuka dan • Membuka dan mengenal pasti memasang lampu suluh, leceng basikal, fungsi komponen pengasah pensel makenikal dan pam basikal
 7. 7. RANCANGAN KERJA TAHUNAN KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 4 Unit Pembelajaran Tajuk Pembelajaran Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti Pembelajaran ea Pendokumentasian Aras 1  Mengumpul dan merekod Menyimpan maklumat dalam fail maklumat 1.3 Reka bentruk dan a. Mereka bentuk dan penghasilan projek. menghasilkan projek Aras 1 ( 5 minggu ) gabungan kayu dengan Lukisan projek dan langkah kerja bahan kitar semula bukan  Menentukan projek berpandukan disediakan dengan jelas dalam kad logam. kad kerja kerja  Membaca lukisan projek Penerangan nama dan fungsi alatan  Mengenal pasti alatan tangan tangan yang berkaitan Contoh bahan kitar semula seperti  Menentukan jenis bahan dan botol minuman plastik, kadbod, kuantiti polisterin, straw minuman, batang ais krim dan lidi sate Membuat projek berpandukan kad kerja yang disediakan  Mengukur, menanda dan memotong bahan projek Cadangan bahan untuk kemasan ialah cat sembur, foil almunium atau kertas  Membuat kemasan hiasan. Murid perlu mengamalkan langkah keselamatan semasa menggunakan cat penyembur.
 8. 8. RANCANGAN KERJA TAHUNAN KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 4 Unit Pembelajaran Tajuk Pembelajaran Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti Pembelajaran Gunakan topeng hidung. Contoh projek ialah bekas pengsel, tabung wang dan bekas bunga Aras 2 Mereka bentuk dan membuat projek Persembahan hasil projek berdasarkan minat murid 1.4 Elektrik dan elektronik a. Penghasilan projek elektrik. Aras 1 ( 4 minggu)  Mengenal pasti nama, fungsi dan Komponen yang digunakan ialah simbol komponen. mentol, sel kering 1.5 V, suis dan buzzer.  Mengenal pasti alat tangan. Penerangan fungsi alatan seperti skru rata, Philips, penjalur wayar dan playar muncung tirus.  Membuat penyambungan litar. Sambungan litar siri dan selari.  Mengenal pasti litar siri dan litar Catatan: selari. Mentol L1 dan L2 boleh digantikan dengan buzzer.
 9. 9. RANCANGAN KERJA TAHUNAN KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 4 Unit Pembelajaran Tajuk Pembelajaran Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti Pembelajaran  Membezakan di antara litar siri Memerhati perbezaan kecerahan pada dan litar selari. mentol atau kekuatan bunyi pada buzzer. Aras 2 Membaca dan menterjemah lukisan litar.  Memilih alatan, bahan dan Penerangan fungsi alatan seperti skru komponen. rata, Philips, penjalur wayar dan playar muncung tirus.  Mengukur, memotong, Tunjukcara mengukur, memotong dan membentuk dan menjalur wayar. menjalur wayar dengan menggunakan alat tangan.  Memintal dan mengikat wayar Contoh projek ialah lampu suluh, lampu pada tamatan komponen. meja dan lampu hiasan.  Menguji litar.  Membuat kemasan. 1.5 Baik pulih dan da Penyenggaraan alatan Aras 1 penyenggaraan. tangan. ( seminggu]  Mengenal pasti bahan dan agen Bahan dan agen pembersih seperti pembersih. minyak tanah, thinner, minyak pelincir dan sabun  Membersih alat tangan. Alatan tangan yang berkaitan seperti playar gabung, playar muncung tirus, gergaji, pemutar skru, gunting dan penjalur wayar.
 10. 10. RANCANGAN KERJA TAHUNAN KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 4 Unit Pembelajaran Tajuk Pembelajaran Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti Pembelajaran b. Meminyak untuk tujuan Kerja pembersihan dan penjagaan pelindungan dan pelinciran. berus cat yang telah digunakan perlu juga diberi penekanan oleh guru selepas kerja praktikal. c. Menyimpan alatan tangan. Menjalankan aktiviti menyenggaya alatan tangan. 1.7 Tanaman hiasan. a. Pengenalan Aras 1 ( 8 minggu )  Mengenal beberapa jenis Tanaman hiasan dibahagikan kepada tanaman hiasan. beberapa kumpulan mengikut kegunaan bentuk dan cirri pertumbuhan: pokok naung, pokok hiasan, pokok renek, pokok menjalar dan memanjat, pokok palma, pokok kektus, rumput dan bunga semusim. Tumpuan diberi kepada penanaman bunga semusim. Mempamerkan beberapa contoh pokok bunga semusim b. Pemilihan biji benih. Aras 1 Memilih biji benih pokok bunga semusim. Mempamerkan beberapa contoh biji benih pokok bunga semusim seperti balung ayam, marigold, keembong, bunga butang dan zinnia.
 11. 11. RANCANGAN KERJA TAHUNAN KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 4 Unit Pembelajaran Tajuk Pembelajaran Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti Pembelajaran  Menyediakan medium semaian. Medium semaian daripada campuran tanah, bahan organik dan pasir dengan nisbah 2 : 1 : 1  Menyemai biji benih pokok bunga Tunjukcara menyemai biji benih bunga semusim. semusim. Aras 2  Membincangkan sifat biji benih Membincangkan sifat-sifat biji benih yang berkualiti. yang berkualiti seperti cukup matang, bernas, bebas daripada serangga perosak dan penyakit. c. Penanaman ArasAras 1  Mengenal dan memilih bekas Menunjukkan contoh bekas tanaman tanaman. seperti pasu, beg politena dan bekas lain (bahan guna semula)  Menyediakan bekas penanaman Tunjuk cara membersih , menutup lubang saliran, memasukkan medium penanaman.  Menyediakan medium penamanan Tunjuk cara menyediakan medium penanaman “ John Innes Potting Mixture” dengan nisnag 3 : 2 : 1. Tunjuk cara menanam anak pokok bunga semusim dalam bekas.
 12. 12. RANCANGAN KERJA TAHUNAN KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 4 Unit Pembelajaran Tajuk Pembelajaran Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti Pembelajaran  Mengubah anak pokok ke dalam Murid menanam anak pokok tanaman bekas. hiasan dalam bekas secara kumpulan. Tunjuk cara penyediaan batas. Murid melakukan kerja penyediaan batas di dslam kumpulan seperti membersihkan kawasan dan mengambil tanah membina batas dan pembajaan asas. Aras 2  Menyediakan bekas penanaman Tunjuk cara menanam nnak pokok. tanaman hiasan.  Menanam anak pokok tanaman Murid menanam anak anak pokok di hiasan. batas secara kumpulan. d. Penjagaan Aras 1 • Menjaga tanaman dalam bekas. Tunjuk cara penjagaan pokok bunga hiasan. Murid menjaga tanaman hiasan secara kumpulan seperti menyiram, merumput, menggembur tanah, membaja dan memangkas.
 13. 13. RANCANGAN KERJA TAHUNAN KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 4 Unit Pembelajaran Tajuk Pembelajaran Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti Pembelajaran Aras 2  Menjaga tanaman hiasan di batas. Tunjuk cara penggunaan alat perkebunan seperti cangkul, tajak, dan pencakar. Murid menjaga tanaman hiasan di batas secara berkumpulan.
 14. 14. RANCANGAN KERJA TAHUNAN KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 4 BIDANG : PERNIAGAAN DAN KEUSAHAWANAN Unit Pembelajaran Tajuk Pembelajaran Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti Pembelajaran 2.1 Barang jualan. .a Kumpulan sasaran Aras 1 ( 2 minggu )  Mengumpul maklumat barang Kumpulan sasaran terbahagi kepada keperluan, kesukaan dan yang murid dan guru. mampu dibeli oleh murid dan guru. Kajian melalui pemerhatian temubual  Mengkelaskan barang mengikut dan soal selidik murid dan guru. keperluan, kesukaan, dan yang mampu dibeli oleh murid dan Maklumat seperti pendapatan, jantina guru. dan umur digunakan dalam kajian. Borang soal selidik disediakan oleh guru. b. Jenis barang yang sesuai dijual. Aras 1 Membuat senarai jenis barang yang boleh dijual kepada murid dan guru  Menyenarai jenis barang yang berdasarkan analisis kajian. boleh dijual kepada murid dan guru. Senarai barang dibuat dengan Aras 2 menggunakan lembaran pengurusan grafik. • Membuat keputusan barang yang boleh dijual kepada murid dan guru
 15. 15. RANCANGAN KERJA TAHUNAN KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 4 Unit Pembelajaran Tajuk Pembelajaran Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti Pembelajaran c. Sumber bekalan. Aras 1  Mengumpul maklumat cara Mengumpul maklumat dan memilih mendapatkan bekalan. pembekal berdasarkan: − Harga  Memilih pembekal. − Kualiti barang − Syarat jualan − Pengangkutan dan jarak − Boleh dipercayai (reputasi) 2.2 Merancang dan a. Membuat rancangan jualan. Aras 1 menyediakan jualan. ( 2 minggu )  Mengenal pasti cara mendapatkan modal. Maklumat dalam rancangan jualan: − Modal  Menyediakan maklumat barang − Barang jualan. − Kuantiti  Membuat rancangan jualan − Pembekal − Cara jualan  Menyediakan jedual kerja. − Lokasi b. Menyediakan barang Aras 1 jualan.  Menyediakan barang jualan Murid diberi latihan menetapkan harga jualan. Harga jualan = harga belian + untung.
 16. 16. RANCANGAN KERJA TAHUNAN KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 4 Unit Pembelajaran Tajuk Pembelajaran Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti Pembelajaran Aras 2 • Menentukan tujuan membungkus Pecah pukal barang untuk jualan iaitu dan melabel. menyukat dan menimbang barang dalam uint kecil. Tujuan membungkus: − daya tarikan. − Keselamatan − Membeza denmgan barangan lain. Melabel meklumat barang.
 17. 17. RANCANGAN KERJA TAHUNAN KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 4 2.3 Mempromosi jualan a. Promosi melalui Aras 1 ( seminggun ) pembungkusan  Menyatakan maksud dan tujuan Promosi bermaksud usaha penjual promosi. memperkenalkan sesuatu barangan.  Menerangkan ciri bungkusan yang Tujuan promosi: sesuai untuk promosi. − Menyebarkan maklumat barangan. − Menimbulkan minat terhadap barangan. Ciri bungkusan yang menarik dari segi: − Bentuk − Rupa − Warna − Sesuai dengan jenis barang − Tahan lama − Mudah dibawa Unit Pembelajaran Tajuk Pembelajaran Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti Pembelajaran • Membungkus barang untuk tujuan − Mengingatkan pelanggan promosi. − Meluaskan pasaran barangan Menunjukkan pelbagai contoh pembungkusan. Hubungkaitkan aktiviti pecahpukal dengan pembungkusan. Aras 2  Membanding beza bungkusan Murid membawa pelbagai jenis
 18. 18. RANCANGAN KERJA TAHUNAN KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 4 yang menarik dan yang kurang pembungkusan. menarik. Aras 3 Mengadakan pertandingan membuat • Menilai pembungkusan yang pembungkusan dan murid menilai dihasilkan untuk tujuan promosi hasilnya. 2.4. Mengurus jualan a. Melayan pelanggan. Aras 1 ( seminggu )  Menunjukkan cara layanan yang baik dan cekap.  Mengira dengan cepat dan tepat. Unit Pembelajaran Tajuk Pembelajaran Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti Pembelajaran Aras 2  Membuat inferens etika jualan Layanan baik terhadap pelanggan: − Mengambil hati pembeli. − Jujur − Peramah − Menghormati − Menghargai pelanggan Etika penjual: − Jujur − Adil − Menepati masa dan janji
 19. 19. RANCANGAN KERJA TAHUNAN KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 4 Projek jualan sebenar. 2.5 Merekod jualan. a. Merekod barang. Aras 1 ( 2 minggu ) Merekod barang jualan dalam kad  Merekod barang jualan. inventori.  Mengira baki barang jualan. Latihan mengisi kad inventori. Unit Pembelajaran Tajuk Pembelajaran Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti Pembelajaran
 20. 20. RANCANGAN KERJA TAHUNAN KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 4 b. Merekod pendapatan dan Aras 1 perbelanjaan  Menyediakan rekod pendapatan Merekod pendapatan dan perbelanjaan dan perbelanjaan jualan. jualan dalam borang yang disediakan. Aras 2  Mengira untung atau rugi. c. Mengira untung atau rugi Aras 1  Mengira untung atau rugi. Latihan mengira untung atau rugi. Untung atau rugi = Pendapatan – Perbelanjaan atau Untung atau rugi = Jualan – Belian PENGHARGAAN
 21. 21. RANCANGAN KERJA TAHUNAN KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 4 Disampaikan sertinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada semua Jurulatuh Utama yang dapat memberikan sumbangan idea, tenaga dan kepakaran sehingga terhasilnya Rancangan Pelajaran Tahunan Kemahiran Hidup Sekolah Rendah Tahun Empat. Penghargaan khas ditujukan kepada sidang redaksi selaku penyumbang penghasilan Rancangan Pelajaran Tahunan ini: Penasihat: Penolong Pengarah Pendidikan Teknikal dan Vokasional Jabatan Pendidikan Johor. Penyelaras : En Seroun Bin Samsudin Penyelia Kanan Kemahiran Hidup, Jabatan Pendidikan Johor Ahli-ahli: Jaafar Bin Atan Mohd Yusof B A Rahim Abd Aziz B. Bahari Razali Bin Ab Majid Abdol Wahab B Salim Sulaiman Bin Addenan Othman B Md Don Rokiah Bte Ayop Zapriudin B Hj Bujang Dzulkifle B Ismail Hussein B Rahmat Khafiz B Mohd Soheh Mohd Nasir B Nalam Karjo B Sulaiman Maharun Bin Ahmad Saniman B Sarbini Nor Azmah bt Abd Hadi Che Kamarudin B Che Mohd Zin Asiah Bte Yunan Yahya Bin Apandy Abdul Razak Bin Hj Yacob Hazni Bin Rais Rahmah Bte Abdullah Shahabudian B Ishak Sazili Bin Kuman Mohd Fairus B Abdul Hadi Ahmad bin Asmawi Zakariah Bin Hashim Mohd Amin Azhari B Sanip Subari Bin Sirol Abd Wahid B Abd Hamid Hjh Laila Bte Hj Jaafar

×