Балкански ратови 1912-1913.

1,866
-1

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
1,866
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Балкански ратови 1912-1913.

 1. 1. Српски војници у Кумановском боју 1912. Један од учесника је Риста Марјановић. Фотографија коришћена уз допуштење породице. www.casistorije.tk Балкански ратови 1912-1913.
 2. 2. Почињемо са периодом највеће славе српског народа, српског оружја, духа, јунаштва... Све што се до тада дешавало водило је ка догађајима у овом периоду, а све што се касније дешавало има директне везе са овим периодом. Чак и данас осећамо последице догађаја из овог периода. Па од чега онда кренути? Наравно, од Балканских ратова. - Било их је два и вођени су 1912-1913. У Првом балканском рату су балканске државе ратовале против Турске, а у Другом рату су балканске државе устале против тежњи Бугарске. У оба рата Србија је била на победничкој страни. - Који су узроци ратовања? Све балканске државе су имале своје становништво на турској територији, које је веома тешко живело. Први разлог је ослобођење тог становништва о Турака и феудализма.
 3. 3. - Кад ће већ државе да ратују, што онда да нешто и не освоје. То би могле да буду територије где живи поједини балкански народ. Тиме би и Турци били отерани са Балкана. То је био други разлог. - Трећи разлог би били појединачни интереси сваке балканске државе. Србија је имала за циљ да ослободи Стару Србију и избије на море да би могла привредно да се развија. Бугарска је желела целу територију Македоније, Солун и излаз на Егеј. Сличне циљеве су имале и остале балканске државе. - Са друге стране, велике европске силе су биле против рата, јер је то задирало у њихове интересе и планове решавања Источног питања. Посебно су биле забринуте због могућег јачања Русије, које би уследило победом балканских држава.
 4. 4. - Због великих сила балканске државе потајно склапају Балкански савез. У њему су Србија, Црна Гора, Бугарска и Грчка. - Све државе савеза и њихови народи са одушевљењем улазе у Први балкански рат. Рат је трајао од октобра 1912 - маја 1913. - Србија је у рату ослободила Стару Србију и избила на Јадран преко северне Албаније. Највећа њена победа је била у Кумановском боју, октобра 1912. - Због уплитања Аустро-Угарске, крајем 1912. створена је независна Албанија, да би се спречило српско јачање и остајање на Јадрану. По њеном захтеву и под претњама, српска војска се повукла са Јадрана, а црногорска војска је морала да напусти Скадар.
 5. 5. - Лондонским миром, маја 1913. завршио се Први балкански рат. Српска војска није остварила циљ изласка на море, али је Турска сатерана скроз до Цариграда. - Одмах по завршетку рата су почеле да избијају несугласице између Србије и Бугарске око Македоније, и спор Грчке и Бугарске око Солуна и Тракије. Све наведене територије је желела Бугарска само за себе. То су основни узроци Другог балканског рата. - Други балкански рат је трајао од јуна до августа 1913. Против Бугарске су биле Србија, Грчка, Турска, Румунија и Црна Гора. Под утицајем АУ, Бугари су без објаве рата напали Србе на Брегалници, крајем јуна 1913. Потценивши српску војску били су тешко потучени, на сличан начин као краљ Милан Обреновић на Сливници 1885.
 6. 6. - Букурешким миром, августа 1913. рат је завршен. Србија је освојила источну Македонију, Турска повратила део европских територија, Грчка узела Солун и део Тракије на Егеју, а и Румунија се окористила ратом. - Које су биле последице ових ратова? Многобројне су за све балканске државе. - Укинути су феудални односи на освојеним територијама. Србија је повратила жељене територије и освојила нове, али није изашла на море. Последица овог је и жеља неких српских политичара да добију Солун приликом преговора са Хитлером пред Други светски рат. - Србија је повећала број становника, али је имала и велике дугове које је направила због учешћа у ратовима. Имала је и много погинулих и рањених и то све пред Први светски рат.
 7. 7. -Бугарска је због пораза у Другом балканском рату кривила само Србију, што се посебно осетило у Првом и Другом светском рату. У оба рата је Бугарска била против Србије, а због негативног става према Србији из Балканских ратова посебно је страдало српско становништво на територијама које су Бугари били окупирали. - Као илустрацију за ову важну тему могу да Вам послуже емисије Балкански ратови и Лондонски мировни уговор.
 8. 8. Српски војници на битољском ратишту. Један од учесника је Риста Марјановић.
 9. 9. Кључне белешке: - Циљеви- ослобођење, проширење, протеривање Турске - Србија-излаз на море; велике силе- не желе промену стања - Неслагање Србије и Бугарске око Македоније - Балкански савез-Србија, Грчка, Бугарска, Црна Гора - Први балкански рат 1912-1913; Кумановска битка 1912. - АУ притисак; независна Албанија 1912. - Лондонска конференција, Лондонски мир мај 1913. - Узроци-циљ Србије није остварен; сукоби Србије и Грчке са Бугарском - Други балкански рат 1913, Брегалница - Последице- укинут феудализам; Србија није остварила све циљеве; Бугарска криви Србију
 10. 10. Кључне речи: Балкански савез, питање Македоније, Први балкански рат, Кумановска битка, конференција у Лондону, Лондонски мир, аустроугарски притисак, стварање Албаније, Други балкански рат, Вардарска Македонија, Брегалничка битка, Букурешки мир, последице Балканских ратова

×