Your SlideShare is downloading. ×
0
Zakon o zaštiti potrošača
Zakon o zaštiti potrošača
Zakon o zaštiti potrošača
Zakon o zaštiti potrošača
Zakon o zaštiti potrošača
Zakon o zaštiti potrošača
Zakon o zaštiti potrošača
Zakon o zaštiti potrošača
Zakon o zaštiti potrošača
Zakon o zaštiti potrošača
Zakon o zaštiti potrošača
Zakon o zaštiti potrošača
Zakon o zaštiti potrošača
Zakon o zaštiti potrošača
Zakon o zaštiti potrošača
Zakon o zaštiti potrošača
Zakon o zaštiti potrošača
Zakon o zaštiti potrošača
Zakon o zaštiti potrošača
Zakon o zaštiti potrošača
Zakon o zaštiti potrošača
Zakon o zaštiti potrošača
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Zakon o zaštiti potrošača

5,886

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
5,886
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
30
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. Trgovačka škola,Trg J. F. Kennedyja 4,Zagreb, 2012. ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA UČENICA: MONIKA GEŠPAHER MENTORICA: BOŢICA UROIĆ, PROF.
 • 2. UVOD Cilj ove prezentacije jest da se bolje upoznamo sa pravima koje imamo kao kupac, te opće upoznavanje sa Zakonom o zaštiti potrošača koji štiti kupce, prodavače, kao i proizvođače.
 • 3. ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČAo Zakon o zaštiti potrošača uređuje i štiti odnose između kupca i potrošača.o Štiti osnovna prava potrošača pri kupnji proizvoda i usluga na tržištuo Osnovna prava potrošača su: 1. Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba 2. Pravo na sigurnost roba i usluga 3. Pravo na punu, pravodobnu i istinitu 4. Pravo na izbor roba i usluga 5. Pravo da se čuje glas potrošača (pravo na predstavljanje) 6. Pravo na naknadu štete 7. Pravo na edukaciju 8. Pravo na zdravi okoliš
 • 4. Svjetski dan prava potrošača obilježava se 15. ožujka.
 • 5. JOHN F. KENNEDY “ Potrošači, po definiciji, uključuju sve nas. I mene kao predsjednika SAD- a. Potrošači su najveća gospodarska skupina na koju utječe svaka javna ili privatna gospodarska odluka. Oni su najvažnija skupina čiji se stavovi vrlo često ne čuju. Glas potrošača mora se čuti. ” ( J. F. Kennedy, ožujka 1962. godine u prigodi predstavljanja američkom Kongresu “ Deklaracije o zaštiti potrošača. ” )
 • 6. REPUBLIKA HRVATSKAo Zakon o zaštiti potrošača, proglašen je na sjednici Hrvatskog sabora 13. srpnja. 2007. godine.o Zakon je sukladan s ostalim zakonima, te odredbe ovog Zakona ne utječu na prava koja potrošači imaju na temelju drugog zakona.
 • 7. OSNOVE ZAKONA O ZAŠTITI POTOŠAČAZakon daje kupcu neka prava među kojima su:1. Pravo na zaštitu gospodarskih interesa potrošača2. Pravo na zaštitu od opasnosti za život, zdravlje i imovinu3. Pravo na pravnu zaštitu potrošača4. Prava na informiranje i edukaciju potrošača5. Pravo na udruženje potrošača u svrhu zaštite njihovih interesa6. Pravo na predstavljanje potrošača i sudjelovanje predstavnika potrošača radu tijela koja rješavaju pitanja od njihovih interesa
 • 8. DESET TEMELJNIH NAČELA ZAŠTITEPOTROŠAČA EU1. Kupujte što želite i gdje želite2. Ako proizvod nije ispravan, vratite ga3. Osigurati visoke sigurnosne standarde za prehrambene artikle i ostale proizvode4. Imate pravo znati što jedete5. Ugovori moraju biti neskriminirajući i transparentni za potrošača
 • 9. 6. Ponekad potrošač može promijeniti svoje mišljenje7. Stvoriti uvjete kako bi potrošač mogao usporediti cijene i ostvariti pravo na izbor8. Potrošač ne smije biti prevaren i zavaran9. Potrošač mora biti zaštićen i u vrijeme godišnjeg odmora ili dok je na putovanju10. Učinkovita naknada štete u prekograničnim sporovima (kršenja prava potrošača)
 • 10. TKO BRINE O PROMICANJU ZAKONA. . .o Kod nas o promicanju ovog zakona brine Udruga za zaštitu potrošača.o Također, mnoge emisije poput Potrošačkog koda brinu da glas potrošača bude glasan.o Ministarsvo gospodarstva – sektor za Zaštitu potrošača
 • 11. “ POTROŠAČ ”, DRUŠTVO ZA ZAŠTITU POTROŠAČA. . .o Potrošač je nepolitička, nestranačka nevladina udruga građana udruženih s ciljem pružanja pomoći građanima RH u zaštiti njihovih prava kao potrošača, te poticanje prilagodbe hrvatskog zakonodavstva najvišim standardima zaštite razvijenim u demokracijama.o Osnovano je 12. travnja 2000. godine.“ Nikad ne treba sumnjati u sposobnost skupine ozbiljnih i predanih građana da promjene svijet. Naprotiv, takvi su ga uvijek i mijenjali. ”
 • 12. S OBZIROM NA STUPANJ RAZVIJENOSTIZAŠTITE POTROŠAČA EUROPE1. Visok stupanj zaštite potrošača i razvijenost organizacija za zaštitu potrošača imaju zemlje: Nizozemska, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Norveška, Švedska2. Umjereni stupanj: Belgija, Italija, Španjolska3. Niski stupanj: Grčka, Portugal, Švicarska
 • 13. ŠTO MISLE POTROŠAČI
 • 14. PRODAJA NA MALO Zakon o zaštiti potrošača sadrži odredbe o prodaji na malo: 1. Zakon obvezuje trgovca da prodajne uvjete istakne jasno vidljivo i čitljivo u prodajnom prostoru. (Ako trgovac to ne učini propisana je novčana kazna.) 2. Obveza izdavanja računa - zakon propisuje da trgovac obvezno izdaje račun koji mora biti ispisan jasno, vidljivo i čitljivo - trgovac mora potrošaču omogućiti provjeru ispravnosti zaračunatog iznosa.
 • 15.  3. Prodaja proizvoda s nedostatkom ili greškom – postoji obveza trgovca da se takvi proizvodi moraju fizički odvojiti od ostalih i jasno obilježiti da se radi o takvim proizvodima
 • 16. DOBRO JE ZNATI. . .o Iako bi prodavač tokom života i školovanje trebao usvojiti etička načela – zlouporabe i neetičko ponašanje još su čest problem.o Prva udruga zaštite potrošača osnovana je u Nizozemskoj 1912. godine.o Međunarodna udruga za zaštitu potrošača sa sjedištem u Londonu ujedinjuje i podržava 220 krovnih organizacija.o U mnogim zemljama vlada financira razne oblike zaštite potrošača.
 • 17. DEKLARACIJAo Je obvezni dokument uz svaki proizvod umaloprodaji. Svrha joj je pružiti potrošaču štopotpunije informacije o proizvodu.o Deklaracija mora sadržavati podatke oproizvođačkom nazivu i ime pod kojim seproizod prodaje, datum proizvodnje i rokuporabe, naziv i sjedište proizvođača, zemljupodrijetla, itd.
 • 18. DOBRO JE ZNATI. . . o Svjetska praksa pokazala je da primjena ovog zakona ne ispunjava očekivanja zakonodavca. o Uvođenjem obrazovanja o zakonu o zaštiti potrošača u škole stvaramo “ pametne kupce ”. o Danas kupci odustaju od borbe za vlastita prava zbog skupih sudskih troškova i procesa.
 • 19. ZAKLJUČAK Zakon o zaštiti potrošača („Narodne novine“, broj 96/03.) Republika Hrvatska se zalaže za djelotvornu zaštitu potrošača jer je zaštita potrošača osnovna stečevina civilizacijskoga, demokratskog društva i u funkciji je osiguranja kvalitete života svih svojih građana te stvaranja ravnoteže između interesa gospodarskih subjekata i potrošača na tržištu.
 • 20.  Posebnu odgovornost o zaštiti potrošača imaju trgovci koji svoj dosadašnji način poslovanja moraju uskladiti s pravilima i obvezama koji su propisani Zakonom o zaštiti potrošača.
 • 21. LITERATURA: Zakon o zaštiti potrošača Baretić, M. : Zakon o zaštiti potrošača s napomenama, bilješkama, prilozima i stvarnim kazalom Internetske stranice

×