Zakon o zaštiti potrošača

6,782 views
6,468 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
6,782
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3,332
Actions
Shares
0
Downloads
37
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Zakon o zaštiti potrošača

 1. 1. Trgovačka škola,Trg J. F. Kennedyja 4,Zagreb, 2012. ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA UČENICA: MONIKA GEŠPAHER MENTORICA: BOŢICA UROIĆ, PROF.
 2. 2. UVOD Cilj ove prezentacije jest da se bolje upoznamo sa pravima koje imamo kao kupac, te opće upoznavanje sa Zakonom o zaštiti potrošača koji štiti kupce, prodavače, kao i proizvođače.
 3. 3. ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČAo Zakon o zaštiti potrošača uređuje i štiti odnose između kupca i potrošača.o Štiti osnovna prava potrošača pri kupnji proizvoda i usluga na tržištuo Osnovna prava potrošača su: 1. Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba 2. Pravo na sigurnost roba i usluga 3. Pravo na punu, pravodobnu i istinitu 4. Pravo na izbor roba i usluga 5. Pravo da se čuje glas potrošača (pravo na predstavljanje) 6. Pravo na naknadu štete 7. Pravo na edukaciju 8. Pravo na zdravi okoliš
 4. 4. Svjetski dan prava potrošača obilježava se 15. ožujka.
 5. 5. JOHN F. KENNEDY “ Potrošači, po definiciji, uključuju sve nas. I mene kao predsjednika SAD- a. Potrošači su najveća gospodarska skupina na koju utječe svaka javna ili privatna gospodarska odluka. Oni su najvažnija skupina čiji se stavovi vrlo često ne čuju. Glas potrošača mora se čuti. ” ( J. F. Kennedy, ožujka 1962. godine u prigodi predstavljanja američkom Kongresu “ Deklaracije o zaštiti potrošača. ” )
 6. 6. REPUBLIKA HRVATSKAo Zakon o zaštiti potrošača, proglašen je na sjednici Hrvatskog sabora 13. srpnja. 2007. godine.o Zakon je sukladan s ostalim zakonima, te odredbe ovog Zakona ne utječu na prava koja potrošači imaju na temelju drugog zakona.
 7. 7. OSNOVE ZAKONA O ZAŠTITI POTOŠAČAZakon daje kupcu neka prava među kojima su:1. Pravo na zaštitu gospodarskih interesa potrošača2. Pravo na zaštitu od opasnosti za život, zdravlje i imovinu3. Pravo na pravnu zaštitu potrošača4. Prava na informiranje i edukaciju potrošača5. Pravo na udruženje potrošača u svrhu zaštite njihovih interesa6. Pravo na predstavljanje potrošača i sudjelovanje predstavnika potrošača radu tijela koja rješavaju pitanja od njihovih interesa
 8. 8. DESET TEMELJNIH NAČELA ZAŠTITEPOTROŠAČA EU1. Kupujte što želite i gdje želite2. Ako proizvod nije ispravan, vratite ga3. Osigurati visoke sigurnosne standarde za prehrambene artikle i ostale proizvode4. Imate pravo znati što jedete5. Ugovori moraju biti neskriminirajući i transparentni za potrošača
 9. 9. 6. Ponekad potrošač može promijeniti svoje mišljenje7. Stvoriti uvjete kako bi potrošač mogao usporediti cijene i ostvariti pravo na izbor8. Potrošač ne smije biti prevaren i zavaran9. Potrošač mora biti zaštićen i u vrijeme godišnjeg odmora ili dok je na putovanju10. Učinkovita naknada štete u prekograničnim sporovima (kršenja prava potrošača)
 10. 10. TKO BRINE O PROMICANJU ZAKONA. . .o Kod nas o promicanju ovog zakona brine Udruga za zaštitu potrošača.o Također, mnoge emisije poput Potrošačkog koda brinu da glas potrošača bude glasan.o Ministarsvo gospodarstva – sektor za Zaštitu potrošača
 11. 11. “ POTROŠAČ ”, DRUŠTVO ZA ZAŠTITU POTROŠAČA. . .o Potrošač je nepolitička, nestranačka nevladina udruga građana udruženih s ciljem pružanja pomoći građanima RH u zaštiti njihovih prava kao potrošača, te poticanje prilagodbe hrvatskog zakonodavstva najvišim standardima zaštite razvijenim u demokracijama.o Osnovano je 12. travnja 2000. godine.“ Nikad ne treba sumnjati u sposobnost skupine ozbiljnih i predanih građana da promjene svijet. Naprotiv, takvi su ga uvijek i mijenjali. ”
 12. 12. S OBZIROM NA STUPANJ RAZVIJENOSTIZAŠTITE POTROŠAČA EUROPE1. Visok stupanj zaštite potrošača i razvijenost organizacija za zaštitu potrošača imaju zemlje: Nizozemska, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Norveška, Švedska2. Umjereni stupanj: Belgija, Italija, Španjolska3. Niski stupanj: Grčka, Portugal, Švicarska
 13. 13. ŠTO MISLE POTROŠAČI
 14. 14. PRODAJA NA MALO Zakon o zaštiti potrošača sadrži odredbe o prodaji na malo: 1. Zakon obvezuje trgovca da prodajne uvjete istakne jasno vidljivo i čitljivo u prodajnom prostoru. (Ako trgovac to ne učini propisana je novčana kazna.) 2. Obveza izdavanja računa - zakon propisuje da trgovac obvezno izdaje račun koji mora biti ispisan jasno, vidljivo i čitljivo - trgovac mora potrošaču omogućiti provjeru ispravnosti zaračunatog iznosa.
 15. 15.  3. Prodaja proizvoda s nedostatkom ili greškom – postoji obveza trgovca da se takvi proizvodi moraju fizički odvojiti od ostalih i jasno obilježiti da se radi o takvim proizvodima
 16. 16. DOBRO JE ZNATI. . .o Iako bi prodavač tokom života i školovanje trebao usvojiti etička načela – zlouporabe i neetičko ponašanje još su čest problem.o Prva udruga zaštite potrošača osnovana je u Nizozemskoj 1912. godine.o Međunarodna udruga za zaštitu potrošača sa sjedištem u Londonu ujedinjuje i podržava 220 krovnih organizacija.o U mnogim zemljama vlada financira razne oblike zaštite potrošača.
 17. 17. DEKLARACIJAo Je obvezni dokument uz svaki proizvod umaloprodaji. Svrha joj je pružiti potrošaču štopotpunije informacije o proizvodu.o Deklaracija mora sadržavati podatke oproizvođačkom nazivu i ime pod kojim seproizod prodaje, datum proizvodnje i rokuporabe, naziv i sjedište proizvođača, zemljupodrijetla, itd.
 18. 18. DOBRO JE ZNATI. . . o Svjetska praksa pokazala je da primjena ovog zakona ne ispunjava očekivanja zakonodavca. o Uvođenjem obrazovanja o zakonu o zaštiti potrošača u škole stvaramo “ pametne kupce ”. o Danas kupci odustaju od borbe za vlastita prava zbog skupih sudskih troškova i procesa.
 19. 19. ZAKLJUČAK Zakon o zaštiti potrošača („Narodne novine“, broj 96/03.) Republika Hrvatska se zalaže za djelotvornu zaštitu potrošača jer je zaštita potrošača osnovna stečevina civilizacijskoga, demokratskog društva i u funkciji je osiguranja kvalitete života svih svojih građana te stvaranja ravnoteže između interesa gospodarskih subjekata i potrošača na tržištu.
 20. 20.  Posebnu odgovornost o zaštiti potrošača imaju trgovci koji svoj dosadašnji način poslovanja moraju uskladiti s pravilima i obvezama koji su propisani Zakonom o zaštiti potrošača.
 21. 21. LITERATURA: Zakon o zaštiti potrošača Baretić, M. : Zakon o zaštiti potrošača s napomenama, bilješkama, prilozima i stvarnim kazalom Internetske stranice

×