FAMÍLIES
 En la nostra anàlisi de les societats
 hem partit de la idea que el
 fonamental és el canvi.
 Vivim en un món ...
Canvis
 Diversitat de tipus de família
 La gent es casa menys que abans
 La gent es casa més gran
 L’índex de divorcis...
Noves expectatives

 Idees de “relació”, “intimitat” i “compromís”
 cada vegada més aplicades a la vida personal.
 Les ...
Conceptes bàsics
 Família: grup de persones lligades per vincles
 de parentiu, els membres adults del qual es
 responsa...
Dos models
 Família nuclear: adults que viuen junts en una
 casa amb fills propis o adoptats
 Família extensa: quan a m...
Perspectives teòriques

  El funcionalisme

  Els enfocs feministes

  Nous plantejaments (Beck i Beck-
  Gernsheim)
El funcionalisme
(Talcott Parsons)
  La societat és un conjunt d’institucions
  socials que compleixen funcions
  espec...
El funcionalisme (2)
  Amb la industrialització, la família perd
  importància com a unitat de producció
  econòmica i ...
El funcionalisme (3)
  Parsons afirma que la família nuclear és la
  unitat més ben preparada per ocupar-se de les
  de...
Crítica al
funcionalisme
  Els funcionalistes prescindeixen del
  paper d’altres institucions socials, com
  els govern...
Teories crítiques: una
mirada feminista
  El feminisme posa en qüestió la visió de
  la família com un àmbit harmoniós i...
Teories crítiques: una
mirada feminista (2)
  Tot i acceptant l’existència de diferències
  biològiques entre homes i do...
Teories crítiques: una
mirada feminista (3)
  Exemples senzills on podem veure senyals
  sexistes:
  Joguines que compr...
Relacions de poder
desiguals: La violència
domèstica
  “Pegar a la dona”, la violació dintre del
  matrimoni, l’incest i...
Nous plantejaments
(Beck i Beck-
Gernsheim)
  The Normal Chaos of love (1995).
  La majoria de tradicions, normes i
  d...
Nous plantejaments (2)

  Abans l’amor, el sexe, els nens i el
  matrimoni eren els elements de
  negociació en parlar ...
Paradoxes
 El matrimoni i la família semblen molt més
 febles que mai, però la gent segueix pensant
 que són coses molt...
Tendències
contradictòries
  Beck i Beck-Gernsheim diuen que la resposta
  és l’amor.
  Que la gent es casa i es divorc...
Tipus de ruptures
matrimonials
  El matrimoni que viu sota el mateix sostre però que ja
  no tenen relacions sexuals o s...
Augmenta          el nombre
de divorcis         a Espanya
 Factors legals: Aprovació de la llei de div...
Altres formes de
convivència
  Cohabitació, o parelles de fet: Una parella
  manté una relació estable sense estar casad...
Temes de debat
 Imagina una parella que no s’avenen i tenen
 fills petits. Dóna dues bones raons perquè
 continuïn junt...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Socio FamíLia

520 views
489 views

Published on

Published in: News & Politics, Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
520
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Socio FamíLia

 1. 1. FAMÍLIES En la nostra anàlisi de les societats hem partit de la idea que el fonamental és el canvi. Vivim en un món ple d’oportunitats, però difícil i desconegut. Això també val per la vida personal i emocional.
 2. 2. Canvis  Diversitat de tipus de família  La gent es casa menys que abans  La gent es casa més gran  L’índex de divorcis ha augmentat, això ha comportat l’increment de famílies monoparentals, és a dir, aquelles en que els fills perden el contacte habitual amb un dels progenitors i només conviuen amb l’altre.  Increment del nombre de “famílies reconstituïdes”, de segones noces amb fills d’unions anteriors  Cada vagada hi ha més gent que opta per “viure junts”, cohabitar, abans de casar-se o en lloc de casar-se
 3. 3. Noves expectatives  Idees de “relació”, “intimitat” i “compromís” cada vegada més aplicades a la vida personal.  Les “relacions” enteses com una cosa “activa”, cal esforçar-s’hi.  Cal guanyar-se la confiança de l’altra persona  Cada vegada és més important la comunicació i la col·laboració
 4. 4. Conceptes bàsics  Família: grup de persones lligades per vincles de parentiu, els membres adults del qual es responsabilitzen dels fills.  Parentiu: lligams que s’estableixen entre individus mitjançant el matrimoni o per línies genealògiques (pares, germans, fills …)  Matrimoni: unió sexual entre dos individus adults, socialment reconeguda i aprovada.
 5. 5. Dos models  Família nuclear: adults que viuen junts en una casa amb fills propis o adoptats  Família extensa: quan a més de la parella i els fills hi conviuen altres familiars (avis, germans, oncles...)  A partir de la revolució industrial, la família extensa ha anat deixant pas a la família nuclear, sobretot en passar de la vida al camp a la vida en ciutats.
 6. 6. Perspectives teòriques  El funcionalisme  Els enfocs feministes  Nous plantejaments (Beck i Beck- Gernsheim)
 7. 7. El funcionalisme (Talcott Parsons)  La societat és un conjunt d’institucions socials que compleixen funcions específiques a fi de garantir la continuïtat i el consens.  La família, des d’aquesta perspectiva , realitza tasques que contribueixen a la satisfacció de les necessitats socials bàsiques i ajuden a perpetuar l’ordre social.
 8. 8. El funcionalisme (2)  Amb la industrialització, la família perd importància com a unitat de producció econòmica i es centra més en la reproducció, criança els fills i la socialització.  Socialització primària: procés pel que els nens aprenen les normes culturals de la societat en que han nascut.  Estabilització de la personalitat: la família com a garantia de l’estabilitat emocional dels adults, de personalitats madures i sanes.
 9. 9. El funcionalisme (3)  Parsons afirma que la família nuclear és la unitat més ben preparada per ocupar-se de les demandes de la societat industrial.  El “primer adult” pot treballar fora de casa i el segon té cura de la llar i dels fills.  Està clar qui és el “primer adult”, oi? El qui porta els diners a casa.  I la dona, s’encarregarà dels àmbits afectius i emocionals a l’espai domèstic i de les tasques de la llar.
 10. 10. Crítica al funcionalisme  Els funcionalistes prescindeixen del paper d’altres institucions socials, com els governs, els mitjans de comunicació i les escoles en el procés de socialització dels nens.  Els funcionalistes consideren les famílies que no s’ajusten al model “ideal” blanc, de zona residencial perifèrica i de classe mitjana, com a desviades.
 11. 11. Teories crítiques: una mirada feminista  El feminisme posa en qüestió la visió de la família com un àmbit harmoniós i igualitari.  La família també pot ser escenari d’explotació i desigualtats profundes.  La família en la nostra societat és patriarcal i això significa que està basada en el domini de l’home sobre la dona.
 12. 12. Teories crítiques: una mirada feminista (2)  Tot i acceptant l’existència de diferències biològiques entre homes i dones, afirmen que la major part de les desigualtats són creades per la societat.  La socialització per part de la família reprodueix aquestes desigualtats.  Els fills i les filles són educats, no només com a individus, sinó com a mascles o femelles, és a dir, aprenen els rols de gènere.
 13. 13. Teories crítiques: una mirada feminista (3)  Exemples senzills on podem veure senyals sexistes:  Joguines que compren a uns o les altres.  Tasques que aprenen a fer:  S’espera que les nenes siguin ordenades, obedients, que es facin el llit, recullin la roba, ajudin la mare a cuinar o netejar.  S’espera que els nens siguin atrevits i competitius i aprenguin amb el pare a reparar el cotxe o tasques similars.
 14. 14. Relacions de poder desiguals: La violència domèstica  “Pegar a la dona”, la violació dintre del matrimoni, l’incest i l’abús sexual dels nens són problemes que s’han tingut més en compte a partir que les feministes els han denunciat.  Les feministes han estudiat com la família es pot convertir en escenari d’opressió de gènere.
 15. 15. Nous plantejaments (Beck i Beck- Gernsheim)  The Normal Chaos of love (1995).  La majoria de tradicions, normes i directrius que regulaven les relacions personals familiars ja no són vigents.  El fet que, ara, un es casi voluntàriament i no per raons econòmiques o per imposició familiar, comporta llibertats però també noves tensions.
 16. 16. Nous plantejaments (2)  Abans l’amor, el sexe, els nens i el matrimoni eren els elements de negociació en parlar de família.  Avui, el treball, la política, l’economia, les professions i la desigualtat són problemes que afronten les parelles a l’hora de decidir viure junts.
 17. 17. Paradoxes  El matrimoni i la família semblen molt més febles que mai, però la gent segueix pensant que són coses molt importants.  El divorci cada vegada és més habitual, però les taxes de matrimonis són altes.  L’índex de natalitat està baixant, però els tractaments de fertilitat són molt sol·licitats.  Hi ha menys gent que es casa, però es manté el desig de viure amb una altra persona, en parella.
 18. 18. Tendències contradictòries  Beck i Beck-Gernsheim diuen que la resposta és l’amor.  Que la gent es casa i es divorcia per amor, entrant en un cercle interminable d’esperances, remordiments i nous intents.  Que l’amor és important perquè el nostre món és estressant, impersonal, abstracte i canvia molt ràpidament.
 19. 19. Tipus de ruptures matrimonials  El matrimoni que viu sota el mateix sostre però que ja no tenen relacions sexuals o sentimentals.  Separació de fet: cadascú va pel seu compte. Domicilis diferents.  Separació legal: Declaració judicial de la fi de la convivència, però no posa fi al matrimoni. No permet noves noces.  Anul·lació del matrimoni: Declaració judicial que el matrimoni no ha existit perquè no ha estat vàlid. Els membres de la parella tornen a ser solters.  Divorci: Finalització oficial del matrimoni. Obre la possibilitat de tornar-se a casar.
 20. 20. Augmenta el nombre de divorcis a Espanya  Factors legals: Aprovació de la llei de divorci el 1982. Es van legalitzar situacions de separació de fet anteriors a la llei.  Factors familiars: Hi ha més índex de divorci entre parelles que s’han casat molt joves, o a causa d’un embaràs.  Canvis d’actituds: El divorci és més acceptat socialment perquè és una pràctica estesa.  Factors religiosos: Hi ha religions més tolerants que altres amb el divorci. El fet que sigui més acceptat el divorci significa també que la societat és més secular.  Influència dels mitjans de comunicació: En presentar una imatge idealitzada de la família, es generen expectatives poc realistes.
 21. 21. Altres formes de convivència  Cohabitació, o parelles de fet: Una parella manté una relació estable sense estar casada, viuen junts i potser tenen fills.  Parelles homosexuals: Famílies formades per parelles homosexuals. A Espanya es poden casar. En molts països poden adoptar fills, o tenir-ne per reproducció assistida.  Comunes: Un grup de gent que comparteix habitatge, possessions, propietats i ingressos.
 22. 22. Temes de debat  Imagina una parella que no s’avenen i tenen fills petits. Dóna dues bones raons perquè continuïn junts i dues perquè se separin.  Planteja els avantatges i inconvenients que una parella visqui junta abans del matrimoni.  Qui creieu que influeix més en la conducta de la gent jove avui: la família o l’escola?

×