Pràctica 02 recursos naturals

5,766 views
6,303 views

Published on

Published in: Education
1 Comment
1 Like
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
5,766
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4,565
Actions
Shares
0
Downloads
69
Comments
1
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pràctica 02 recursos naturals

  1. 1. Ins. Premià de Mar / Curs 2013-2014 Geografia / Segona pràctica / Recursos Naturas Nom i Cognoms: Grup: Exercici 1. Busca informació sobre el projecte Castor [2 punts]. a) Quina és la producció de gas a Espanya? Quin és el consum? Quin problema planteja aquesta situació? [1 punt] b) En relació amb la pregunta anterior, en què consisteix el projecte Castor? Com justifica l’Estat aquest projecte? [1 punt]
  2. 2. 2. Llegeix el següent article i contesta les preguntes [3 punts]: La fi de les subvencions a les renovables. Espanya (…) ha instal·lat una potència elèctrica que és mes del doble de la que necessita. Una mostra més del malbaratament de 50 anys d'una nul·la planificació (...). Avui s'han tret les subvencions a la indústria d'energies renovables, és a dir s'ha suprimit la xocolata del lloro, mentre es mantenen subvencions encobertes (...) a la resta de les energies. Les nostres indústries de renovables, punteres en el món, (...) han estat portant els seus negocis a altres països (...) (...) les centrals de carbó, de gas natural i nuclears mantenen un nombre ridícul de llocs de treball, i no generen ocupació nova per als joves. Estan ja més que amortitzades. Construir centrals nuclears és, avui, a Espanya, una estupidesa, almenys des del punt de vista de la potència elèctrica. Com acabo de dir, ens sobra més de la meitat de la potència elèctrica instal·lada (...). (...) el gas natural anirà disminuint en quantitat en les pròximes dècades, quan necessitem l'energia renovable que no haurem construït . I el carbó és, per kilowatt-hora produït, el doble de contaminant en CO2 i en gasos sulfurats, que el gas. L'argument que cal estalviar no es té en peu, mentre segueix el malbaratament en infinitat d'altres coses, i mentre no es crea ocupació. Per exemple, substituir el gas natural per renovables implica un estalvi substancial, donat l'augment de preu d'aquest combustible, per exemple, i el que seguirà en els propers anys. Per estalviar avui aquest xocolata del lloro que són les subvencions a les renovables, pagarem cada vegada més cara la nostra electricitat, a països que no ens compren res, i de manera que no generem ocupació (...). Adaptació a partir del text d’Antonio Ruíz de Elvira, publicat el 27 de Gener de 2012. Consulta on line. http://www.elmundo.es/blogs/elmundo/clima/2012/01/27/el-fin-delas-subvenciones-a-las.html
  3. 3. a) Amb quins arguments s’han tret les subvencions a les energies renovables? L’autor considera aquests arguments correctes? Per què? [1 punt] b) Segons els text, quins avantatges tenen les energies renovables? Justifica la teva resposta? [1 punt] c) Quines energies convencionals surten en el text? Quins són els inconvenients que s’hi remarquen? [1 punt] Exercici 3. Observa la gràfica “Preus dels barril de petroli” [3 punts]: 1970 1,80 $ 1974 10 $ 1980 30 $ 1990 40 $ 2001 30 $ 2008 (gener) 100 $ 2008 (agost) 147 $ 2012 (octubre) 88,5 $ 2013 (octubre) 100 $ 3.1.- Per què la pujada del preu del petroli pot provocar greus crisis econòmiques a nivell mundial? Quina relació es pot establir entre l'increment del preu del petroli i l'augment de l'atur? [1 punt]. 3.2. - De què depèn el preu del petroli? Per què el preu del petroli va baixar i ara torna a pujar? [1 punt]. 3.3. – De què depèn el preu de la benzina? Per què no ha baixat significativament el seu preu? [1 punt].
  4. 4. Exercici 4. Llegeix el següent article i contesta les preguntes [2 punts]: Cañete i els barons del PP tanquen la guerra de l'aigua pel Tajo-Segura (…) El Govern i les cinc comunitats autònomes dependents del riu Tajo, (…) van escenificar aquest dimecres davant els mitjans de comunicació un acord que han qualificat d'"històric" sobre el transvasament Tajo-Segura (…). El ministre d'Agricultura , Miguel Arias Cañete, acompanyat pels consellers de les cinc autonomies (Castella-la Manxa, Extremadura, Madrid, València i Múrcia), va presentar el complicat acord (…). Castella-la Manxa aconsegueix elevar la seva reserva d'aigua exclusiva de 240 hectòmetres cúbics a 400. A canvi, València i Múrcia aconsegueixen que la continuïtat del transvasament tingui rang de llei i es garanteixen majors transvasaments sempre que plogui . (…) El Govern deroga la disposició legal aprovada durant el mandat del PSOE que deia que els volums transvasats s'anirien reduint conforme entressin en servei les dessaladores en el Llevant (…). (...) El Tajo és, mitjançant el transvasament, fonamental en el proveïment de l'Espanya seca. La guerra de l'aigua ha tingut en el transvasament Tajo-Segura un dels seus principals fronts (...). (...) Inicialment es preveia transvasar 1.000 hectòmetres cúbics a l'any però la llei del transvasament el va deixar en 600. Només en 2000 es va assolir aquesta xifra. L'aigua rega desenes de milers d'hectàrees de fruiters i suposa gairebé la meitat del proveïment de 2,5 milions de persones d'Alacant , Múrcia i Almeria . (...) Castella-la Manxa va donar suport al pla hidrològic d'Aznar, que incloïa el transvasament de l' Ebre , perquè reduiria la pressió sobre el Tajo . (...) El Govern de Zapatero va derogar el transvasament de l' Ebre i va dissenyar un pla de dessaladores que havia d'anar a poc a poc substituint al transvasament (...). Elena G. Sevillano, Adaptació de l’article publicat al diari, El Pais, el 16 d’Octubre de 2013. Consulta on-line (http://sociedad.elpais.com/sociedad/2013/10/16/actualidad/1381925575_412240.html)
  5. 5. a) De les polítiques hídriques que actualment es donen a Espanya, quines surten en el text? Segons l’article, aquestes polítiques es mantindran o no? Per què? [1 punt]. b) Quins avantatges i inconvenients tenen les polítiques hídriques esmentades en el text? [0,5 punts] c) Per què es considera el transvasament imprescindible per a l’Espanya seca? Per què genera tanta polèmica? [0,5 punt].

×