SEO Google penguin update

1,337 views

Published on

Vanaf 24 april heeft Google de Penguin update doorgevoerd in haar algoritme. In deze presentatie leggen we uit wat de Google Penguin update is en wat dit voor gevolgen kan hebben voor je posities in het linkerrijtje van Google (SEO).

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,337
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
21
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

SEO Google penguin update

 1. 1. Nieuwe update in hetgevecht tegen webspam:de Google Penguin update
 2. 2. Laatste update: Google PenguinNa de al eerder beschreven Google Pandaupdate is Google nu de Google Penguin updatewereldwijd uitgerold (sinds 24 april 2012).De Penguin update werd in 1e instantie de‘webspam update’ genoemd door Google en iserop gericht om een einde te maken aan alle‘over optimalisatie’ op het internet, zoalswebsites met pagina’s volgepropt metzoekwoorden of zogenaamdelinkspammers, die teksten volgepropt metlinken verspreiden.De Google Penguin is de meest geavanceerdealgoritme update die er voor moet gaan zorgendat websites die zich niet aan de Googlewebmaster richtlijnen houden wordenverwijderd uit de index.
 3. 3. Wat is het verschil tussen de Google Pandaupdate en de Google Penguin update?De Google Panda update is met name gerichtop het bestrijden van websites of pagina’svan slechte kwaliteit of met weinigtoegevoegde waarde voor debezoekers, terwijl de Google Penguin updatejuist is gericht op het tegengaan vanwebspam.Hierin kunnen we in principe 2hoofdonderdelen onderscheiden: • Keyword spamming • Link spamming
 4. 4. Keyword spamming: niet doen!• Het is niet aan te raden om een pagina opje website helemaal vol te proppen met 1 enhetzelfde zoekwoord. Kies in dit geval vooralternatieven voor het zoekwoord, zoalswoorden met dezelfde betekenis ofbijvoorbeeld meervoudsvormen, zodat jeniet elke keer precies hetzelfde woordgebruikt, maar Google wel herkent waar depagina over gaat.• Dit geldt ook voor artikelen die jedoorplaatst op andere websites. Ook dezedienen niet geschreven te zijn vanuit degedachte het zoekwoord maar zo vaakmogelijk terug te laten komen, maar opgoede content.
 5. 5. Linkbuilding: doe het goed• Een anchorlink is simpelweg een klikbaarwoord op een pagina. Het gedeelte watklikbaar is, is de anchor. Het misbruiken vangeoptimaliseerde anchorlinks wordt afgestraft.Met name het schrijven en doorplaatsen vanartikelen die volgepropt zitten met zulkeanchorlinks en daardoor slecht leesbaarworden, worden afgestraft.• Voor de duidelijkheid: interne linken gebruikenis geen probleem, dat is nog steeds prima.Alleen het volproppen van je teksten met linken(zo erg dat het helemaal geen leesbare tekstmeer is) en deze verspreiden op allerleiverschillende sites is niet zo handig.
 6. 6. Linkbuilding: doe het goed• Vraag je als bedrijf altijd af of de website waarje je website op wilt gaan plaatsen wel de juisteplek is. Backlinks van lage kwaliteit sitesworden steeds negatiever voor je linkwaarde.Maak meer gebruik van sociale netwerk sites.• Gebruik ook bij het linken naar je site anderewoorden (alternatieven/synoniemen). Op hetmoment dat je in een korte tijd heel veel linkskrijgt met een exacte anchor tekst dan kanGoogle vanaf nu je ranking gaan corrigeren.• Onnatuurlijke nietszeggende reacties op blogsvolgepropt met keywords en links worden metdeze update gestraft. Als je ervoor kiest om eenreactie te plaatsen op blog doe dit dan alleenop actuele berichten, dus niet op artikelen uit2007 en plaats alleen nuttige reacties en nietom even snel een link te bemachtigen.
 7. 7. Wat wordt er verder nog aangepakt?Ook het misbruiken van op zoekwoordgeoptimaliseerde domeinnamen wordtaangepakt. Wanneer je een domeinnaamhebt geregistreerd die puur en alleenbedoeld is om op 1 woord te scoren dan isdat geen probleem, zolang dat je enige siteis. Wanneer je er echter heel veel hebt(tientallen en meer) dan ziet Google dat jijde eigenaar bent van al die domeinnamenen dat ze allemaal maar voor 1 zoekwoordbedoeld zijn. Wanneer de grens van de logicawordt overschreden wordt je daarvoorbestraft.Ook de zogenaamde "doorgeef websites"zijn dus verleden tijd (websites op eenkeywordrijk domein met 1 geoptimaliseerdepagina om bezoekers te trekken op 1 woorden door te sturen naar je hoofdsite).
 8. 8. Wat kan ik doen om niet getroffen teworden door de Penguin update?• Ga je pagina’s niet over optimaliseren.• Hou je aan de Google richtlijnen.• Zorg voor natuurlijke anchor teksten.• Vermijd exacte keyword domeinen.• Doe niet aan ongeoorloofde SEO praktijken.• Denk meer langere termijn dan korte termijn.• Optimaliseer je interne linken, maak alleen interne linken naar pagina’s van goede kwaliteit, verwijder de interne links naar oude en "slechte" paginas. Je kan dit bekijken in de Google webmaster tools.• Betrek je bezoekers, zorg voor interactie en social media gebruik. Schrijf goede artikelen op je eigen site. Maak die bekend op je sociale netwerken en wacht dan af. De weg duurt misschien wat langer, maar wordt uiteindelijk wel beloond!
 9. 9. Meer weten?Wil je meer weten over de Google Penguinupdate of andere SEO tips ontvangen?Neem dan contact op met ons! Nadine Jooren - VPSO internet marketing bureau

×