T1

281 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
281
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

T1

  1. 1. T.1 Xarxes d’àrea localLes xarxes d’ordenadors ha canviat la nostra manera de viure.Avui dia, podem jugar en xarxa a través de la nostra consola, amb persones de tot elmon, compartir vídeos, fotografies,, accedir al banc... Les possibilitats són, pràcticamentil·limitades.1-Introducció a les xarxes informàtiques Una xarxa d’àrea local, també coneguda com a LAN (Local Area Network),és un conjunt d’ordinadors i dispositius de maquinari units entre ells amb l’objectiu de compartir recursos en una zona geogràfica limitada.2- Planificació i disseny de la xarxaPerquè la xarxa d’àrea local sigui realment útil, cal que efectuïs una planificacióacurada, orientada sobretot a establir els elements següents: - Arquitectura de xarxa. - Dispositius de gestió de xarxa - Mitjans de difusió de dades - Recursos disponibles i la seva utilitat.En xarxes d’àrea local s’han utilitzat diversos tipus d’arquitectura:-Bus:-Anell:
  2. 2. -Estrella:-Cel·lular:Hi ha diferents dispositius de xarxa: adaptadors de xarxa, concentrador(hub)commutador(switch), router, pont, punt d’accés, repetidor, passarel·la, servidord’impressió.Mitjans de difusió de dades:-El cable de coure de parells trenats.-El cable conxial.-El cable de fibra òptica.-El mitjà sense fil.Xarxes cablejades:-Targeta de xarxa.-Un programri.-Servidor d’impressió.-Ports.-Un concentrador, router o switch, els cables de xarxa.
  3. 3. Xarxes sense fil:-Un adaptador de xarxa.-Un servidor d’impressió.-Un programari.-L’antena.-La connexió.-Un router sens fil.-Molts ordinadors portàtils.3. Configuració de la xarxa. Protocols TCP/IP.Adreça MacPerquè un ordinaor es pugui conectar a una xarxa cal que tingui un dispositiu que<<tradueixi>> les ordres que s’intercanvien entre l’ordinador i el mitjà:Cable, fibra o mitjà o sense fil. D’això, se n’encarrega l’adadaptador de xarxa.A cada adaptador de xarxa se li assigna de fàbrica un numero, o adreça Mac( Media Access control), que l’indentifica de forma univoca. Es a dir cap targeta dexarxa, dels tipus que siguin, no pot tenir una adreça mac igual a una altra. Aquestaadreça mac es pot fer servir , per exemple per filtrar els equips que tenen permís perconectar-se a una xarxa sense fil.Pag.9 1. Què succeeix en una xarxa en anell quan un ordiandor deixa de funcionar? Se t’acut cap a situació en què resulti útil aturar el funcionament de la xarxa deprés que s’hagi avaritat un dels terminals que hi estan connectats? Que si no funciona un, els demés tampoc. Talla el circuit 2. Pensa i respon:a) Quina topologia fa servir una xarxa formada per un router al qual es connecten dos ordiandors de sobretaula, un portàtil i una consola de joc? Estrellab) Per què una xarxa cel·lular està formada per esferes? Per representar les ones wifi. 3.Quina és la diferència entre un concentrador i un commutador? Concentrador pasa la informació a tots els ordiandors mentres que el conmutador envia només la informació a l’ordiandor que la demana.
  4. 4. 4. Quan vulguem un alt rendiment en la transmissió de les dades, què escollirem, un commutador o un concentrador? Per què? Es el commutador, peruè dirigeix la informació. 5. Dibuixa l’esquema d’una xarxa amb un router, un ordiandor de sobretaula, un portàtil i una consola de joc. 6. Calcula el temps que fa falta per transmetre la informació continguda en unDVD (4,7 GB). Recorda que un GB (GigaByte) equival a 8 Gb(GigaBIte).A) Mitjançant un cable de xarxa que permet una velocitat de 100 Mb/s.100Mb/s4,76GB._8Gb.1000Mb = 37.600Mb. 1 GB 1Gb37.600 Mb . __1 s_ = 376 s. 100MbB) Mitjançant un cable de xarxa que permet una velocitat d’ 1 Gb/s. 4,76 GB . 8Gb = 37,6 Gb 1GB37,6 Gb . _1 s_ = 37,6 s. 1 GbC) Mitjançant una connexió sense fil que admet una velocitat màxima de 54 Mb/s. 37.600 Mb .__1s_ = 696,29 s. 54Mb7-Esbrina quines són les característiques dels routers que ofereixen les diferentscompanyies proveïdores d’acces a Internet:Tipus de conexió, velocitat de transmissió de dades, preu abast, etc.Indica quina seria la millor solució per al nostre projecte.Ono: Bamda ancha 30 mb reales + tv+ Llamadas a fijos por 26,90€.Orange ADSL: Maxima veloicidad 20mb , llamadas gratuitas entre tu fijo i tu movilorange; por 25,95€
  5. 5. JAZZTEL: ADSL + llamadas+ router, por 19,95Moviestar ADSL: fibra obtica 50mb +imagenes familiar por ; 50,80€3. Configuració de la xarxa. Protocols TCP/IPPerquè un ordinador es pugui connectar a una xarxa cal que tingui un dispositiu que“tradueixi” les ordes que s’intercanvien entre l’ordiandor i el mitjà: cable, fibra o mitjàsense fil. D’això, se n’encarrega l’adaptador de xarxa.Protocols de comunicacióEncara que un ordinador desposi de targeta Ethernet no estem segurs que es puguiconnectar a una xarxa. Cal que li indiquem quin llenguatge ha d’utilitzar per comunicar-se amb la resta dels dispositius de la xarxa: altres ordinadors, commutadors, routers,impressores, etc. El protocol TCP/IP és el més utilitzat per configurar una LAN. Comja saps, TCP/IP també es coneix com el protocol Internet.Identificació d’equips: adreces IPEl que més ens interessa a l’hora de configurar una xarxa d’ordinadors és conèixer coms’identifica cada equip de la xarxa i quins paràments hem d’establir perquè lacomunicació sigui perfecta. Qualsevol dispositiu de xarxa ha de tenir configurats, com amínim, dos paràmetres:· Adreça IP: correspon a l’adreça de l’equip dins la xarxa. Es compon de dues parts:l’adreça de xarxa i l’adreça de host.Un host és qualsevol dispositiu connectat a una xarxa.· Màscara de subxarxa: es tracta d’un altre conjunt de quatre octets binaris queindiquen quina part de l’adreça IP de l’equip correspon a la xarxa i quina a l’ordinador.

×