Fotohistorie

3,987 views
3,748 views

Published on

Published in: Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,987
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
35
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Fotohistorie

 1. 1. Fotohistorie [email_address]
 2. 2. Aristoteles beskriver skriver at lyset som slipper gjennom de små åpningene mellom bladene på et tre under en delvis solformørkelse gjengir bilder av sola på bakken.   At et lite hull kan gi et bilde var også kjent blant kineserne på 400-tallet f.Kr.
 3. 3. Verket var på hele syv bind, og introduserer i tillegg til en rekke observasjoner av optiske fenomen det som senere ble kalt vitenskapelig metode. Ibn al-Haytham (Alhazen), forfatter Boken om optikk –  Kitab al-Manazir –  i 1011.
 4. 4. Giambattista della Porta beskrev senere hvordan man kunne bruke konvekse linser. Leonardo da Vinci beskrev forutsetningene for en praktisk anvendelse camera obscura (hullkamera).
 5. 5. På 1600-tallet ble det brukt mobile, kasseformede camera obscura med linser og speil.    Bildene ble projisert slik at kunstneren kunne få perspektivet rett når han skulle skissere et landskap.
 6. 6. Mer om det første fotografiet
 7. 7. Joseph N. Niépce lagde det som kan kalles verdens første fotografi ved å sette en lysfølsom tinnplate i et camera obscura - 1827.    Niépce kalte den prosessen som han kom fram til for heliografi (helios = sol, grafi = skrive). Teknikken han brukte innebar at bildene måtte eksponeres et sted mellom 8 og 20 timer, noe som kun gjorde det mulig å fotografere objekter som var i ro.
 8. 8. Mer om dette prosjektet
 9. 9. William Henry Fox Talbot var en engelsk vitenskapsmann som gikk i gang med en rekke eksperimenter der han brukte et camera obscura.   Fox Talbots første bilder var kontaktkopier av planter, men en gang mellom 1835 og 1839 greide han å lage et negativ på papir, som han deretter kunne bruke for å lage en positiv kontaktkopi.
 10. 10. Den fotografiske prosessen til Joseph Nicéphore Niépce og Louis-Jacques Mandé Daguerre ble offentliggjort i 1839.    Prosessen blir kalt daguerreotypi .    En forsølvet plate med et lysfølsomt jodsølvsjikt ble belyst i et camera obscura. Platen ble deretter fremkalt og fiksert.
 11. 11. Fox Talbot tok ut patent på sin kalotypiprosess der et bilde ble eksponert på saltpapir og deretter fremkalt med gallussyre.   Fram til 1851 var kalotypi den eneste negativ/ positivprosessen i bruk, men prosessen ble ikke særlig utbredt.     Daguerres løsning gjorde det mulig å gjengi finere detaljer. Et annet, ikke uvesentlig poeng var at den franske stat hadde frikjøpt alle patentrettighetene til daguerreotypien, noe som betød at denne teknikken kunne benyttes gratis.     Talbots løsning var imidlertid den som viste seg å ha fremtiden for seg: kalotypi ble forløperen for de fotografiske metodene som fikk størst utbredelse i forrige århundre.
 12. 12. Danskfødte Hans Thøger Winther tok det eldste norske fotografiet vi kjenner til, rundt 1840.   Daguerreotypien ble relativt populær i Norge. Portrett-fotografering dominerte, men det var dyrt å la seg fotografere, så fotografene måtte gjerne arbeide med noe annet i vinterhalvåret, fordi det da var for lite lys til å kunne fotografere.
 13. 13. The Pencil of Nature (1844 - 1846)
 14. 14. Ved verdensutstillingen i Crystal Palace i London i 1851, ble et nytt optisk instrument for betraktning av fotografier introdusert, stereoskopet . I løpet av kort tid ble dette instrumentet en av de første visuelle medier for masseunderholdning.
 15. 15. Thomas Fearnleys Grindelwaldgletscheren , fra 1838, og Knud Knudsens fotografi Buerbræeni Odde, Hardanger , fra 1870/71
 16. 16. I 1878 satte Eadweard Muybridge satte opp en rekke kamera langs en ridebane, og spente en tråd til utløseren på hvert kamera. Etterpå passerte en hest som dermed dro i snørene og løste ut kameraene ett etter ett.   Resultatet var en serie øyeblikksbilder som kunne settes sammen, en slags forløper for bevegelige bilder på film.
 17. 17. Karel Klic utviklet fotogravyr , en metode som gir en rasteraktig oppløsning av fotografiske bilder i 1879. Raster (halvtoner) for trykking benyttes ved praktisk talt all trykksakfremstilling. Raster gjengir toneverdier ved hjelp av små punkter i hver trykkfarge.    Disse små prikkene vil i tilstrekkelig stort antall danne overganger, som vi ser som gråtoner, eller fargetoner.
 18. 18. Hannibal Goodwin fikk patent på film på rull i 1887, en oppfinnelse som George Eastman og Kodak Company omsatte til en kommersiell suksess, nesten uten sidestykke i fotografiets historie.   1888: George Eastman og Kodak Company presenterte kameraet Kodak nr 1, og åpnet for amatørfotografiet.
 19. 19.   Thomas Alva Edison tar patent på kinetoskopet , det første filmkameraet, i 1891. Brødrene Lumiere lanserer sin kinematograf i 1895.
 20. 20.   Lewis Hine fotograferte sin Ellis Island serie i 1905, og introduserer med det dokumentarfotografiet / fotojournalistikken. Hine brukte kameraet som et redskap i håp at det kunne bedre levekårene til folk. Siden fotograferte han på oppdrag fra National Child Labour Committee forholdene for barn som arbeidet i fabrikkene. Dette bidro sterkt til at USA fikk lover som forbød barnearbeid. 
 21. 21.   The Steerage   Alfred Stieglitz i 1907.  Stilretningen som han sto for kalles piktoralisme .   The Terminal , 1892
 22. 22.   Bauhaus-skolen ble grunnlagt i Weimar i 1919, og definerte på mange måter det moderne og funksjonalismen.   Johannes Itten jobbet med fargelære og László Moholy-Nagy utviklet fotografiet til et kunstnerisk medium.   Jealousy 1924-27. 
 23. 23.   På midten av 1920-tallet lanserte Ernst Leitz et 35mm Leica kamera med objektiver som var enkle å skifte.    Kameraet var fleksibelt pga håndformatet og fordi det brukte småbilde-rullfilm.    Leicaen var med på å utvikle en ny stil for fotoreportasjer. 
 24. 24.   Straight photography utviklet seg i Amerika og Europa ( Neue Sachlichkeit ) som et alternativ til den maleriske retningen.    I USA ble utviklingen ledet av Stieglitz og Steichen, som tidligere hadde stått for piktoralismen.    Den fotografiske estetikken skulle respektere det fotografiske mediets egenart.   Edward Weston & Charis Wilson
 25. 25.   I midten av 20-årene inntok fotogrammet sin posisjon mellom maleriet og fotografiet.   Man Ray lagde Rayogram å plassere en rekke gjenstander på lysfølsomt papir og eksponere dette.  Man Ray sto også for en rekke andre fotografiske eksperimenter.
 26. 26. Robert Capa  dokumenterte den spanske borgerkrigen. Særlig berømt er bildet "Death of a loyalist soldier" fra 1936.
 27. 27. Henri Cartier-Bresson
 28. 28.   William Eggleston regnes som fotografen som for alvor introduserte farger i kunstfotografier på midten av 1960-tallet. Tidligere var fargebilder noe som bare ble brukt amatører og i det kommersielle reklamefotografiet.    Eggleston begynte å fotografere fra de amerikanske sørstatene ( se Los Alamos ), et prosjekt som først ble avsluttet i 1974. 
 29. 29.   Robert Frank s fotobok The Americans.    Ingen av bildene var skarpe og gjennomkomponert, men nettopp dette inspirerte en hel generasjon fotografer.
 30. 30.   I 1971 blir Kåre Kivijärvi som første fotograf antatt ved Høstutstillingen.    Like etter sluttet han mer eller mindre å fotografere, og han stilte aldri ut bilder fotografert senere enn 1972.    Nesten alle de kjente bildene hans er fra 1960-tallet, men han har likevel vært viktig i norsk fotografi helt frem til i dag.
 31. 31.   Den første CCD-brikken blir laget i 1973. Slike brikker brukes i dag i de fleste digitale kamera.     Bryce Bayer, ansatt hos Kodak, utvikler Bayer filteret , et filter som i dag brukes i så godt som alle digitale kamera.
 32. 32. Tom Sandberg har arbeidet med fotografi siden 70-tallet og regnes som en av Norges sentrale nålevende kunstnere. 
 33. 33. Kodak lanserer sitt Digital Camera System i 1991, basert på ombygde filmbaserte kamera fra Nikon.   Kodak var en innovatør når det gjaldt digitale kamera, og disse kameraene tok imponerende gode bilder.
 34. 34. Nikon D1 (1999) det første dSLR-kameraet som i sin helthet var utviklet av en tradisjonell kameraprodusent, Kameraet hadde en bildebrikke med 2.74 megapiksler.   Neste generasjon kamera:   Ved Stanford University har forskerne utviklet en teknologi de kaller " Plenoptic Camera ", som gjør det mulig å bestemme fokuspunkt og dybdeskarphet etter at bildet er tatt.
 35. 35. U2s nye album, No Line on the Horizon, viser kun et bilde tatt av japanske fotografen Hiroshi Sugimoto . Bildet av Bodensee, fotografert i 1993.   Bildet er del av serien "Seascapes", som Sugimoto beskriver slik:   Water and air. So very commonplace are these substances, they hardly attract attention, and yet they vouchsafe our very existence.
 36. 36. Vibeke Tandberg laget i 1996 serien Living together, som viser daglivsscener med to like kvinner. Bildene er manipulert slik at man er overbevist om at de er tvillinger.
 37. 37. Kameramobilen er med overalt i stadig flere folks lommer, den er både et kommunikasjons- og opptaksredskap, og er i ferd med å påvirke den visuelle kulturen på en gjennomgripende måte.
 38. 38. Dronningen av manipulerte fotografier er hollandske Desiree Dolron ( bildesøk ). Skjønt fotografier, dette er i like stor grad bilder som knyttes til maleriet.   " Hver eneste millimeter i bildene er digitalt manipulert ", forteller Dolron. " - Ikke bare hudtonene, men også ansiktstrekkene. I visse tilfeller manipulerte jeg sammen trekk fra flere personer for å få frem den visjonen jeg hadde i mitt indre ".

×