Your SlideShare is downloading. ×
Predicate nouns
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Saving this for later?

Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime - even offline.

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

Predicate nouns

6,392
views

Published on

All you need to know about Predicate Nouns & Adjectives

All you need to know about Predicate Nouns & Adjectives

Published in: Education, Technology

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
6,392
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
55
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Predicate Nouns andPredicate Adjectives
  • 2. Predicate nouns are a certain kind of nouns.Predicate adjectives are a certain kind of adjectives. Before we go into them lets have a look at a few definitions:
  • 3. 4 5 2 Predicate 31 Predicate 6 Noun
  • 4. Subject = the person or thing that performs the action, or about which something is stated. Examples of SUBJECTS:The shoe is beautiful. They play together often. Janet is a good student.
  • 5. Predicate = the part of a sentence that makes astatement about the subject.("Predicate" is also a verb that means "to state something.")Examples of PREDICATES:Angie is watering the plants. He is very strong. This dress costs too much.
  • 6. Predicate NounA predicate noun is also called a predicate nominative. A predicate nounhas a dual function in a sentence. Following is an explanation of thepredicate noun and some examples.A predicate noun is a single noun or a noun phrase that renames thesubject of a sentence and follows a form of the verb “to be” or anotherlinking verb. Forms of the verb “to be” include:is, was, am, are, be, being, been, has been, may be, and were. Otherverbs that may be linking verbs or action verbs include:smell, taste, feel, sound, grow, seem, remain, become, continue, appear, turn, and stay. It answers the question: what is the subject?
  • 7. Examples of sentences with the predicate nouns underlined are:He is a great singer. Mr. Smith is a doctor.New York and London are cities. My son became a professional soccer player.She will become a genious. Mary Smith may be our next president.John used to be the manager. The children seemed excited about Christmas.I am a teacher. J. K. Rowling is an excellent author.Liz stayed an actress. Wind turbines are an alternative source of power.He is my dad. Pavarotti was a great singer.She remains my best friend. For the next twenty years, we remained friends.A predicate noun is also called a completer, or complement, because it completesthe verb. The verb in this case is called an intransitive verb and must be followedby a noun or noun phrase. This noun or noun phrase completes the meaning ofthe sentence. Every sentence has a subject and a predicate, so the intransitiveverb and the predicate noun make up the predicate of the sentence.
  • 8. Predicate AdjectiveSince you now understand predicate nouns, you may be interested to learn abit about predicate adjectives. Adjectives modify nouns, which includesdescribing them and giving more information about them, like theircomposition, their origin, your opinion of them, and their purpose.A predicate adjective is very similar to a predicate noun in that it completes thepredicate and follows an intransitive verb. These are verbs like: am, is, was,were, has been, are, smell, remain, seem, sound, stay, continue, become, andgrow. Instead of renaming the subject, it modifies it / or describes it.
  • 9. Here are some sentences with the predicate adjective underlined.Antarctica is cold, barren, and frozen. Her dress is blue.My recipe is French. You are not hungry.The dancers were agile, energetic, and beautiful. David has become wiser.During the storm, driving became difficult. They seem a bit tired today.Her performance was phenomenal. Her singing sounds lovely.She was sad, alone, and miserable. Jane used to be shorter.We are under-paid. The box seems too big. You look great.
  • 10. Predicate Noun / Predicate Adjective Recognition PracticeDirections: Make three columns on the paper on your computer desk. Mark thefirst column, "subject," the second column, "verb," and the third column,"predicate noun (PN) or predicate adjective (PA).” Remember thatthe predicate noun will rename the subject; the predicate adjective will describethe subject. Study the examples below. A predicate noun or predicate adjectivewill always follow a "linking verb." See the verb list below. Being Verbs Other Linking Verbs (sometimes linking) (sometimes action verbs) is been appear seem am being become remain are feel smell was grow sound were look taste
  • 11. Examples:Mr. Smith was a teacher at our Junior High.Subject: Mr. Smith Verb: was PN/PA: teacher (PN)The flowers seemed dead.Subject: flowers Verb: seemed PN/PA: dead (PA)Exercise 1 Directions:Follow the examples above and work on the following sentences.1. Ginger is president of the student council. 6. Mrs. Johnson is the principal of our school.2. Jim is taller than his brother. 7. My favorite subject is Math.3. The girls were happy to help me. 8. Swimming is fun.4. Stephanie has been a cheerleader. 9. Helen is my neighbor.5. Joe is a student at Smith High School 10. The little child seemed excited.
  • 12. Exercise 2:Is the word between asterisks a predicate noun, a predicate adjectiveor neither? On a separate piece of paper, write your answer and thengo to the answer page, 1. Joe is my *husband*. a. Predicate noun b. Predicate adjective c. Neither 2. She is a wonderful *mother*. a. Predicate noun b. Predicate adjective c. Neither
  • 13. 3. He can get really *tired*. a. Predicate noun b. Predicate adjective c. Neither4. My hat isnt *green*. a. Predicate noun b. Predicate adjective c. Neither5. Daniel is a *lawyer*. a. Predicate noun b. Predicate adjective c. Neither
  • 14. 6. I bought a new *bag*. a. Predicate noun b. Predicate adjective c. Neither7. Lisa has become quite *successful*. a. Predicate noun b. Predicate adjective c. Neither8. He dropped the *ball*. a. Predicate noun b. Predicate adjective c. Neither
  • 15. 9. She got *angry*. a. Predicate noun b. Predicate adjective c. Neither10. I am a good *pilot*. a. Predicate noun b. Predicate adjective c. Neither
  • 16. Exercise 3:Is the word between asterisks a predicate noun, a predicate adjectiveor neither? On a separate piece of paper, write your answer and thengo to the answer page, 1. They are very good *friends*. a. Predicate noun b. Predicate adjective c. Neither 2. Your sister is *lovely*. a. Predicate noun b. Predicate adjective c. Neither
  • 17. 3. Microsoft is a *company*. a. Predicate noun b. Predicate adjective c. Neither4. He remained *cool*. a. Predicate noun b. Predicate adjective c. Neither5. She will make a good *partner*. a. Predicate noun b. Predicate adjective c. Neither
  • 18. 6. I have found a *hat*. a. Predicate noun b. Predicate adjective c. Neither7. This sounds *great*! a. Predicate noun b. Predicate adjective c. Neither8. James is a good *guy*. a. Predicate noun b. Predicate adjective c. Neither
  • 19. 9. She doesnt get *older*. a. Predicate noun b. Predicate adjective c. Neither10. She gave him a *present*. a. Predicate noun b. Predicate adjective c. Neither
  • 20. Predicate Noun/Predicate Adjective Recognition Practice – Answers.Exercise 1 Subject Verb Predicate Noun/Adjective (PN/PA) 1. Ginger is president (PN) 2. Jim is taller (PA) 3. girls were happy (PA) 4. Stephanie has been cheerleader (PN) 5. Joe is student (PN) 6. Mrs. Johnson is principal (PN) 7. subject is math (PN) 8. swimming is fun (PA) 9. Helen is neighbor (PN) 10. child appeared excited (PA)
  • 21. Answers for exercise 2. Answers for exercise 3. 1. A 1. A. 2. A 2. B. 3. B. 3. A. 4. B 4. B. 5. A. 5. A. 6. C. 6. C. 7. B. 7. B. 8. C. 8. A. 9. B. 9. B. 10. A. 10. C.