Huis Van De Communicatie In De Meelfabriek Presentatie

1,431 views
1,293 views

Published on

Published in: Business, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,431
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
69
Actions
Shares
0
Downloads
9
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Huis Van De Communicatie In De Meelfabriek Presentatie

 1. 1. WElkom in DE mEElfabriEk anno 2010 Wonen, werken, leren en recreëren in de meest creatieve buurt van Europa Programmatisch concept voor de meelfabriek, door Jeroen maters, maters & Hermsen Journalistiek, leiden, voorjaar 2007
 2. 2. Proloog
 3. 3. Wat vooraf ging • gemeente leiden wil tweede pijler onder economie (naast bio Science) • Wat kunnen we met het concept van de creatieve stad? • Communicatiesector meest kansrijk: één na grootste branche in regio • Huis van de Communicatie als startpunt leiden Communicatiestad • meelfabriek en nieuwe Energie als eerste mogelijke locaties • Subsidie gemeente à 1,2 miljoen euro • méér dan een Huis van de Communicatie: een Quartier leyden!
 4. 4. WErkEn
 5. 5. lEiDEn mEDia & CommuniCation CEntEr netwerken Samenwerken innovatie Promotie Creativiteit vormgevers • Journalisten • marketing-adviseurs • fotografen • onderzoekers • Evenementenorganisatoren opleiders • reclamemakers • industrieel ontwerpers • Webdesigners • tekstschrijvers • Pr-adviseurs tentoonstellingbouwers • uitgevers • vertalers • grafisch ontwerpers • filmmakers
 6. 6. Plug ‘n Play WErkPlEkkEn met elkaar samenwerken, maar toch je eigen bedrijf Eénpittters huren een flexibele werkplek in de kantoortuin. volledige functionaliteit tegen vaste kosten. groeit je bedrijf? geen probleem: je huurt er gewoon een werkplek bij! Je gebruikt lockers waarin je je eigen koffertje aan het begin van de dag pak je je eigen met kantoorspullen kunt opbergen. draagbare telefoon uit het oplaadstation.
 7. 7. mEEgroEiEnDE kantoorunitS voor grotere bedrijven zijn er kantoorunits van wisselende omvang. bij groei of krimp kun je een andere unit huren binnen het complex en hoef je niet te verhuizen. De kantoorunits voldoen aan de hoogste standaarden op het gebied van exterieur, interieur, bekabeling etc. Elk bedrijf kan een kantoorunit zijn eigen sfeer meegeven. Creatieve bedrijven hoef je niet te stimuleren er iets uit- dagends van maken.
 8. 8. gEzamEnliJkE voorziEningEn minder kosten, meer uitstraling door delen van functies Eén receptie voor alle bedrijven. Creatieve brainstormruimtes. De hipste bedrijfscrèche van nederland, óók voor buurtbewoners. Pauzeren én wireless werken in de bedrijfstuin.
 9. 9. tHE StuDioS av-professionals delen dure apparatuur in audiovisuele studio.
 10. 10. burEau CommuniCatiEStaD lEiDEn (bCl) bCl: motor achter Communicatiestad leiden Starters krijgen hulp van ervaren communicatie- professionals. Het bCl bemiddelt. Het bCl organiseert formele en informele netwerkbijeenkom- sten in de communicatiesector. ook de promotie van leiden als Het bCl fungeert als makelaar tussen onderwijs Communicatiestad is een taak en communicatiebedrijven (stages, vacatures, van het bCl . onderzoek).
 11. 11. lErEn
 12. 12. lEiDEn inStitutE for mEDia & CommuniCation StuDiES Studeren tussen de bedrijven door Professionals van de communicatie- Een moderne multimediale collegezalen bedrijven geven gastcolleges en lessen. voor lessen communicatie, media, journalistiek. Studenten werken aan hun net- werk (stageplek, baan, onderzoek) tijdens de lunch in het bedrijfs- De collegezaal is ook te gebruiken restaurant met medewerkers van door bedrijven voor seminars, de communicatiebedrijven. presentaties, lezingen etc.
 13. 13. mEDia & CommuniCation library grootste communicatiebibliotheek van nederland, met internationale vakliteratuur en vaktijdschriften.
 14. 14. CommuniCatiEWinkEl ® gratis communicatieadvies in de Communicatiewinkel vrijwilligersorganisaties, particulieren en kleine bedrijven in leiden kunnen voor gratis advies terecht in de Communicatiewinkel ®. bemand door ouderejaars studenten van universiteit en hogeschool, met ondersteuning van medewerkers communicatiebedrijven. ze kunnen helpen bij het maken van communicatie- plannen en leesbare persberichten, nota’s, nieuwsbrieven etc.
 15. 15. CommuniCatiElab ® innovatief onderzoek in het Communicatielab ® amsterdam leiden is een stad van ontdekkingen. ook in de communicatie valt nog een hoop te ontdekken. in het Communicatielab ® wordt bijvoorbeeld door middel van hersenon- derzoek (links) en eye tracking (rechts) gemeten hoe mensen communicatiemiddelen gebruiken. Een gezamenlijk initiatief van universiteit, hogeschool en bedrijfsleven. rotterdam
 16. 16. bEDriJf van DE toEkomSt op een interactieve plattegrond vindt de bezoeker snel waar zijn gesprekspartner zich in het pand bevindt. overal binnen en buiten het media & Communication Center kun je wireless werken. Een aparte ruimte voor mensen die ongestoord willen videoconferencen.
 17. 17. rECrEërEn
 18. 18. HuiS van DE DoCumEntairE ‘s avonds en in het weekeinde worden de college-zalen de filmzalen van het Huis van de Documentaire. Studenten filmwetenschappen stellen programma’s en festivals op van films en documentaires, toegankelijk voor het grote publiek.
 19. 19. CinEma lEiDEn Dé publiekstrekker Spectaculaire driedimensionale themapresentaties van licht, beeld en geluid vanuit de top van de meelfabriek. leiden als museale vitrine van 15 x 15 km2
 20. 20. oPEn air CinEma & gamES films kijken en videogames spelen op een megascherm lara Croft en Super mario spetteren van een scherm van 20 x 15 meter in de open lucht.
 21. 21. ExHibition CEntEr unieke exposities op het gebied van beeld, geluid en design onder andere tijdelijke en permanente tentoonstellingen van materiaal uit de rijke collectie van Photographic Studies van de universiteit leiden. maar ook: World Press Photo voor het eerst in leiden.
 22. 22. all amEriCan inDoor SPort CEntEr less stress Stress wegslaan, maar dan voor CEo’s: met de golfsimulator. Hometrainers, maar dan gezellig. Stress wegslaan met hulp van de baseball machine. op de achter- grond een levensgrote foto van je collega’s op een tribune. all american indoor Sport Court, met bas- ketballveldje. overdag spelen bedrijfsteams tegen elkaar, ‘s avonds teams van bedrijven te- gen teams uit de buurt. ontspanning zónder je om te tevens te gebruiken als hoeven kleden: tafelvoetbal, evenementenruimte. flipperen, air hockey etc.
 23. 23. HorECa & DEtailHanDEl
 24. 24. rEStaurant tablES D’HotES Eten, drinken en dansen voor gevorderden overdag het bedrijfs- restaurant, ‘s avonds en in het weekeinde open voor het publiek: een Jamie oliver restaurant. medewerkers, hotelbezoekers en het publiek kunnen aan kansarme jongeren krijgen de kans om werkervaring lange tafels dineren in een op te doen in keuken en bediening. bruisend designrestaurant.
 25. 25. DESignHotEl DE mEElfabriEk • Eindelijk in leiden: slapen in een markant pand met een vijfsterren service. • Een design inrichting, met luxe badden en bedden.
 26. 26. tHE Skybar the Skybar als centrale ontmoetingsplek De vrijdagmiddagborrel van de be- drijven. Een cappucchino drinken met je klant. Een aperitief voor de eters, dansers en slapers. Het café om de hoek voor buurtbewoners. Het grand Café is de centrale ontmoetingsplek , met schitterend uitzicht over leiden. ook in de Skybar is het alom design en vernieuwing wat de klok slaat.
 27. 27. DanCing on tHE CEiling Dansen op 50 meter hoogte na elven gaat het dak eraf in the Skybar, het domein van top-dj’s, voor muziekliefhebbers die scholieren- en studenten- disco’s ontgroeid zijn.
 28. 28. family rEStaurant DE ziJlSingEl Een trendy restaurant dat leuk is voor ouders en kinderen. Eten op niveau én speelgelegenheid voor de kids. met prachtig terras aan de haven van de meelfabriek.
 29. 29. StarbuCkS CoffEE voor het eerst in nederland: Starbucks. met de langste leestafel van nederland.
 30. 30. rEviSta nEWSPaPErS & magazinES De grootste kranten- en tijdschriftenwinkel van nederland Een mekka voor iedereen die privé of vakmatig verzot is op kranten en tijdschriften. De meest uitgebreide internationale collectie van kranten, publieks- en vakbladen van nederland. Hebben we het niet? Dan bestellen we het, waar ook ter wereld.
 31. 31. bakkEriJ/lunCHroom lE Pain QuotiDiEn vers brood en gezelligheid aan de ambachtelijke bakkerij. Cursussen broodbakken. communal table.
 32. 32. WonEn
 33. 33. WonEn mEt allurE Studio’s Short stay lofts arbeiderswoningen nieuwe stijl
 34. 34. HiPPE StuDEntEnHuiSvESting Wonen boven je collegezaal
 35. 35. ovErigE voorziEningEn
 36. 36. viSitorSCEntEr DE mEElfabriEk Centrale ontvangst voor bezoekers per auto en boot. tevens gift Shop. foto’s, films en maquettes van de meelfabriek. Spannende rondleidingen.
 37. 37. autoDagvErbliJf lE garagE Car wash & cleaning De vakantieauto® Je auto wordt omgebouwd tot vakantieauto terwijl je werkt. De multimedia auto® De nieuwste multimedia snufjes worden in je auto geïnstalleerd terwijl jij op pad bent. full service car park
 38. 38. botEnDagvErbliJf lE batEau De bedrijfsboot. bedrijven in het Huis van de Communicatie kunnen gebruik maken van een gezamenlijke be- drijfsboot, die gasten van het station (t.h.v. rijksmuseum volkenkunde) of andere plekken kan ophalen, en afmeert vóór de deur van het pand. De boot kan tevens worden gebruikt voor brainstormsessies, bedrijfsuitjes etc. Een betere entree kun je je als gast niet wensen. De meelfabriek heeft een eigen haven.
 39. 39. fiEtSCEntEr DE aDElaar van tolEDo De bedrijfsfiets. in de fietsenstalling van het station kan een gast van het Huis van de Communicatie één van de eigen bedrijfsleen- fietsen meenemen. Het Huis van de Communicatie heeft online contact met de fietsenstalling en geeft door wie er een fiets komen afhalen. Het enige wat de bezoeker hoeft te doen, is zijn/haar naam te noemen. Pimp my bike-concept. leidse kunstenaars maken van je fiets een collectors item. full service fietsenhok. verkoop/verhuur van bijzondere fietsen en vespa’s. De eertse tomtom® voor fietsen.
 40. 40. uitStraling
 41. 41. CrEatiEf, oPEn En EigEntiJDS ComPlEx van PanDEn bij een open concept bij de aankleding van het pand maken we gebruik horen open, van innovatieve producten van leidse communicatie- transparante bedrijven, zoals van bas neon. Een mooie etalage. ruimtes. aansluiten op de geschiedenis van het pand. Creativiteit spat er vanaf, zowel de binnen- als buitenkant van het pand.
 42. 42. CrEatiEf, oPEn En EigEntiJDS ComPlEx van PanDEn niets is gewoon in de meelfabriek. zo worden alle meubels in de gezamenlijke ruimtes speciaal voor de meelfabriek ontworpen. ook de aankleding van de ruimtes: kunst, design, creatief, innovatief. Spannende verlichting kan oude panden véél plekken voor spontane of georganiseerde een eigentijds aanzicht geven. ontmoetingen tussen creatievelingen.
 43. 43. EPiloog
 44. 44. mEEr Dan EEn HuiS van DE CommuniCatiE Portaal / de Meelfabriek CV> Vastgoedexploitanten Stichting Peen & Ui? Bureau Communicatiestad Leiden huis van de communicatiestad quartier communicatie leiden leyden Werknemers -regionaal Burgers -landelijk Communicatie- -internationaal Kunst & cultuur bedrijven Horeca Leiden Communicatie- bedrijven Recreatie Klanten Toeristen -regionaal -regionaal -landelijk -landelijk Creatieve bedrijven -internationaal -internationaal Dienstverlening Communicatie- onderwijs Communicatie- Detailhandel bedrijven regio Studenten Congresgangers Wonen -regionaal -regionaal -landelijk -landelijk -internationaal -internationaal • Nieuwe Energie • fase 1: Nieuwe Energie (2007) • Meelfabriek • fase 2: Meelfabriek (2010) • Nieuw Leyden • Havengebied • Noordoost-rand binnenstad Leiden stad van ontdekkingen toerisme bio science leiden congresstad
 45. 45. QuartiEr lEyDEn Een hippe, creatieve ring om de monumentale binnenstad Quartier Leyden Nieuw Leyden -architectuur -wonen Stationskwartier -film -visitor center -winkels Nieuwe Energie -horeca -creatieve bedrijven -horeca Cultuurkwartier -film -theater Haven -museum -horeca -hippe winkels -horeca Ankerpark -beeldenpark Meelfabriek -creatieve bedrijven -wonen -winkels -sport -visitor center - cultuur - onderwijs
 46. 46. oP naar 2010 • Deel de droom • kijk naar het doel, niet naar het obstakel • zoek partijen die concept vérder helpen • Haalbaarheidsstudie vanaf deze zomer • oprichting Stichting leiden Communicatiestad voorjaar 2007 • Concretisering najaar 2007/voorjaar 2008

×