Welcome toWho Wants to    … Win Some  Candy!
Rules• Make sure that your Table Number shows clearly.• Each table works together. Assign one spokesman for your  table.• ...
© Mark E. Damon - All Rights Reserved      Question: An important step before you start       searching for information on...
© Mark E. Damon - All Rights Reserved         Question: Which of the following      "topics" is the most SPECIFIC (narrow)...
© Mark E. Damon - All Rights Reserved           Question: When you research a topic, it is   important to know its relatio...
© Mark E. Damon - All Rights ReservedTopic: Television violence does not make children become violent            TOPIC: Do...
© Mark E. Damon - All Rights Reserved               Question: Quickly locate a brief                history of the transis...
© Mark E. Damon - All Rights Reserved       Question: Where would you find       information about some current,     speci...
© Mark E. Damon - All Rights Reserved   Question: One of your school research projects     requires that you use only prim...
© Mark E. Damon - All Rights Reserved             Question: You are preparing a 7-10 slide         PowerPoint presentation...
© Mark E. Damon - All Rights Reserved          Question: In researching steroid use, you look up            your topic on ...
© Mark E. Damon - All Rights Reserved
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Game Millionaire v2

304 views

Published on

This game quizzes is designed for high school freshmen. It is part of a "Information Literacy and Research" orientation.

Published in: Education, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
304
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Game Millionaire v2

  1. 1. Welcome toWho Wants to … Win Some Candy!
  2. 2. Rules• Make sure that your Table Number shows clearly.• Each table works together. Assign one spokesman for your table.• You will have a limited time to answer each question. The first table to answer correctly “wins” the point.• Each table has one opportunity to answer each question.• You cannot raise your hand until all of the answers have been read.• The table who answers the most questions correctly wins!
  3. 3. © Mark E. Damon - All Rights Reserved Question: An important step before you start searching for information on your topic is to "brainstorm" keywords or synonyms for your topic. Which of the following would be the WORST source to start identifying synonyms for your topic? ANSWER: A: Theasaurus B: Google’s Wonderwheel C: Articles about D: Destiny your topic catalog
  4. 4. © Mark E. Damon - All Rights Reserved Question: Which of the following "topics" is the most SPECIFIC (narrow) for a research topic? ANSWER: A: Fast food B: Business management careers C: Education D: Careers
  5. 5. © Mark E. Damon - All Rights Reserved Question: When you research a topic, it is important to know its relationship to other concepts. Which word or phrase represents the BROADEST or most general subject under which all of the other topics would fit? ANSWER: A: Treatment B: Illness C: Flu D: Waterborne
  6. 6. © Mark E. Damon - All Rights ReservedTopic: Television violence does not make children become violent TOPIC: Does Television Violence make Children become Violent Questions suggested by this topic Types of sources you could use Where can I find background Look through subject information on violence and media, encyclopedias, such as the and child violence? Encyclopedia of Psychology. Look for books from What research has already been done? scholarly/academic publishers Look for research articles in What kinds of methods have scholars scholarly/academic journals; look used to study this question, and what for books from academic are the results? publishers How does the popular press treat Look for popular magazine stories of violent acts by children? articles, newspapers Look for popular magazine What are some specific examples of articles, newspapers acts of violence by children? Look for primary source material: Are there any first-person accounts letters to the editor, blog postings, of violence by children? and interviews published in reputable journals and books.
  7. 7. © Mark E. Damon - All Rights Reserved Question: Quickly locate a brief history of the transistor and its inventor: ANSWER: A: Magazine B: Encyclopedia article C: Newspaper D: Book article
  8. 8. © Mark E. Damon - All Rights Reserved Question: Where would you find information about some current, specific acts of violence by children? ANSWER: A: American Psychological Assoc. B: Scholarly web site. journal article D: Newspaper or C: Encyclopedia popular magazine articles
  9. 9. © Mark E. Damon - All Rights Reserved Question: One of your school research projects requires that you use only primary sources about a World War II veteran. Which of the following is an example of a SECONDARY source and could not be used in your ANSWER: presentation? A: A soldier’s journal B: A soldier’s discharge papers C: A chapter in a history book that D: Interview of a highlights a WW II veteran soldiers life
  10. 10. © Mark E. Damon - All Rights Reserved Question: You are preparing a 7-10 slide PowerPoint presentation outlining cancer symptoms for health class. Which of the following sources would provide the best information to create your presentation? ANSWER: A: Science magazine articles/ encyclopedia B: A government research database web site D: Popular magazine C: News web sites articles from a database
  11. 11. © Mark E. Damon - All Rights Reserved Question: In researching steroid use, you look up your topic on the web and find an article in a personal blog that claims the use of steroids in high school girls increased from 1.2 % in 1991 to 5.3% in 2003. Your next BEST step is to: ANSWER: A: Save this information so B: See if you can find another you can cite this source in your blog that has the same info. Paper. C: Verify the statistic in D: Verify the statistics another source, such as a in wikipedia reference book or journal article
  12. 12. © Mark E. Damon - All Rights Reserved

×