Bab 10

7,462 views
6,821 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
7,462
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
31
Actions
Shares
0
Downloads
182
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bab 10

 1. 1. BAB 10Pengurusan Sumber Disediakan oleh: Zahratul ‘Aini bt Azizan
 2. 2. Pengurusan sumberKepentinganpengurusan Pengurusan sumber: Sumber Air di Langkah-langkah Jepun:•Mengelakkan Pemeliharaan dan kepupusan Pemuliharaan: •Membina•Mengekalkan empangankeseimbangan •Pemeliharaan dan •Membina loji ekosistem pemuliharaan memproses air •Menjamin •Penguatkuasaan •Penyelidikan bekalan undang-undang perundingan sumber pendidikan berterusan
 3. 3. Kepentingan PengurusanSumberMengelakkan  Pengurusan sumber adalah penting bagiKepupusan mengekalkan sumber daripada kepupusan .  Jika hutan diteroka, kepelbagaian biologi di hutan akan mengalami ancaman kepupusan.  Sumber air tidak sesuai digunakan sekiranya berlaku pencemaran air dan pembuangan sisa kumbahan.  Petroleum dan Gas perlu digunakan dengan bijak dn tenaga alternatif perlu dicari bagi menggantikan kegunaan petroleum dalam penjanaan tenaga elektrik.
 4. 4. Mengekalkan  Ekosistem ialah suatu kawasan yangterdiriKeseimbangan daripada komponen benda hidup dan komponen bukan benda hidup.Ekosistem  Komponen dalam sesebuah ekosistem ini sentiasa berinteraksi melalui rantaian makanan.  Gangguan terhadap satu komponen akan menjejaskan komponen yang lain dan menyebabkan kemusnahan ekosistem.  Komponen benda hidup terdiri daripada pengeluar, pengguna dan pengurai.  Penebangan hutan akan menyebabkan kemusnahan sumber makanan hidupan liar dan menyebabkan kematian hidupan liar ini.  Pengurusan hutan sangat penting untuk mengekalkan keseimbangan ekosistem.
 5. 5. Menjamin  Bilangan penduduk yang bertambahBekalan dengan pesat menyebabkan permintaanSumber terhadap bekalan sumber turut bertambah.Berterusan.  Pembangunan lestari amat penting bagi menjamin bekalan sumber yang berterusan.  Pembangunan lestari melibatkan penggunaan sumber secara terkawal.  Ciptaan dan alternatif lain perlu diperolehi supaya penggunaan sumber dapat dijimatkan.  Contohnya, penggunaan tenaga suria dan biomas sebagai alternatif kepada penggunaan petroleum dan gas asli sebagai bahan bakar.
 6. 6. Langkah-langkah Pengurusan Sumber PEMELIHARAAN:Pemeliharaan  Sistem penebangan terpilih:dan *menebang pokok yang matang sahajaPemuliharaan * lesen dikeluarkan kpd pembalakSumber untuk menebang pokok yang sesuai sahaja. *bilangan pokok yang ditebang dihadkan dalam sesuatu kawasan hutan.  Rawatan silvikultur melibatkan kerja- kerja semaian, penanaman, pembajaan, pe njagaan dan merawat spesies pokok bernilai supaya dapat membesar dengan cepat.
 7. 7. Pemeliharaan PEMULIHARAAN:dan  Penubuhan estet atau ladang hutan danPemuliharaan penghutanan semula.Sumber  Penghutanan semula dijalankan di kawasan hutan yang telah ditebang dengan penanaman pokok-pokok yang cepat matang dalam tempoh 10 hingga 15 tahun.  Penghutanan semula juga dijalankan di kawasan hutan paya dengan penanaman spesis pokok seperti bakau kurap dan bakau minyak.  Estet hutan bertujuan menyediakan bekalan berterusan sumber hutan.
 8. 8. Penguatkuasaan  Jabatan perhutanan: mengawal kegiatanundang-undang pembalakan melalui pemberian lesen dan perlaksanaan sistem pengurusan memilih(sms).  Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia(FRIM): menjalankan penyelidikan dan pembangunan (R&D) hutan.  Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara(PERHILITAN): Menjaga taman negaradan hidupan liar serta memberikan pendidikan konservasi hutan.  Kementerian Sains, Teknologi dan Alam Sekitar: Mengawal pemberian permit khas berburu atau memelihara haiwan.
 9. 9.  Kempen kesedaran dan galakan melawatPendidikan Taman Negara.  Kempen ‘cintailah Sungai Kita’ bagi mengawal pencemaran sungai.  Negara-negara di dunia telah menubuhkan kerjasama mengawal perdagangan tumbuhan dan pokok bunga liar yang diancam kepupusan.  Kerjasama ini dikenali sebagai Konvensyen Perdagangan Antarabangsa Flora dan Fauna Diancam Kepupusan atau CITES.  Badan-badan swasta seperti syarikat pelombong minyak mengadakan program di pusat Perlindungan Penyu di Terengganu bagi memulihara sumber alam.
 10. 10. Pengurusan Sumber Air diJepun Empangan pelbagai saiz sebanyak 684 buah dibina bagi mengumpul air yang bersih, mengawal banjir dan menjana kuasa hidroelektrik. Loji-loji memproses air dibina untuk memperoleh air yang bersih dan tidak tercemar. Air buangan domestik dirawat untuk mengurangkan tahap pencemaran. Program penyelidikan penyahgaraman air laut untuk kegunaan industri dan domestik dijalankan. Undang-undang diwartakan untuk mengawal keselamatan dan kualiti bekalan air jepun.Tasik-tasik dibersihkan melalui Pengurusan Lembangan Saliran (basin management)
 11. 11. MenjimatkanMengurangka penggunaan n kos air bersihpenyelenggar daripada aan sumber semulajadi Faedah- faedah pengurusan sumber Mengurangka Meningkatkan n penggunaan penggunaan semula air bahan kimia sisa yang dalam air dikitar semula
 12. 12. KESIMPULAN Pengurusan sumber adalah proses membuat keputusan bagi menjamin bekalan sumber yang berterusan melalui proses pemeliharaan dan pemuliharaan. Pemuliharaan melibatkan usaha-usaha mengekalkan sumber sedia ada melalui perancangan, pengawalan, dan penyelenggaraan bagi menjamin bekalan pada masa depan. Pemuliharaan melibatkan usaha-usaha memperbaiki atau memulihkan sumber atau kawasan pengeluaran sumber yang telah diteroka.

×