Mika on rss ja mihin sita tarvitaan

1,444 views
1,361 views

Published on

Mitä RSS oikein tarkoittaa ja mitä sen avulla voi tehdä? V: seurata esimerkiksi blogeja ja automatisoida linkkien levitystä somessa.

Esityksen kuvat on tehnyt Linda Saukko-Rauta / redanredan.fi .

11.3.13: Tämä esitys on jaettu BY-CC-lisenssillä, eli sitä saa käyttää ja jatkojalostaa mihin tarkoitukseen vain, kunhan tekijän nimi on mainittu ja jatkojalosteissa on käytössä sama lisenssi.

Suotavaa on myös, että materiaaliin laitetaan linkki tähän alkuperäiseen esitykseen.

Published in: Technology
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,444
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
696
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Mika on rss ja mihin sita tarvitaan

 1. 1. RSS (tai Atom), syöte, feed, fiidiSeuraan (jasäästän) aikaanisyötteiden avulla RSS
 2. 2. Syöte, RSS (Rich Site Summary, aik. Really Simple Syndication)on joukko verkkosyötemuotoja, joita käytetään usein päivittyvän digitaalisen sisällön julkaisemiseen (esim. blogit,foorumit, uutiset ja podcastit). -Wikipedia
 3. 3. Hei! Noita sivustojahaluan seuratajatkossakin! RSS RSS
 4. 4. Yle tarjoaa erilaisia syötteitä mm. uutisista
 5. 5. Pääuutisten syöte 1. item eli tuorein uutinenotsikko linkkikuvaus julkaisuajankohta (tärkeä tieto) Seuraavat uutiset Tämähän on xml-koodia!
 6. 6. Pelkillä syötteillä ei tee mitään,tarvitaan ohjelmia, jolla niitäkäyttää: ● Lukijaohjelma ● Syötteenlukija ● Aggregaattori ● Syöterobotti
 7. 7. Käyttäjän pitää siis kertoaohjelmalle, mitä sivustoja hänhaluaa seurata. Sen hän tekee”tilaamalla syötteitä” eli antamallasyötteen www-osoitteen. Täytä aarrearkkusi itseäsi kiinnostavilla asioilla.
 8. 8. Ohjelmat seuraavat syötettä automaattisesti ja ilmoittavatkäyttäjälle kun uusia päivityksiä on saatavilla.
 9. 9. Ohjelmat voivat ollawebbipohjaisia tai ne voi asentaa omalle koneelle (tietokone,täppäri tai kännykkä), selaimeen tai sähköpostiohjelmaan.
 10. 10. Vaihtoehtoja on kymmeniä. Vertailutaulukko Wikipediassa:http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_feed_aggregators Google-käyttäjille sopii esim. Google Reader tai Google Currents (mobiilikäyttöön). Kurkkaa myös vanha suosikkini Netvibes.com.
 11. 11. Google Readerin kautta syötteitä voi seurata keskitetysti jaesim. tietyn aihealueen blogit voi ryhmitellä samaan kansioon.
 12. 12. Syötteistä on muutakin hyötyä, varsinkin erilaisten sivustojen ylläpitäjille.
 13. 13. Syötteiden avulla voidaan nimittäinautomatisoida uutislinkkien vienti erilaisiin somepalveluihin – säästetään aikaa johonkin mukavampaan!
 14. 14. Syöterobotit (esim. Hootsuite, RSS Graffiti,Twitterfeed) vievät syötteet esim. Facebook-sivuille tai -profiiliin, Twitteriin, Google+:aan tai LinkedIn:iin.
 15. 15. Olen käyttänyt Twitterfeediä vuodesta 2009
 16. 16. Käytän Twitterfeediä esimerkiksiMini treasures -linkkien levittämiseen
 17. 17. Mini treasures - syötekartta Syötteet eri Mini treasures -sivustoilta (wiki, blogi, YouTube- kanava, Flickr-ryhmä ja Pinterest-taulut) viedään Twitterfeediin.
 18. 18. Mini treasures - syötekartta Twitterfeedillekerrotaan, kuinka usein Facebook- päivitykset syötteitä laitetaan on erikseen Facebook-sivulle ja linkitetty Twitteriin. Twitteriin. Twitter-tilin RSS-syöte, joka sisältää uutiset eri palveluista, on upotettu wikin etusivulle.
 19. 19. Mini treasures - syötekartta Mini treasuresin Twitter-tilin ja muiden miniasioista twiittaavien tilien linkkipäivityksistä koostetaan päivittäin Paper .li-lehti – automaattisesti syötteiden avulla.
 20. 20. Mini treasures - syötekartta
 21. 21. Eli sillä välin kun Twitterfeed pitää somea aktiivisena Mini treasures wikin, Kiepauksen,Sosiaalinenmedia.orgin tai Piilotetun aarteenpuolesta, minä teen jotain ihan muuta, esimerkiksi tämän esityksen...
 22. 22. Kiitos esityksen valmisteluun 26.2.213 somessa osallistuneille: Jouni Elomaa Tommi Kivimäki Tero Kojo Sakari Sainio Marko Suomi Jari Väli-Klemelä Miia ÄkkinenRSS-tietopaketin sinulle kokosi Johanna Janhonen / Piilotettu aarre.

×