Keluarga sakinah mawaddah warahmah
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Keluarga sakinah mawaddah warahmah

on

 • 4,752 views

 

Statistics

Views

Total Views
4,752
Views on SlideShare
4,752
Embed Views
0

Actions

Likes
4
Downloads
118
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Keluarga sakinah mawaddah warahmah Keluarga sakinah mawaddah warahmah Presentation Transcript

 • KELUARGA SAKINAHMAWADDAHWA RAHMAH Disediakan oleh : Nur Anisa binti Ahsan & Nurul Haziqah binti Mahmud
 • DEFINISI SAKINAH :Berasal daripada bahasa Arab yangbermaksud tenang, tenteram,damai, terhormat, aman, nyaman,merasa dilindungi, penuh kasihsayang dan memperolehpembelaan.DEFINISI MAWADDAH :Jenis cinta membara, perasaan cinta &kasih sayang yang menggebu kepadapasangan.DEFINISI WA RAHMAH :Kasih sayang yang lembut terpancar dari kedalaman hati yang tulus &sanggup berkorban.Kebiasaannya, Rahmah muncul pada pasangan yang sudah lamaberkeluarga di mana tautan hati & perasaan saling memahami dansaling menerima.
 • Firman Allah s.w.t : “ dan di antara tanda tandakekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmuisteri-isteri (pasangan) dari jenismu sendiri,supaya kamu cenderung dan merasatenteram(sakinah) kepadanya, dan dijadikan-Nyadiantaramu rasa kasih(mawaddah) dansayang(rahmah). Sesungguhnya pada yangdemikian itu benar-benar terdapat tanda-tandabagi kaum yang berfikir”. (Ar-Rum:21) Keluarga sakinah ialah keluarga yang dibentuk berdasarkan perkahwinan yang sah, mampu memberikan kasih sayang kepada anggota keluarganya sehingga mereka miliki rasa aman, tenteram, damai serta bahagia dalam mengusahakan tercapainya kesejahteraan dunia & akhirat.
 • CIRI CIRI KELUARGA SAKINAH DALAM RUMAHTANGGA1) tanamkan dan mendidik anak-anak untuk bertakwakepada Allah s.w.t2) mewujudkan sifat kasih sayang3) ibu bapa harus memberikan nafkah yang halal4) ibu bapa mengajar anak tentang kejujuran & keadilan5) menunjukkan contoh akhlak yang baik6) berikanlah pegangan hidup sebagai landasan utama
 • Tips Keluarga Sakinah,Mawaddah Wa Rahmah1 Rumahtangga yang selalu berfikir serius bagaimana keyakinan kepada Allah terus meningkat. Tidak ada orang ikhlas kecuali yakin kepada Allah. Tidak ada sabar kecuali kenal kepada Allah. Tidak ada orang zuhud kecuali orang yang tahu kekayaan Allah. Tidak ada orang tawadhu’ kecuali orang yang tahu kehebatan Allah. Makin akrab dan kenal dengan Allah pasti akan memberi kesan positif dalam diri kita. Barangsiapa yang dekat dengan Allah, akan diberi jalan keluar setiap urusannya. Dan dijamin dengan rezeki dari tempat yang tidak diduga-duga. Dan barang siapa hatinya yakin Allah yang punya segalanya, akan dicukupkan segala keperluannya. Jadi bukan dunia ini yang menjadi masalah tetapi hubungan kita dengan Allah-lah masalahnya.
 • 2Rumahtangga yang paling produktif dalamkebaikan. Wang paling berkat adalah wang yangpaling tinggi produktivitinya.Boleh mempunyai rumah banyak asal diniatkan agarberkah demi Allah itu akan beruntung. Kerana itu,teruslah mencari wang.Bukan untuk memperkaya diri semata-mata tetapibersedia pula untuk mengagihkannya untuk ummahyang memerlukan.Sedekah itu tidak akan mengurangi harta kitakecuali bertambah. Orang beruntung setiap waktufikirannya produktif mengenai kebaikan.Selagi hidup, lakukan yang terbaik, sesudah matikita tidak ada upaya lagi. Kalau sudahmelaksanakannya, nanti Allah yang akan memberi,itulah namanya rezeki. Orang yang beruntungadalah orang yang paling produktif kebaikannya.
 • 3Rumahtangga yang dihiasi saling nasihat menasihatidalam kebenaran dan kesabaran. Kata-kata terbaik yangkita katakan adalah meminta pandangan dan nasihat.Ayah meminta nasihat anak atau isteri, nescaya tidakakan kehilangan wibawa. Dan kita tidak mampu menjadipenasihat yang baik sebelum ia menjadi orang yangboleh dinasihati. Tidak akan mampu kita memberinasihat jika kita tidak boleh menerima nasihat.Nikmatilah nasihat sebagai rezeki dan buktikecemerlangan hidup. Sayang, hidup hanya sekali dansebentar, namun malang kita tertipu dengan diri sendirikerana melayan nafsu dan dunia. Fikirkan sekarang,jangan bertangguh dalam merubah diri dan keluargauntuk hampir kepada Allah.
 • Cara Mewujudkan Keluarga Sakinah Mawaddah Wa Rahmah1. Pilih pasangan yang soleh atau solehah yang taat menjalankan perintah Allah dan sunnah Rasulullah SWT.2. Pilihlah pasangan dengan mengutamakan keimanan dan ketaqwaannya daripada kecantikannya, kekayaannya, kedudukannya.3. Pilihlah pasangan keturunan keluarga yang terjaga kehormatan dannasabnya.4. Niatkan saat menikah untuk beribadah kepada Allah SWT dan untukmenghindari hubungan yang dilarang Allah SWT
 • 5. Suami berusaha menjalankan kewajipannya sebagai seorangsuami dengan dorongan iman, cinta, dan ibadah6. Isteri berusaha menjalankan kewajipan ya sebagai isteridengan dorongan ibadah dan berharap redha Allah semata.7. Suami isteri saling mengenali kekurangan dan kelebihanpasangannya, saling menghargai8. Saat menghadapi musibah dan kesusahan, selalumengadakan musyawarah keluarga. Dan ketika terjadiperselisihan, maka anggota keluarga cepat-cepat memohonperlindungan kepada Allah dari keburukan nafsu marahnya.
 • 6 tips untuk membahagiakan suami: -menyambut kepulangan suami dengan muka yang manis. -merendahkan suaramu ketika bercakap dan menghias diri -sentiasa bersyukur dengan apa juga kurniaan Allah -setia dan taat kepada suami -tunjuk rasa hormat pada keluarga dan rakan rakannya -sabar dan cemburu yang bertempat
 • SEKIAN, TERIMA KASIH :) ASSALAMUALAIKUM