Surviving math

1,448 views

Published on

This is the seminar for parents hosted by the radio station Gold 90FM.

Published in: Education, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,448
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
635
Actions
Shares
0
Downloads
43
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Surviving math

  1. 1.
  2. 2. St Edward School, Florida<br />Da Qiao Primary School, Singapore<br />
  3. 3.
  4. 4. Primary 1 Singapore<br />17<br />17 – 3 = <br />17 – 8 = <br />10<br />7<br />17<br />14<br />3<br />17<br />9<br />8<br />Da Qiao Primary School, Singapore<br />
  5. 5. Grade 2 USA<br /><br /><br />St Edward School, Florida<br /><br /><br />
  6. 6. Grade 5 The Netherlands<br />Archipelschool De Tweemaster – Kameleon, <br />The Netherlands<br />
  7. 7. Archipelschool De Tweemaster – Kameleon, <br />The Netherlands<br />Grade 5 The Netherlands<br />
  8. 8. King Solomon Academy, London<br />Year 7 England<br />
  9. 9. High School Attached to Tsukuba University, Japan<br />Draw a polygon with no dots inside it. Investigate.<br />Grade 9 Japan<br />A polygon has 4 dots on the perimeter. Find an expression for its area.<br />www.marshallcavendish.com/education/mci<br />
  10. 10. Students who have mastered the basic skills which include basic one-step and two-step problems are ready to handle at least the least demanding of the secondary courses.<br />
  11. 11.
  12. 12. 999 – 724 = 275<br />1000 – 724 = 276 <br />
  13. 13. 12 ÷ 4 = 3<br />2 tenths ÷ 4 <br />20 hundredths ÷ 4 <br />3.05<br />20 hundredths ÷ 4 = 5 hundredths <br />
  14. 14. First Hall<br />Second Hall<br />9 876 ÷ 3 = 3292<br />Third Hall<br />3292 ÷ 4 = 823<br />823 x 5 = 4000 + 100 + 15 = 4115<br />The second hall (and also the first hall) has 4115 chairs. <br />
  15. 15. First Hall<br />Second Hall<br />Third Hall<br />Handling Information<br /><ul><li>Metacognition
  16. 16.  Adult models the behaviour</li></ul>Representing Solution<br /><ul><li>Visualization
  17. 17.  Adult coaches “Can you see..?”</li></ul>Computation<br /><ul><li>Number Sense
  18. 18.  Encourage mental computation</li></li></ul><li>
  19. 19. <br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />Answer: 59<br /> <br />
  20. 20. 43 x 1.2m<br />42 x 1.2m <br />= 42m + 8.4m = 50.4m <br /><br />50.4m ÷ 36 = 1.4m<br />1.4<br /><br />
  21. 21. 1.4<br /><br /><br />
  22. 22. Handling Information / Correcting Mistake<br /><ul><li>Metacognition
  23. 23.  Adult models the behaviour</li></ul>Representing Solution<br /><ul><li>Visualization
  24. 24.  Adult coaches – use a diagram
  25. 25. Look for a Pattern
  26. 26.  Adult coaches – use questions</li></ul>Checking Answer<br /><ul><li>Number Sense
  27. 27.  Encourage sense making</li></li></ul><li>Primary 5 student figuring out things on his own.<br />
  28. 28.
  29. 29.
  30. 30. 27 sweets were returned when they decided to have 8 each instead of 11. As each girl returned 3 sweets, there must be 9 girls to return 27 sweets. The last girl took 2 (to make her 6 sweets 8). That is why there were 25 sweets left over.<br />25 + 2 = 27<br />27 ÷ 3 = 9<br />9 + 1 = 10 There were 10 girls.<br />10 x 8 + 25 = 105 There were 105 sweets.<br />
  31. 31.
  32. 32. 30<br />Men<br />Women<br />
  33. 33. 14<br /> <br />13<br /> <br />38<br />2 units = 38<br />5 units = 19 x 5 = 95<br />512 ->95<br /> <br />14+13=712<br /> <br />1212 ->95÷5  12=19  12=190+38=228<br /> <br />There were 228 fruits altogether.<br /> <br />
  34. 34. Monday<br />$3<br />Tuesday<br />$100<br />$3<br />$3<br />Wednesday<br />$3<br />$3<br />$3<br />Thursday<br />
  35. 35. Monday<br />Tuesday<br />$100 – 6 x $3 = $82<br />Wednesday<br />4 units = $82<br />1 unit = $82 ÷ 4 = $20.50 <br />Thursday<br />$20.50 + $9 = $29.50<br />She saved $29.50 on Thursday.<br />
  36. 36. dots on perimeter dots inside<br />12<br />0<br />8<br />2<br />4<br />4<br />
  37. 37. Sent to me by GOLD 90FM<br />MrLim packed 387 apples. <br />Each apple had a mass of about 24g.  <br />He put them into three different baskets.  <br /> <br />The mass of the apples in Basket A was 3 times that of the apples in Basket C.  <br />The mass of the apples in Basket B is twice that of the apples in Basket C.  <br />The mass of the empty Basket C was 140g.  <br /> <br />What was the total mass of Basket C and the apples in it?<br />387 x 24 g = 9288 g<br />6 units = 9288 g<br />1 unit = 1548 g<br />A<br />B<br />C<br />The total mass of Basket C and the apples in it is 1548 g + 140 g = 1688 g.<br />It is about 1.7 kg. <br />
  38. 38. 14 units = 14 shells<br />1 unit = 1 shell<br />Siti collected 30 shells.<br />Xueling collected 34 shells.<br />Jane + Xueling<br />50 units<br />Xueling + Siti<br />64 units<br />
  39. 39. 343 – 257 = 86<br />Together they had 600 stamps <br />Working Backwards<br />Jim’s 7 eighths  343<br />Jim’s 8 eighths  392<br />George had 208<br />86<br />Jim<br />George’s 2 fifths  208<br />George’s 5 fifths  520<br />Jim had 80<br />257<br />George<br />Jim’s 1 third  80<br />Jim’s total at first  240<br />George had 360 at first<br />
  40. 40. 41 is under M<br />101 is under S<br />2011 is under T …. Really? How do you know?<br />

×