VMC. Bramante. San pietro in montorio.

2,213 views
1,979 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,213
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
374
Actions
Shares
0
Downloads
34
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

VMC. Bramante. San pietro in montorio.

 1. 1. San PietroIn Montorio Autora: VMC
 2. 2. 1. Dades generals San Pietro in Montorio, és un templet renaixentista, que va ser construït per Donato di Pascuccio, conegut com Bramante, en el Cinquecento, el 1502 i que està situat a Roma.Donato Bramante és el millorrepresentant de l’arquitectura de l’altRenaixement. Va néixer a prop deUrbino, i va viure entre l’any 1444 a1514. L’any 1506, el Papa Juli II liencarregà el projecte de la novabasílica de Sant Pere.
 3. 3. La invenció de la impremta durant l’època renaixentistaafavorirà la difusió de les noves idees, sobretot de les ideeshumanistes que, inspirant-se en la filosofia clàssica, veuenl’home com a centre i mesura de totes les coses. Moltsartistes d’aquesta època, segle XVI, atrets per la construccióde la nova Basílica del Vaticà, es traslladen a Roma, que esconverteix en la capitalitat artística. Bramante farà el primerprojecte de Sant Pere: una planta central de creu gregainscrita en un quadrat.
 4. 4. 2. L’estilL’arquitectura del templet és d’estil Renaixentista. Éscaracteritza per la proliferació de les cúpules com aculminació simbòlica dels edificis, pels edificis de plantacentralitzada, per la utilització de les normesconstructives clàssiques: els ordres jònics, dòrics icorintis, i les seves variants. La utilització de laperspectiva lineal permet als arquitectes dibuixar l’obraabans de començar-la per poder veure com quedarà.
 5. 5. 3. Anàlisis formal i estilísticAquests templet mesura 4,5 metres dediametre. Està fet de pedra: marbre igranit. És de planta centralitzadacircular.En un primer moment, Bramant vaplantejar la seva obra dins d’un claustrecircular que potenciés lamonumentalitat del llenguatge clàssic.Aquest porjecte no es va dur a terme il’edifici va quedar atrapat a l’interiord’un claustre rectangular. El primerdisseny és el que hi ha a la imatge delcantó. Tot i així el templet vaimpressionar tota Roma.
 6. 6. L’edifici està envoltat per columnesd’ordre toscà, que és una variantdel dòric. Les columnes tenen base,i a sota de la base un plint. A la partsuperior de la columna té unl’arquitrau dòric i a sobre un frisdividit en tríglifs i mètopes,decorades amb instruments delmartiri de Sant Pere. Una cornisaremata l’entaulament. A més decolumnes té uns pilars adossats, opilastres, en el mur circular queenvolta la cel·la.
 7. 7. L’arquitectura del templet és arquitravada ivoltada. Una cúpula de mitja esfera, amb nervisque conflueixen en una llanterna rematada ambuna creu, cobreix l’edifici.
 8. 8. A l’interior hi ha una cel·la circularamb una entrada principal i duesentrades secundàries.Els nombrosos càlculs geomètrics ide proporcions que va fer lautor,juntament amb la concepció gairebépictòrica de la llum, que generaclarobscurs entre els diferents espaisi volums, van permetre fer realitaten ledifici el delit demonumentalitat. La llanterna imoltes de les finestres són cegues.
 9. 9. El templet es divideix en dos pisos. Elprimer pis comença amb unaescalinata circular. A sota hi ha unacripta a la que es pot entrar per unaporta amagada entre les escales. Enaquesta cripta és on deia la tradicióque el primer Papa, Sant Pere, va sercrucificat de cap per avall.
 10. 10. Al pis superior, que s’inicia amb una balustrada, hi ha un coscilíndric que fa les funcions de tambor. En aquesta part, comal primer pis, l’arquitecte alterna un conjunt de finestresobertes, finestres cegues i nínxols. Aquests últims cobertsamb cúpules de quart d’esfera coronades per una petxina. Asobre hi ha una cúpula de mitja esfera amb una llanternarematada amb una creu.
 11. 11. La decoració més destacada a l’exterior són els nínxols ofornícules coronats amb petxines. També destaca ladecoració de la llanterna que corona la cúpula. L’autors’inspira en els tholos: antics temples grecs de formacircular.
 12. 12. 4. Funció i significatEl templet té una funció religiosa. És va fer percommemorar el martiri de Sant Pere, en el lloc on latradició situa la roca del mont Janícul, posteriormentanomenat Montorio, on va ser crucificat i mort.Aquest templet va ser encarregat pels Reis Catòlics percommemorar la Reconquista de Granada, l’any 1502. Estàsituat en el claustre del monestir de San Pietro, onactualment hi ha l’acadèmia de Belles Arts d’Espanya aRoma.
 13. 13. D’acord amb la creença neoplatònica expressada, entred’altres, pel filòsof i teòleg Marsilio Ficino, l’esfera és la formamés perfecte i s’identifica amb Déu. Aquest Templet deBramante es considera un dels edificis platònics ideals i lacúpula simbolitza el trànsit del món terrenal al celestial. Marsilio Ficino
 14. 14. Els models que va tenir en ment l’autor quan va crear SanPietro in Montorio, van ser el Panteó i el temple dedicat ala deessa Vesta, ambdós a Roma.Aquesta obra serà un model a imitar durant els anysposteriors. Serà un referent, per exemple, per a la pinturaque farà Rafael, dos anys després d’acabar-se el templet:Esposori de la Mare de Déu.
 15. 15. 5. Bibliografia• El llibre d’Història de l’Art de l’editorial Vicens Vives.• http://arte.observatorio.info/2008/06/san-pietro-in- montorio-bramante-1502-1510• http://www.historiadelarte.us/renacimiento/cinquecent o/san-pietro.html• http://artgentona.blogspot.com.es/search?q=bramante• tp://blogs.sapiens.cat/socialsenxarxa/2012/02/14/el- templet-de-san-pietro-in-montorio-de-roma/

×