Your SlideShare is downloading. ×
Prezentacija za cas
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Introducing the official SlideShare app

Stunning, full-screen experience for iPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

Prezentacija za cas

1,230
views

Published on


0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
1,230
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
15
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. ОПАСНОСТИ И ЗАШТИТА ОД СТРУЈНОГ УДАРА ПРОФЕСОР ТЕХНИКЕ И ИНФОРМАТКЕ: ЈЕЛЕНА ЈАЊИЋ
 • 2. ШТА ЈЕ ЕЛЕКТРИЧНИ УДАР? За електричну струју, као и за ватру и воду, кaже се да је добар слуга, али лош господар. Када човек било којим делом тела дође у додир са електричним деловима који су под напоном, осетићете деловање електричне струје које називамо електричним ударом.
 • 3. Како људско тело проводи струју, после проласка струје кроз њега та електрична струја може изазвати унутрашња оштећења органа, и смрт човека. Зато сваки проводник на било ком електричном уређају или у оквиру струјних кола домаћинства мора бити изолован. Проводници у уређајима нису изолавани само због безбедности, већ и због функционисања самог уређаја. Проводници струјних кола у домаћинствима су изоловани и непомични, прекривени малтером и до њихових крајева се може доћи само скидањем поклопца инсталационе кутије. Инсталациону кутију не треба дирати нити отварати.
 • 4. Проводници који могу угрозити живот члана домаћинства су проводници потрошача, односно каблови са утичницом преко којих се потрошач прикључује на електричну мрежу. По проводницима никада не треба газити, нити на њих постављати неке предмете или делове намештаја, јер се изолација може оштетити.
 • 5. ОПАСНОСТ ОД УДАРА ЕЛЕКТРИЧНЕ СТРУЈЕ Опасност од додира неизолованог проводника под напоном 2. Опасност при нестучној оправци електтичних апарата 3. Опасност када се пожар гаси водом на електричним уређајима који су укључени 4. Опасност од истовременог додира електричних апарата и металних делова који су у вези са земљом 1.
 • 6. ЗАШТИТНЕ МЕРЕ ОД СТРУЈНОГ УДАРА *Изоловање металних кућишта, уређаја, инсталација и алата, прекидача и свих преносивих електричних уређаја *Уземљење металних оклопа и делова машина електричних уређаја, инсталација и постројења *Уградња аутоматске струјне заштитне склопке *Употреба сниженог напона од 24 V за преносне лампе.
 • 7. КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИМО ОД УДАРА ЕЛЕКРИЧНЕ СТРУЈЕ  Пре коришћења новог електричног уређаја добро прочитати упутство  Пре поправке електричне инсталације искључите осигураче  При раду са електричним уређајима нека су вам руке суве  Ако мењате неисправну сијалицу, искључите струјни круг  За време туширања не употребљујте електричне грејалице  На улици не додирујте жице које висе или вире са електричних стубова или кровова  У кући и школи користите утичнице са уземљењем
 • 8. УПУТСТВО ЗА ПРУЖАЊЕ ПРВЕ ПОМОЋИ ОД СТУРЈНОГ УДАРА 1. 2. 3. 4. Прекинути довод електричне струје (искључите прекидач, осигурач, продужни кабал) Ако унесрећени није у свесном стању, пружити му прву помоћ. Позовите лекара или хитну помоћ –телефон 94 Када се унесрећени освести, омотајте га топлом прекривачем и дајте му топли напитак Позовите стручно лице да поправи квар и отклони опасност
 • 9. ХВАЛА НА ПАЖЊИ
 • 10. ХВАЛА НА ПАЖЊИ