Your SlideShare is downloading. ×
Mатеријали
Mатеријали
Mатеријали
Mатеријали
Mатеријали
Mатеријали
Mатеријали
Mатеријали
Mатеријали
Mатеријали
Mатеријали
Mатеријали
Mатеријали
Mатеријали
Mатеријали
Mатеријали
Mатеријали
Mатеријали
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Mатеријали

1,111

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
1,111
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
14
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. МАТЕРИЈАЛИ ВРСТЕ МАТЕРИЈАЛА Наставник: Јелена Јањић
 • 2. Врсте материјала Материјали су супстанце од којих се изграђују објекти  које  човек  употребљава  да  би   побољшао  услове  живота. У  зависности  од  састава,  структуре  и  микроструктуре  материјали се деле на: машинске материјале ( метали и легуре) полимере (“пластични мaтeријали” ) композитивне материјале керамичке и остале материјале ( погонски, електронски и биоматеријали )
 • 3. Машински материјали Најзаступљенији машински материјали су метали.  Имају  кристалну  грађу,  због  чега  су  добри  проводници  топлоте  и  електричне  струје,  могу  се  пластично  деформисати  (  ковати,  гњечити  и  слично) и непорозни су. Легура значи мешавина која се добија сливањем два  или више метала.
 • 4. Гвожђе Гвожђе  је  легура  железа  и  угљеника,  као  и  других  легирајућих  елемената.  Добија  се  топљењем  железних  руда у високим пећима као сирово гвожђе.  Сирово  гвожђе  може  бити  бело  и  сиво  сирово  гвожђе  (ливено  гвожђе).  Сирово  гвожђе  се  користи  за  израду  одливака  у  ливницама  гвожђа.  Бело  сирово  гвожђе  намењено  је  за  прераду  у  челик.  Највећи  део  сировог  гвожђа из високих пећи, око 90 %, прерађује се у челик, а  остало у ливено гвожђе. 
 • 5. Челик Челик  је  легура  гвожђа  и  угљеника  са  садржајем  до  2,14% C.  Добија  се  прерадом  сировог  гвожђа.  Производи  се  у  високим пећима које су и до 100 метара висине.  Израда челика у средњем веку Шема високе пећи
 • 6. Особине и примена: Челик је сиве боје, добре проводи топлоту, веома изражене чврстоће, тврдоће и еластичности, лако се обрађује резањем, заваривањем и деформисањем и подложан је корозији.
 • 7. Челик Према хемијском саставу челици се деле на:  угљеничне и  легиране, Према намени на:  конструкционе,  алате и челике и  легуре с нарочитим физичким својствима. Од челика су направљени цеви, маказе, делови машина, прибор за јело, затим лимови за изградњу аутомобилских шкољки, фрижидера, бојлера….
 • 8. Лимови за изградњу силоса Цеви направљене од челика Прибор за јело Лимови за изградњу бојлера Лимови за изградњу аутомобилских шкољки Маказе
 • 9. Обојени метали и њихове легуре Обојени метали су сви метали изузев гвожђа и његових легура. делимо их на: тешко обојене метале ( бакар, цинк, калај, олово ) и лаке обојене метале ( алуминијум, магнезијум, титан…)
 • 10. Бакар и његове легуре Чист бакар је црвенкасто браон боје, мек, врло велике топлоте и електричне проводљивости. На ваздуху не подлеже корозији, али услед дугог стајања пресвлачи се зеленом патином. Употребљава се за производњу електричних проводника, делова машина, цеви у електроници и за производњу легура, као што су месинг и бронза.
 • 11. Месинг Месинг има боју злата, велику густину, добар је проводник струје и топлоте, отпоран на корозију, средње тврдоће и чврстоће, веома погодан за обраду резањем и лако се лије и леми. Примењује се за израду украсних предмета, кондензатора, цеви за размењиваче топлоте, лимова, брава, завртања.
 • 12. Бронза Бронза је легура бакра и неког легирајућег елемента, по коме и добија назив: на пример калај, олова, фосфорна, алуминијумска бронза. Употребљава се за изградњу завртања, арматура, зупчаника, кућишта, пумпи и турбина.
 • 13. Алуминијум Алуминијум је лак метал због мале специфичне густине, отпоран је према корозији и због тога се примењује у хемијској и прехрамбеној индустрији. Има високу електричну проводљивост и у све већој мери замењује бакар у електротехници. Због мале специфичне густине постао је незамењив у аутомобилској и у авионској индустрији, као и у савременом грађевинарству. Најпознатије легуре алуминијума су дуралуминиум, силумен и магналију м.
 • 14. Полимерни “пластични”  материјали У индустрији се у све већем обиму примењују пластичне масе, тј. материјали на основу полимера. Полимерни материјали се деле на:  вештачке( пластика, еластомери, лепкови, папир), природне( дрво, гума) и  анималне (кости, кожа).
 • 15. Композитивни материјали Комбиновањем више различитих материјала ради стварања новог који поседује боља својства у односу на својства појединачних компонената, добијамо композитивни материјал. Примена композитивних материјала је изражена у високоразвијеним транспортним системима ваздухопловства.
 • 16. Керамички материјали Керамички материјали су тврди и крти, па имају малу жилавост и пластичност. Добри су топлотни и електрични изолатори, добре су хемијске стабилности и високе температуре топљења. Користе се у грађевинарству, а технички имају широку примену у машинским конструкцијама.
 • 17. Погонски материјали Под машинским материјалима подразумевамо  горива и  мазива. Гориво је материја која у присуству кисеоника, понекад само једне варнице, може да се запали и да гори, ослобађајући спонтано велику количину енергије. Топлотна моћ горива је она количина топлоте која се ослобађа при потпуном сагоревању горива. Узависности од агрегатног стања горива могу бити : течна (нафта и њени деривати), гасовита(земни гас) и чврста ( угаљ, дрво, уран). Под појмом подразумевају се мазива уља и мазиве масти.
 • 18. Да би се смањило трење и хабање у механичким системима једноставних конструкција некад се тражило добро подмазивање. Уља за подмазивање савремених мотора с унутрашњим сагоревањем треба да обављају пет важних функција а то су: подмазивање, хлађење заптивање прање и заштиту.

×