Sistem peredaran-darah lapooran

1,163 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,163
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
25
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Sistem peredaran-darah lapooran

 1. 1. SISTEM PEREDARAN DARAH Nama : Wong Jeen Ding No. Matriks : DB100663 Nama Pensyarah : Encik Ahmad Zainal
 2. 2. Darah Darah adalah tisu perantara yang terdapat dalam semua haiwan tinggi yang berfungsi sebagai sistem pengangkutan.
 3. 3. Sistem Peredaran Darah Sistem peredaran darah dalam organism besar adalah aliran jisim cecair menerusi tisu dan organ-organ organism. Sistem peredaran membenarkan pengangkutan dan pertukaran nutrien, oksigen dan bahan kumuh. Sistem peredaran juga memainkan peranan melindungi bahan daripada jangkitan.
 4. 4. Sistem Peredaran Darah Dalam haiwan multisel, terdapat tiga komponen sistem peredaran iaitu : ( a ) medium ( b ) salur darah ( c ) pam
 5. 5. Tiga komponen sistem peredaran iaitu : ( a ) Medium Medium ialah cecair yang mengalir di dalam sistem peredaran. Medium mengangkut bahan-bahan ke seluruh badan. Dalam kebanyakan haiwan, darah adalah medium pengangkutan. Walau bagaimanapun, dalam artropoda seperti serangga, terdapat cecair disebut sebagai hemolimfa di dalam hemoselom. Hemolimfadi mengankut air, sebatian organic dan bukan organic ke seluruh hemoselom.
 6. 6. Tiga komponen sistem peredaran iaitu : ( b ) Salur darah Sistem yang terdiri dari salur darah yang besar dan kecil mengangkut darah darisatu bahagian badan ke bahagian badan yang lain. Salur-salur darah ini disebut sebagai arteri, vena dan kapilari.
 7. 7. Tiga komponen sistem peredaran iaitu : ( c ) Pam Pam di dalam badan ialah jantung . Apabila jantung mengecut, jantung menjana tekanan yang memaksa darah masuk ke dalam salur darah. Di dalam kapilari yang bertindak sebagai tapak pertukaran bahan-bahan, nutrient dan oksigen meresap dari kapilari darah ke sel-sl di sekitarnya, sementara karbon dioksidandan bahan kumuh meresap dari sel-sel ke kapilari darah.
 8. 8. Darah dan Hemolimfa 1. Darah ialah medium pengangkutan di dalam haiwan dan manusia. 2. Hemolimfa ialah cecair nutritive seperti darah yang dijumpai dalam serangga
 9. 9. Fungsi Darah 1. Mengangkut oksigen daripada paru-paru ke sel-sel di badan. 2. Mengangkut karbon dioksida daripada sel ke paru-paru. 3. Mengangkut nutrient, hormon dan bahan buangan. 4. Mengawalatur pH cecair badan. 5. Mengawalatur suhu badan 6. Mengawalatur kandungan air. 7. Pembekuan darah 8. Melindungi badan daripada jangkitan.
 10. 10. Fungsi Hemolimfa 1. Mengangkut air, garam tak organic dan bahan-bahan organic
 11. 11. Sistem Peredaran Darah Haiwan 1. Sistem peredaran darah terbuka 2. Sistem peredaran darah tertutup
 12. 12. Sistem peredaran darah terbuka  Darah tidak mengalir dalam satu arah.  Jantung sebagai pusat peredaran darah, sejumlah rongga yang disebut sinus, dan beberapa arteri Darah dipam dari jantung dan mengalir ke dalam ruang antara sel.  Pertukaran nutrien berlaku secara langsung antara sel badan dengan darah disekelilingnya melalui resapan.  Darah kemudiannya dikembalikan semula ke jantung.Sistem peredaran darah terbuka ini terhad kepada haiwan bersaiz kecil seperti serangga dan kerang-kerangan sahaja.
 13. 13. Sistem peredaran darah tertutup Darah mengalir berterusan dalam salur darah. Darah diedarkan melewati arteri dan kembali ke jantung melewati vena. Terdapat injap di dalam salur darah bagi memastikan yang pengaliran darah adalah sehala. Pertukaran bahan seperti gas, nutrient dan bahan kumuh (wasteproduct) berlaku antara darah dalam kapilari dengan sel badan.  Sistem peredaran darah tertutup terdapat pada haiwan yang besar seperti vertebrata
 14. 14. Peredaran Darah Inverterbrata  Haiwan bersel satu ( Protozoa ) tidak memiliki sistem peredaran darah.  Gas yang dibutuhkan dan zat makanan yang akan diserap dilakukan secara difusi, kerana tubuh hanya terdiri atas satu sel sehingga seluruh aktivitas metabolismenya dilakukan .  Banyak haiwan jenis ini yang menggunakan organel selnya untuk metabolisme. 
 15. 15. Peredaran Darah Inverterbrata  Seperti Paramaecium menggunakan vakuola kontraktil untuk mengedarkan zat makanan cair, dan menggunakan vakuola makanan untuk mengedarkan zat makanan padat.  Ada haiwan yang menggunakan rongga sebagai saluran pencernaan sekaligus saluran peredaran yang dinamakan rongga gastrovaskuler. Contoh Hydra dan Planaria.
 16. 16. Contoh Peredaran Darah Inverterbrata 1. Cacing Sistem peredaran darah cacing mempunyai alat peredaran darah yang terdiri atas pembuluh darah punggung, pembuluh darah perut dan lima pasang lengkung aorta. Lengkung aorta berfungsi sebagai jantung.
 17. 17. Sistem peredaran darah pada cacing
 18. 18. Contoh Peredaran Darah Inverterbrata 2. Serangga Sistem peredaran darah serangga mempunyai alat transportasi berupa jantung pembuluh. Pada bagian jantung pembuluh terdapat lubang-lubang kecil yang mempunyai katup. Pada waktu jantung pembuluh berdenyut ostium tertutup, darah mengalir ke depan melalui aorta. Peredaran darah belalang hanya mengedarkan sari makanan dan mengambil sisa metabolisme. Sedangkan pengedaran oksigen ke seluruh tubuh dan pengambilan karbon dioksida dilakukan melalui sistem trakea.
 19. 19. Sistem peredaran darah pada belalang
 20. 20. Peredaran Darah Verterbrata Dibahgikan kepada dua jenis :  Tunggal : Sekali melewati jantung. Contoh : Ikan  Ganda : Dua kali melewati jantung. Contoh : Amphibia , Reptilia , Aves dan Mamalia
 21. 21. Pembuluh Darah Arteri ( pembuluh nadi ) • Pembuluh darah yang mengangkut darah dari jantung menuju ke kapiler alat-alat tubuh. • Aorta : pembuluh nadi yang paling besar yang mengangkut darah keluar dari jantung. • Arteri pulmonalis : pembuluh darah yang membawa darah kaya karbondioksida dari jantung ke paru-paru.
 22. 22. Pembuluh Darah Vena • Sistem vena kava : vena yang membawa darah kembali ke jantung. • Sistem vena pulmonalis : vena yang mengangkut darah paru-paru.
 23. 23. Contoh Peredaran Darah Verterbrata 1. Ikan (Pisces )  Ikan mempunyai sistem peredaran darah tunggal.  Jantung terdiri atas dua ruang iaitu serambi dan bilik.  Jantung berisi darah yang miskin oksigen.  Darah yang berasal dari bilik jantung dipompa melalui aorta menuju insang.  Dalam insang karbon dioksida dilepaskan dan oksigen diikat oleh darah.  Setelah melewati insang, darah yang banyak mengandung oksigen dialirkan ke seluruh tubuh.
 24. 24. Sistem peredaran darah pada ikan ( Pisces )
 25. 25. Contoh Peredaran Darah Verterbrata 2. Sistem Peredaran Darah Katak ( Amphibia )  Sistem peredaran darah amphibia mempunyai sistem peredaran darah ganda.  Jantung katak terdiri atas tiga ruang yaitu serambi kiri, serambi kanan dan bilik.  Karena jantung katak hanya mempunyai satu bilik,  Darah yang banyak mengandung oksigen dan karbon dioksida masih bercampur dalam bilik jantung.
 26. 26. Bahagian-bahagian Jantung Katak
 27. 27. Contoh Peredaran Darah Verterbrata 3. Sistem Peredaran Darah Buaya ( Reptilia )  Sistem peredaran darah Reptilia mempunyai sistem peredaran ganda seperti pada burung.  Jantung kadal terdiri dari empat ruang yaitu serambi kiri, serambi kanan, bili kiri dan bilik kanan. Dari jantung keluar dua buah aorta aorta kanan dan aorta kiri.  Aorta kanan keluar dari bilik kiri dan mengalirkan darah ke seluruh tubuh. Aorta kiri keluar dari perbatasan bilik kiri dan bilik kanan mengalirkan darah ke bagian belakang tubuh.
 28. 28. 3. Sistem Peredaran Darah Buaya ( Reptilia )
 29. 29. Contoh Peredaran Darah Verterbrata 3. Sistem Peredaran Darah Pada Burung  Alat-alat transportasi pada burung merpati terdiri atas jantung dan pembuluh darah.  Jantung terdiri atas empat ruang iaitu serambi kiri, serambi kanan, bilik kiri dan bilik kanan.
 30. 30. Contoh Peredaran Darah Verterbrata  Darah yang banyak mengandung oksigen yang berasal dari paru-paru tidak bercampur dengan darah yang banyak mengandung karbondioksida yang berasal dari seluruh tubuh. Peredaran darah burung merupakan peredaran darah ganda yang terdiri atas peredaran darah kecil dan peredaran darah besar.
 31. 31. Sistem Peredaran Pada Burung
 32. 32. Terima Kasih

×