L'activitat econòmica

180 views
127 views

Published on

Published in: Economy & Finance
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
180
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

L'activitat econòmica

 1. 1. L’activitat econòmica Albert Laguía Valiño. 1HS 2
 2. 2. • L’economia ajuda a administrar els recursos, són limitats i les necessitats dels humans son il·limitades.• Podríem dir que és la ciència social que estudia l’administració eficient d’uns recursos limitats destinats a la producció de bens i serveis per tal de satisfer les necessitats humanes.
 3. 3. • Treball: esforç que fan les persones per generar riquesa.• Capital: bens que serveixen per produir altres bens.• Recursos naturals: bens de la natura o primeres matèries.• Capacitat empresarial: organització dels factors de producció per generar bens i serveis.
 4. 4. Conjunt d’institucions que permet l’organització d’una societat.• Economia de mercat.• Economia planificada.• Economia mixta.
 5. 5. Intercanvis de bens i serveis a través de la interacció de la demanda i l’oferta.o DEMANDA: representa la quantitat de productes o serveis que el públic objectiu vol i pot adquirir per satisfer les necessitats.o OFERTA: capacitat de l’empresari per posar a disposició del comprador una determinada mercaderia a un preu concret.
 6. 6. EL SISTEMA DE MERCAT (2).Per tal de fer una economia de mercat cal plantejar tres preguntes:o Què s’ha de produir? El que els compradors vulguin adquirir.o Com s’ha de produir? Cada empresa té una gestió pròpia, mala gestió = no empresa. S’ha de comptar amb la competència de mercat.o Per a qui s’ha de produir? Els que tenen molts factors poden obtenir molts productes i els que tenen pocs factors tindran productes escassos.
 7. 7. • Té limitacions, ja que moltes persones no poden cobrir ni les necessitats més bàsiques.• L’estat intervé: -L’empresa no ofereix bens públics dels quals es pot gaudir en general. -L’activitat produïda perjudica als altres. -Part de la població està mancada d’un mínim per sobreviure.
 8. 8. L’estat dirigeix l’economia a través de directius polítiques.1. Es planteja les necessitats de la població.2. A través d’aquestes s’elabora un pla, per tal de satisfer-les.
 9. 9. Decideix la producció de bens i serveis.Estat Assigna recursos productius i fixa els objectius de la producció i el creixement econòmic.Propietari Proporcionen llocs deEmpreses treball.que es Degut a No consideren pèrduesconsideren que: ni guanys en els seusun bé social. resultats.
 10. 10. • Recorre el mercat per assignar els recursos pel qual el estat intervé poc o molt per regular-ne el funcionament.
 11. 11. Dos agents econòmics principals: consumidors i empreses. FACTORS DE PRODUCCIÓ EMPRESES CONSUIMIDORS BENS I SERVEIS
 12. 12. Les institucions financeres.Bens i serveis Pagaments amb diners.Bancs Institucions Ús dels financeres dinersCaixesd’estalviCapten els recursos que no es destinen al consum ique constitueixen l’estalvi
 13. 13. El sector públic Consumeixen iAdministracions publiques inverteixen (actuen com a agents econòmics) El sector públic ofereix: -bens i serveis que no produiria o no ho faria adequadament en el sector privat. -bens i serveis políticament i socialment rellevants.
 14. 14. El sector exteriorImportacions: productes que provenen d’altres països i en l nostre se n’ofereix la venda.Exportacions: productes que surten del nostre país cap a un altre per ser venuts en aquell.
 15. 15. FPP (frontera de possibilitats de producció)Mostra les quantitats màximes de béns i serveis que una economia pot produir fent servir tots els seus coneixements.Anàlisi Escassetat: recursos limitats, cal triar a quins s’assignen cada un d’ells. Eficiència: producció màxima possible amb els recursos.
 16. 16. Vies del creixement econòmicDesplaçament de la FPP entre altres degut al creixement econòmic. -Increment de recursos: s’incrementen amb el descobriment de noves riqueses naturals. -Progrés tecnològic: s’incrementen en el sistema econòmic innovacions que representin un increment de l’eficiència o bé formant i qualificant els treballadors.
 17. 17. El concepte de cost d’oportunitat Podríem definir el cost d’oportunitat d’un bé o un servei com el cost de la millora alternativa perduda i reflecteix allò a què es renuncia per tal d’aconseguir-lo.
 18. 18. Microeconomia: estudia la conducta dels agents econòmics individuals i de mercats concrets. Centra la seva atenció en els preus i en la quantitat de béns i serveis produïts per cada mercat.
 19. 19. Macroeconomia: considera el comportament de l’economia a escala global. No és preocupa de la venda del mercat, sinó de la millora o l’empitjorament de l’economia del país.

×