Operadors

1,869 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,869
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,139
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Operadors

 1. 1. TIPUS D’OPERADORS.
 2. 2. RODA Eix solidari: L’eix i la roda giren junts. Eix no solidari: La roda gira entorn a l’eix. UTILITATS: - Facilitar el desplaçament d’objectes. - Obtenir un moviment rotatiu en un Rodaments: Redueixen la eix a partir del moviment de l’aigua. fricció entre els eixos i les - Transmetre un moviment giratori rodes o entre els eixos i el d’un eix a un altre. suport. - Reduir l’esforç necessari per aixecar una massa.
 3. 3. POLITJA UTILITATS: -Transmetre un moviment giratori d’un eix a un altre. (S’utilitzen com a multiplicadors o reductors de la velocitat) (Ventiladors, trepants...) - Reduir l’esforç necessari per aixecar una massa. (Polispast).
 4. 4. ENGRANATGES RECTES HELICOÏDALS CÒNICS UTILITATS: - Transmissió de moviments entre dos eixos distants: 1. Acoblant directament diverses rodes dentades (tren d’engranatges) (Canvi de marxes, rellotges...) 2. Fem servir una cadena (cadena-pinyó) (Bicicletes, portes d’obertura automàtica...)
 5. 5. CREMALLERA UTILITATS: Juntament amb un engranatge per convertir un moviment giratori en un de longitudinal. (Safates de DVD, portes automàtiques...)
 6. 6. CARGOL SENSE FI UTILITATS: Transmetre un moviment giratori entre dos eixos perpendiculars. Gran reductor de la velocitat. (Eixugaparabrises, guitarres…)
 7. 7. LLEVA Diferents perfils de lleves. UTILITATS: Transformar un moviment giratori en un longitudinal alternatiu. (Motors dels cotxes…)
 8. 8. Cargol - Femella UTILITATS: Convertir un moviment rotatiu en un altre lineal. (Crics, cargols de bancs...) Unió de peces desmuntables
 9. 9. Excèntrica i Manovella Manovella de mà Manovella de peu UTILITATS: Imprimir un moviment giratori en un eix fent servir les mans o els peus. Amb l’ajuda de la biela, transformar en lineal alternatiu un moviment giratori d’un eix o a l’inrevés. Excèntrica
 10. 10. biela UTILITATS: Convertir un moviment giratori continu en un lineal alternatiu. (Motors dels cotxes, màquines de vapor, màquines de cosir...)
 11. 11. TRINQUET UTILITATS: -Permetre el moviment rotatiu tan sols en un sentit. (Fre de mà d’un cotxe, seients, carret de pescar...)

×