Your SlideShare is downloading. ×
Solat
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Solat

1,637
views

Published on


0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
1,637
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
138
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. SOLAT
 • 2.  Perkataan "Solat" beerti DOA dan menurutistilah syarak, solat ialah beberapa perkataandan perbuatan yang didahului dengan takbirdan diakhiri salam dengan syarat-syarattertentu. Terdapat lebih 656 otot di dalam tubuh kitayang beberapa daripadanya mengalamiperegangan, pergerakan dan pengenduransemasa gerakan solat. Sebelum melakukan ibadat solat, seseorangitu mestilah terlebih dahulu menyucikan diridaripada hadas dan najis. Sekiranya ibadatsolat itu dilakukan dalam keadaan dirinyakotor, maka amalan tersebut tidak sah.
 • 3.  Solat merupakan tanda pertalian terus seoranghamba dengan Allah. Islam memfardhukan ke atasumatnya melaksanakan solat wajib sebanyak limawaktu sehari semalam. Solat Asar sebanyak 4 rakaat Solat Maghrib sebanyak 3 rakaat Solat Isyak sebanyak 4 rakaat Solat Subuh sebanyak 2 rakaat Solat Zohor sebanyak 4 rakaat
 • 4. GERAKAN-GERAKAN DALAMSOLAT1. BerdiriBerdiri tegak dan lurus menjadikan titik tumpuanbeban tubuh tertumpu pada kedua-dua telapak kakisecara seimbang. Secara ortopedik, rutin ini melatihkekuatan tulang pada kaki dan ekstremiti bawahmenerima serta menampung beban tubuh secararutin.
 • 5. 2. TakbirMengangkat tangan ketika takbiratul ihrammemudahkan nafas dihirup. Waktu itu, paru-parumengembang dan otot diafragma mendatar.Mendakap tangan ke dada memberikan kesan yangsebaliknya di mana paru-paru mengempis danmengeluarkan nafas.
 • 6. 3. RukukPosisi rukuk, terutama ketika terjadi peralihanmenuju iktidal, memberi tekanan pada pundi kencingoleh tulang belakang dan tulang kemaluan. Inimelancarkan proses membuang air kecil danmencegah gangguan prostat.
 • 7. 4. SujudSujud yang wajib sebanyak 34 kali sehari menjaminaliran darah ke arah otak, khususnya darah disaluran vena. Ini menyebabkan pengembalian darahmenuju jantung lebih mudah.
 • 8. 5. Duduk IftirasyDuduk iftirasy menjaga kesihatan sendi denganmengaktifkan kelenjar peluh yang dilipat padabahagian paha. Bertemunya lipatan paha dan betismeningkatkan pengeluaran peluh. Ini mampumencegah pengapuran dengan mengeluarkanmineral dan garam-garam yang mungkin ada padalipatan paha.
 • 9. 6. TransisiPergerakan daripada satu kedudukan ke kedudukanlain yang berlaku sekurang-kurangnya 85 kali seharimempengaruhi organ-organ pencernaan, sistemkencing, jantung dan saluran darah.
 • 10. 7. SalamGerakan salam iaitu memutar kepala ke kanan dan kekiri berguna bagi meregangkan otot-otot kepala danleher. Ini menjadi senaman ringan dalam memeliharakeanjalan kulit wajah.
 • 11. 8. ThumaninahThumaninah atau berhenti seketika. Rutin solatmenjadi masa rehat daripada aktiviti rutin duniasehingga tubuh, hati dan fikiran kita menjadi segarkembali.

×