Solat
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Solat

on

 • 1,159 views

 

Statistics

Views

Total Views
1,159
Views on SlideShare
1,149
Embed Views
10

Actions

Likes
0
Downloads
59
Comments
0

2 Embeds 10

http://titas20122013-kumpulan6.blogspot.com 8
http://dba6351.1bestarinet.net 2

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Solat Solat Presentation Transcript

 • SOLAT
 •  Perkataan "Solat" beerti DOA dan menurutistilah syarak, solat ialah beberapa perkataandan perbuatan yang didahului dengan takbirdan diakhiri salam dengan syarat-syarattertentu. Terdapat lebih 656 otot di dalam tubuh kitayang beberapa daripadanya mengalamiperegangan, pergerakan dan pengenduransemasa gerakan solat. Sebelum melakukan ibadat solat, seseorangitu mestilah terlebih dahulu menyucikan diridaripada hadas dan najis. Sekiranya ibadatsolat itu dilakukan dalam keadaan dirinyakotor, maka amalan tersebut tidak sah.
 •  Solat merupakan tanda pertalian terus seoranghamba dengan Allah. Islam memfardhukan ke atasumatnya melaksanakan solat wajib sebanyak limawaktu sehari semalam. Solat Asar sebanyak 4 rakaat Solat Maghrib sebanyak 3 rakaat Solat Isyak sebanyak 4 rakaat Solat Subuh sebanyak 2 rakaat Solat Zohor sebanyak 4 rakaat
 • GERAKAN-GERAKAN DALAMSOLAT1. BerdiriBerdiri tegak dan lurus menjadikan titik tumpuanbeban tubuh tertumpu pada kedua-dua telapak kakisecara seimbang. Secara ortopedik, rutin ini melatihkekuatan tulang pada kaki dan ekstremiti bawahmenerima serta menampung beban tubuh secararutin.
 • 2. TakbirMengangkat tangan ketika takbiratul ihrammemudahkan nafas dihirup. Waktu itu, paru-parumengembang dan otot diafragma mendatar.Mendakap tangan ke dada memberikan kesan yangsebaliknya di mana paru-paru mengempis danmengeluarkan nafas.
 • 3. RukukPosisi rukuk, terutama ketika terjadi peralihanmenuju iktidal, memberi tekanan pada pundi kencingoleh tulang belakang dan tulang kemaluan. Inimelancarkan proses membuang air kecil danmencegah gangguan prostat.
 • 4. SujudSujud yang wajib sebanyak 34 kali sehari menjaminaliran darah ke arah otak, khususnya darah disaluran vena. Ini menyebabkan pengembalian darahmenuju jantung lebih mudah.
 • 5. Duduk IftirasyDuduk iftirasy menjaga kesihatan sendi denganmengaktifkan kelenjar peluh yang dilipat padabahagian paha. Bertemunya lipatan paha dan betismeningkatkan pengeluaran peluh. Ini mampumencegah pengapuran dengan mengeluarkanmineral dan garam-garam yang mungkin ada padalipatan paha.
 • 6. TransisiPergerakan daripada satu kedudukan ke kedudukanlain yang berlaku sekurang-kurangnya 85 kali seharimempengaruhi organ-organ pencernaan, sistemkencing, jantung dan saluran darah.
 • 7. SalamGerakan salam iaitu memutar kepala ke kanan dan kekiri berguna bagi meregangkan otot-otot kepala danleher. Ini menjadi senaman ringan dalam memeliharakeanjalan kulit wajah.
 • 8. ThumaninahThumaninah atau berhenti seketika. Rutin solatmenjadi masa rehat daripada aktiviti rutin duniasehingga tubuh, hati dan fikiran kita menjadi segarkembali.