Zlatni presek

3,713 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,713
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
58
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Zlatni presek

 1. 1. ZLATNI PRESEKZlatni presek u matematici i umetnosti je specifični odnos između dve veličine koje zadovoljavaju sledeće pravilo: odnos njihovog zbira i veće veličine jednak je odnosu veće veličine prema manjoj. Zlatni presek se uglavnom obeležava malim grčkim slovom fi. Formula:
 2. 2. ZLATNI PRESEK U ARHITEKTURI Danas je opste prihvaceno misljenje da je grcki arhitekta primenjivao zlatni presek kao najlepsu proporciju za najskladnije oblike arhitekture. Proporcija zlatnog preseka je trazeni zakon lepote koji se nalazi u srazmernosti izmedju pojedinih delova i delova prema celini. Kroz istoriju pravougaonik stranica 1 i 1.6180339887... smatran je najprijatnijim za oci.Grcki vajar Fidija izgradio je Partenon i mnoge figure na njemu. Prisutna je proporcija zlatnog preseka u njegovim radovima koji su pronadjeni u Atini, u Grckoj.
 3. 3. ZLATNI PRESEK U FOTOGRAFIJI Pravilo zlatnog preseka daju nam neke preporuke gde treba smestiti objekat fotografisanja. Ukoliko pravougaonu površinu podelite linijama na tri jednaka dela horizontalno i vertikalno, dobićete četiri tačke unutar fotografije. Upravo su to tačke u kojima je poželjno postaviti fotografisani objekat. Ukoliko je objekat horizontalan, postavite ga blizu donje ili gornje horizontalne linije. Zlatnim presekom se na najidealniji način definišu odnosi.
 4. 4. ZANIMLJIVOSTI Antički arhitekti su smatrali da gradjevine imaju izuzetan izgled ako su im dimenzije odredjene zlatnim presekom. Čak se verovalo da gradjevine sa zlatnim presekom imaju magične moći. Poznati Partenon u Atini je gradjen po zlatnom preseku. Egipatske piramide imaju proporcije zlatnog preseka, zgrada ujedinjenih nacija... Zlatni presek se nalazi i u delima čuvenih muzičara: dela Baha, Mocartove sonate, Betovenova peta sinfonija, muzika Šuberta…Nalazi se na slikama Leonarda … Ipak, najzanimljivije je to da zlatni presek nalazimo i u prirodi. C :Documents and SettingsTrisoDesktopYouTube - Everything Is Connected To The Golden Ratio Chris MintZ Barf.mht Ukoliko podelimo broj ženki pčela i mužjaka u košnici, dobijamo približno 1,6. Izmerimo čovečju dužinu od vrha glave do pupka, pa to podelimo sa dužinom od pupka do poda…opet 1,6. Seme suncokreta raste u suprotnim spiralama a medjusobni odnosi prečnika rotacije su 1,6. Na kućici ( školjci) mekušca nautilusa takodje je odnos spiralnog prečnika prema svakom sledećem
 5. 5. Zlatni presek se zapaza:- U delima najvecih slikara kao sto su:Leonardo Da Vinci,Mikelandjelo, Rafael, Rembrant, Salvador Dali, Flecer Koks,Seurat,Pjet Mondrijan…
 6. 6. Leonardo da Vinci
 7. 7. MIkelandjelo
 8. 8. Rafael
 9. 9. Rembrant
 10. 10. Salvador Dali
 11. 11. Flecer Koks
 12. 12. Seurat
 13. 13. Pjet Mondrijan

×