Els Antecedents De L´èPoca Contemporània

927 views
808 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
927
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
13
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Els Antecedents De L´èPoca Contemporània

 1. 1. Els antecedents de l'època contemporània. El pensament il·lustrat.
 2. 2. Continguts  Exposició de les revolucions angleses.  Definició de despotisme il·lustrat i reformes proposades.  La guerra de Successió, la resistència catalana i el posterior absolutisme.
 3. 3. Les revolucions angleses En l'edat mitjana, a Anglaterra el poder del rei estava limitat per el Parlament format per: nobles(Lords) i burgesos(Comuns)
 4. 4.  Al segle XVII la dinastia Stuart va intentar governar sense Parlament.  Això origina una guerra civil.  El 1649 el rei Carles I es ajusticiat i es proclama la República.
 5. 5.  Oliver Cromwell va transformar la república en dictadura i a la seva mort el Parlament torna a la monarquia.  Carles II acepta el Parlament i es vota l ´Habeas Corpus en 1679.
 6. 6. En 1689…  Una segona revolució acaba amb l'absolutisme i corona a Guillem d ´Orange. El rei jura els (Bills of the rights) on es limiten els poders del monarca, es separen el executiu i el legislatiu i es defensa la llibertat individual.
 7. 7. Definició del despotisme il·lustrat  El Despotisme il·lustrat és la forma de govern característica a l'Europa del segle XVIII i que hom podria resumir amb la frase de "tot per al poble però sense el poble". Pretenia promoure algunes reformes socials i econòmiques, però deixant intacte el règim absolutista i l'organització estamental de la societat.
 8. 8. Dèspotes il·lustrats  Els principals reis il·lustrats foren Frederic II de Prússia, Maria Teresa I d'Àustria, la tsarina Caterina II de Rússia, Gustau III de Suècia i Carles III d'Espanya. Van intentar fer compatible l'absolutisme amb les idees de progrés.
 9. 9. Monarques europeus de l'època
 10. 10. Reformes proposades  Racionalització de l'administració de l ´Estat.  Reforma del ensenyament.  Modernització de l'agricultura.  Desenvolupament de les manufactures.  Liberalització parcial del comerç. De totes maneres les reformes foren limitades.
 11. 11. Reformes en imatges
 12. 12. La guerra de Successió(1701-1714).  Carles II va morir sense descendència i va nomenar a Felip V. Potències europees com G. Bretanya, Holanda, Portugal o els austríacs s'oposen sent el seu candidat Carles d'Àustria.
 13. 13.  Castella es va mostrar fidel al Borbó mentre la corona d'Aragó va donar suport de Carles d ´Austria.  La guerra serà favorable a les felipistes amb la victòria d'Almansa(1707).
 14. 14. El tractat d´Utrecht  El Tractat d´Utrecht (1713) va reconèixer a Felip V com rei d'Espanya i Espanya va perdre territoris europeus inclús Gibraltar i Menorca.
 15. 15. La resistència catalana  Barcelona i altres ciutats de Catalunya van continuar oposant-se a Felip V. Barcelona va ser assetjada durant 14 mesos i va ser defensada per 6.000 combatents. L ´11 de setembre del 1714 Felip V ocupà Barcelona. Rafael Casanova--------------
 16. 16. A partir de 1716...  Es publica el decret de Nova Planta que:  Fixa normes administratives per Catalunya.  La Generalitat i el consell de Cent són suprimits.  Els càrrecs són nomenats pel rei.  Castellà com idioma oficial.
 17. 17. Institucions borbòniques Rei (Felip V o Ferran VI) Capità General en les Provincies. Secretaris Assesoren al rei els consells Corregidors en les Administració central i Municipis i nomenats per el rei. les corts Altres són les audiències I les intendents.
 18. 18. Altres aspectes
 19. 19. Video 11 de setembre del 1714  Edu3.cat  Altres documents: • Quadre del sistema polític anglés. • Decret de Nova Planta. • Programa reformista de Carles III. • Eix cronològic.

×