Woordenlijst Jodendom

295 views

Published on

Published in: Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
295
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Woordenlijst Jodendom

  1. 1. Woordenlijst Jodendom. Bar Mitswa = Zoon van het gebod. Dat als een jongen 13 wordt, is hij verantwoordelijk voor zichzelf. Bat Mitswa = Dochter van het gebod Dat als een meisje 12 wordt, is zij verantwoordelijk voor zichzelf. Chanoeka Chanoeka is een van de kleinere feesten van het Jodendom wat het feest van de lichtjes betekend. Davidster De davidster is een spiritueel symbool dat in de vorm is van een hexagram.
  2. 2. Keppel Een keppel is een hoofddeksel dat traditioneel gedragen wordt door Joodse mannen. Ko(o)sjer Koosjer is een term die gebruikt wordt als eten op een bepaalde manier is bereid. En wat Joden mogen eten. Liberale Joden Liberale Joden zijn Joden die niet zo heel erg gelovig zijn. Ze doen niet precies alles wat moet. Menora 7 armige kandelaar, symbool van het Hebreeuwse volk. Mezoeza Mezoeza is een tekstkokertje die volgens traditioneel Joods op de deurposten geplaatst moeten
  3. 3. worden. Niet- religieuze Joden Joden die niet wel bij het Joodse volk horen maar het Jodendom niet belijden. Orthodoxe Joden Heel streng gelovige joden. Ook te herkennen aan hun uiterlijk. Ze zien er allemaal een beetje hetzelfde uit. Sjabbat De Sjabbat is de rust dag van de Joden. Ook wel de 7de dag van de week. Het begint op vrijdag avond. Synagoge Het gebedshuis van de Joden. Ook wel de plek van Samenkomst.
  4. 4. Tenach Het heilige boek van de Joden. Thora De eerste vijf boeken uit de Tenach. Het betekend: leer, instructie en wet. Heilige Ark Een heilige ark is een kast met daarin Thorarollen. De heilige ark staat altijd in de richting van Jeruzalem. Boven de deur van de ark staan de tien geboden. Kast met Thorarollen. De kast met Thorarollen is eigenlijk precies hetzelfde als de Heilige ark.
  5. 5. Tien woorden. is een verzamelnaam voor een set leefregels die volgens twee grote religieuze stromingen: Jodendom en Christendom. Eeuwig Brandende lamp. De eeuwig brandende lamp werd in de loop der jaren gezien als het licht van de Goden. Bima Een verhoogd platvorm in de Synagoge waar de chazan de synagogedienst leidt. Jad Aanwijs stok van de Joden waar een handje aan zit zodat je aankan wijzen in de Thora waar je bent.
  6. 6. Chazan Voorzanger en voorganger in de synagoge. Rabbijn Een joodse geleerde die een expert is in de joodse wet. Talliet gebedsmantel Teffilier Gebedsriemen.
  7. 7. Chazan Voorzanger en voorganger in de synagoge. Rabbijn Een joodse geleerde die een expert is in de joodse wet. Talliet gebedsmantel Teffilier Gebedsriemen.

×