Your SlideShare is downloading. ×
Woordenlijst Jodendom
Woordenlijst Jodendom
Woordenlijst Jodendom
Woordenlijst Jodendom
Woordenlijst Jodendom
Woordenlijst Jodendom
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Woordenlijst Jodendom

210

Published on

Published in: Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
210
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Woordenlijst Jodendom. Bar Dat als een Mitswa jongen 13 wordt, = is hij Zoon van verantwoordelijk het gebod. voor zichzelf. Bat Mitswa Dat als een = meisje 12 wordt, Dochter van is zij het gebod verantwoordelijk voor zichzelf. Chanoeka Chanoeka is een van de kleinere feesten van het Jodendom wat het feest van de lichtjes betekend. Davidster De davidster is een spiritueel symbool dat in de vorm is van een hexagram.
  • 2. Keppel Een keppel is een hoofddeksel dat traditioneel gedragen wordt door Joodse mannen. Ko(o)sjer Koosjer is een term die gebruikt wordt als eten op een bepaalde manier is bereid. En wat Joden mogen eten. Liberale Liberale Joden Joden zijn Joden die niet zo heel erg gelovig zijn. Ze doen niet precies alles wat moet. Menora 7 armige kandelaar, symbool van het Hebreeuwse volk. Mezoeza Mezoeza is een tekstkokertje die volgens traditioneel Joods op de deurposten geplaatst moeten
  • 3. worden. Niet- Joden die niet religieuze wel bij het Joden Joodse volk horen maar het Jodendom niet belijden. Orthodoxe Heel streng Joden gelovige joden. Ook te herkennen aan hun uiterlijk. Ze zien er allemaal een beetje hetzelfde uit. Sjabbat De Sjabbat is de rust dag van de Joden. Ook wel de 7de dag van de week. Het begint op vrijdag avond. Synagoge Het gebedshuis van de Joden. Ook wel de plek van Samenkomst.
  • 4. Tenach Het heilige boek van de Joden. Thora De eerste vijf boeken uit de Tenach. Het betekend: leer, instructie en wet. Heilige Ark Een heilige ark is een kast met daarin Thorarollen. De heilige ark staat altijd in de richting van Jeruzalem. Boven de deur van de ark staan de tien geboden. Kast met De kast met Thorarollen. Thorarollen is eigenlijk precies hetzelfde als de Heilige ark.
  • 5. Tien is een woorden. verzamelnaam voor een set leefregels die volgens twee grote religieuze stromingen: Jodendom en Christendom. Eeuwig De eeuwig Brandende brandende lamp lamp. werd in de loop der jaren gezien als het licht van de Goden. Bima Een verhoogd platvorm in de Synagoge waar de chazan de synagogedienst leidt. Jad Aanwijs stok van de Joden waar een handje aan zit zodat je aankan wijzen in de Thora waar je bent.
  • 6. Chazan Voorzanger en voorganger in de synagoge. Rabbijn Een joodse geleerde die een expert is in de joodse wet. Talliet gebedsmantel Teffilier Gebedsriemen.

×