Your SlideShare is downloading. ×
Kuvia puhelimesta
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Kuvia puhelimesta

1,570
views

Published on

Minä valokuvaan puhelimellani näin.

Minä valokuvaan puhelimellani näin.


0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
1,570
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. Kuviapuhelimesta
 • 2. Minulla on järjestelmäkamera.Sen avulla pystyn tekemään kelvollisia kuvia.Mutta järjestelmäkamerani vaihtolinsseineen on niin iso ja raskas,että en kuljeta sitä kovin usein mukanani.Kun minulla on aikaa, säädän kuviani tietokoneenkuvankäsittelyohjelmassa.Säilytän kuviani ulkoisilla kovalevyillä ja katson niitä näytöltä.Taloudessani on myös digipokkareita.Mutta niitä en ole tottunut käyttämään.Jos olen menossa paikkaan, josta oletan voivani ottaa hyviä kuvia,silloin otan mukaan järkkärin.Kun nukun, puhelimeni latautuu sängyn alla ja on samallaherätyskelloni.Aina muulloin puhelin on taskussani tai kädessäni.Puhelimeni on se kamera, joka on mukanani aina.Puhelimen kameralla minä otan kuvat elämän yllättävistä hetkistä.Ja ympäristöni jännittävistä yksityiskohdista.
 • 3. Kun ostin nykyisen puhelimeni,kiinnitin huomiota prosessoriin,käyttöjärjestelmään, kosketusnäytönominaisuuksiin ja sovelluksiin, joitapuhelimeen on mahdollista hankkia.Kamera ei ollut tärkeimpien kriteerienjoukossa, kun valitsin puhelinta.Edellisessä puhelimessani oli olluthyvä kamera. Olin luultavastialkanut pitämään selvyytenä, ettäpuhelimessa on hyvä kamera.Puhelimessani ei ole kovin hyväkamera. Mutta elämä puhelimeni jasen kameran kanssa on ollutkuitenkin hauskaa.Ja se on muuttanut käsitystänikamerasta ja valokuvasta.
 • 4. Puhelimeni on HTC Desire.Käyttöjärjestelmänäpuhelimessa on Android.Puhelimen alkuperäinenkamera on pudonnutkakkostyöpöydälle.Tosin aivan arvovaltaiseenseuraan.
 • 5. Kamera toimii hyvin.Mutta kuvat ovat usein varsinlatteita.Haaleita, kontrastittomia.Voi tosin olla, että en olesäätänyt kameraa tarpeeksihuolellisesti.Useimmat kamerat tuottavatheikkoja kuvia, jos kamerankäyttäjä ei opettele kameranominaisuuksia javalokuvauksen muutamialainalaisuuksia.
 • 6. Auttaisiko kontrastin ja kylläisyyden lisääminen?
 • 7. Kun kuvaan järjestelmäkameralla, tarkoitukseni onrakentaa hyvä kuva.Kun kuvaan puhelimella, kuva on yleensä osa tarinaa,jota kerron verkossa.Yleensä minulla on tarve saada puhelimella ottamanikuva mahdollisimman nopeasti verkkoon.Nopeus on tärkeämpää, kuin perinteinenvalokuvauksen laatu.Valokuvauksessa on kyse kommunikaatiosta.Valokuvaus puhelimella ei ole taideharrastusta omaanpöytälaatikkoon.
 • 8. Kuva järjestelmäkameralla.Aihe yhdentekevä.Leikittelyä maalaustaiteen vanhoilla maisemakuvauksenkonventioilla. Leikittelyä sommittelusäännöillä.Kuvan varsinainen teema on tekninen.Miten otan kuvan lähes pimeässä ilman jalustaa?Löydänkö kamerasta asetukset, jotka tuovat terävän kuvan, muttaeivät liikaa rakeisuutta.Osaanko valottaa niin, että illan tunnelma tallentuu kuvaan.Tällä kuvalla oli kaksi huippuhetkeä.Kuvaushetki oli tärkein. Ne sekunnit, joiden aikana valitsin käyttämäniasetukset ja sommittelin kuvan.Toinen tärkeä hetki oli Photoshopin äärellä, kun tutkin tarvitseeko kuvahienosäätöä.Nyt kuva on valmis ja se on haudattu ja unohdettu kovalevylleni.Sievät maisemakuvat eivät kiinnosta ketään jälkeenpäin.
 • 9. Kun otan kuvan puhelimellani,minulla on yleensä jo käsityssiitä, mihin minä aion kuvaakäyttää.Kun olen ottanut kuvan,päätän mitä väylää pitkin jaankuvan.Mihin tarinaan sen liitän.
 • 10. Puhelimen alkuperäisen kameranjakamisikkuna.Bluetooth. En käytä.Dropbox. Jos tarvitsen kuvaa esimerkiksiPowerPoint-esityksessä, mutta en haluajakaa kuvaa verkossa vielä tässävaiheessa.Facebook. Kuvia minun Facebookiini.Flickr. Kuvia Entressen kirjaston Flickriin.Yleensä kiinnostavimmat jatkavatmatkaansa Entressen kirjastonFacebookiin, blogiin jne. Kaikki kirjastonFlickriin ladatut kuvat pääsevät kirjastonTwitteriin.Gmail. Kuvia, jotka haluan ladatatietokoneelle, mutta en verkkoon. KuviaEntressen kirjaston sisäiseen käyttöön.Dropbox on kätevämpi.Google+. Etsin vielä oikeaa käyttötapaa.
 • 11. Kun lähetän kuvan puhelimestani Entressen kirjastonFacebookiin Flickrin kautta, minulla on mahdollista piristäälatteaa kuvaa verkossa olevalla Picnik-kuvankäsittelypalvelulla.Photoshopin käyttäminen puhelimella otettujen kuvienkäsittelyyn tuntuu minusta ylimitoitetulta.Ja kun minä haluan saada kuvani verkkoonmahdollisimman nopeasti, Photoshop-koneen etsimiseenkuluu liian paljon aikaa.Flickr ja Picnik ovat jokaisessa netissä olevassatietokoneessa.Mutta tarvitsen kuitenkin tietokoneen parantaaksenikuvaani.Liian hidasta.Liian kömpelöä.
 • 12. Kun tarkoitus on lähettää kuva Entressen kirjaston Facebookiin,on ehkä hyväkin, että matkalla on yksi hidaste. Flickr.Minulle jää hetki aikaa miettiä, onko kuva oikeasti niin kiinnostavaja onnistunut, että se kannattaa laittaa kirjaston nimissäverkkoon.Mutta kun kuvaan ei-kirjastolaisena, silloin minä en kaipaahidasteita.Jos näen ällistyttävän suuren ukonputken, minä haluan näyttääsen ystävilleni heti.Myöhemmin illalla kotona tietokoneen ääressä minä tiedän, ettämaailma on täynnä isoja ukonputkia, eikä monikaan tuntemaniihminen oikeastaan ole kovin kiinnostunut ukonputkista.Tarvitsen puhelimeeni kameran, joka tekee niin hyvännäköisiäkuvia, että voin jakaa ne verkossa välittömästi.
 • 13. Puhelimeni ensimmäisellätyöpöydällä on tällä hetkelläkaksi kameraa.Lightbox ja Camera360.Jos minulla olisi iPhone,käytössäni olisi Instagram.
 • 14. Näissä kameroissa onmahdollista käyttääefektejä, joilla puhelimenkameran heikkoudetvoidaan peittää.Kuvaamisesta tulee hauskaaleikkiä.Kuvien katsoja tosin kyllästyysamoihin toistuviin efekteihinluultavasti paljonnopeammin, kuin kuvaaja.
 • 15. Lightboxin kamerassa minä otan ensin kuvan ja mietinkuvaamisen jälkeen, minkälaisena haluan sen jakaa.
 • 16. Annan kuvalle nimen. Tai kerron jotain, mikä liittyy jollain tavalla tähänkuvaan tai siihen keskusteluun, johon kuvan liitän.Haluanko kertoa, missä kuva on otettu? Yleensä haluan.Haluanko kuvan julkisesti verkkoon? Yleensä haluan.Jaanko kuvan Twitterissä? Jos haluan jakaa, kuva tulee minun Twitteriini jasieltä automaattisesti Facebookiini.
 • 17. Camera360 toimii toisin päin, kuin Lightbox.Minä valitsen ensiksi, millaista kuvaa tavoittelen jakuvaan valinnan jälkeen.
 • 18. Mitä haluan, että kuvassani nousee esiin.Minkä tunnelman haluan välittää.Mitä haluan kuvallani kertoa.
 • 19. Ennen kuvaamista on mahdollista tehdämonia säätöjä.
 • 20. Mutta mitä minä haluaisin kertoa tällä kuvalla?Jotainvalintoja voitehdä myöskuvaamisenjälkeen.
 • 21. Tämä ei ole hyvä kuva.Mutta minä voisin ottaa tämän kuvanmaanantaiaamuna kello 6.30 jalähettää sen Facebookiin.Kuva on Hyvän Huomenen –toivotusaamuvirkuille ystävilleni.Kerron kuvalla, mihin aikaan minä juonaamuvuoroaamuna kahvin.Kuvan sumeus ja terävyydenkeskittäminen kahvikupin kahvaankertovat aamun tunnelmasta jatarpeesta saada heti kahvia.Jos otan kuvan maanantaiaamunakello 6.30, kuvan on mentäväFacebookiin heti. Iltapäivällä se onmerkityksetön.Kuvan on myös mentävä Facebookiinilman tietokonetta. Minulla ei oleaamulla aikaa käyttää läppäriä.
 • 22. Tämä lista elää senmukana, mitä sovelluksiaminulla on puhelimessani.Kun latasin Google+anpuhelimeeni, palveluilmestyi myös tähänlistaan.
 • 23. Jaan kuvan Google+ssa. Mutta julkisesti vai pienemmälle porukalle?
 • 24. Jos kuva olisi ollut mielestänitäydellinen, olisin jakanut senkaikille Google+an käyttäjilletuomaan iloa iltaan.Mutta kuva ei ole niin hyvä.Lähetin sen tekniikastakiinnostuneiden työtovereideniringille.Kerron kuvan avulla, ettäminussakin on herkkyyttä. Otankuvia kukista. Mutta en ole liianinhimillinen. Pidän muovista.Tietokoneetkin ovat muovia.
 • 25. Kuva on osa tarinaa.Tarina elää verkossa.Tarina elää reaaliajassa. Kuten ihminen.Puhelimen kamera sopii erinomaisesti minuntarinani ja kirjaston tarinan kertomiseen.Kyse on ihmisten välisestä kommunikaatiosta.Kamerat, tietokoneet, kuvat ja tekstit ovat vainvälineitä.Minä haluan saada aikaan pienen reaktionsinussa. Jaakko Sannemann Entressen kirjasto

×