YksityisyydenhallintaFacebookissaSyyskuussa 2012Jaakko Sannemann
1. sääntö:Älä kommunikoi ulkomaailman kanssamillään tavalla, kun olet vihainen,väsynyt, nälkäinen, pettynyt, rakastunut,ka...
Jos en aio noudattaa 1. sääntöä, minun on ainakintiedettävä, miten julkista tai suojattua elämäniFacebookissa on.
JosyksityisyytesiOn sinulletärkeää,Tätä sivuapitää katsoausein!
Kuinka                       näkyvästi                       haluan elää  ...
Kerron Facebookissa hurjasta                elämästäni. Siksi en halua, että                ...
Minut saa löytää.Lisää asetuksia:          Minulle saa lähettää          kaveripyyntöjä.        ...
Ymmärränkö minä, mitä              nämä asiat tarkoittavat?              Ymmärränkö, mitä    ...
Näitä ei olehelppoymmärtää.
Seison niiden ajatusten, sanojen ja kuvien takana,joita julkaisen nyt. Mutta aikaisemmin julkaisemaniasiat eivät enää anna...
Jos haluan Facebook-ystävikseni ihmisiä, joita en oikeastitunne, heidät kannattaa laittaa Rajoitettu-listalle. Näilläasetu...
Kun perusasetukset on tehty, voinvalita vielä jokaisessa päivityksessänierikseen, kenelle haluan sen jakaa.Jos mainitsen D...
Voin sijoittaa kaikki ystäväni listoihin. Facebook on luonut jomuutaman listan valmiiksi. Voin myös luoda uusia listoja. J...
Listoista voi olla iloa,kun Facebook-kavereita on paljon.Tai jos käytänFacebookia myöstyössä,järjestötoiminnassa jaharrast...
2. sääntö:Säädä kaikki yksityisyysasetukset käyttämissäsi verkkopalveluissaasentoon julkinen. Silloin tiedät, että kaikki ...
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Facebookin yksityisyysasetukset syyskuussa 2012

1,584

Published on

Facebookin työkaluja yksityisyyden hallintaan. Ja muutama kaupu

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
1,584
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Facebookin yksityisyysasetukset syyskuussa 2012

 1. 1. YksityisyydenhallintaFacebookissaSyyskuussa 2012Jaakko Sannemann
 2. 2. 1. sääntö:Älä kommunikoi ulkomaailman kanssamillään tavalla, kun olet vihainen,väsynyt, nälkäinen, pettynyt, rakastunut,katkera, pitkästynyt, onnellinen tai josmillään ei ole sinulle mitään merkitystä.Voit viestiä tavoilla, joita tulet katumaan.Tämä yleinen sääntö pätee myösFacebookissa.
 3. 3. Jos en aio noudattaa 1. sääntöä, minun on ainakintiedettävä, miten julkista tai suojattua elämäniFacebookissa on.
 4. 4. JosyksityisyytesiOn sinulletärkeää,Tätä sivuapitää katsoausein!
 5. 5. Kuinka näkyvästi haluan elää Facebookissa?Julkinen: Kaikki mitä puhun ja jaan, kestää päivänvalon. Minua eihaittaa, vaikka koko maailma näkisi päivitykseni ja kuvani jalinkkini. Haluan jakaa elämääni maailman kanssa.Kaverit: Minulle sopii hyvin, että päivitykseni ja kuvani näkevät neihmiset, jotka olen hyväksynyt ystävikseni. En etsi uusia ystäviäFacebookissa enkä halua olla julkkis.Mukautettu: Haluan kikkailla. Jaan ystäviäni listoihin, joille annanerilaisia oikeuksia nähdä elämääni. Voin kompastua kikkailuuni.
 6. 6. Kerron Facebookissa hurjasta elämästäni. Siksi en halua, että sukulaiseni näkevät, mitä kaikkea teen. Rajaan näkyvyyden vain duunikaverit- ja harrastuskaverit-listoilla oleville. Mutta toisaalta en myöskään halua, että pomoni kuulevat toilailuistani. Rajaan duunikaveri-listalla olevatMukautettu-vaihtoehto sopii pomot pois siitä joukosta, jokakokeneille Facebookin näkee perusasetuksillakäyttäjille ja kylmäpäisille päivitykseni ja kuvani.insinööreille. Äidille, siskolle, vaimolle ja pomolle pitää julkaista välillä jotain kivaa ja kilttiä.
 7. 7. Minut saa löytää.Lisää asetuksia: Minulle saa lähettää kaveripyyntöjä. Minulla ei ole liikaa kavereita, eikä minulle tulee liikaa pyyntöjä oudoilta ja vääriltä ihmisiltä. Minulle saa lähettää viestejä. Minulla ei ole häiritseviä ystäviä tai vihamiehiä.
 8. 8. Ymmärränkö minä, mitä nämä asiat tarkoittavat? Ymmärränkö, mitä valitsemani vaihtoehdot tarkoittavat? Jos en ymmärrä, minun pitää etsiä ystäviä, jotka ymmärtävät ja opettavat minua. Tai minun pitää etsiä tietoa netistä tai kirjastosta. Tai minun pitää luottaa Facebookin tarjoamiinNämä eivät ole missään oletusasetuksiin.tapauksessa virallisestioikeat asetukset.
 9. 9. Näitä ei olehelppoymmärtää.
 10. 10. Seison niiden ajatusten, sanojen ja kuvien takana,joita julkaisen nyt. Mutta aikaisemmin julkaisemaniasiat eivät enää anna oikeaa kuvaa minusta.Ystäväni ymmärtävät miten olen muuttunut. Vieraateivät. Siksi supistan vanhojen julkaisujeni näkyvyyttä.
 11. 11. Jos haluan Facebook-ystävikseni ihmisiä, joita en oikeastitunne, heidät kannattaa laittaa Rajoitettu-listalle. Näilläasetuksilla voin myös estää hyvää ystävääni terrorisoimastaminua Facebookissa.
 12. 12. Kun perusasetukset on tehty, voinvalita vielä jokaisessa päivityksessänierikseen, kenelle haluan sen jakaa.Jos mainitsen Dalai Laman, sellaisenpäivityksen voi jakaa kokomaailmalle. Se antaa minusta hyvänkuvan.Tai ehkä valitsen mukautetun. JaanDalai Laman koko maailmalle, paitsisille kyynikkoystävälleni, joka pilkkaisiminua kuitenkin.
 13. 13. Voin sijoittaa kaikki ystäväni listoihin. Facebook on luonut jomuutaman listan valmiiksi. Voin myös luoda uusia listoja. Jos käytänlistoja määrittämään julkaisujeni näkyvyyttä, minun on oltavavarma, että kaikki ystäväni ovat oikeissa ryhmissä.
 14. 14. Listoista voi olla iloa,kun Facebook-kavereita on paljon.Tai jos käytänFacebookia myöstyössä,järjestötoiminnassa jaharrastuksissa.Minä yritän pitääyksityisyyteniFacebookissahallinnassa säännöllänumero 2:
 15. 15. 2. sääntö:Säädä kaikki yksityisyysasetukset käyttämissäsi verkkopalveluissaasentoon julkinen. Silloin tiedät, että kaikki mitä julkaiset, voi levitäkaikkialle maailmaan.Nyt et voi mokata. Et voi sotkeentua julkisuudenhallintakikkailuihin.Nyt sinun pitää hyväksyä vain nämä periaatteet:1.  Älä kirjoita asioita, joiden takana et seiso ja joiden en halua tulevan kaikkien ihmisten tietoon.2.  Älä ota valokuvia, joiden et halua leviävän ympäri maailman.3.  Älä ole tilanteissa, joissa sinusta voidaan ottaa pahoja valokuvia.4.  Älä paljasta salaisuuksia.5.  Älä ole paha.6.  Älä ole tyhmä.Tämä yleinen sääntö pätee myös Facebookissa.
 1. A particular slide catching your eye?

  Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×