Entressen kirjaston some numeroina

852 views
757 views

Published on

Seuraako kukaan Entressen kirjastoa sosiaalisessa mediassa?

Entresse Library Social Media by numbers.

Published in: Education, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
852
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Entressen kirjaston some numeroina

 1. 1. Entressen kirjaston some numeroina
 2. 2. Entressen kirjaston some on kirjaston hengitystä tarina kirjaston elämästä kirjaston viestintää luku- ja kirjoitustaidon ylläpitoa yleissivistystä harjoittelua tietoyhteiskuntataitojen opettamista varten
 3. 3. Onnistuminen ja epäonnistuminen eivät näy pelkästään numeroista. Jos tavoittelemme muutakin, kuin kirjaston viestin mahdollisimman tehokasta levittämistä. Mutta numerot kertovat kuitenkin jotain siitä, herättääkö työmme somessa jotain kiinnostusta ihmisissä.
 4. 4. Facebook 211 aktiivista käyttäjää/kk 475 tykkäämistä 10-60 päivittäistä katsojaa 0-15 vuorovaikutusta päivässä. Twitter 2291 Tweetiä 360 seuraajaa 469 seurattua 37 listausta Flickr 64 580 kuvia katsottu 20 986 kuvavirta katsottu 9 788 setit katsottu 95 354 katsomisia yhteensä YouTube 68 videota 15 444 katsomis- kertaa 3 953 kanava katsottu Vimeo 6 videota 3495 katsomis- kertaa Numerot ovat tilanne 10.11.2010
 5. 5. Facebook 211 aktiivista käyttäjää/kk 475 tykkäämistä 10-60 päivittäistä katsojaa 0-15 vuorovaikutusta päivässä. Facebook Entressen kirjasto pyrkii olemaan elävästi läsnä Facebookissa ja luomalla keskustelua ja reaktioita. Tykkäämisten määrä on kirjastoksi hyvä ja jatkuvasti kasvava. Mutta tykkäämisten määrä on silti pieni. Entressen kirjaston Facebookin päivitykset saavat aikaan reaktioita myös ei-kirjastolaisissa. Tärkeimmät kehittymismahdollisuudet: 1) Päivittäjien määrän lisääminen, jolla luodaan vaihtelevampaa ja monipuolisempaa kuvaa kirjastosta. 2) Aktiivisempi pyrkimys luoda keskustelua ja osallistua keskusteluun Entressen kirjaston Facebookissa.
 6. 6. Twitter 2291 Tweetiä 360 seuraajaa 469 seurattua 37 listausta Twitter Entressen kirjasto jakaa lähes kaiken some-sisältönsä myös Twitterin kautta. Tämä voi olla järkevää, jos kirjasto pystyy rakentaamaan itselleen järkevän seuraajien yhteisön. Twitter on informaation löytämiseen uusi hyvin tärkeä työväline. Entressen kirjasto on yrittänyt rakentaa itselleen käyttökelpoista seurattujen twitteristien yhteisöä. Tärkeimmät kehittymismahdollisuudet: 1) Yhä useamman entresseläisen pitää oppia käyttämään Twitteriä informaation jakamisen ja keräämisen välineenä. 2) Entressen kirjaston pitää miettiä vielä paremmin, keitä se haluaa seurata Twitterissä ja keiden se haluaisi seuraavan itseään.
 7. 7. Flickr 64 580 kuvia katsottu 20 986 kuvavirta katsottu 9 788 setit katsottu 95 354 katsomisia yhteensä Flickr Entressen kirjaston kuvapankki. Työkalu kirjastotyöhön ja kirjaston tarinan kertomiseen verkossa. Tärkeimmät kehittymismahdollisuudet: 1) Kaikkien Entressen kirjastossa kuvia käsittelevien kirjastolaisten on opittava käyttämään Entressen kirjaston Flickriä. 2) Entressen kirjaston Flickrin tagitusta ja settejä pitää kehittää, jotta halutun kuvan voi löytää kuvamassasta helpommin. 3) Entressen kirjaston Flickr-kuvien tagituksessa pitää varmistaa, että kuvat pystyy aina yhdistämään Entressen kirjastoon.
 8. 8. YouTube 68 videota 15 444 katsomis- kertaa 3 953 kanava katsottu Vimeo 6 videota 3495 katsomis- kertaa YouTube ja Vimeo YouTubella on hieno menneisyys ja Vimeolla on tulevaisuus. Me linjasimme joskus, että Vimeo on paikka kunnianhimoisille videoille ja YouTube arkisille katkelmille kirjaston elämästä. YouTubeen ei ole tullut pitkään aikaan pelkästään YouTubea varten luotua materiaalia. Tärkeimmät kehittymismahdollisuudet: 1) Meidän pitää päättää, haluammeko me myös arkivideoita vai luovummeko me YouTubesta ja keskitymme Vimeoelokuviin. 2) Meidän pitää miettiä Bambuserin roolia Entressen kirjastossa.
 9. 9. Blogger Tilasto Google Analytics entressenkirjasto.blogspot.com 1 100 katselua/kk 956 katselua/kk entresselitterae.blogspot.com 260 katselua/kk entressenkirjasto.fi/wp/entress 256 katselua/kk
 10. 10. entressenkirjasto.blogspot.com 1 100 katselua/kk 956 katselua/kk entresselitterae.blogspot.com 260 katselua/kk entressenkirjasto.fi/wp/entress 256 katselua/kk Entressen kirjaston blogit Entressenkirjasto.blogspot-blogia päivitetään riittävän usein ja sillä on lukijoita. Mutta se on muuttunut liian kuvalliseksi. Siitä puuttuvat tekstit. Entresselitterae-blogissa on tekstejä, mutta sitä päivitetään liian harvoin, jos tarkoituksena on kerätä lukijoita. Entressenkirjasto. fi-blogi, eli opastusblogi on hävittänyt tarkoituksensa, eikä sillä ole tarpeeksi lukijoita. Tärkeimmät kehittymismahdollisuudet: Voiko blogeja yhdistää tai terävöittää? Löytyykö lisää bloggaajia?
 11. 11. Mutta mitä me tavoittelemme elämällä sosiaalisessa mediassa?
 12. 12. "Transliterate Divide – The gap between people who have the skills to understand (read) and create (write) a message (information) and interact using a variety of tools across multiple media and platforms and the ability to apply those skills to new situations and formats and those who do not." Bobbi L. Newman http://librarianbyday.net/2009/11/23/transliterat-divide-working-definition/
 13. 13. Haluammeko me tukea kirjastolaisten luku- ja kirjoitustaidon säilymistä? Jos me haluamme auttaa ihmisiä olemaan luku- ja kirjoitustaitoisia tietoyhteiskunnan aktiivisia kansalaisia, me emme saa itse syrjäytyä. Sosiaalisen median työkalujen monipuolinen käyttö kirjastotyössä, kirjastolaisten opastaminen näiden työkalujen käyttöön ja sitouttaminen uusiin työtapoihin ovat askelia, jotka meidän on otettava, jos me haluamme toteuttaa Opetusministeriön ajatusta kirjaston roolista informaation tehokkaan käyttämisen opastajina.
 14. 14. Haluammeko me levittää kirjaston viestiä mahdollisimman tehokkaasti? Ymmärrämmekö me, että markkinointi on luonnollinen osa kaikkea toimintaa? Tiedämmekö me, miten tehokas viesti laaditaan? Tiedämmekö me, mitkä ovat kulloinkin oikeat yleisöt viestillemme? Onko meillä käytössämme oikeat välineet viestintään meidän yleisöjemme kanssa? Onko viestinnän suunnittelu meillä luonnollinen osa toiminnan suunnittelua? Osaammeko me tulkita, koska viestintämme on onnistunut? Tarvitsemmeko me koulutusta tiedottamisessa?
 15. 15. Kuinka vääristynyt kirjaston tarina saa olla verkossa? Kirjaston tarina rakentuu verkkoon ilman suunnitelmaa. Mutta kun kaikki eivät kirjoita tarinaa yhtä paljon, tarina voi vääristyä. Vastaako Entressen kirjaston kuva verkossa sitä ajatusta, mikä meillä on kirjastostamme? Onko enää olemassa Meidän käsitystä Entressen kirjastosta? Korostuvatko jotkut asiat liikaa? Korostuuko joidenkin ihmisten näkemys kirjastosta liikaa? Mitkä tarinat jäävät kokonaan kertomatta? Ketkä eivät pääse ääneen lainkaan? Haluammeko me lisää moniäänisyyttä kirjaston kertomukseen? Haluammeko me kertoa Entressen kirjaston Koko Tarinan?
 16. 16. http://www.minedu.fi/OPM/Julkaisut/2009/kirjasto_ohjelma.html http://librarianbyday.net/2009/11/23/transliterat-divide-working-definition/ http://www.23thingskansas.org/ http://plcmcl2-things.blogspot.com/ http://blog.libraryjournal.com/bubbleroom/2010/08/24/setting-up-your- social-media-strategy/ http://xmacex.wordpress.com/2010/10/28/epasuoria-viesteja-kirjastosta/ Tämä ei ole lähdeluettelo.

×