Your SlideShare is downloading. ×
Apampolkadots
Apampolkadots
Apampolkadots
Apampolkadots
Apampolkadots
Apampolkadots
Apampolkadots
Apampolkadots
Apampolkadots
Apampolkadots
Apampolkadots
Apampolkadots
Apampolkadots
Apampolkadots
Apampolkadots
Apampolkadots
Apampolkadots
Apampolkadots
Apampolkadots
Apampolkadots
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Apampolkadots

391

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
391
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
9
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. APAM POLKADOT by yuslindhia zamani3biji telur gred A (dari peti ais)*280g (2cwn) tepung gandum*2sdt baking powder (ita guna jenama NUR)*diayak bersama220g (1 1/2 cwn) gula halus (kalau letak filling guna 200gsahaja)250ml (1cwn) susu segar/susu cair/santan/susu UHT
  • 2. 1sd kecil ovalette (ita guna jenama NUR)1sdt esen vanilla (untuk hilangkan hanyir telur)filling (ikut citarasa sendiri spt chocolate, strawberry,kelapa, kaya, peanut butter) masuk dlm piping bagpewarna (ikut citarasa masing2)pukul telur + gula + ovalette sampai kembangkemudian baru masukkan tepung + baking powder +bahan cecair secara berselang seli*pukul dgn kelajuan maksimum selama 6-8 minit(sementara itu, didihkan air kukusan)bahagi adunan kepada beberapa bahagian & titiskanpewarnamasukkan setiap bahagian dalam piping bagsusun acuan lompang dalam pengukus & masukkanpaper cup dalam acuan lompangpicit adunan dlm paper cup 1/2 cuppicit filling ikut citarasapicit adunan sama @ lain warna sehingga 3/4 penuhkemudian dot2 kan dengan warna pilihanbila air kukusan dah mendidih, sederhanakan api & kukusselama 15 minitTIPS*untuk buat dot2, masuk adunan dlm piping bag buatlubang kecik sahaja (saiz diameter lidi), ini memang gunauntuk buat dot2 sahaja*guna paper cup paling kecil (paper cup almond london)*satu adunan dapat dalam 75-85 biji, depends pada qtyadunan kita pipe dlm paper cup
  • 3. *untuk resepi & gambar step by step yg lebih jelasbolehlah link pada tuan punya resepiresepi dari kak Yuslindhia Zamani3biji telur gred A (dari peti ais) *saya guna telur dalam suhu bilik biasa*280g (2cwn) tepung gandum*2sdt baking powder*diayak bersama220g (1 1/2 cwn) gula halus (kalau letak filling guna 200g sahaja)250ml (1cwn) susu segar/susu cair/santan/susu UHT *saya guna susu cair jenamamarigold tin warna pink1sd kecil ovalette1sdt esen vanilla (untuk hilangkan hanyir telur)filling (ikut citarasa sendiri spt chocolate, strawberry, kelapa, kaya, peanut butter)masuk dlm piping bagpewarna (ikut citarasa masing2)pukul telur + gula + ovalette sampai kembang dengan kelajuan maksimum, adunan niakan jadi pekat, putih & berkrim bila dah betul2 kembang *biasa 1 adunan ni saya pukul5 - 6 minitkemudian slowkan speed baru masukkan tepung + baking powder + bahan cecairsecara berselang seli*masa keseluruhan mengadun dalam 10 - 12 minit(sementara itu, didihkan air kukusan yang diletak daun pandan untuk apam lebih wangi)bahagi adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarnamasukkan setiap bahagian dalam piping bag(untuk buat dot, asingkan sedikit adunan dalam piping bag khas untuk buat dot sahaja)susun acuan lompang dalam pengukus & masukkan paper cup dalam acuan lompangpicit adunan dlm paper cup 1/2 cuppicit filling ikut citarasapicit adunan sama @ lain warna sehingga penuhkemudian dot2 kan dengan warna pilihanbila air kukusan dah mendidih, sederhanakan api & kukus selama 15 minit
  • 4. Assalamualaikum.......Apam polkadot, dotdot, angrybird, ladybird, strawberi dan ntah apa-apa lagi namanya resepinya tetapsama heeee......Arini mamamimi nak kongsi sket pasal resepi apam polkadot......mcm2 resepi saya dah try tapi hasilnyatak berapa memuaskan hatiku ini......byk jugak la hasil kejadiannya ku beri kat cik buang huhu....Tapi ku mencari punca-puncanya hingga la saya bertemu dengan satu resepi ni daripada MajalahRasa....
  • 5. Jadi mamamimi nak kongsi pada sapa-sapa yg masih mencari mcm mane nak buat apam andagebusss...sebelum ni follow resepi org jadi memang menjadi tapi bila apam tu sejuk keras semacm takgebu so kena la mencuba byk kali sampai bertemu dgn si idaman hati.....akhirnya ku bertemu jugaheeee...i likeUntuk harini mamamimi cuba buat Apam Strawberi...tentu la perisa strawberi tapi fillingya mamamimiletak blueberi sbb anak mama si mimi tu amat suka blueberi.....kena ikut la citarasa si buah hatipengarang jantung mama yang satu tu ye.......Letakkan paper cup dlm bekas lompang....yg ini mamamimi guna bekaslompang yg besar
  • 6. Isi separuh adunan dlm paper cup kemudian sedikit filling dan tutup kembalimemenuhi paper cup
  • 7. Kemudian puan-puan bolehla menggunakan skill melukis anda ye...lukisdaun pastu dotdot kan tuk biji strawberi....senang kan....
  • 8. Tara......selepas 15 minit apam anda menjadi dan boleh la dingapp........APAM STRAWBERIResepi : Ain RusliSumber: Majalah RasaBahan-bahannya:140 gm tepung gandum1 1/2 sudu teh baking powder - diayak sekali bersama tepung gandum110 gm gula halus
  • 9. 75 ml susu segar atau susu cair2 biji telur1 sudu kecil ovelette1/2 sudu esen vanilla / perisa strawberiFilling/perasa adalah mengikut citarasa masingSedikit perwarna hijau - untuk daunSedikit pewarna merah - untuk strawberiSedikit pewarna putih - untuk biji strawberi30 keping mangkuk kertasLangkah-langkahnya:1. Pukul telur dan gula halus sehingga kembang2. Kemudian masukkan tepung gandum dan serbuk penaik yang telah diayak bersama diselangselikandengan susu segar3. Selepas itu, masukkan ovalette dan perisa vanilla. Putar sebati hingga nmpk kembang dangebu4.Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna.5. Masukkan setiap warna dlm piping bag atau plastik bersih.6. Picit adunan ke dalam mangkuk kertas.7. Letakkan filling yang digemari, untuk lebih mudah masukan ke dalam plastik kemudian picit.8. Picitkan lagi adunan yang sama sehingga penuh dan kemudian dot-dot kan dengan warnapilihan.9. Kukus 10-15 minit sehingga masak.Nota:Jangan gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan apam ni jadi merekah ataumekar. Gunakan api yang sederhana sahaja.Digalakkan untuk balut tudung periuk anda dengan kain bersih untuk mengelakkan air wapkukusan menitis jatuh ke atas apam dan menyebabkan apam tidak cantik.Adunan ini akan menghasilkan 30 biji strawberiAntara rahsia apam anda gebu adalah ovalette diletakkan akhir sekali selepas tepung diputarsebatiDiharap dapat berkongsi dengan rakan-rakan yang lain, semoga ianya bermanfaat.
  • 10. Red Velvet Muffin....Assalamualaikum...........Cubaan membuat Red Velvet Muffin.....Muffinku berbaju polkadot Muffinku seksiTaraaa....ni dia hasil cubaan pertamaku membuat Red Velvet Muffin....hihi...rupa dah ada cuma tangrasa dia terlebih koko kot tu pasal nmpk gelap sket n terasa gak pahitnya huhu....tapi takpe akan kucuba buat sekali lagi sampai puas atiTu la dia sebenonya klu buat benda yg remeh temeh ni hati kena senang, rileks dan ikhlas klu idakmcm2 hal yg jadi huhu...tang gambonya pun sama sori la ye klu cam sakit mata melihatnya, ntahlahdah lama bebenor tak masak beria2 n shooting segala mcm dah kelalaen rasanya :) rasa teringin sgt nakbern3 spt biasa ni tapi masayallah....kerja utamaku yg utama satu tu sggh memeningkan kapla,membuatkan ku xde mood nak mencuba masakan baru, dlm kepala mcm teringin ku buat....Memang aku tabik springg....pada blogger2 yg rajin update,rajin masak, segalanya rajin la, tak mampuI nak follow huhuhu.......Hasilnya ni la salah satu yg teringin ku cuba, tapi blum pernah ku rasa keaslian Kek Red Velvet yangsebenar, klu sesiapa pernah rasa kek Red Velvet yg paling sedap dlm dunia tinggalkan la komen kat n3
  • 11. ni ye.....:)Satu Red Velvet yg boleh saya katakan paling sedap iaitu kat Tutti Frutti... kihkihkih, sori tu forzenyogurt ye tak sama...tak sama...tapi memang sedap :)Kat sini saya sertakan resepi yg saya gunakan untuk muffin di atas, klu ikut resepi ni sebenonya tuk kektapi ku belasah buat muffin ( tgk kak ita buat ok je - senang nak mkn ) boleh la dpt lebih kurang 6 -7biji muffin yg comell...sesuai tuk sesiapa yg pertama kali nak mencuba resepi idak le jenuh nak bagiperabihKesimpulannya :
  • 12. Resepi ni akan lebih sedap berganding dengan cream cheese, dan letak sebentar dlm peti ais supayanyaman terasa di tekak anda :)Kan ku cuba mencari rasa asli kek Red Velvet ni....RED VELVET CAKEsource : Rimacopy 1 : kak Norcopy 2 : Masam Manis1 1/4 cup tepung - saya guna tepung kek1/2 sudu kecil baking powder1/2 sudu kecil garam1 sudu besar serbuk koko1 sudu besar pewarna merah - saya guna 1 1/2 sudu kecil57 gm butter tampa garam3/4 cawan gula - saya guna gula kastor1 biji telur - saya guna gred A1/2 sudu kecil esen vanila1/2 cwn buttermilk - saya guna susu segar (boleh + 1/2 sudu jus lemon)1/2 sudu kecil cuka masakan1/2 sudu kecil baking soda ( awas jgn letak byk nanti terasa pahitnya )Panaskan oven pada suhu 175 C. Bergantug pada oven saya guna 165 CDalam satu bekas, ayak tepung, baking powder dan garam.Ketepikan dalam satu mangkuk yg kecil.Satukan serbuk koko dan pewarna merah dan kacau rata hingga menjadi paste.Tambahkan sedikit air supaya mudah melarut.Dengan menggunakan mixer, pukul butter dan gula hingga lembut dan ringan.Masukkan telur dan pukul lagi hingga bergaul sempurna.Masukkan esen vanila dan campuran koko dan pewarna merah tadi dan pukul lagi hingga sebati.Masukkan tepung berselang seli dgn buttermilk. Mulakan dengan tepung dan diakhiri dgn tepung(tepung, susu, tepung, susu dan akhir tepung)Dalam satu bekas kecil yg lain satukan cuka dan baking soda.dan kemudian masukkan ke dalam adunan tadi.Gaul kan sempurna dgn spatula.Tuangkan adunan tadi ke dalam bekas loyang pembakar berukuran 6inc yg telah di gris dgnbutter dan di alas dasarnya dgn kertas minyak.Bakar pada suhu 175 C selama 50 minit atau sehingga masak.Bakar selama 1 jam.Setelah kek masak, sejukkan dahulu atas redai hingga ia benar2 sejuk.Setelah itu potong kek kepada 2 atau 3 bahagian.Sapukan Cream Cheese ke atas setiap lapisan kek.Akhir sekali salutkan keseluruhan kek dgn cream cheese.Simpan dalam peti sejuk sebentarhingga cream cheese keras sedikit.Keluarkan dan deco lah kek dgn baki cream cheese mengikut creativiti anda.
  • 13. Cream cheese frosting125g cream cheese50g butter tampa garam110g gula icing - boleh kurangkan1 cwn fresh cream - pukul hingga kakuPukul cream cheese dgn butter sehingga lembutTurunkan speed mixer kepada kelajuan rendah dan masukkan gula icing sedikit2 sehinggabergaul sempurna.Campurkan whipped cream yg telah kaku tadi dan gaul dgn spatula*Adunan cream Cheese Frosting ni agak lembik. Jadi tambahkan sedikit creamwell untukmemudahkan mendeco atas kek.Decoku yg kurang mengancam...hasil kerja tangan bersama mimiku...aktiviti masa cuti :)
  • 14. Assalamualaikum dan Salam Sejahtera… Feedback dan testimonial dari entry Resepi ApamPolkadot Kukus Comel dan Sedap memang bagus. Ramai yang sukakan resepi tue. Tapi yangagak pening bila ramai yang bertanyakan pelbagai jenis soalan mengenai apampolkadot.Cik tom bukanlah seorang pakar memasak tapi cik tom tanyakan emak bila adayang tak pasti dan ada jawapan yang digoogle bagi menjawab soalan diorang.huhu.. Ramaijugak yang tanya macam mana cara nak lukis resepi apam polkadot versi ladybird??Rahsia Buat Duit 4 Angka dari BlogPanduan menjahit Baju Kurung Moden & Baju Melayu!Jawatan kosong: Pekerja Part-Time/ Sepenuh Masa Di PerlukanBuat Duit Dengan FaceBook !Cara-cara nak lukis apam polkadot versi ladybird ialah;1. Sila ambil piping bag yang berisi adunan apam berwarna hitam dan lukis garis melintangseperti dalam gambar di bawah;
  • 15. **Pada yang bertanya mana nak dapat warna hitam? Boleh beli pewarna hitam yang jeniswater-based.Famili cik tom memang suka guna pewarna “Star Brand”.**incase kalau tak jumpa pewarna hitam boleh combine warna biru+merah=hitam..ataucombine biru+merah+kuning+oren=hitam..kuantiti tue pandai2 mix sendiri ye. nampakwarna hitam tue kira jadilah. huhu…2. Warnakan hitam memenuhi ruang kat bahagian atas untuk kepala ladybird. Kemudianlukis pulak garis menegak dari kepala ke bawah.3. Kemudian, amik piping bag warna asal (yang tak dicampur dengan pewarna) dan dotkan2 di kepala ladybird sebagai mata ladybird. Pastu dotkan warna hitam pulak kat tengah2warna putih untuk anak mata ladybird. Gambar cam kat bawah ni;
  • 16. 4. Last buatlah dot2 dibelakang badan ladybird.Cik tom rasa comel 3 dot belah kanan dan 3 dot belah kiri menggunakan piping bag adunanwarna hitam.Selamat mencuba ye kawan-kawan. (^_^

×