Eline en roan blok 1

306 views
178 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
306
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
47
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Eline en roan blok 1

 1. 1. geschiedenis Gemaakt: Eline en Roan
 2. 2. Humanisme en renaissance • In de 15e en 16e eeuw vond in Europa een revolutie van het denken plaats. Geleerden uit die tijd omschreven zichzelf als: humanistae. Voor Renaissancehumanisten was de hoogst ontwikkelde cultuur tot dan toe, de Oudheid. Het woord Renaissance verwijst naar het 'opnieuw geboren worden' van de Oudheid na de 'donkere' Middeleeuwen. Pas in de 19de eeuw omschreef men de periode als Renaissancehumanisme.
 3. 3. Maarten Luther • Maarten Luther was een groot voorstander van de scheiding van kerk en staat. Johannes Calvijn was juist tegen deze scheiding. Maarten Luther en Johannes Calvijn hadden beiden wel kritiek op de katholieke kerk. Beiden waren er van overtuigd dat de kerk hervormd moest worden. Er waren teveel onheilige gebruiken de kerk binnengeslopen. Eén van de meest onheilige gebruiken was de zogenaamde aflaathandel. Hierbij konden volgens de katholieke kerk gelovige mensen een plaats in de hemel kopen. Een lucratieve zaak. Luther wilde het model van hiërarchie van de katholieke kerk zoveel mogelijk in takt laten, maar Calvijn was voorstander van een kerk die van onderuit was opgebouwd. Daarbij moesten de plaatselijke kerken veel gezag.
 4. 4. Johannes Calvijn • Van alle theologen die zijn voortgekomen uit de reformatie heeft niemand zo'n grote invloed gehad als Johannes Calvijn. Het geloof, denken en leven van zowel reformatorische christenen als van evangelischen is blijvend beïnvloed door deze theoloog. • Het is dan ook niet verwonderlijk dat er over Johannes Calvijn veel geschreven is. Allereerst heeft Calvijn een ongekend grote hoeveelheid geschriften nagelaten. Zijn commentaar op de Bijbel, de Institutie, zijn brieven en zijn preken hebben zich verspreid over de gehele wereld en zijn vertaald in vele talen. Daarnaast wordt al eeuwen over hem geschreven en is hij nog steeds het onderwerp van academisch onderzoek.
 5. 5. Reformatie in de zestiende eeuw. • In de 16e eeuw vond er in verschillende landen van Europa binnen de toenmalige kerken een Reformatie plaats. Deze kerkhervorming heeft geleid tot de nieuwe kerkvormen van het Protestantisme. Het is een breed gedragen beweging, die uiteindelijk vooral in de landen van Noordwest Europa is aangeslagen. De Reformatie is de meest diepgaande beweging tot kerkvernieuwing. Maar deze beweging stond niet op zichzelf. Gedurende de hele Middeleeuwen zijn er protestbewegingen geweest tegen misstanden in de kerk. Ook in de theologie zijn er diverse vernieuwingsprogramma's geweest. Verder zijn er allerlei andere factoren geweest, die de mogelijkheid tot de Reformatie hebben geschapen. De Reformatie is niet bedoeld om nieuwe kerken te vormen, al heeft het daar uiteindelijk wel toe geleid. Hiermee is een scheuring in het Westerse christendom gekomen.
 6. 6. Columbus, Willem Barentz en Vasca de Gama • In het jaar 1492 ontdekte Columbus een nieuw wereld deel : Amerika. Hij was de eerste Europeaan die er voet aan wal zette. Die ontdekking maakte Columbus de beroemdste ontdekkingsreiziger aller tijden. Columbus wie kent hem niet? Vroeger was er zelfs een kinderliedje over hem.
 7. 7. • Het is 1595. De tijd dat Nederland, Engeland en Spanje de wereldzeeën beheersen. De handel van spullen uit Het Verre Oosten levert veel geld op. Maar de reis er naar toe duurt erg lang. De bestuurders van de V.O.C. hebben mij (Willem Barentz) gevraagd een nieuwe, snellere vaarroute naar Indië te vinden. Samen met twee kapiteins ben ik van plan deze tocht over een jaar te gaan maken. Jij bent één van die twee kapiteins . Jij bent altijd mij trouwste en beste kapitein geweest. Zoek nog een tweede kapitein, want op deze reis gebruiken we twee schepen . Op de reis via het noorden naar Azië zullen we waarschijnlijk veel problemen krijgen.
 8. 8. Vasco da Gama • Vasco da Gama is geboren in Vines. Al jong leerde hij over astromie en navigatie en in 1492 werd hij zeeofficier. Hij is bekend geworden omdat die in 1497 als eerste over de zee van Europa naar India voer. Hij had de kaart toen al goed bekeken. • Tijdens zijn reis maakte Vasco da Gama een grote bocht door de Atlantische Oceaan om zo de windstilte en het slecht weer langste komen. Tijdens deze route, die hij als eerste nam, was hij eigenlijk dichter bij Zuid-Amerika dan bij Afrika. Daarna volgde hij de oostkust van Afrika een beetje Noordwaarts tot aan Malidi. • In Malidi vond Vasco da Gama een slimme gids, die zijn schip naar Calicut in India bracht. Daar lukte het hem handel te drijven. In 1502 maakte Vasco da Gama een tweede reis naar India. Hij ging met het schip de Meri, dit schip is met 300 mensen aanboord gezonken. Het waren mensen die op weg waren naar Mekka. Hij had ook nog daarna een stad gebombardeerd om meer handel te drijven.
 9. 9. koloniën • Een kolonie is een gebied buiten het eigen land. Dat gebied is bedoeld om in cultuur te brengen of om winst mee te maken. Het land dat een gebied tot kolonie maakt, wordt de kolonisator genoemd. Wanneer een land bezig is met een kolonie (of meerdere kolonies) te stichten, wordt dat kolonisatie genoemd. • Veel West-Europese landen als Portugal, Spanje, Engeland en Frankrijk veroverden vanaf de 16e eeuw overzeese gebieden, die ze vervolgens koloniën noemden. • Ook Nederland had koloniën: Nederlands-Indië (nu Indonesië), Suriname, Nederlandse Antillen en Nieuw-Guinea. Daarnaast heeft Nederland nog koloniale bezittingen gehad in New York, Brazilië, langs de kust van Guinee en in Zuid-Afrika.
 10. 10. tijdbalk • 1000 - 1500 - tijd van steden en staten • 1000 - 1200 Romaanse tijd • 1200 - 1350 Vroeg gotiek • 1350 - 1400 Gotiek • 1400 - 1440 Internationale gotiek • 1440 - 1500 Italiaanse renaissance • 1550 - 1600 Spaanse heerschappij

×