RANCANGAN PENGAJARAN HARIANMata Pelajaran    :    Pendidikan Agama IslamKelas        :    4 ArifTarikh  ...
Langkah/Masa/Isi      Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran           CatatanPelajaran       Aktivit...
dengan cara yang        betul.                         Nilai :              ...
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Rph tahun 4 bersuci

1,603
-1

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
1,603
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
58
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Rph tahun 4 bersuci

 1. 1. RANCANGAN PENGAJARAN HARIANMata Pelajaran : Pendidikan Agama IslamKelas : 4 ArifTarikh : 03.10.2012Masa : 30 minitBilangan Murid : 36 OrangTajuk : IbadahSub. Tajuk : Bercuci Daripada NajisHasil Pembelajaran : Diakhir pembelajaran murid-murid dapat :- 1. Menyebut maksud bersuci daripada najis dan hadas. 2. Menyatakan jenis-jenis najis dan alat-alat bersuci. 3. Mengetahui cara-cara menyucikan najis.Kaedah Pembelajaran : Bersoal jawab, sumbangsaran dan tunjuk cara.Pengetahuan Sedia Ada : Pelajar telah mengetahui tentang pentingnya kebersihan dalam Islam dan kehidupan harian.Gabung jalin : Aqidah, Al Quran dan Sains.Penerapan Nilai : Istiqamah, bersih dan jujur.Kemahiran Berfikir : Menjana idea, banding beza.Bahan Bantu Mengajar : LCD, Lap Top, Air, Tanah, Tisu, Gambar Slaid dan Kain.
 2. 2. Langkah/Masa/Isi Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran CatatanPelajaran Aktiviti Guru Aktiviti MuridSet induksi 1. Guru menunjukkan 1. Murid-murid melihat Sumbangsaran( 3 minit ) beberapa gambar di gambar Yang di tayangkanMencungkil hadapan kelas melalui BBM:Idea LCD ( Power Point ) 2. Murid menjawab soal LCD/ Lap top 2. Guru bersoal jawab yang Diajukan oleh guru. Persembahan dengan murid Power PointLangkah 1 1. Guru memberi 1. Murid-murid mendengar BBM:( 5 minit ) penerangan mengenai dan melihat Pawerpoint LCD/ Lap TopPengertian konsep bersuci dalam yang dipersembahkan.bersuci Islam melalui Segumpal persembahan Pawer 2. Murid-murid membaca Tanah Point. konsep bersuci secara kelas.Langkah 2 1. Guru menerangkan 1. Murid-murid melihat dan BBM :( 8 minit ) Jenis-jenis najis : menyebut jenis-jenis LCD/ LaptopJenis-Jenis - Mukhafafah najis yang dipaparkan - Airnajis dan - Mutawassitah melalui slaid. - Tanahcara - Mughalazah - Bandimenyuci 2. Murid-murid melihat cara - Kainkannya 2. Guru membuat mengucikan najis yang - Tisu demonstrasi cara ditunjuk oleh guru dan KBKK mengucikan najis menjawab beberapa Banding beza soalan yang dikemukakan
 3. 3. dengan cara yang betul. Nilai : Mendengar arahan guru 1. Murid-murid berada dalamLangkah 3 1. Guru membahagikan kumpulan masing-masing Nilai :( 9 minit ) murid-murid kepada Bekerjasama/Amali cara tiga kumpulan. MenjagaMenyuci- kebersihan. 2. Murid-murid menjalankankan najis 2. Guru meminta murid- latihan amali cara murid untuk menjalan menyucikan najis dengan BBM: kan latihan amali cara dibimbing oleh guru - Air menyucikan najis dari - Kain bahan yang disediakan. - Tisu - BaldiPenutup 1. Guru mengedarkan 1. Murid-murid menjawab KBKK :( 5 minit ) lambaran kerja kepada soalan yang disediakan Menjana ideaPeneguhan murid untuk dijawab. sebagai peneguhan kepada aktiviti yang telah dijalankan pada hari ini.

×