Rph tahun 4  bersuci
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Like this? Share it with your network

Share
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
No Downloads

Views

Total Views
2,135
On Slideshare
2,135
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
57
Comments
0
Likes
1

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. RANCANGAN PENGAJARAN HARIANMata Pelajaran : Pendidikan Agama IslamKelas : 4 ArifTarikh : 03.10.2012Masa : 30 minitBilangan Murid : 36 OrangTajuk : IbadahSub. Tajuk : Bercuci Daripada NajisHasil Pembelajaran : Diakhir pembelajaran murid-murid dapat :- 1. Menyebut maksud bersuci daripada najis dan hadas. 2. Menyatakan jenis-jenis najis dan alat-alat bersuci. 3. Mengetahui cara-cara menyucikan najis.Kaedah Pembelajaran : Bersoal jawab, sumbangsaran dan tunjuk cara.Pengetahuan Sedia Ada : Pelajar telah mengetahui tentang pentingnya kebersihan dalam Islam dan kehidupan harian.Gabung jalin : Aqidah, Al Quran dan Sains.Penerapan Nilai : Istiqamah, bersih dan jujur.Kemahiran Berfikir : Menjana idea, banding beza.Bahan Bantu Mengajar : LCD, Lap Top, Air, Tanah, Tisu, Gambar Slaid dan Kain.
 • 2. Langkah/Masa/Isi Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran CatatanPelajaran Aktiviti Guru Aktiviti MuridSet induksi 1. Guru menunjukkan 1. Murid-murid melihat Sumbangsaran( 3 minit ) beberapa gambar di gambar Yang di tayangkanMencungkil hadapan kelas melalui BBM:Idea LCD ( Power Point ) 2. Murid menjawab soal LCD/ Lap top 2. Guru bersoal jawab yang Diajukan oleh guru. Persembahan dengan murid Power PointLangkah 1 1. Guru memberi 1. Murid-murid mendengar BBM:( 5 minit ) penerangan mengenai dan melihat Pawerpoint LCD/ Lap TopPengertian konsep bersuci dalam yang dipersembahkan.bersuci Islam melalui Segumpal persembahan Pawer 2. Murid-murid membaca Tanah Point. konsep bersuci secara kelas.Langkah 2 1. Guru menerangkan 1. Murid-murid melihat dan BBM :( 8 minit ) Jenis-jenis najis : menyebut jenis-jenis LCD/ LaptopJenis-Jenis - Mukhafafah najis yang dipaparkan - Airnajis dan - Mutawassitah melalui slaid. - Tanahcara - Mughalazah - Bandimenyuci 2. Murid-murid melihat cara - Kainkannya 2. Guru membuat mengucikan najis yang - Tisu demonstrasi cara ditunjuk oleh guru dan KBKK mengucikan najis menjawab beberapa Banding beza soalan yang dikemukakan
 • 3. dengan cara yang betul. Nilai : Mendengar arahan guru 1. Murid-murid berada dalamLangkah 3 1. Guru membahagikan kumpulan masing-masing Nilai :( 9 minit ) murid-murid kepada Bekerjasama/Amali cara tiga kumpulan. MenjagaMenyuci- kebersihan. 2. Murid-murid menjalankankan najis 2. Guru meminta murid- latihan amali cara murid untuk menjalan menyucikan najis dengan BBM: kan latihan amali cara dibimbing oleh guru - Air menyucikan najis dari - Kain bahan yang disediakan. - Tisu - BaldiPenutup 1. Guru mengedarkan 1. Murid-murid menjawab KBKK :( 5 minit ) lambaran kerja kepada soalan yang disediakan Menjana ideaPeneguhan murid untuk dijawab. sebagai peneguhan kepada aktiviti yang telah dijalankan pada hari ini.