ROBERT CAPA

216
-1

Published on

Presentació realitzada per Marc Currius i Joan Costa per a la matèria de Cultura Audiovisual de l'Escola Pia santa Anna. 2012

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
216
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

ROBERT CAPA

 1. 1. 1Robert Capa Fotoperiodisme
 2. 2. Vida-De nom ËrnoAndreiFreidmann, neixel 1913 aBudapest.-Jueu però nopracticant.-Des de jove pren contacte amb diverses idees polítiquesespecialment les de caire comunista.-Decideix estudiar periodisme.
 3. 3. -El 1932 realitza el seu primerreportatge a Suècia.-Canvia de residència sovint.-El 1947 juntament amb altres fotògrafs funda la fundacióMAGNUM. Fundació que es manté en actiu actualment.
 4. 4. Guerra Civil Espanyola-L’any 1936 esclata la Guerra Civil a Espanya.-La guerra enfrontava republicans i nacionalistes.-Robert Capa va seguir el procés bèl·lical costat republicà.
 5. 5. Guerra Civil Espanyola-Durant la Guerra, va enregistrar una granquantitat de fotografies, tant de civils comde soldats.
 6. 6. La maleta mexicana-L’any 1955 es va trobar a mèxic un arxiufotogràfic poc usual a dintre d’una maleta.-Aquesta maleta contenia fotografies deCapa,Taro i Chim sobre la Guerra Civil aEspanya.
 7. 7. La maleta mexicana -Gràcies a aquest descobriment, es van donar a conèixer moltes fotografies que van desvelar i mostrar els fets succeïts durant la Guerra.
 8. 8. 2na Guerra Mundial-Es mou des del 1941 fins el 1945basicament per Italia, Londres i elnord d’Africa.-Tot i això la seva sèrie mésfamosa va ser el dia D, eldesembarcament de Normandía.On va desembarcar-hi amb lestropes angleses.
 9. 9. Dia D-Aquell dia va disparar un total de 106 fotografies, peròdegut a un error en el procés de revelatge només senvan poder recuperar 11
 10. 10. Vietnam-Robert Capa va visitar Japó per a trobar-seamb uns amics després de la Guerra.-Durant aquella estada, va ser cridat per a ferun treball a la revista Life.-Aquesta revista va encarregar-liun reportatge de Vietnam.
 11. 11. Vietnam
 12. 12. Vietnam -Robert Capa va realitzar una gran quantitat d’accions militars amb els francesos. -Sovint es jugava la vida en zones on hi havia un conflicte força actiu
 13. 13. Vietnam-El matí del 25 de Maig del 1954 va morir a Vietnam al trepitjar una mina.
 14. 14. Reconeixaments-Robert Capa va ser reconegut mundialment perla seva obra.-Va rebre moltes medallas deGoverns amb qui va colaborar, no només per les fotografies , sino perel seu valor i valentia.
 15. 15. Comentari de la Fotografia 1:Aquesta és una fotografia realitzada per a Robert Capa l’any 1945, a finals de la 2naGuerra Mundial. En aquesta fotografia podem presenciar la victòria del exercit nord-americà envers l’exercit japonès.Aquesta és una fotografia molt emotiva i significativa que va marcar una simbologia i unicona a la cultura nord-americana, ja que representa la victòria i la força del seu exèrcit.La imatge ens mostra molts elements compositius a tenir en compte. El primer element adestacar és la bandera. El màstil crea una línia diagonal que travessa la imatge totalment icrea una sensació de dinamisme i moviment. Aquest màstil recte contrasta també amb laposició flexionada dels soldats, que l’aixequen amb esforç. La tela de la bandera, aportatambé un gran pes compositiu a la imatge, ja que compensa la desviació de la imatge del’esquerra cap a la dreta.Pel que fa a l’angulació, podem presenciar un pla conjunt, on hi apareixen 5 soldatsamericans, vestits igual i que no presenten diferències aparents.L’escenari se’ns presenta com a un lloc hostil, trist i desolat, on possiblement moltespersones hi van perdre la vida, i mitjançant el qual l’autor intenta transmetre’ns aquestsentiment de desolació i tristesa.Si parlem del color, cal destacar els colors idèntics en els uniformes dels soldats,confonent-se amb les trinxeres i les roques del terra. El cel, en canvi, ens mostra un color iuna textura més suaus i clares.Per altre banda, pel que fa els aspectes tècnics, aquesta imatge ens mostra una profunditatde camp força curta, deixant de banda el fons, per a fixar la nostre vista únicament en elssoldats. Per tant, la obertura del diafragma és força oberta, i estaríem parlant de unavelocitat d’obturació força elevada per a poder capturar el moment exacte.Un altre aspecte que cal destacar és el de las textures. Al cel hi podem observar un certgranulat, mentre que al terra i als soldats, les textures son ben diferents. El terra, estàformat per a restes dels combats bèl·lics, fet que provoca textures molt variades.Si parlem de l’escenari, la fotografia ens mostra un espai obert, i possiblement també elcim d’una muntanya, fet que pot simbolitzar la meta i la victòria per l’exèrcit.Per últim, com a opinió personal, m’agradaria destacar el valor ètic i sentimental que aportaaquesta fotografia. No només simbolitza una victòria en una Guerra, sinó que , per l’exercitnord-americà , simbolitza un record i una venjança, clavant la bandera en territori enemic,per a totes les persones mortes en combat. Aquesta imatge, va ser posteriormentescenificada en pel·lícules com la “memòria de nuestrospadres”.
 16. 16. Comentari de la Fotografia 2:Leipzig, Alemanya, 18 d’abril de 1945. Aquesta fotografia va ser capturada quan RobertCapa estava fotografiant dos soldats que es trobaven escoltant un edifici. Així doncs capava presenciar la mort en directe d’aquest soldat. Ens podem adonar d’aquest fet en lapròpia textura de la sang, amb una gran viscositat.La llum que observem a la fotografia es clarament naturalEn la imatge hi veiem una gran profunditat, ja que per la finestra podem observar unpaisatge bastant llunyà.Un dels aparts que més destaca en aquesta fotografia són les textures, en podem veureprincipalment al terra, a la paret del balcó i sobretot a la sang, on podem observar aquestatextura viscosa com ja he comentat abans.La profunditat de camp no avarca tota la fotografia ja que la part que observem fora deledifici la trobem lleugerament desenfocada.Compositivament trobem un claríssim subjecte, que és el soldat americà mort que jau aterra.En la fotografia de guerra, però, la composició passa a un segon terme ja que es molt mésimportant poder captar el moment. Tot i això si que notem la utilització dels terços perubicar el subjecte dins la imatge. El recorregut visual ens porta a observar l’exterior tot ique al ser un subjecte amb tanta força és realment complicat deixar d’observar la zona onestà el soldat.Personalment trobo que aquesta fotografia es una de les millors fotografies de guerra quehe vist mai com així també de Robert Capa, per no dir la millor ja que no les he vist totes,però si bastantes. Trobo que és una imatge amb una força espectacular, una imatge que etfa reflexionar en tot el que comporta la guerra i com pot canviar la vida en un segon. Calrecordar que Robert Capa es trobava allà en el moment en que el soldat americà va serdisparat, aquest fet extremadament dur i que te que afectar a tothom fins i tot a personesque cada dia veien la mort, com és el seu cas.

×