Paul Cezanne

3,149 views
3,083 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,149
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,880
Actions
Shares
0
Downloads
22
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Paul Cezanne

 1. 1.   Francuski slikar čije djelo predstavlja sponu između impresionizma s kraja 19. stoljeća i kubizma početkom 20. stoljeća Jedna od najznačajnijih osoba francuskog i europskog slikarstva, s presudnim utjecajem na njegov danji razvoj  Povjesničari umjetnosti ga svrstavaju u postimpresionizam, zajedno s Van Goghom i Gauguinom Često je nazivan ocem modernoga slikarstva ili praocem nove umjetnosti
 2. 2. Portret Cezannea
 3. 3.  U ranoj fazi je pod utjecajima baroka i romantizma, a kasnije Maneta i impresionizma Težeći sintezi oblika i tonova, oblik je sveo na prvotne plošnine koje svojim odnosima i tonskim skalama ostvaruju prostorni raspon i volumen oblika. Pri tom se držao vlastite premise da je u prirodi sve oblikovano prema geometrijskim likovima kugle, valjka i stošca i da ju je stoga jedino tako moguće objektivno prikazati. Pod utjecajem Monetova impresionizma dolazi do spozanje da je bit slikarstva u ostvarivanju plastične egzistencije objekta, pa modificirajući impresionizam nalazi nove metode likovnog izraza Ostavio je golem opus u crtežu, akvarelu i ulju, a najčešće teme su pjezaži, mrtve prirode i portreti
 4. 4.  Na Mrtvoj prirodi sa zavjesom (1895.) Cézanne stvara nejasnu lebdeću kompoziciju čvrstih geometrijski oblikovanih predmeta.
 5. 5.  Rodio se na jugu Francuske u bogatoj obitelji, kao izvanbračno dijete prodavača šešira i kćerke jednog zanatlije. Pohađao je osnovnu školu Sv. Josipa, no na njega najviše utjecaja ima snažna osobnost njegova oca, koji je u međuvremenu postao uspješan bankar. Od 1852. godine studira na gimnaziji, a u internatu se sprijateljio s Emilom Zolom koji će postati jedan od njegovih najvećih prijatelja i s kojim će kasnije razmijenjivati pisma o umjetnosti Cézanne je sve više usamljen i dalje živi samo za svoju umjetnost. Nakon smrti majke 1897., kupuje atelje u Aix-en-Provence i živi u njemu sam sa sluškinjom, jer izolaciju smatra za uvjet uspješnosti. Od 1900. god. ne napušta atelje i u to vrijeme konačno postaje poznat. Dana 15. kolovoza 1906. godine, slikajući u prirodi Cézanne naglo pada u nesvijest nakon čega leži nekoliko sati na jakom pljusku. Kad ga nalaze njegovo stanje je jako ozbiljno i poslije osam dana umire u svojoj 67. godini života od upale pluća. God. 1907., njegova djela ostvaruju veliki uspjeh i iznimno utječu na pojavu kubizma.
 6. 6. Moderna Olimpija
 7. 7. Mladić u crvenom prsluku
 8. 8. Kartaši
 9. 9. autoportret
 10. 10. Kupačice
 11. 11. Mrtva priroda
 12. 12. ZANIMLJIVOSTSlika Paula Cezannea  vrijedna 100 milijuna eura, pronađena je 11.4.2012 u Beogradu, u spektakularnoj akciji SBPOK-a (Služba za borbu protiv organiziranog kriminala) i Tužiteljstva za organizirani kriminalZa sada nije poznato o kojem je djelu glasovitog umjetnika riječ, ali se spekulira da je u pitanju "Dječak u crvenom prsluku", koji je ukraden 2008. godine iz muzeja u Zürichu zajedno s djelima Van Gogha, Moneta i Degasa.
 13. 13.  Cezanneov rad pokazuje majstorstvo dizajna, boju, sastav i crtanje. Njegovi često ponavljani, osjetljivi i istraživačk potezi kista su vrlo karakteristični i jasno prepoznatljivi. On koristi male poteze kista da podigne u oblik od složenih polja, odjednom i izravan izraz osjećaja promatračke oka i apstrakcije iz promatrane prirode. Cezanneov cilj, u svom vlastitom umu, nikada nije u potpunosti ostvaren. Napustio je većinu njegovih djela te ih ostavio nedovršena i uništio mnoge druge. Žalio se na njegov neuspjeh u donošenju ljudskog lika, i doista velikih figuralnih djela njegovih zadnjih godina-poput velikih kupača (oko 1899-1906, Muzej umjetnosti, Philadelphia) - otkrivaju znatiželjne distorzije koje se čini da su diktirana strogost sustava boja modulacije.Cezanneovi su nasljednici osjetili da je naturalističko slikarstvo impresionizma postalo formularizirano, i novi i originalni stil,koliko je to tesko bilo, bio je potreban da bi se vratili osjećaj iskrenosti i predanosti u suvremenoj umjetnosti.
 14. 14. "Slikarstvo stoji ni za jednu drugu svrhu od sebe. Umjetnik slikajabuku ili glavu: to je jednostavnoizgovor za linije i boje, ništa više
 15. 15.  Umjetnost Paula Cezannea danas se smatra kao od ogromnog značaja za razvoj moderne umjetnosti. Od njegove potrage za temeljnu strukturu kompozicije je došao kubizam, a zatim apstrakcija. Cezanne je uporabu boje kao tona i njegova opsesija s formalnim elementima napraviomoguće za umjetnike koji su došli nakon njega preispitivati ono što su vidjeli i kako oni predstavljaju ono što su vidjeli na njihovu platnu. Pablo Picasso je rekao sljedeće:"Moj jedan i jedini gospodar ... Cezanne je bio poput oca svih nas". Cezanne se stoga često opisuje kao "otac moderne umjetnosti".

×