• Share
 • Email
 • Embed
 • Like
 • Save
 • Private Content
Simetria qendrore
 

Simetria qendrore

on

 • 747 views

 

Statistics

Views

Total Views
747
Views on SlideShare
747
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
10
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

  Simetria qendrore Simetria qendrore Presentation Transcript

  • Të rikujtohemi Cilat prej pikave A,B,C dhe D janë pika kolineare. A . . . B C . D E dim se pikat që shtrihen në drejtëzën e njëjtë janë kolineare. Pra pikat A,B dhe C janë kolineare
  • SIMETRIA QENDRORE SIMETRIA QENDRORE
  • Shembulli 1: Janë dhënë dy pika A dhe O në rrafsh . Puno sipas veprimeve që vëren. A1 O A Pikat A,O dhe A1 shtrihen në drejtëzën e njëjtë.Kemi AO=OA1 Pika A1 është simetrike(pasqyrë) e pikës A në lidhje me pikën O. Vlen dhe e kundërta(?). Pikat A dhe A1 janë pika simetrike në lidhje me pikën O. Pika O quhet qendra e simetrisë Ky shoqërim është një pasqyrim e cila quhet simetria qendrore me qendër O. Simetria qendrore është dhënë nëse dihet qendra e saj.
  • Vizato segmentin MN=6cm,pastaj cakto mesin e tij. M • 0 N O • 1 2 3 • 4 5 6 Pikat M,O dhe N shtrihen në drejtëzën e njëjtë. Vërejmë se MO=ON,pra pikat M dhe N janë simetrike në lidhje me pikën O. Simetria qëndrore mund të jepet edhe me dy pika reciprokisht simetrike.
  • Shembulli 2.: Vizato segment AB,zgjedh një pikë O që nuk shtrihet në segmentin AB.Cakto pasqyrën A1B1 të segmentit AB gjatë simetrisë me qendër O. Segmenti A1B1 është pasqyra e segmentit AB gjatë simetrisë me qendër O. a) A B S B1 Gjatë simetrisë qendrore segmenti pasqyra e segmentit është e barabartë me segmentin e dhënë. A1
  • Hëmmmm! 3. Cilat figura janë simetrike qendrore? 1. 3. 2.  4.    6. 5.  
  • Nëse ekziston pikë O në rrafsh që figura pasqyrohet në vetvete gjatë simetrisë qendrore me qendër në pikën O,atëherë thuhet se ajo figurë është simetrike qendrore ku pika O është qendër e simetrisë.
  • Shembulli 4.Cakto simetrinë qendrore të trekëndëshit ABC. Zgjidhje: Vepro sipas animimeve. A' B' C S C' B A
  • Shembulli 5.Cakto simetrin qendrore të vijës rrethore. Zgjidhje: Vepro sipas animimeve. a) k r k’ r S O S' b) k’ S' k O S
  • Shembulli 6.Cakto simetrin qendrore të katërkëndëshit ABCD. Zgjidhje: Vepro sipas animimeve. L' M K' N S K L N' M'