Manual pràctiques sessió 3

2,633 views
2,552 views

Published on

Les activitats en Moodle I

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,633
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2,430
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Manual pràctiques sessió 3

 1. 1. MANUAL PRÀCTIQUES SESSIÓ 3 ‘ Les activitats en Moodle I ’
 2. 2. ÍNDEX: <ul><li>Pràctica 1: Tasca “Activitat en línia” </li></ul><ul><li>Pràctica 2: Tasca “Penjar un fitxer” </li></ul><ul><li>Pràctica 3: Tasca “Càrrega avançada de fitxers” </li></ul><ul><li>Pràctica 4: Fòrum de discussió </li></ul><ul><li>Pràctica 5: Consulta </li></ul><ul><li>Pràctica 6 (opcional): Fer activitats com a alumne. Avaluar-les com a professor. </li></ul>
 3. 3. Pràctica 1: Tasca “Activitat en línia”
 4. 4. LES TASQUES: 1. Activitat en línia 2. Activitat fora de línia 3. Penjar un fitxer 4. Càrrega avançada de fitxers <ul><li>Tipus d’activitat d’aprenentatge: </li></ul><ul><li>Elaborar un resum, una anàlisi, un comentari de text, una taula, una imatge, enregistrar la seva veu… qualsevol activitat que es pugui recollir en un fitxer que l'estudiant pugui trametre per la xarxa. Fer una activitat fora de línia (una sortida curricular, un examen presencial…) avaluable. </li></ul><ul><li>Observacions : </li></ul><ul><li>Permet fixar la data de venciment, proporcionar retroacció i avaluar. </li></ul><ul><li>La tasca no és un canal de comunicació. Només permet una interacció molt limitada entre professor i alumne. </li></ul>
 5. 5. 1.1. Entra al teu curs fent clic sobre el nom:
 6. 6. 1.2. Indentifica’t com a usuari registrat:
 7. 7. 1.3. Anem a inserir la primera activitat. Primer de tot, fem clic sobre el botó “Activa edició”:
 8. 8. 1.4. Ens situem dins del tema on havíem inserit recursos a la sessió anterior, en aquest exemple, tema 8:
 9. 9. 1.5. Desplegable “Afegeix una activitat”  Opció Tasques “Activitat en línia”
 10. 10. 1.6. A paràmetres generals, escrivim el nom de la tasca i la descripció amb les instruccions per als alumnes:
 11. 11. 1.7. Configurem la “ Qualificació ” i escollim del desplegable un valor numèric, en aquest exemple, 10 punts:
 12. 12. 1.8. Seguidament, indiquem una data d’inici i venciment de la tasca. El paràmetre “Impedeix trameses fora de termini” ens ofereix dues opcions: SI = els estudiants no podran enviar la tasca un cop passada la data de venciment. NO = els estudiants podran enviar la tasca quan vulguin, no hi ha cap impediment per trametre-la fora de termini. En aquest exemple, hem escollit l’opció “SI” perquè el professor no vol rebre tasques un cop finalitzada l’activitat, la qual ha estat disponible un bon temps, des del 22 de febrer fins l’1 de març.
 13. 13. 1.9. A l’apartat, “Activitat en línia”, configurem segons les nostres preferències:
 14. 14. 1.10. Per acabar, a l’apartat “Paràmetres comuns de mòduls” només canviem la visibilitat de la tasca. Escollim l’opció “ Mostra ” si volem que la vegin els estudiants, o bé l’opció “ Oculta ” si la volem amagar. Finalitzem el procés d’inserció de la tasca fent clic sobre el botó “Desa els canvis i torna al curs”:
 15. 15. 1.11. Ja tenim la tasca “Activitat en línia” al curs:
 16. 16. 1.12. Els estudiants faran clic sobre la tasca per llegir les instruccions enviar el seu text:
 17. 17. Pràctica 2: Tasca: “Penjar un fitxer”
 18. 18. 2.1. Anem a afegir la tasca de tramesa d’un fitxer . Desplegable “Afegeix una activitat”  Opció Tasques “Penjar un fitxer”
 19. 19. 2.2. Escrivim el nom de la tasca i la descripció:
 20. 20. 2.3. Tal com hem fet abans amb la “tasca en línia”, a paràmetres generals, configurem la qualificació , la data inici / venciment i si impedim o no trameses fora de termini , segons les notres preferències. En aquest exemple, la qualificació és 10 punts, disponible des del 22 de febrer fins el 21 de març. No s’accepten trameses fora de termini:
 21. 21. 2.4. A l’apartat “ Penja un fitxer ”, configurem segons les nostres preferències: “ Permet tornar a trametre ”, “ Avisa els professors per correu electrònic ” i “ Mida màxima ”. Aquest últim paràmetre es refereix a la mida màxima del fitxer que penjaran els estudiants. En aquest exemple, el professor ha escollit “ 500Kb ”, espai suficient per a escriure una redacció.
 22. 22. 2.5. Per acabar, a l’apartat “Paràmetres comuns de mòduls” només canviem la visibilitat de la tasca. Escollim l’opció “ Mostra ” o bé “ Oculta ”. Finalitzem el procés d’inserció de la tasca fent clic sobre el botó “Desa els canvis i torna al curs”:
 23. 23. 2.6. Ja tenim la tasca “Penja un fitxer” al curs:
 24. 24. 2.7. Els estudiants faran clic sobre la tasca per llegir les instruccions i penjar la seva redacció:
 25. 25. Pràctica 3: Tasca “Càrrega avançada de fitxers”
 26. 26. 3.1. Anem a afegir la tasca de tramesa de més d’un fitxer . Desplegable “Afegeix una activitat”  Opció Tasques “Càrrega avançada de fitxers”
 27. 27. 3.2. Escrivim el nom i la descripció de la tasca:
 28. 28. 3.3. Tal com hem fet abans amb les tasques “activitat en línia” i “penjar un fitxer”, a paràmetres generals configurem segons les nostres preferències: qualificació , data inici / venciment i si impedim o no trameses fora de termini. En aquest exemple, la qualificació és 10 punts, disponible des del 22 de febrer fins el 30 de març. No s’accepten trameses fora de termini:
 29. 29. 3.4. A l’apartat “ Càrrega avançada de fitxers ”, configurem segons les nostres preferències: Mida màxima: En aquest exemple, hi ha 5Mb perquè es tracta d’arxius de so. Permet suprimir: Si habiliteu aquesta opció, els estudiants podran suprimir els fitxers que hagin penjat, sempre que no hagin estat ja qualificats. Nombre màxim de fitxers: Fitxers que pot penjar cada estudiant en aquesta tasca. Aquest nombre no es mostra als estudiants. Per tant, cal que indiqueu clarament en la descripció de la tasca el nombre de fitxers que esteu demanant.
 30. 30. 3.5. Per acabar, a l’apartat “Paràmetres comuns de mòduls” només canviem la visibilitat de la tasca. Escollim l’opció “ Mostra ” o bé “ Oculta ”. Finalitzem el procés d’inserció de la tasca fent clic sobre el botó “Desa els canvis i torna al curs”:
 31. 31. 3.6. Ja tenim la tasca “Càrrega avançada de fitxers” al curs:
 32. 32. 3.7. Els estudiants faran clic sobre la tasca per llegir les instruccions i penjar els seus fitxers:
 33. 33. Pràctica 4: Fòrum de discussió
 34. 34. ELS FÒRUMS: 1. Fòrum de notícies 2. Fòrum de discussió <ul><li>Tipus d’activitat d’aprenentatge: </li></ul><ul><li>Un fòrum és un espai per a la comunicació asíncrona que permet activitats de discussió: participació en un debat virtual sobre un tema proposat, desenvolupament d'un seminari virtual en el qual un/a estudiant (o un petit grup) exposen un tema i la resta del grup fa preguntes. </li></ul><ul><li>Observacions : </li></ul><ul><li>Els fòrums es poden utilitzar també com a espais informals de comunicació en els quals els estudiants comparteixen dubtes, fan suggeriments, comenten el desenvolupament del curs… Els fòrums són també un espai en el qual els membres d'un grup poden comunicar-se i intercanviar fitxers per elaborar un treball conjunt. Les participacions als fòrums poden ser avaluables, tant pel professor/a com per companys i companyes . </li></ul>
 35. 35. 4.1. Ara anem a afegir un fòrum de discussió. Desplegable “Afegeix una activitat”  Opció “Fòrum”:
 36. 36. 4.2. Escrivim el nom del fòrum i la descripció. Escollim del desplegable la opció “Fòrum stàndard per a ús general”:
 37. 37. 4.3. A paràmetres generals, configurem segons les notres preferències: subscripció , seguiment i mida dels adjunts:
 38. 38. 4.4. A l’apartat “ Qualificació ”, configurem segons les nostres preferències: “ Tipus d’agregació ”, “ Qualificació ” i “ Dates ”. En aquest exemple, hi ha seleccionat valoració màxima 10:
 39. 39. 4.5. Si, per contra, no volem que el fòrum sigui una activitat avaluable, hem de seleccionar l’opció “ Sense valorar ” del paràmetre “ Tipus d’agregació ”. En aquesta il.lustració veiem que el paràmetre de “Qualificació” ha quedat automàticament inhabilitat:
 40. 40. 4.6. El paràmetre “ Llindar de missatges per blocar ” permet blocar l’enviament de missatges. En aquest exemple, s’ha seleccionat “No bloquis”:
 41. 41. 4.7. Per acabar, a l’apartat “Paràmetres comuns de mòduls” només canviem la visibilitat de la tasca  Mostra/Oculta. Finalitzem el procés d’inserció del fòrum fent clic sobre el botó “Desa els canvis i torna al curs”:
 42. 42. 4.8. Ja tenim el fòrum al curs. El professor proposarà un tema de debat als estudiants. Cliquem sobre l’activitat:
 43. 43. 4.9. Per començar a fer la nostra aportació, fem clic sobre el botó “Afegeix un nou tema de debat”:
 44. 44. 4.10. Omplim els apartats “Assumpte” i “Missatge”:
 45. 45. 4.11. Finalitzem fent clic sobre el botó “Envia al fòrum”:
 46. 46. 4.12. Aquí podem veure com queda el post del profe:
 47. 47. 4.13. Per respondre el missatge, els estudiants fan clic sobre el post i després sobre la paraula “Contesta”:
 48. 48. Pràctica 5: Consulta
 49. 49. LA CONSULTA: 1. Consulta <ul><li>Tipus d’activitat d’aprenentatge: </li></ul><ul><li>Seleccionar una opció, fer una votació. </li></ul><ul><li>Observacions : </li></ul><ul><li>No és avaluable. </li></ul>
 50. 50. 5.1. Per últim, afegirem una consulta per a tota la classe. Desplegable “Afegeix una activitat”  “Consulta”
 51. 51. 5.2. Escrivim el nom de la consulta i un tex amb les instruccions per als alumnes:
 52. 52. 5.3. En aquest exemple, volem consultar a l’alumnat quin de entre tres llibres és el millor de Dickens. Considerem que hi ha 30 estudiants a classe. Habilitem el paràmetre “Límit”. Després, escrivim el nom de cada llibre a “Opció” i establim un límit de “30” per a cada opció.
 53. 53. 5.4. Per últim, configurem la resta de paràmetres segons les nostres preferències i desem:
 54. 54. 5.5. Ja tenim la consulta al curs:
 55. 55. 5.6. Els estudiants faran clic sobre la consulta per veure el contingut i votar una de les tres opcions:
 56. 56. 5.7. El professor pot veure en tot moment com va la votació. En aquest exemple hi ha 1 vot per a “A tale of two cities”:
 57. 57. Pràctica 6 (opcional): Fer activitats com a alumne. Avaluar-les com a professor.
 58. 58. Com hauràs pogut comprovar, Moodle és una plataforma força intuïtiva. Per tant, no necessites cap instrucció concreta per fer aquesta última pràctica. Primer, entra al teu curs com si fossis “l’Alumne de prova 1” que vas inscriure al teu curs a la primera sessió. [Nom d’usuari: alumne1 / Contrasenya: alumne1 ] . Realitza les cinc activitats que has creat. Després, torna a entrar al teu curs com a professor/a i avalua les tasques que ha realitzat “l’Alumne de prova 1”. Si tens algun dubte, pots utilitzar el “Fòrum dubtes sessió 3” (així tothom se’n beneficia) o bé escriure’m un missatge privat a través de la missatgeria interna de Moodle. Avís: no podràs veure la meva resposta si no tens activat el bloc “Missatges”.
 59. 59. Amb això, hem vist algunes de les activitats bàsiques que ens ofereix Moodle: les tasques (activitat en línea, tramesa d’un fitxer i tramesa de múltiples fitxers), els fòrums i les consultes. A la propera sessió, veurem activitats col.laboratives molt interessants, com ara els wikis i els glossaris . Ànims, seguim!
 60. 60. Isabel Higueras http://isahigueras.blogspot.com

×