1. Drugs = ‘ver van mijn bed’-show?!
 Krantenartikel
 Bespreking:
– Vanaf welke leeftijd vind jij het OK om uit te
gaan?...
2. Brainstorm
DRUGS
3. Wat is mijn mening over dit onderwerp?
 Beantwoord deze vragen zo eerlijk mogelijk, de
antwoorden helpen om het klasge...
4) Geen praktijk maar wel wat theorie!
a) Gewoontes
Een gewoonte is iets wat je gewend bent om altijd te doen.
Het is iets...
4) Geen praktijk maar wel wat theorie!
Bestaan er goede en slechte gewoontes?
Hoe maak je dan het onderscheid?
Ja, gewoont...
4) Geen praktijk maar wel wat theorie!
b) Verschil met verslaving?
Eén van de risico’s van een gewoonte is… verslaving.
Ch...
4) Geen praktijk maar wel wat theorie!
Welke zijn volgens jou de
voornaamste vormen (4) van verslaving?
ALCOHOL DRUGS
ROKE...
4) Geen praktijk maar wel wat theorie!
c) Soorten verslaving
 Geestelijke verslaving:
- komt voor bij elk type drugs
- je...
4) Geen praktijk maar wel wat theorie!
d) 2 vormen in de kijker
1) ALCOHOL
Eerst enkele vraagjes, denk goed na en duid (ma...
4) Geen praktijk maar wel wat theorie!
Hoe word je snel weer nuchter?
a) Goed eten, voor of tijdens het uitgaan.
b) Na het...
4) Geen praktijk maar wel wat theorie!
d) 2 vormen in de kijker
2) ROKEN
a) Bekijk het filmpje ‘de geschiedenis van het ro...
d) Welk verslavend middel zit er in een sigaret?
Waarom halen ze het er niet uit?
Nicotine.
Mensen die roken zegt dat het ...
4) Geen praktijk maar wel wat theorie!
e) Mogelijke redenen
Iedereen stelt zich dezelfde vraag:
‘Waarom begint iemand in g...
Drugpreventie
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Drugpreventie

551 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
551
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
280
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Drugpreventie

 1. 1. 1. Drugs = ‘ver van mijn bed’-show?!  Krantenartikel  Bespreking: – Vanaf welke leeftijd vind jij het OK om uit te gaan? – Zou je zelf ooit een drankje van een vreemde aannemen? – Wat zou je doen als je merkt dat iemand verdacht gedrag vertoont op een fuif, … ?
 2. 2. 2. Brainstorm DRUGS
 3. 3. 3. Wat is mijn mening over dit onderwerp?  Beantwoord deze vragen zo eerlijk mogelijk, de antwoorden helpen om het klasgesprek gaande te houden. Ja of nee antwoorden, is niet voldoende. 1) Wat is de belangrijkste reden waarom jij niet zou roken? 2) Wat is de belangrijkste reden waarom jij niet zou drinken? 3) Zag jij al eens echte drugs? Zo ja, waar? 4) Waarom kunnen alcohol en drugs je je werk, je huis en je familie kosten, denk je? 5) Wat vind je van rokers? 6) Vind je het goed dat er een algemeen rookverbod ingevoerd is?
 4. 4. 4) Geen praktijk maar wel wat theorie! a) Gewoontes Een gewoonte is iets wat je gewend bent om altijd te doen. Het is iets wat je regelmatig doet zonder dat je daarbij nadenkt. Heb je zelf een aantal gewoontes? Bestaan er goede en slechte gewoontes? Hoe maak je dan het onderscheid?
 5. 5. 4) Geen praktijk maar wel wat theorie! Bestaan er goede en slechte gewoontes? Hoe maak je dan het onderscheid? Ja, gewoonte wordt slecht als de gevolgen negatief zijn voor jezelf of je medemens. Besluit: IEDEREEN heeft gewoontes en die zijn vaak bij elke persoon verschillend. MAAR! Bedenk wel dat alles waar TE voor staat heel vaak negatief is…
 6. 6. 4) Geen praktijk maar wel wat theorie! b) Verschil met verslaving? Eén van de risico’s van een gewoonte is… verslaving. Checklist verslaving: √ het lichaam heeft steeds meer van hetzelfde middel nodig om hetzelfde effect te bereiken. √ er treden onthoudingsverschijnselen (trillen, zweten, angstgevoelens,…) op direct na het stoppen met dat middel. √ de verslaafde heeft een onweerstaanbare drang om het middel te blijven gebruiken.
 7. 7. 4) Geen praktijk maar wel wat theorie! Welke zijn volgens jou de voornaamste vormen (4) van verslaving? ALCOHOL DRUGS ROKEN GOKKEN
 8. 8. 4) Geen praktijk maar wel wat theorie! c) Soorten verslaving  Geestelijke verslaving: - komt voor bij elk type drugs - je moet er de hele tijd aan denken - het zijn de hersenen die erom vragen, niet het lichaam  Lichamelijke verslaving: - het is je lichaam dat om de drugs vraagt - als de drugs (even) niet gebruikt wordt, treden er ontwenningsverschijnselen op Men zegt wel eens dat een geestelijke verslaving nog erger is? Ga je hiermee akkoord?
 9. 9. 4) Geen praktijk maar wel wat theorie! d) 2 vormen in de kijker 1) ALCOHOL Eerst enkele vraagjes, denk goed na en duid (markeer) aan wat volgens jou het juiste antwoord is: Waar zit er de grootste hoeveelheid alcohol in: in een glas whisky of in een glas bier? a) Er zit evenveel alcohol in. b) In whisky omdat het een sterke drank is. c) In het bier, want het glas is veel groter. Wat is een black-out als gevolg van het drinken van alcohol? a) Even flauw vallen. b) Alles zwart-wit zien. c) De dag erna niet meer weten wat er de avond ervoor (toen je alcohol dronk) gebeurd is.
 10. 10. 4) Geen praktijk maar wel wat theorie! Hoe word je snel weer nuchter? a) Goed eten, voor of tijdens het uitgaan. b) Na het drinken veel bewegen (lopen,…). c) Geen van beide helpt. Hoelang zit alcohol in je bloed nadat je een glas bier gedronken hebt? a) Een halfuur. b) Eén à anderhalf uur. c) Hangt ervan af hoe goed je lichaam tegen alcohol kan. Vul onder de glazen de drank en het alcoholpercentage in: Kies uit: sterke drank (35%) - wijn (12.5%) – bier (5%).
 11. 11. 4) Geen praktijk maar wel wat theorie! d) 2 vormen in de kijker 2) ROKEN a) Bekijk het filmpje ‘de geschiedenis van het roken’. b) Hoe komt het dat je longen zwart worden als je rookt? In de rook zit teer. Teer is een kleverige zwarte stof die in de longen blijft leven. Trilhaartjes in de longen komen onder het teer te zitten en de longen raken verstopt. Zuurstof kan er minder goed doorheen en de longen worden zwart. SAMENGEVAT Rook = teer  kleeft aan longen. Longen  trilharen + teer = longen verstopt. zuurstof ≠ longen  zwarte longen c) Wat gebeurt er met je conditie als je rookt? Koolmonoxide (CO) is een gevaarlijk gas dat via de longen in het bloed terecht komt, je kan hierdoor minder zuurstof opnemen. Gevolg: je bent sneller buiten adem. Door de nicotine gaat ook het hart sneller slaan  lager conditiepeil.
 12. 12. d) Welk verslavend middel zit er in een sigaret? Waarom halen ze het er niet uit? Nicotine. Mensen die roken zegt dat het hen ontspant, een rustig gevoel geeft. Als men nicotine verwijdert, is ook dat effect weg. e) Wat is passief roken? Is dit ook schadelijk voor je gezondheid? Niet-rokers die bij rokers zitten, nemen ook een deel van de rook op in de longen. Je neemt dezelfde stoffen in mindere mate op maar toch is het ook schadelijk! f) Deze boodschappen staan nu verplicht op een pakje sigaretten. Wat is hun bedoeling? Rokers waarschuwen voor de gevolgen van roken en aanmoedigen om te stoppen. Som 3 redenen op om niet te beginnen met roken: • je bespaart een pak geld • slecht voor de gezondheid van jezelf en anderen • je tanden blijven wit en je vingers worden niet geel g) Wat houdt het algemeen rookverbod juist in? Vanaf juli 2011 is het verboden te roken in cafés, restaurants… in openbare gebouwen was dit al rookverbod al eerder van kracht.
 13. 13. 4) Geen praktijk maar wel wat theorie! e) Mogelijke redenen Iedereen stelt zich dezelfde vraag: ‘Waarom begint iemand in godsnaam met alcohol drinken of roken??’. Hieronder proberen we enkele mogelijke redenen op te sommen, wat NIET wil zeggen dat we ze goedpraten! BALLON REDEN 2 Nadoen van volwassenen. 3 Meedoen met leeftijdsgenoten. 5 Gezelligheid. 6 Smaak. 1 Problemen (vergeten). 4 Nieuwsgierigheid. OPDRACHT: Noteer de nummers van de tekstballonnen bij de passende verklaring.

×