Ahli Kumpulan
Shan
Sarina
Zuriyani
Wan Syafiqah
Siti Rohadzifah


“Pulih” bermaksud kembali seperti biasa atau
sembuh. Dalam konteks pendidikan bererti
sesuatu usaha membaiki sesuatu ke...


Syarifah Alwiah Alsagoff(1983)
menyatakan,satu tindakan khusus untuk
mengatasi keperluan pendidikan pelajar yang
mengal...




Kumpulan: berlaku apabila sekumpulan kecil
murid menghadapi masalah pembelajaran yang
sama. Murid yang lain pula men...






Aspek pendengaran
Sebutan guru jelas, hanya sebutan bunyi yang hendak
dipelajari sahaja yang diajarkan
Aspek peng...






Aktiviti pemulihan ini terbahagi kepada 2
peringkat selepas kelemahan suatu
kemahiran dikesan melalui aktiviti pe...











Aktiviti tambahan kepada aktiviti asas
pembelajaran
mengandungi unsur untuk meluaskan
pengetahuan dan pen...
1.

Kumpulan Mengikut Kebolehan
Kelas dibahagikan kepada tiga kumpulan: cerdas, sederhana dan lambat. Setiap
kumpulan menj...
Aktiviti-aktiviti pengayaan boleh dilaksanakan:
1. Dalam masa yang telah ditentukan setiap
hari.
2. Selepas menjalankan ak...
1.
Bacaan Tambahan
• Kad-kad bacaan mengikut tajuk dan tema, Buku
pengetahuan dan cerita kanak-kanak, Majalah
pelajar, Sur...









Mengatur langkah-langkah yang sesuai
dalam pengelolaan sesi pemulihan &
pengayaan
Menguruskan aktiviti peng...




Pendidikan pemulihan adalah sangat penting
dalam pembelajaran. Pendidikan ini
sewajarnya dimulakan pada peringkat aw...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Peranan guru

439 views
349 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
439
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
15
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Peranan guru

 1. 1. Ahli Kumpulan Shan Sarina Zuriyani Wan Syafiqah Siti Rohadzifah
 2. 2.  “Pulih” bermaksud kembali seperti biasa atau sembuh. Dalam konteks pendidikan bererti sesuatu usaha membaiki sesuatu kekurangan atau membetulkan sesuatu yang tidak betul.
 3. 3.  Syarifah Alwiah Alsagoff(1983) menyatakan,satu tindakan khusus untuk mengatasi keperluan pendidikan pelajar yang mengalami kesusahan pembelajaran dalam bilik darjah di sekolah biasa, dihadiri secara sambilan yang diasingkan dari kelas biasa dan diajar oleh guru pemulihan.
 4. 4.   Kumpulan: berlaku apabila sekumpulan kecil murid menghadapi masalah pembelajaran yang sama. Murid yang lain pula menjalankan aktiviti penggayaan. Individu: apabila sekumpulan kecil murid menghadapi masalah pembelajaran yang berlainan. Guru akan bergilir-gilir membetulkan kesalahan secara individu, manakala murid yang lain menjalani pengukuhan.
 5. 5.    Aspek pendengaran Sebutan guru jelas, hanya sebutan bunyi yang hendak dipelajari sahaja yang diajarkan Aspek penglihatan BBM besar, ringkas, menarik, dan haruslah menggunakan warna untuk perkara penting sahaja. Aspek psikomotor Benda maujud, bentuk huruf atau nombor hendaklah timbul agar murid dapat menyentuhnya, gunakan warna untuk aktiviti menulis.
 6. 6.    Aktiviti pemulihan ini terbahagi kepada 2 peringkat selepas kelemahan suatu kemahiran dikesan melalui aktiviti penilaian: Kelas Biasa: murid yang menghadapi masalah penguasaan kemahiran dalam aktiviti pemulihan. Kelas Khas: murid yang gagal dalam kelas biasa.
 7. 7.       Aktiviti tambahan kepada aktiviti asas pembelajaran mengandungi unsur untuk meluaskan pengetahuan dan pengalaman. mengukuhkan kemahiran yang sedang dipelajari. Program pengayaan selalunya dirancang dan disediakan dahulu membolehkan murid mendapat pengalaman dan pengetahuan yang berbagai-bagai. sesuai dengan kebolehan dan keupayaan mereka.
 8. 8. 1. Kumpulan Mengikut Kebolehan Kelas dibahagikan kepada tiga kumpulan: cerdas, sederhana dan lambat. Setiap kumpulan menjalankan aktiviti pengayaan dengan menggunakan kemahiran yang sama tetapi kadar kesukaran yang berbeza 2. Aktiviti Pengayaan berjalan serentak dengan aktiviti pemulihan. Arahan yang diberikan kepada kumpulan cerdas dan sederhana perlu jelas agar mereka dapat menjalankan aktiviti pengayaan secara individu tanpa bimbingan guru. Guru boleh memberi perhatian atau membantu murid-murid lambat menjalani aktiviti pemulihan. 3. Aktiviti Pengayaan melalui kumpulan pelbagai kebolehan Murid-murid cerdas akan dilatih membantu murid-murid lambat menjalankan aktiviti pengayaan yang disediakan. Murid-murid cerdas dapat menambahkan pengalaman memimpin dan memupuk semangat kerjasama antara murid dalam kumpulan masing-masing. Antara aktiviti yang boleh dilaksanakan ialah: kerja projek, permainan dan rekreasi dan sebagainya
 9. 9. Aktiviti-aktiviti pengayaan boleh dilaksanakan: 1. Dalam masa yang telah ditentukan setiap hari. 2. Selepas menjalankan aktiviti-aktiviti asas untuk sesuatu kemahiran 3. Selepas menguasai sesuatu kemahiran atau sekumpulan kemahiran 4. Selepas menguasai semua kemahiran dalam sesuatu unit
 10. 10. 1. Bacaan Tambahan • Kad-kad bacaan mengikut tajuk dan tema, Buku pengetahuan dan cerita kanak-kanak, Majalah pelajar, Surat khabat / keratan, Risalah-risalah 2. Kerja-kerja Projek • Lawatan, Melapor Peristiwa, Menulis Cerita, Membuat Zoo Mini Sekolah, Mengumpul setem, gambar, keratan akhbar – Buku Skrap, Mengadakan pameran bilik darjah, Minggu Bahasa [ Kuiz, Teka Silang Kata ] 3. Permainan dan Rekreasi • Teka Silang Kata, Teka Benda, Teka Teki, Mencari Jalan Keluar, Menyambung Titik, Mencari tajuk kepada sesuatu gambar / cerita, Mencari benda tersembunyi, Meneka bunyi, Dam, Catur, Sahiba, Bingo.
 11. 11.       Mengatur langkah-langkah yang sesuai dalam pengelolaan sesi pemulihan & pengayaan Menguruskan aktiviti pengajaran pemulihan & pengayaan Menentukan strategi p&p Menyediakan bahan dalam sesi pemulihan & pengayaan Menjalankan aktiviti penilaian untuk sesi pemulihan & pengayaan Mengambil tindakan susulan yang sewajarnya
 12. 12.   Pendidikan pemulihan adalah sangat penting dalam pembelajaran. Pendidikan ini sewajarnya dimulakan pada peringkat awal iaitu peringkat pra supaya kanak-kanak yang mempunyai masalah pembelajaran dapat dikenal pasti dan diatasi. Pendidikan pengayaan pula adalah untuk meluaskan pengetahuan, pengalaman dan mengukuhkan kemahiran yang sedang dipelajari.

×