Your SlideShare is downloading. ×
Thales din Milet
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Thales din Milet

2,566
views

Published on


1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
 • Buna o aducere aminte a cea ce stiam si nu mai stim !
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
2,566
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
22
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. Thales din Milet S-a nascut in Teba, in anul 625 i.Hr. A murit in Arena, in 547 i.Hr. la 78 de ani. 9 Raspunsuri ale unui intelept
 • 2. Thales din Milet Filosof grec, fondator al Scolii ionice, este considerat unul dintre cei sapte intelepti ai Greciei. Matematician, astronom si mare ginditor. Thales din Milet a calatorit in Egipt, unde a studiat. A intrat in contact cu misterele religiei egiptene. I se atribuie prezicerea eclipsei de Soare din 585 i.Hr. si se spune ca a fost primul om care a explicat logica aparitiei eclipselor. De asemenea, a mai facut o descoperire remarcabila, datorita talentului sau matematic iesit din comun. A stabilit inaltimea piramidelor cu precizie, doar masurind umbra acestora pe nisip.
 • 3. Pentru a-si proba demostratia printr-un experiment practic, el a afirmat ca, intr-un anumit an, recolta de masline va fi exceptionala. Atunci a arendat majoritatea distileriilor de masline din Milet. Prin aceasta manevra a cistigat multi bani, cu singurul scop de a-i face sa taca pe cei care spuneau ca un filosof este inactiv, satisfacindu-si doar capriciile, si ca nu este bun pentru nimic in lume. S-a dedicat in special studierii filosofiei si matematicii. I se atribuie descoperirea primelor demonstratii si teoreme geometrice prin rationamente logice, fiind considerat Parintele geometriei pentru toate aceste studii. A fost cel dintii care a sustinut ca Luna straluceste datorita reflectiei luminii Soarelui, prin aceasta reusind sa determine numarul exact de zile existente intr-un an.
 • 4. “ Un sofist s-a apropiat de Thales si a incercat sa-l incurce, punindu-i intrebarile cele mai dificile. Dar inteleptul din Milet a fost la inaltimea probei la care a fost supus. A raspuns la toate intrebarile fara cea mai mica ezitare si cu cea mai mare exactitate”. Cele 9 raspunsuri ale inteleptului
 • 5. Incearca sa dai si tu propriul raspuns inainte de a da click pentru a vedea raspunsul lui Thales... 1. Cine este cel mai batrin? Raspuns: Dumnezeu, 2. Ce lucru este cel mai frumos? Raspuns : Universul, pentru ca a existat dintotdeauna. pentru ca este opera lui Dumnezeu.
 • 6. 3. Care este cel mai mare dintre toate lucrurile? 4. Care este lucrul cel mai constant? Raspuns: Spatiul, Raspuns: Speranta, pentru ca contine toata creatia. pentru ca omul continua sa existe si dupa ce a pierdut totul.
 • 7. 5. Care este cel mai bun lucru? 6. Care este cel mai rapid lucru? Raspuns: Virtutea, Raspuns: Gindul, pentru ca fara ea nu ar exista nimic bun in lume. pentru ca intr-un minut ne permite sa zburam pina la limitele universului.
 • 8. 7. Care este cel mai puternic lucru? 8. Care este cel mai usor lucru? Raspuns: Nevoia , Raspuns: Sa dai sfaturi. pentru ca din cauza ei, omul infrunta cele mai mari pericole in viata.
 • 9. ...Atunci cind a ajuns la cea de-a noua intrebare, inteleptul din Milet a dat un raspuns atit de neasteptat care l-a contrariat pe interlocutorul sau sofist. 9. Care este lucrul cel mai greu? Si inteleptul din Milet a raspuns: Sa te cunosti pe tine insuti. Gindeste-te bine ce ai raspunde tu, inainte de a afla raspunsul…. ...probabil pentru ca nu a inteles semnificatia sa profunda...

×