Holocaust

967 views
702 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
967
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
20
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Holocaust

 1. 1. Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu” PROIECT DE CERCETARE Tema: Holocaustul din România, Basarabia şi Transnistria. Autor : CHIRIAC ION Orhei 2012
 2. 2. OBIECTIVE să determinam sensul cuvîntului ,,holocaust”; să descrim holocaustul din România, Basarabia şi Transnistria; să formulam concluzii referitor la rolul holocaustului pentru români şi dezvoltarea acestor state. să redam prin imagini momentele îngrozitoare ale holocaustului.
 3. 3. Lumea si HOLOCAUSTUL Harta. Num ă rul de evrei,victime ale Holocaustului, la nivelul fiec ă rei ţă ri europene Harta. Num ă rul de evrei care au supravie ţ uit Holocaustului în fiecare ţ ar ă european ă
 4. 4. DEFINIŢIE Holocaust-uciderea sistematică, în masă, sponsorizată de către stat Germania nazistă şi aliaţii săi - în lagăre de concentrare şi exterminare, a aproximativ 6 milioane de evrei europeni cît şi a 5 milioane de ”indezirabili rasiali": slavi, sinti şi roma, persoane cu handicap fizic şi mental, homosexuali şi un număr considerabil de opozanţi politici şi prizonieri de război s.a.
 5. 5. Holocaustul din România Intrarea României în războiul contra URSS, alături de Germania nazistă, pe 22 iunie 1941, război văzut de Antonescu ca o cruciadă împotriva "iudeobolşevismului" va declanşa un amplu proces de “curăţirea terenului,” de deportare şi exterminare prin execuţii sumare şi în masă sau prin înfometare, frig şi boli,în cele peste 100 de ghetouri şi lagăre, a evreilor din Basarabia, Bucovina şi Transnistria.
 6. 6. Situaţia evreilor din Vechiul Regat a fost oarecum diferită de cea a nefericiţilor din Basarabia şi Bucovina. Aceştia au fost trimişi în detaşamente de muncă, au fost privaţi de drepturile civice, deposedaţi de bunuri, umiliţi, evacuaţi etc. Asta nu înseamnă că în România nu au fost ucişi evrei. Astfel, numai în timpul pogromului de la Iaşi au fost omorâţi în jur de 13.000 de evrei, o parte dintre ei în celebrele “trenuri ale morţii.” Alte7.000 de evrei din Eforturi de salvare Dorohoi au murit în urma deportării lor în Transnistria. În perioada Holocaustului, Federa ţ ia Uniunii Comunit ăţ ilor Evreie ş ti din România,desfin ţ at ă în 17 decembrie 1941, apoi Centrala Evreilor din România, înfin ţ at ă în 1942 pentru a ajuta guvernul român s ă - ş i implementeze politicile antisemite, al ături de personalit ăţ i marcante ale comunit ăţ ii, au f ă cut eforturi pentru a salva câ ţ i mai mul ţ i evrei români, dar ş i polonezi, maghiari ş i germani refugia ţ i în România. Au protestat, au corupt autorit ăţ ile, au organizat transporturi spre Palestina. În acela ş i timp au oferit asisten ţă social ă ş i protec ţ ie celor r ă ma şi pe loc. Ş colile evreie ş ti au continuat s ă func ţ ioneze, la fel teatru evreiesc din Bucure ş ti. Ş i acestea erau forme de rezisten ţă împotriva regimului.
 7. 7. EMIGRAREA EVREILOR DIN ROMÂNIA ÎN PERIOADA HOLOCAUSTULUI -epurare etnică prin alte mijloaceUnul dintre aspectele controversate ale Holocaustului din România, adus adesea în discuţie şi valorizat în mod diferit de numeroşi autori, l-a reprezentat, după 1989, atunci când subiectul a putut fi abordat, rolul de “placă turnantă” jucat de România şi de către guvernul antonescian în emigrarea şi deci “salvarea (n.n. de la moarte) a evreilor” din Europa ocupată de nazişti şi a celor din România. Tradusă în mod inadecvat, scoasă din context, supradimensionată, politica regimului antonescian de încurajare a emigrării evreilor a fost adesea transformată în argument forte de către cei care au vrut să-l scuze pe Mareşal, să edulcoreze capitolul românesc al Holocaustului sau chiar să-l nege. În acest sens, cel mai adesea a fost vehiculată ideea că România a devenit după 1939 cel mai important loc de îmbarcare pentru emigranţii evrei ilegali, mulţi refugiaţi din Ungaria, Cehia, Polonia, Germania şi Austria, evrei ce căutau să ajungă pe căi maritime în Palestina. Puţini sunt însă autorii care amintesc faptul că autorităţile române, nu neapărat antonesciene, sunt favorabile tranzitului în schimbul unor sume de bani deloc neglijabile, fără însă a se implica vizibil în aceste operaţiuni înainte de 1943. Cu atât mai puţin se vorbeşte despre faptul că, între primăvara anului 1941 şi toamna anului 1942, guvernul Antonescu nu admite emigrarea ca soluţie în rezolvarea “problemei evreieşti” în România. În perioada martie 1941- august 1944 doar 17 vase cu 4500 emigranţi la bord au plecat din România spre Palestina.
 8. 8. Pogromul de la Iaşi
 9. 9. Holocaustul din Transnistria Transnistria, partea din Ucraina, aflată sub administraţie românească, a fost folosită ca un imens spaţiu pentru uciderea evreilor. Comisia de nimicire a evreilor conchide, împreună cu marea majoritate a cercetătorilor de bună credinţă ai acestui domeniu, că autorităţile române poartă responabilitatea principală, atât pentru planificarea cât şi pentru punerea în practică a Holocaustului. Aceasta include deportarea şi exterminarea sistematică a majorităţii evreilor din Basarabia şi Bucovina, precum şi a unor evrei din alte zone ale României, în Transnistria.
 10. 10. Holocaustul din Basarabia În aplicarea politicii de purificare etnică a acestor teritorii, ordonată de generalul Ion Antonescu, zeci de mii de evrei au fost executaţi de jandarmii români sau de către trupe regulate ale armatei române, uneori cu ajutorul germanilor, încă din primele luni ale războiului. Supravieţuitorii au fost internaţi în lagăre de tranzit şi ghetouri create pe teritoriul Basarabiei şi al Bucovinei, de unde, în toamna anului 1941, au fost deportaţi în Transnistria. Singurii care au scăpat au fost cei 20.000 de evrei din ghetoul de la Cernăuţi, scăpaţi de la moarte de către protestele energice ale primarului acestui oraş, Traian Popovici. Între 1941-1942, în jur de 150.000 de evrei deportaţi din Basarabia şi 125.000din
 11. 11. Deportări, masacre şi marşuri ale morţii dinspre Basarabia spre Transnistria Deportări şi marşuri ale morţii dinspre Bucovina spre Transnistria
 12. 12. Deportaţi din Basarabia
 13. 13. Deportările romilor. În 1942, regimul lui Antonescu, sub diferite pretexte (vagabondaj, parazitism, furt etc., majoritatea trimiterilor vizând caracterul anti-social al membrilor acestei etnii) decide, în ciuda opoziţiei manifestate a unor lideri politici şi a opiniei publice, dar mai ales a ţăranilor români, confiscarea bunurilor şi deportarea ţiganilor din România în Transnistria. Iniţial deportarea trebuia să aibă loc spre Bărăgan şi Delta Dunării, unde trebuiau organizate colonii de muncă în agricultură sau pescuit.
 14. 14. Harta. deportarea ş i exterminarea ţ iganilor europeni (1939-1945)
 15. 15. ATENŢIE!!! URMEAZĂ: MOMENTE DE GROAZĂ
 16. 16. Cadavrele evreilor ucişi în timpul rebeliunii (Morga din Bucureşti, 23 ian. 1941)
 17. 17. Aspecte ale pogromului de la Iaşi, îmbarcarea în trenurile morţii şi îndepărtarea cadavrelor din vagoane.
 18. 18. Lagăre de concentrare pentru: femei bărbaţi
 19. 19. Exterminarea evreilor
 20. 20. DATE STATISTICE:     100.000 evrei români ar fi fost ucişi în urma acţiunilor de „purificare“; 150.000 evrei români ar fi murit în Transnistria; 50.000 evrei români erau în viaţă în Transnistria, în noiembrie 1943; 19.896 evrei români au rămas nedeportaţi, în Bucovina şi în Basarabia. Total: 319.896 evrei au fost ucişi în Basarabia, Bucovina de Nord şi de Sud şi judeţul Dorohoi (1941).
 21. 21. Analiza generala: Sint o multitudine de opinii controversate in privinta holocaustului din Romania.Unii afirma ca a avut loc,altii ca au avut loc alte evenimente care sau luat drept ca holocaustul evreilor.Ambele afirmatii au ca temei adevar. • Daca avem in vedere holocaust ca omucidere a evreilor,atunci asa ceva a avut loc in timpul celui deal Doilea Razboi Mondial pe teritoriul Romaniei, Basarabiei si Transnistriei. • Iar daca avem in vedere adunarea evreilor si exterminarea lor in masa, atunci aceasta a avut loc partial. In continuare vom prezenta argumente in favoarea celor doua viziuni:
 22. 22. Argumente Pro 1: Antonescu duce un regim in care opteaza pentru deportarea evreilor ,ci nu exterminarea lor in masa.In 1972,la Haifa,profesorul Th. Lavi apreciazaca:”in ceea ce priveste atitudinea regimului Antonescu fata de evrei,aceasta se caracterizeaza printr-o tendinta de a se elibera,la un moment dat,de influenta nazista,pastrind,in acel moment,o orientare antisemita ponderata.”Dar a avut loc omoruri ale evreilor insa care nu au avut ca scop exterminarea lor finala.Incepind cu iunie 1940 si iulie 1941 s-au intimplat mai multe lucruri de care erau acuzati evreii: s-a depistat o grupa de parasutisti straini,s-au gasit aparate de emisie-receptie radio in cartierele evreiesti si ultima picatura a fost la 30 iunie 1941 atacul garii din Iasi. Astfel generalul Antonescu ordona ca “ toti evreii comunisti din Iasi,care poarta cruce rosie si au arma asu-pra lor sa fie executati” iar de pe 30 iunie 1940 au inceput jafuri in cartierele evreiesti,omoruri si arestari.Evreii erau omoriti de catre soldatii romani si cei germani in strada,in temnita,in vagoanele in care erau transportati.Henri Michel,presedinetele Comitetului International de Istorie pentru al Doilea Razboi Mondial,afirma ca:” masacrele de la Iasi au fost comise de nemti” si “ Soldatii germani din organizatia Todt pretindeau ca evreii au ucis doi dintre oamenii lor.In replica au deschis focul si au ucis in jur de 500 de evrei, ranind tot atitia
 23. 23. Argumente Pro2: In perioada septembrie-noiembrie 1941are loc deportarea evreilor din Basarabia si Bucovina in Transnistria.La inceputul lunii decembrie 1942 Antonescu ii anunta pe marele rabin Alexandru Safran si dr.Wilhelm Fielderman,conducatorii comunitatii evreiesti ca evreii care doresc sa emigreze in Palestsina o pot face.Aici este a doua nuanta-evreii au fost adunati si deportati in Transnistria,insa nu se stie exact citi dintre ei au fost exterminati acolo si citi au putut pleca mai departe in Palestina.Aceasta inca este sub semnul intrebarii-exterminarea lor in masa nu se stie cu exactitate daca a avut loc,precum se stie ca a avut loc la sigur exterminarea in masa a evreilor din lagarele germane.
 24. 24. Reflectii: Istoria nu este o stiinta exacta.Punctul de vedere al istoricilor depinde foarte mult de educatia,conceptia lor asupra lumii,orientarea politica.Afirmatiile nu pot fi supuse analizei de laborator ,ca in cazul experimentelor fizicochimice,repetabile.In istorie ne lovim nu rareori de “Damnatio Memoriae”,atenuarea amintirii trecutului sau,deseori,cu totala sa trecere sub tacere.Si numarul evreilor care au suferit martiriul in Holocaust,in lagarele de exterminare,in detasamentele de munca fortata,a fost trunchiat.Faptele istorice insa nu pot fi facute disparute,ca si cum nu ar fi avut loc.Istoria nu cunoaste pagini albe.
 25. 25. CONCLUZIE După părerea noastra holocaustul din România, Basarabia şi Transnistria nu a avut un rol pozitiv asupra dezvoltării statelor enumerate. Rezultatul holocaustului a fost o tragedie pentru nenumăraţi evrei, însă a lăsat deschisă o poartă pentru salvarea multora, deoarece atunci când a devenit evident că „românizarea“ a avut un efect negativ în economie, conducătorii acestor state au oprit acest proces extra-economic.
 26. 26. HOLOCAUSTUL Evreii nu sunt binevoiti in aceasta lume! NU TREBUIE REPETAT Asemenea inscriptii – niciodata ,niciunde pe pamint!!! NU TREBUIE UITAT
 27. 27. SFÎRŞIT

×